15:02 - 08/02/2015

Συμφωνία Ρωσίας-Τουρκίας για τον αγωγό φυσικού αερίου

Στην τελική ευθεία μπαίνει το σχέδιο για τον αγωγό φυσικού αερίου, από τη Ρωσία προς την Τουρκία, μέσω του Ευξείνου Πόντου.

Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι , την υλοποίηση του σχεδίου κατασκευής του αγωγού συζήτησαν το Σάββατο , ο επικεφαλής της διοίκησης του ρωσικού κολοσσού Gazprom Αλεξέι Μίλερ και ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ, οι οποίοι και πέταξαν με ελικόπτερο πάνω από τη σχεδιαζόμενη διαδρομή στο χερσαίο τμήμα του αγωγού,.

Σε ανακοίνωση της Gazprom, αναφέρεται ότι οι δύο πλευρές προσδιόρισαν τα θεμελιώδη κομβικά σημεία διέλευσης του αγωγού και μια σειρά από τεχνικά θέματα, που σχετίζονται με τη διαδρομή στο έδαφος της Τουρκίας.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο όγκος του ρωσικού αερίου, που θα είναι «παραδοτέο» στα σύνορα με την Ελλάδα θα φθάσει τα 47 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. Σύμφωνα με την Gazprom, η οποία έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται να κατασκευάσει υποδομές στο έδαφος της ΕΕ, κατά τη σχεδίαση ελήφθη υπ” όψη η αυξημένη κατανάλωση στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης, γι” αυτό και στα σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας θα φθάνουν τα 47 δισ. κυβικά ετησίως.

Όπως προκύπτει από τη συνάντηση των δύο πλευρών, ο υποθαλάσσιος αγωγός θα «βγαίνει» στη στεριά στον οικισμό Kαγιάκεϊ, σημείο παροχής του αερίου για τους Τούρκους καταναλωτές θα είναι το Λιουλέ-Μπουργκάς, ενώ ο συνοριακός κόμβος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει προσδιοριστεί να κατασκευαστεί στο σημείο Έψιλα. Το συνολικό μήκος του αγωγού θα φθάνει τα 180 χλμ. και αναμένεται η κατασκευή του να έχει ολοκληρωθεί έως το Δεκέμβριο του 2016.

tsantiri.gr

Loading...

Be the first to comment

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί