07:54 - 21/09/2014

ΣΦΑΓΗ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ – ΜΑΖΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ – ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

Έγκυροι κύκλοι που παρακολουθούν τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα τόνιζαν ότι στόχος τρόικας και κυβέρνησης για το αμέσως επόμενο διάστημα είναι να περάσουν ταχύτατα οι τράπεζες στα χέρια των ξένων funds…

Μέσω των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου που θα χρειαστούν για να καλύψουν μέρος ή και το σύνολο των ποσών που θα αναδείξουν τα stress tests και τα οποία θα συνιστούν όχι μόνο λογιστικό αλλά και πολιτικό εργαλείο.

Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι μετά το πέρασμα των τραπεζών σε ξένα κερδοσκοπικά κεφάλαια θα ακολουθήσει μια μεγάλη επιχείρηση συρρίκνωσης των τραπεζικών καταστημάτων και δραστικής μείωσης του κόστους λειτουργίας των τραπεζών, που θα συμπεριλάβει όχι μόνο χιλιάδες «εθελούσιες» εξόδους με χείριστους όρους αλλά και χιλιάδες απολύσεις τραπεζοϋπαλλήλων, μαζί με τη ριζική εκθεμελίωση των υπαρχουσών σκληρών εργασιακών σχέσεων.

Περιττό να πούμε ότι μια τέτοια αντεργατική τομή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των τραπεζών θα συνεπιφέρει τον εξανδραποδισμό και του υπερχρεωμένου ιδιωτικού τομέα της οικονομίας και τον πλήρη δουλικό έλεγχο από διεθνή επιχειρηματικά κέντρα της εναπομείνασας οικονομικής βάσης της χώρας. Το ρεπορτάζ που ακολουθεί είναι της ΡΟΗΣ ΧΑΪΚΟΥ

Κλείσιμο εκατοντάδων καταστημάτων και απομάκρυνση έως και 8.000 εργαζόμενων θα πραγματοποιηθούν την επόμενη 2ετία από όλα τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα. Αυτή είναι η εκτίμηση κορυφαίων τραπεζικών στελεχών και εντάσσεται στο πλαίσιο μείωσης του λειτουργικού κόστους, κάτι για το οποίο πιέζει η τρόικα.
Χθες (σ.σ. Δευτέρα 15/9), ήταν σειρά της Alpha Bank να ανακοινώσει πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου με στόχο, σύμφωνα με πληροφορίες, να αποχωρήσουν έως και 2.000 εργαζόμενοι.

Η Alpha είναι η τελευταία από τις συστημικές που ανακοίνωσε εθελουσία, καθώς ΕΤΕ, Πειραιώς και Eurobank «έτρεξαν» αντίστοιχα μεγάλα προγράμματα μέσα στο 2013 και αρχές του 2014.

Στόχος των τραπεζών είναι έως και το 2017 – οπότε ολοκληρώνονται τα σχέδια αναδιάρθρωσης όπως έχουν εγκριθεί από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιστροπής (DGComp)- να έχει αποχωρήσει ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου, sabbatical αλλά και των αναμενόμενων συνταξιοδοτήσεων από τις μητρικές. Αυτός ο αριθμός εκτιμάται σε περίπου 8.000 τραπεζοϋπαλλήλους.

Ενδεικτικά, η Alpha Bank έχει δεσμευτεί έναντι της DGComp να συνεχίσει τις ενέργειες εξορθολογισμού των λειτουργικών δαπανών ώστε ως ποσοστό επί των εσόδων να μειωθούν σε περίπου 40%. Η μείωση στις λειτουργικές δαπάνες θα επιτευχθεί κατά 54% από τη συνταξιοδότηση και οικειοθελή αποχώρηση προσωπικού στην Ελλάδα, κατά 23% από τη μείωση άλλων δαπανών εκτός μισθοδοσίας στην Ελλάδα ( κόστος μηχανοργάνωσης, κόστος μίσθωσης καταστημάτων και κτηρίων) και κατά το υπόλοιπο 23% από τη βελτιστοποίηση δραστηριοτήτων στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Επιπλέον, στα σχέδια αναδιάρθρωσης οι συστημικές προβλέπουν πωλήσεις στοιχείων του ενεργητικού τους. Δηλαδή, θυγατρικές που δεν δραστηριοποιούνται στον τραπεζικό τομέα (πχ ασφαλιστικός τομέας), θυγατρικές στο εξωτερικό, κλπ. Στο πλαίσιο αυτό θα μειώνονται οι εργαζόμενοι σε επίπεδο ομίλου.

Ωστόσο, οι επόμενες εθελουσίες – πιθανότατα λιγότερο μαζικές – θα είναι στοχευμένες, όπως σχολίαζαν παράγοντες της αγοράς στην FMVoice.gr. Όσον αφορά τις συνταξιοδοτήσεις, οι τράπεζες εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να καλύψουν τις θέσεις εσωτερικά και μόνο στην περίπτωση που κρίνουν ότι με μία τέτοια κίνηση θα μειωθεί η ποιότητα των αποφάσεων και των εργασιών θα καλύπτουν από την αγορά τη θέση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των 62.000 τραπεζοϋπαλλήλων που δούλευαν στις τράπεζες προ κρίσης (2008), ήδη έχουν μειωθεί κατά 10.000 χωρίς εντάσεις ή/και ανατροπές.

Η εκτίμηση που υπάρχει για τον Δεκέμβριο του 2016 ή τις αρχές του 2017 είναι ότι το σύνολο των εργαζομένων στις τράπεζες δεν θα ξεπερνά τις 44.000. FM VOICE

ΠΗΓΗ

Loading...

Σχόλια Αναγνωστών (12)

 1. 0
  0
  δλδ μείον 18.000? ωρε τι έπιπλο θα καεί πάλι στα τζάκια και φέτος….

  να δεις που στο τέλος θ αλλαξουν όλους τους υπαλληλους με ξένους.
  Θα κανουν και τα μπανάκια τους στα γερμανικά ξενοδοχεία μας…..
  Τα παππούδια στις ουρές στα ταμεία….σε ποιά γλωσσα θα βρίζουν?
  τι λέω….δε θα πηγαίνουν τράπεζα
  αυτοί δε θ ασχολούνται με κέρματα.
  …….Να τις κλείσουν τις ρουφιάνες γίνεται?
  Θελω ν ανοίξω ενα φαστ φούντ και ουτε δάνειο μου δίδουν ουτε τ όνομα μ αφήνουν να χρησιμοποιήσω
  ''Γύρομπανκ''

  νικ δε (καλακάκι ιζ όνλι φορ φραπέ) γκρικ
 2. 0
  0
  Ας κλείσουν εντελώς μπορούν?σήμερα πέθανε ένας ηθοποιός κανένας πολιτικός μπορεί να αποδημήσει?,άντε Μητσοτάκη σειρά σου ,Βενιζέλος πάγκαλος έπονται από το φαι
 3. 0
  0
  Success story… για δανειστές!
 4. 0
  0
  ΑΧΡΗΜΑΤΗ ΚΟΙΝΩΝΊΑ ΜΕ NFC ΚΑΙ PAY PAL ΧΑΧΑ
 5. 0
  0
  170.000 ευρω αποζημιωση ειναι οι χειριστοι οροι που αναφερεις για την εθελουσια της Αλφα ?πλακα μας κανεις? μηπως δεν μας τα λες καλα?για ρωτα κανενα εργαζομενο στην εν λογω τραπεζα για να στα πει καλυτερα……
 6. 0
  0
  Ναι ρε γ…το τι χρειάζονται οι κολοτράπεζες αφού τίποτα δεν προσφέρουν στον κόσμο παρά μονον στους ιδιοκτήτες,τους,να κλείσουν και να ξεπατωθούν εργαλεία των αρχιαπατεώνων είναι
 7. 0
  0
  ΡΕ ΓΑΜΗΜΕΝΟΙ ΚΕΡΑΤΑΔΕΣ ΤΗΣ ΜΑΛΑΚΙΑΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΒΑΡΑΕΙ ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΕΓΩ ΠΩΣ ΘΑ ΖΗΣΩ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ ΡΕ ?????????????????? ΤΙ ΘΑ ΠΩ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΙΣΚΩ ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ?????????? ΞΕΡΕΤΑΙ ΠΟΣΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ Ε ?????????? ΞΕΡΕΤΑΙ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΘΕΣ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙΣ ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙΣ ΟΤΑΝ ΣΕ ΚΟΙΤΑΕΙ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΣΕ ΡΩΤΑΕΙ ΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟΣΤ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ Ε ????????????? ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΞΕΧΑΣΕΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΤΡΑΔΙΑ ΦΕΤΟΣ ΤΑ ΜΙΣΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΤΑ ΜΙΣΑ ΠΕΡΣΙΝΑ ΜΕ ΤΙ ΛΕΦΤΑ ΡΕ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ????????? ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ??????? ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΤΙ ΘΑ ΠΩ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΑΝΕΡΓΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙ ΓΙΑ ΒΙΖΙΤΕΣ ΡΕ ΚΑΡΓΙΟΛΗΔΕΣ ???????? ΓΙΆΥΤΟ ΡΕ ΠΟΥΣΤΗΔΕΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΩΛΟΜΑΡΚΑΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΓΙΑΤΙ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΄΄ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ΄΄ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΤΟ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ………….ΕΓΩ ΠΙΠΕΣ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΡΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ……….ΤΡΑΒΗΞΤΕ ΟΣΟΙ ΜΠΟΡΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΑΙ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ !!!!!!?????? ΑΝ ΕΧΕΤΑΙ ΙΧΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ ΣΑΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟΥΛΗ ΣΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΣΕ ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΘΕΣΗ ΧΩΡΙΣ PC ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΤΑ ΒΑΣΑΝΑ ΠΟΥ ΘΑ ΒΙΩΣΟΥΝ ……… ΑΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΛΟΙΠΟΝ ΟΣΟ ΕΧΩ ΑΚΟΜΑ ΡΕΥΜΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΑΣ ΤΟ ΓΡΑΨΩ Α Ε Ι Σ Τ Ο Δ Ι Α Ο Λ Ο !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 8. 0
  0
  ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΩ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΨΩΝΙΖΑΤΕ ΚΥΛΟΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΗΤΑΝ ΩΡΑΙΑ ΕΤΣΙ ???????????ΟΤΑΝ ΓΑΜΟΥΣΑΤΕ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΑΤΕ ΜΕ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΗΤΑΝ ΚΑΛΑ ΕΤΣΙ ?????????? ΟΤΑΝ ΑΝΟΙΓΑΤΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΔΑΝΕΙΑ ΗΤΑΝ ΤΡΕΛΛΑΑΑ ΕΤΣΙ ?????? ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΛΟΙΠΟΝ ΔΕΝ ΕΙΧΑΤΕ ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΣΥΝΕΣΗ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΞΟΔΕΥΑΤΕ ΚΑΙ ΕΧΕΤΕ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΧΡΩΣΤΑΤΕ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΜΙΛΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ…….. ΣΑΣ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΤΩΡΑ ???????? ΟΛΟΙ ΜΑ ΟΛΟΙ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΑΛΛΑ ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΑΜΕ ΠΟΥ ΞΟΔΕΥΑΜΕ ΚΑΙ ΤΙ…….. ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ ΚΑΝΕΙΣ ΑΚΡΟΒΑΤΙΚΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΠΕΣΕΙΣ ΚΑΤΩ ΔΕ ΣΟΥ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΣΧΟΙΝΙ ΟΥΤΕ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΠΟΥ ΤΟ ΣΤΗΣΑΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΣΥ ΤΑ ΚΟΛΠΑ ΣΟΥ. ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΑΝΤΕΞΕΣ ΚΑΙ ΕΠΕΣΕΣ . ΚΡΑΤΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΕΣΕΝΑ Α Κ Ρ Ο Β Α Τ Ο Υ Ν !!!!!!!!!!!!!! Η ΕΥΧΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΤΕ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΙΣΧΥΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΑ ΓΛΥΚΑ !!!!!!!!!!!
 9. 0
  0
  ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΚΟΨΑΤΕ ΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ 10.31 ΜΜ ΕΠΕΙΔΗ ΔΟΥΛΕΥΩ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ ΖΩ ΕΝΑ ΕΦΙΑΛΤΗ ΠΟΥ ΜΕ ΚΡΑΤΑΕΙ ΑΓΡΥΠΝΟ ΟΛΗ ΤΗ ΝΥΧΤΑ Η΄ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΠΟΥ ΕΥΧΕΤΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΣΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ………???????????
 10. 0
  0
  οι γονεις μου εφτιαξαν την ζωη τους με δανεικα κ γω ακολουθησα δυστιχως το ιδιο ποτε δεν γλεντοκοπησα παρα μονο τα απαραιτητα πηρα ενα σπιτι κ εν καιρο εφτιαξα μια εταιρια κ δανειστηκα δεν λεω αλλα πηγαινε παρα πολυ καλα κ ημουνα ενταξει στην τραπεζα μεχρι που γκρεμιστηκε το συμπαν.σου αρεσε η δουλεια σου??σου αρεσει που την εχεις ακομα ε??λες σε πολλους απελπισμενους που την εχουν χασει την φραση??οταν τα επαιρνες απο εμας ηταν καλα??γιατι εμενα ενας ξεφτυλισμενος υπαλληλος αυτο μου ειπε.το μονο που σας νοιαζει ειναι το κωλαρακι σας.κ μεις παιδια εχουμε κυριος…κ εμεις τα ζουμε ηδη αυτα που εσυ φοβασαι…σε πρηζουν να πουλας ασφαλειες ε??τηλεφωνα σε δυσμοιρους σε βαζουν να παιρνεις αμα δεν εχει πολυ δουλεια??πραγματικα σε λυπαμαι….κ εχεις κ ενα μενος!!!μαλλον φοβο.κουραγιο….

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί