15:12 - 17/02/2015

Τον Προκόπη Παυλόπουλο πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Τσίπρας

Τον Προκόπη Παυλόπουλο προτείνει η κυβέρνηση για το αξίωμα του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το απόγευμα της Τρίτης, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.


«Ο Προκόπης Παυλόπουλος με το κύρος και τη δημοκρατική του συνείδηση μπορεί να βοηθήσει αποφασιστικά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία τον λαό και τη χώρα» είπε ο κ. Τσίπρας αιτιολογώντας την επιλογή του.

Ακολούθησε παρατεταμένο χειροκρότημα από τους βουλευτές.

«Ακουσα με ενδιαφέρον την πράγματι εύλογη πρόταση για εκλογή αριστερού Προέδρου της Δημοκρατίας» είπε προτού ανακοινώσει το όνομα του κ. Παυλόπουλου. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «η επιλογή του προσώπου του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι ανεξάρτητη από τη συγκυρία».

«Η Αριστερά στις πιο κρίσιμες στιγμές δεν υπήρξε ποτέ αλαζονική απέναντί στην ιστορία της, ούτε διεκδικούσε αξιώματα για τον εαυτό της», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «χρειάζεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας με αποδεδειγμένη δημοκρατική ευαισθησία, υψηλό αίσθημα πατριωτικής ευθύνης, ο οποίος να χαίρει αποδοχής και από τη Βουλή».

Η ονομαστική ψηφορορία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα διεξαχθεί στη Βουλή την Τετάρτη στις 19.30. Σε αυτή την πρώτη ψηφοφορία απαιτείται η πλειοψηφία των τριών πέμπτων του συνόλου των βουλευτών.

«Κύκλοι στην ευρωζώνη θέλουν να μας υπονομεύσουν»

«Συγκεκριμένοι κύκλοι στην ευρωζώνη θέλουν να υπονομεύσουν την ελληνική κυβέρνηση» κατήγγειλε την Τρίτη ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Πριν από το χθεσινό Eurogroup είχε τεθεί υπόψη μας σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος. Κινούμενοι στα όρια των κόκκινων γραμμών μας, αποδεχθήκαμε το προσχέδιο Μοσκοβισί» είπε ο κ. Τσίπρας.

Ωστόσο, όπως ανέφερε, «ο κ. Ντεϊσελμπλούμ αντικατέστησε το σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος με άλλο 15 λεπτά πριν από το Eurogroup, προκειμένου να μας εξωθήσει σε μη συμφωνία» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Κάποιοι θέλουν τεχνητά να δημιουργήσουν κλίμα δήθεν ομοφωνίας των 18 στο Eurogroup» συμπλήρωσε.

«Δεν εκβιαζόμαστε και δεν εκβιάζουμε»

«Δεν ξεπεράσαμε σε τρεις εβδομάδες τα προβλήματά μας. Ομως ο πολίτης δεν αισθάνεται πλέον την απαξίωση και τον εκνευρισμό. Δεν μπορούν κάποιοι να συμπεριφέρονται στην Ελλάδα σαν να είναι αποικία» τόνισε ξεκινώντας την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «η ελληνική δημοκρατία δεν εκβιάζεται και δεν εκβιάζει κανέναν, αλλά συνομιλεί ως ισότιμος εταίρος στην ΕΕ».

«Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις προγραμματικές μας δηλώσεις» ξεκαθάρισε.

«Τη λύση θα τη δώσουν οι πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης. Η διαπραγμάτευση δεν είναι τεχνική, αλλά βαθιά πολιτική και μάλιστα γεωπολιτική» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Ο Σόιμπλε εκφράστηκε υποτιμητικά για τους Ελληνες»

«Για πρώτη φορά κάποιοι λένε «όχι» και το εννοούν», είπε, ενώ πρόσθεσε ότι «ο κ. Σόιμπλε έχασε την ψυχραιμία του και εκφράστηκε υποτιμητικά απέναντι στους Έλληνες».

«Θα του επισημάνω ότι θα ήταν καλύτερα να λυπάται τους λαούς που περπατάνε με το κεφάλι σκυφτό. Αυτούς να λυπάται» είπε χαρακτηριστικά.

«Ο ελληνικός λαός έχει στενές σχέσεις αλληλεγγύης με τους λαούς της Ευρώπης. Με τον γερμανικό λαό δεν μας χωρίζει τίποτε και δεν βοηθά ένα εκατέρωθεν κλίμα αντιπαράθεσης» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Δεν μας εκφράζει η γελοιογραφία με τον Σόιμπλε Ναζί»

Παράλληλα, αναφερόμενος στη γελοιογραφία που δημοσιεύθηκε στην «Αυγή» και παρουσίαζε τον γερμανό υπουργό Οικονομικών με στολή Ναζί, είπε: «Εξέπεμψε ατυχές πολιτικό μήνυμα η γελοιογραφία που εμφάνιζε τον κ. Σόιμπλε ως Ναζί. Δεν εκφράζει την κυβέρνηση και τον λαό μας».

Ο Πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι «οι κόκκινες γραμμές που χαράσσει η Ελλάδα είναι οι κόκκινες γραμμές όλων των λαών της Ευρώπης».

«Οι λαοί προσβλέπουν σε εμάς για απαλλαγή από την καταστροφική πολιτική της λιτότητας και στροφή σε αυτό που ονομάζουμε βιώσιμη ανάπτυξη».

Παράλληλα, προανήγγειλε ότι «την Πέμπτη καταθέτουμε το πρώτο νομοσχέδιο κοινωνικής σωτηρίας για την προστασία της κατοικίας των πολιτών».

«Θα καταθέσουμε δεύτερο σχέδιο νόμου που θα βάζει τέλος στον εργασιακό Μεσαίωνα που δημιούργησε η τρόικα» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Το όνομα του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας

Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκίνησε με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα λίγο μετά τις 4.10 μ.μ., στρέφονται όλα τα βλέμματα, καθώς αναμένεται να ξεκλειδώσει διαδικασίες τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτειακό επίπεδο.

Κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσει τον υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας – με την πρώτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια να έχει οριστεί για νωρίς το βράδυ της Τετάρτης. Παράλληλα, εξάλλου, γίνεται και συνεδρίαση της ΚΟ των Ανεξαρτήτων Ελλήνων για το θέμα του προεδρικού υποψηφίου.

Ωστόσο, η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεχωριστό ενδιαφέρον λόγω των δραματικών εξελίξεων στο θέμα της οικονομίας και της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, έπειτα από τη ρήξη που σημειώθηκε κατά το Eurogroup της Δευτέρας.

Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με ένα τελεσίγραφο «ως την Παρασκευή» προκειμένου να ζητήσει παράταση του ισχύοντος προγράμματος, όπως το διατύπωσε ρητά ο πρόεδρος του Eurgroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ μετά τη συνεδρίαση της ευρωομάδας στις Βρυξέλλες το βράδυ της Δευτέρας.

Από το Μαξίμου διαμηνύουν ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να δεχθεί τελεσίγραφα, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έχει σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών με ευρωπαίους ηγέτες. Επίσης επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον οποίο και θα συναντήσει την Τετάρτη το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο.

Το αίνιγμα του Προέδρου της Δημοκρατίας

Παράλληλα, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του βρίσκονται αντιμέτωποι και με ένα πολιτικό αίνιγμα που αφορά στην επιλογή του κυβερνητικού υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο Πρωθυπουργός φέρεται να επιθυμεί και να επιδιώκει ένα άνοιγμα προς την Κεντροδεξιά και την μετριοπάθεια, επιλέγοντας ένα πρόσωπο όπως ο επίτροπος στην ΕΕ Δημήτηρης Αβραμόπουλος – για τον οποίο πάντως δεν έχει μιλήσει ποτέ δημοσίως.

Μια τέτοια επιλογή, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, ανοίγει έναν άτυπο «διάλογο», αν όχι συνεργασίας σίγουρα ανοχής, του ΣΥΡΙΖΑ με κοινωνικές ομάδες και πολιτικά κόμματα προς τα δεξιά του, που εμφανίζονται και ως «υπερασπιστές» της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και ενδεχομένως να λειτουργήσουν ως υποστηρικτές δύσκολων νομοθετημάτων. Ολα αυτά βέβαια από τη στιγμή που υπάρξει τελικά μια συμφωνία με τους πιστωτές. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε εξάλλου τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη.

Στον αντίποδα όμως, ένα σημαντικό τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ, τάσσεται υπέρ της επιλογής για την Προεδρία της Δημοκρατίας ενός προσώπου με αριστερή ή κεντροαριστερή πολιτική ταυτότητα, στην λογική ότι «τώρα είναι η ώρα της Αριστεράς». Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Μανώλη Γλέζου που μίλησε για ανάγκη ολοκλήρωσης της βούλησης του ελληνικού λαού που «θα είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι από την Αριστερά».

Η στάση αυτή ταυτίζεται εν πολλοίς και με την «σκληρή γραμμή» έναντι πιστωτών, εταίρων κλπ., σύμφωνα με την οποία καμία υποχώρηση δεν θα πρέπει να γίνει και σε κανένα πεδίο.

tanea.gr

Loading...

Σχόλια Αναγνωστών (15)

 1. 0
  0
  ΔΕΝ ΘΑ ΒΓΕΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ…….ΠΙΣΤΕΥΩ, ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΚΙΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΒΓΑΛΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ 4 (ΑΝ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ) ΧΡΟΝΙΑ.
  ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΩ ΑΝ ΠΕΣΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ, ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟΝ ΡΙΞΕΙ!!

  "ΣTΡATIΩTAI"
 2. 0
  0
  Αυτος ειναι προεδρος,οχι σαν το ερειπιο τον παππουλια.Εδω μιλαμε για κοιμωμενο ηφαιστειο,που ευτυχως για τον Κασιδιαρη,δεν εξερραγει οταν εδινε μπατσες στη Καννελη
 3. 0
  0
  και αυτος με την πετσετα στην μεση. (πιστιμαλι)
 4. 0
  0
  ειναι δυνατο,(ειναι οντως),να κανεις προταση για πδ τον ανθρωπο που εκαψε την αθηνα??ΙΔΙΑ ΜΗΤΡΑ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΒΓΑΛΕΙ ΟΛΟΥΣ ΕΚΕΙ ΜΕΣΑ.ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ…
 5. 0
  0
  ΜΠΡΑΒΟ ΑΛΕΧΙς ΕΤΣΙ , ΤΕΛΕΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ !!! Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΠΟΥ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ . ΧΑ ΧΑ ΧΑ
 6. 0
  0
  Allos masonos
 7. 0
  0
  OXI RE PAIDIA AYTOS ELEOSSSSSSSSSSSSSSSSS
 8. 0
  0
  Μου θυμίζει έντονα το μαλλιαρό άσπρο σκυλάκι της κόρης μου.
  Φλάφυ το φωνάζουμε.
  Έχει το ίδιο βλέμμα.
 9. 0
  0
  Επιτέλους ένας Ξεχωριστός -και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ- Π.τ.Δ., διαχρονικά Δισυπόστατος Dr.Jekyll και Mr. Hyde ταγμένος να κηρύττει το ΚΑΛΌ και να πράττει το ΚΑΚΌ καθώς που ετάχθη από το Καθηγητιλίκι Του και την Ν.Τ.Π. ΆΞΙΟΣ.
 10. 0
  0
  Γράφεις ή γράφω με ρώτησε ο Ποιητής Β.Λεοντάρης και του απάντησα -φυσικά- γράφεις.
  Η ομίχλη μπαίνει από παντού στο σπίτι.

  Η ομίχλη μπαίνει από παντού στο σπίτι
  κι όσα για σένα είχες ελπίσει
  έχουνε τώρα πια όλα σβήσει
  η ομίχλη μπαίνει από παντού στο σπίτι

  Σκιά ήταν ό,τι για ζωή αγαπήθη
  ήχος στεγνός μιας άδειας λέξης
  σαν ήρθε η ώρα να διαλέξεις
  είπες ας φράξουν τη φωτιά άλλα στήθη

  ποτάμι που έχει μείνει ξερή η κοίτη
  πώς να 'χεις έτσι ξεστρατίσει
  σου άξιζε σένα αλλιώς να ζήσεις
  η ομίχλη μπαίνει από παντού στο σπίτι
  η ομίχλη μπαίνει από παντού στο σπίτι
 11. 0
  0
  Η Επιλογή του Alexis αφιερώνεται εξαιρετικά σ'όλους Εκείνους που πίστεψαν πως οι "ΔΑΝΕΙΣΤΈΣ" Μας θα εγκατέλειπαν Τα Συμφέροντά Τους στο Έλεος Της Λα'ι'κής Ετυμηγορίας.
 12. 0
  0
  ΑΛΕΞΗ !!!!!!!!!!!!!!! ΑΡΧΙΣΕΣ ΤΙΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ!!!!!!!!!!!!!!! ΕΛΑ ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ……………………….
  • 0
   0
   Ανώνυμος18 Φεβρουαρίου 2015 – 9:41 π.μ.

   Άραγε χρειάζεται Πτυχίο και Διδακτορικό Πολιτικών Επιστημών για να καταλάβει κανείς πως Αυτό είναι το Ζητούμενο και -το χειρότερο- όταν μελλοντικά ο Πάκης συνδυαστεί με Μνημονιακή Κυβέρνηση -αν υποθέσουμε πως Αυτή δεν είναι- Η Κόλαση Του Δάντη θα δείχνει μπροστά Τους Παιδική Χαρά.Η επί του Σταυρού παραδοχή ΤΕΤΈΛΕΣΤΑΙ θλιβερό,βαρύ και μαρτυρικό μα Λυτρωτικό Ψυχής τε και Πνεύματος ΧΡΈΟΣ.

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί