10:27 - 10/09/2014

Σπάνια μέταλλα για την κατασκευή πυραύλων και δορυφόρων έχει η Ελλάδα!! Έρχονται να τα πάρουν και αυτά..

O θησαυρός που κρύβει το ελληνικό υπέδαφος – Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Κινέζων επενδυτών και στελεχών της κυβέρνησης.

Η επίσκεψη Κινέζων επενδυτών και στελεχών της κυβέρνησης στην Αθήνα δεν ήταν τυχαία, αφού περισσότερα από το 90% των παγκοσμίων αποθεμάτων σπάνιων γαιών βρίσκονται στην Κίνα, που έχει αναπτύξει σημαντική τεχνογνωσία στην έρευνα και εξόρυξή πολύτιμων μεταλλικών στοιχείων.

Στόχος της συνάντησης με ελληνικούς παράγοντες είναι αρχικά ανταλλαγή τεχνογνωσίας, και μελλοντικά να επενδύσουν οι Κινέζοι στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων αυτών.

Μια από τις πέντε χώρες στην Ευρώπη, μαζί με Σουηδία, Φιλανδία, Νορβηγία και Δανία, με σπάνια μεταλλευτικά κοιτάσματα είναι και η Ελλάδα. Έτσι, μέσω της χώρας η Κίνα θα έχει μία καλή πρόσβαση για επικοινωνία με όλη την Ευρώπη για το θέμα της εκμετάλλευσης ορυκτών.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η εκμετάλλευση του πλούτου των σπάνιων γαίων είναι σε πολύ πρώιμα στάδια, καθώς οι έρευνες χρειάζονται πολύ χρόνο για να δείξουν απτά αποτελέσματα.

Λόγω της συνεχούς αυξανόμενης ζήτησης, αλλά και της περιορισμένης διάθεσης τους η Ε.Ε. έχει συμπεριλάβει αυτά τα πολύτιμα στοιχεία, στην ομάδα των 14 κρίσιμων ορυκτών, με βιομηχανικές ανάγκες, τις οποίες αδυνατεί να καλύψει σήμερα ο μεταποιητικός κλάδος της Ευρώπης.

Πρόκειται για μέταλλα όπως κοβάλτιο (Co), λευκόχρυσος (Pt), τιτάνιο (Ti), ταντάλιο (Ta), ίνδιο (In), νεοδύμιο (Nd), δυσπρόσιο (Dy), δημήτριο (Ce), ευρώπιο (Eu), τέρβιο (Tb), λανθάνιο (La), Λίθιο (Li), γάλλιο (Ga), έρβιο (Er) κλπ.

Τα παραπάνω στοιχεία χρησιμοποιούνται στους καταλυτικούς μετατροπείς των αυτοκινήτων, στην καταλυτική πυρόλυση για τη διύλιση πετρελαίου, στις φλατ και έγχρωμες τηλεοράσεις, κινητά τηλέφωνα, φορητά DVD, φορητούς υπολογιστές, στις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, στα υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα, στις γεννήτριες, στις για ανεμογεννήτριες, σε πολλές ιατρικές συσκευές, φωτοβολταικά, συστήματα καθοδήγησης πυραύλων, στην αντιπυραυλική άμυνα, στους δορυφόρους κλπ.

Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία, ένα μικροτσίπ ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή περιέχει 60 περίπου διαφορετικά υλικά, όπου τα περισσότερα προέρχονται από σπάνιες γαίες. Για παράδειγμα, κάθε ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο περιέχει περίπου 27 κιλά σπάνιων γαιών. Μία ανεμογεννήτρια των 2MW εκτιμάται πως περιέχει περίπου 340-420 κιλά σπάνιων γαιών. Μία ανεμογεννήτρια των 3MW περιέχει περίπου 1 τόνο σπάνιων γαιών.

Στον τομέα της ιατρικής, ο μαγνήτης ενός μαγνητικού τομογράφου μπορεί να ζυγίζει από 680 κιλά εώς 1 τόνο. Το μεγαλύτερο βάρος ενός τέτοιου μαγνήτη οφείλεται στην παρουσία των σπάνιων γαιών. Η οθόνη μίας τηλεόρασης περιέχει περίπου 10 γραμμάρια, κάθε notebook 10 γραμμάρια και ένα κινητό 0.1 γραμμάριο νεοδύμιου. Αν υπολογίσουμε ότι κυκλοφορών τουλάχιστον 7.3 δις συσκευές στον κόσμο, αυτό σημαίνει 730 τόνους νεοδύμιου ανά έτος.

Δείτε μερικά από αυτά στον πίνακα και στις χρήσεις τους για τα οποία η Ευρώπη έχει «χτυπήσει» το καμπανάκι ότι θα λείψουν στην ευρωπαϊκή βιομηχανία τα επόμενα χρόνια.

Χρήσεις

Νεοδύμιο, Δυσπόσιο Παρασκευή ενός κράματος με το οποίο κατασκευάζονται ισχυροί μαγνήτες που έχουν ελάχιστο βάρος και αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στους ηλεκτροκινητήρες υβριδικών μοντέλων

Ίνδιο, τελλούριο και γάλλιο. Εναλλακτική λύση αντικατάσταση των κρυστάλλων πυριτίου με τη χρήση λεπτών στρωμάτων ημιαγωγών από ίνδιο, τελλούριο και γάλλιο πάνω σε ένα γυάλινο υπόστρωμα. Κατασκευάζουν μεγάλες ποσότητες φωτοβολταϊκών στοιχείων με λίγες ποσότητες.

Πλατίνα Χρησιμοποιείται σε βιομηχανικές διαδικασίες για τη μετατροπή του πετρελαίου σε βενζίνη. Επίσης, χρησιμοποιείται στην κατασκευή ιατρικού και εργαστηριακού εξοπλισμού και στην κατασκευή κοσμημάτων.

Ρόδιο Χρησιμοποιείται στην βιομηχανία αυτοκινήτων και ιδιαίτερα στην κατασκευή καταλυτών. Μετατρέπει το μονοξείδιο του άνθρακα, τα οξείδια του αζώτου και τους υδρογονάνθρακες, που αποβάλλονται, σε διοξείδιο του άνθρακα, νερό και υδρογόνο.

Παλλάδιο Γίνεται χρήση στην κατασκευή καταλυτών αυτοκινήτων, στην κατασκευή κοσμημάτων, στην οδοντιατρική.

Ρήνιο Χρησιμοποιείται κυρίως στην κατασκευή τουρμπίνων αεροσκαφών.

Ίνδιο Γίνεται χρήση στην κατασκευή επίπεδων οθονών αι στην κατασκευή κινητών. Χρησιμοποιείται στις συγκολλήσεις μετάλλων.

Ρουθήνιο Το χρησιμοποιείται στην κατασκευή ηλεκτρονικών αντιστάσεων και λοιπών ηλεκτρονικών εξαρτημάτων υψηλών αντοχών.

Ιρίδιο Χρησιμοποιείται στην κατασκευή συσκευών και εξαρτημάτων ανθεκτικών στη διάβρωση και στις υψηλές θερμοκρασίες. Για παράδειγμα τα ηλεκτρόδια και οι θερμοηλεκτρικές γεννήτριες.

Δημήτριο Κυριότερη εφαρμογή των ενώσεων του είναι η κατασκευή των αμιάντων τύπου «άουερ» που χρησιμοποιούνται σε λυχνίες φωταερίου και σε χρώσεις υάλου και σε είδη κεραμευτικής.

ΠΗΓΗ

Loading...

Σχόλια Αναγνωστών (6)

 1. 0
  0
  ΑΡΠΑΓΕΣ…..
  ΑΗΘΕΙΣ……
  ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΝΟΙΩΘΟΥΝ ΚΑΜΜΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΕΣΤΩ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ…..
  ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΛΑ ΩΣΑΝ ΝΑ ΗΤΑΝ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΠΑΠΠΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΓΙΑΓΙΑ ΤΟΥΣ!@!!!
  ΗΡΘΑΜΕ ΝΑ ΣΑΣ Π@@@@@@@Ε….. ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΤΟΥΣ…….
  ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ Ο Λ Α…… ΧΥΘΗΚΕ ΑΙΜΑ ΓΙΑ ΑΥΤΑ…….
  ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΣΑΣ ΠΡΟΠΑΠΠΟΥ…..
  ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΤΑΙ ΕΣΕΙΣ ΣΤΑ ΞΕΝΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΧΩΡΙΣ ΜΠΑΡΝΤΟΝ……
  ΑΥΤΟΙ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΧΩΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΜΠΑΡΝΤΟΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΘΗΡΙΑ…
  ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΜΑΡΙΑ
 2. 0
  0
  δεν χρειαζομαστε επενδητες ουτε αναπτηξη νοτιας Αφρικης , ευχομαι να τους φτυσει η
  ΓΑΙΑ ΜΑΣ ΑΜΗΝ
 3. 0
  0
  εδω χρειαζεται η αναλυση του ΓΙΑΝΝΗ που με τον δικο του τροπο και με τις δικες του γνωσεις θα μας εισαγει και στο παρασκηνιακο αποκρυπτογραφημα
  πουσαι και χαθηκες τοσες μερες…
  • 0
   0
   ΔΕΝ ΧΑΘΗΚΑ ΦΙΛΕ ΜΠΛΑΚ-ΑΗΣ… ΜΑΛΩΝΑ ΜΕ ΚΑΝΑ ΔΥΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ..

   ''ΑΚΡΑΙΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΣΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ''

   ΚΑΙ '' ΤΟ ΕΓΩ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ '''…

   ΑΝ ΔΕΝ ΒΑΡΙΕΣΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΙ ΓΡΑΦΩ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΠΙΣΩ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΕΣ ΜΟΥ ΠΟΣΟ ΠΑΛΑΒΑ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ…ΘΕΛΩ ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΣΟΥ …

   ΤΩΡΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΠΑΝΙΑ ΜΕΤΑΛΛΑ… ΤΟ ΟΣΜΙΟ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΙΣΩΣ ΣΕ ΜΙΑ ΔΥΟ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΑΝ ΜΕΤΑΛΛΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΣΤΗΜΟΠΛΟΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ …ΧΙΛΛΙΑΔΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΥΣΟ…ΓΙ ΑΥΤΟ ΟΙ ΣΙΩΝΙΣΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΜΟΓΓΟΛΟΤΟΥΡΚΟΥΣ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΑΥΤΑ ΟΛΑ…ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΧΡΗΜΑ…

   ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ

   ΜΕ ΤΟΝ ' ΕΝΑΝ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΙ ''… ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙΣ ΤΟΣΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ…ΕΓΙΝΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΓΝΟΩ…ΕΓΩ ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΕΣΕΝΑ ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΟΝ ΕΧΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΕΧΩ ΚΑΛΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ…ΑΝ ΘΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΕ ΛΙΓΟ [ ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙΣ ] ΤΑ ΤΖΑΜΙΑ…
 4. 0
  0
  ο γιαννης κοζανη καλα τα λεει. και δεν ειναι μονο οτι ειναι δυσευρετο μεταλο το οσμιο,αλλα κυριολεκτικα σκοτωνουν για να το εχουν στην κατοχη τους οι ενδιαφερομενοι.τωρα αν ειναι μια χωρα 10 εκατομυριων, η 100 εκατομυριων ποσως τους ενδιαφερει,κυριολεκτικα!!!! σωτηρης γυθειο.
 5. 0
  0
  ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ .ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΕΤΟ ΝΑ ΑΝΑΜΑΣΑΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ .ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΚΑΤΙ .ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ .ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ .ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΡΑΓΙΑΔΟΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ ΚΑΙ ΛΟΒΟΤΟΜΗΜΕΝΑ ΑΝΔΡΑΠΟΔΑ ΕΡΜΑΙΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΨΕΥΔΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΙΣΗΣ ,.ΖΩΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑ 10ΗΜΕΡΟ ΝΑ ΜΗΝ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΔΕΛΤΙΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΝΑΛΙ .ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΣΑΣ ΣΤΙΣ ΨΕΥΔΟΛΟΓΙΕΣ ΤΩΝ ΕΜΙΣΘΩΝ ΠΑΠΑΓΑΛΩΝ ,ΚΑΙ ΑΠΟΔΡΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΒΑΛΕΙ .ΑΧ ΠΑΠΟΥ ΜΑΣ ΠΛΑΤΩΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΕΙΠΕΣ ΟΛΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ ΣΟΥ ,ΒΕΒΑΙΑ ΠΟΥ ΝΑ ΞΕΡΕΣ ΤΟΤΕ ΟΤΙ ΑΥΤΗ Η ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΕΡΜΑΙΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΟΥΤΙΔΑΝΩΝ ΕΓΚΑΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΝΤΟΛΟΔΟΧΟΙ ΤΩΝ ΠΡΟΑΙΩΝΙΩΝ ΕΧΘΡΩΝ ΤΗΣ ,ΑΛΩΣΤΕ Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΣΟΥ ΟΤΑΝ ΙΔΕ ΤΟΥΣ ΜΙΑΡΟΥΣ ΠΟΝΗΡΟΥΣ ΓΙΔΟΒΟΣΚΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ ΕΙΧΕ ΑΝΑΦΩΝΗΣΕΙ ΙΔΟΥ Ο ΟΛΕΘΡΟΣ ..ΠΟΤΕ Ο ΤΟΠΟΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΦΤΑΣΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΜΗΣ ΤΟ ΘΛΙΒΕΡΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΗΤΕΣ ΕΘΝΟΣΩΤΗΡΕΣ ΤΟΥ .ΕΣΥ ΟΜΩΣ ΕΛ Λ Η Ν Α ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣ ΟΣΟ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΤΟΣΟ ΠΟΙΟ ΒΑΘΕΙΑ ΣΚΑΒΟΥΝ ΤΟ ΜΝΗΜΑ ΣΟΥ .ΣΚΕΨΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΚΑΙ ΠΡΑΞΕ ΩΣ Ε Λ Λ Η Ν .ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΟΥ .-Α;Κ Ρ Ι Τ Α Σ –

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί