09:36 - 23/01/2014

Στο σύστημα του Κρόνου, ένα φεγγάρι Γιν και Γιανγκ

Πασαντίνα, Καλιφόρνια

Είναι μια περίπτωση κοσμικού ταοϊσμού: η αποστολή Cassini της NASA απαθανάτισε τις δραματικές αντιθέσεις στο πρόσωπο του Ιαπετού, ενός δορυφόρου του Κρόνου του οποίου η επιφάνεια μοιάζει με το σύμβολο του Γινγκ και Γιανγκ στην κινεζική φιλοσοφία.

Ένας από τους 62 δορυφόρους που έχουν ανακαλυφθεί ως σήμερα να περιφέρονται γύρω από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, ο Ιαπετός είναι μάλλον μικρός, με διάμετρο γύρω στα 1.490 χιλιόμετρα και μάζα που αντιστοιχεί στο 2,5% της μάζας της Σελήνης.

Το τελευταίο πορτρέτο του φεγγαριού που δημοσιοποιεί η NASA μεταδόθηκε τον περασμένο Αύγουστο. «Η εικόνα δείχνει το ημισφαίριο του Ιαπετού που κοιτάζει προς τον Κρόνο» εξηγεί ανακοίνωση της υπηρεσίας.

Δείτε την εικόνα σε πλήρη ανάλυση

«Ο βορράς του Ιαπετού βρίσκεται προς την πάνω πλευρά και έχει περιστραφεί κατά 30 μοίρες. Η εικόνα ελήφθη στο φάσμα του ορατού φωτός με την κάμερα κλειστής γωνίας του Cassini».

Πέρα από τη βραχώδη τοπογραφία του, με βουνά που ορθώνονται σε ύψος 10 χιλιομέτρων, το περίεργο με αυτό το φεγγάρι είναι ότι η μία του πλευρά είναι μαύρη σαν πίσσα ενώ η άλλη καλύπτεται από ολόλευκους πάγους.

Χιονισμένοι κρατήρες με σκούρα τοιχώματα στο μεταίχμιο της φωτεινής και της σκοτεινής περιοχής (NASA/JPL/Caltech/Space Science Institute)

Κανείς δεν είναι σίγουρος πώς το πρόσωπο του Ιαπετού απέκτησε αυτό το σκληρό κοντράστ. Οι πλανητολόγοι, όμως, έχουν μια πιθανή εξήγηση: λόγω της αργής ταχύτητας περιστροφής του δορυφόρου, η μία πλευρά του δέχεται περισσότερο ηλιακό φως από την άλλη. Στην πιο ηλιόλουστη πλευρά, η ζέστη κάνει τους πάγους να εξαχνώνονται και να μετατρέπονται σε αέριο, το οποίο σηκώνεται ψηλά, ψύχεται και τελικά πέφτει στη σκοτεινή πλευρά. Μέσω αυτής της διαδικασίας, η φωτεινή πλευρά γίνεται όλο φωτεινότερη και η σκούρα πλευρά ολοένα και πιο σκούρα.

Ανάλογα με τη γωνία θέασης, η φωτεινή περιοχή δείχνει να έχει σχήμα κόμματος, δημιουργώντας το χαρακτηριστικό σχήμα του Γιν Γιανγκ. Στον ταοϊσμό και άλλους κλάδους της κινεζικής φιλοσοφίας, η έννοια αυτή περιγράφει πώς οι αντίθετες δυνάμεις συνδέονται και αλληλοσυμπληρώνονται.

Ο Ιαπετός ανακαλύφθηκε το 1672 από τον Τζιοβάνι Κασίνι, τον αστρονόμο προς τιμήν του οποίου βαφτίστηκε η αποστολή Cassini. Το σκάφος μελετά το σύστημα του Κρόνου από το 2004.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΔΟΛ

Loading...

Σχόλια Αναγνωστών (3)

 1. 0
  0
  Ο ΙΑΠΕΤΟΣ Ο ΜΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΥΡΟΣ ΣΑΝ ΚΑΡΒΟΥΝΟ .. ΚΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΜΙΣΟΣ ΛΕΥΚΟΣ ΣΑΝ ΧΙΟΝ [ ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΔΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ ] …ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΙΤΤΙΟΜΟΡΦΑ ΜΙΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ …ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ…ΓΕΛΑΣΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΙΝΕΖΟ ΦΙΛΟΣΟΦΟ [ ΑΦΗΣΑΝ ΤΙΠΟΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΛΕΨΑΝΕ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΤΥΧΑΡΠΑΣΤΟΙ …ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ..ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΚΑΚΟ …ΚΑΙ ΟΛΑ ΜΙΑ ΣΟΥΜΑ…ΑΙΝΤΕ ΠΑΛΙ ΝΕΟΤΑΞΙΚΑΙ ΚΑΤΑΒΟΛΑΙ…ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ
 2. 0
  0
  καληνύχτα και όνειρα γλυκά. καμία σχέση
 3. 0
  0
  Phobos' Synagogue

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί