12:00 - 01/03/2014

Σκηνικό έντασης στο Αιγαίο ετοιμάζουν οι Τούρκοι στρατηγοί

Το σχέδιο για να βγάλουν από τη μέση τον Ερντογάν μέσω του σκανδάλου υποκλοπών – Επαγρύπνηση σε Ελλάδα και Κύπρο

Σάλο προκαλούν στην Τουρκία οι ατελείωτες αποκαλύψεις για την εμπλοκή της οικογένειας Ερντογάν σε σκάνδαλα διαφθοράς.

Η εισαγγελία της Άγκυρας διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την τηλεφωνική συνομιλία που διέρρευσε στο Διαδίκτυο και στην οποία ο Tούρκος πρωθυπουργός φέρεται να δίνει οδηγίες στον γιο του να ξεφορτωθεί «μαύρα» λεφτά ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λέει στην εκδοχή του ότι το βίντεο που κυκλοφορεί στο youtube είναι προϊόν μοντάζ.

Ο Ερντογάν έκανε λόγο για παγίδα που στήθηκε πέρα από τον Ατλαντικό, κατηγορώντας με αυτόν το τρόπο, χωρίς όμως να τον κατονομάζει, τον ηγέτη της αδελφότητας Χιζμέτ των Νουρτζού, Φετχουλάχ Γκιουλέν. Όπως είπε χαρακτηριστικά, πρόκειται για «υπερατλαντικό δόλωμα».

Ποιος πολεμά τον Ερντογάν

Σύμφωνα με τις εφημερίδες Yeni Safak και Star, οι τηλεφωνικές επικοινωνίες υποκλέπτονταν κατ’ εντολή αστυνομικών και δικαστών προσκείμενων στην αδελφότητα του ισλαμιστή κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο έχει κατηγορήσει ο Ερντογάν για το πρωτοφανές πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο που συγκλονίζει τους τελευταίους μήνες την κυβέρνησή του.

Μετά την αποκάλυψη, στα μέσα Δεκεμβρίου, ότι γίνονταν έρευνες για υποθέσεις διαφθοράς σε βάρος δεκάδων ανθρώπων προσκείμενων στην κυβέρνηση ή ακόμη και συγγενών του Ερντογάν, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τους πρώην συμμάχους του της αδελφότητας Γκιουλέν ότι «χειραγώγησαν» αυτές τις υποθέσεις για να τον αποσταθεροποιήσουν εν όψει των δημοτικών εκλογών στις 30 Μαρτίου και των προεδρικών τον Αύγουστο -κατηγορίες της οποίες διαψεύδουν κατηγορηματικά οι συνεργάτες του Γκιούλ.

Ο «ύποπτος» ρόλος των στρατηγών

Δεν θα ξεμπερδέψει εύκολα ο Ερντογάν από τον Ιλκέρ Μπασμπούγ.

Το περασμένο Αύγουστο, με μία προειδοποιητική δήλωση του τι μέλλει γενέσθαι, ο ισοβίτης πλέον, πρώην αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μπασμπούγ είχε πει κάτι μετά την καταδίκη του που δεν επιδέχεται παρερμηνείας: «Ο λαός έχει τώρα τον λόγο. Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου. Ο λαός δεν κάνει ποτέ λάθος και περιμένων να αντιδράσει. Δεν μπορεί να τον ξεγελάσει κανείς».

Με τη δήλωσή του αυτή ο Μπασμούγ καλούσε εμμέσως πλην σαφώς τους πολίτες σε εξέγερση κατά της νεο-οθωμανικής κυβέρνησης.

Οι μετέπειτα εξελίξεις στην Τουρκία, με τις βίαιες ταραχές στην Κωνσταντινούπολη, επιβεβαίωσαν του φόβους του Ερντογάν για υπόγειο πόλεμο εναντίον του από τους στρατηγούς. .

Ο Ιλκέρ Μπασμπούγ είχε και έχει τεράστια επιρροή στο στράτευμα και όταν είχε προφυλακιστεί είχε καλέσει τους φανατικούς υποστηρικτές του «Να μην αντιδράσουν».

Ωστόσο, μετά τη φυλάκισή του, κάλεσε το λαό σε εξέγερση εναντίον του Ερντογάν.

Γιατί τον «πολεμούν» οι στρατηγοί

Μια σειρά πολύκροτων δικών που συγκλόνισαν τον τουρκικό στρατό κατά τα τελευταία χρόνια οδήγησαν σε αυτό που πολλοί αναγνωρίζουν ως τη σημαντικότερη κληρονομιά του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στα δώδεκα χρόνια της εξουσίας του: το γεγονός ότι κατάφερε να οδηγήσει τους «πασάδες» του στρατού πίσω στους στρατώνες τους, εξοστρακίζοντάς τους από το πολιτικό παιχνίδι.

Εκατοντάδες αξιωματικοί κρίθηκαν ένοχοι απόπειρας πραξικοπηματικής ανατροπής του Ταγίπ Ερντογάν. Σήμερα, όμως, τη στιγμή που μια σαρωτική δικαστική έρευνα εστιάζει στον κ. Ερντογάν και στον στενό του κύκλο, ο Τούρκος πρωθυπουργός χαράζει μια στρατηγική πολιτικής επιβίωσης με κεντρικό στοιχείο την απαξίωση των δικών που οδήγησαν αξιωματικούς στη φυλακή.

Πολλοί από τους δικαστές και τους εισαγγελείς και στις δύο υποθέσεις –των διώξεων κατά των στρατηγών και του σκανδάλου των δωροδοκιών– είναι οπαδοί του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ. Τα μέλη αυτού του δικτύου διετέλεσαν κατά το παρελθόν σύμμαχοι του κ. Ερντογάν, αλλά η κυβέρνηση του τελευταίου τους αντιμετωπίζει σήμερα ως «παρακράτος». Ο Γιαλτσίν Ακντογκάν, εκ των κορυφαίων συμβούλων του κ. Ερντογάν, χαρακτήρισε τις δίκες εναντίον των στρατιωτικών «συνωμοσία εναντίον του εθνικού στρατού», παραλληλίζοντάς την με τη νέα «συνωμοσία» κατά του πρωθυπουργού και του κυβερνώντος κόμματος.

Στο «στόχαστρο» Ελλάδα και Κύπρος

Συνάδελφος Τούρκος δημοσιογράφος έλεγε χαρακτηριστικά, να είσαστε απολύτως σίγουροι ότι : «Δεν πρόκειται να σαπίσει στη φυλακή ένας τόσος μεγάλος αριθμός ανώτατων στρατιωτικών του τουρκικού στρατού. Οι εξελίξεις σε λίγο θα είναι ανεξέλεγκτες στη χώρα μου».

Έτσι ακριβώς έγινε… Το κύκλωμα των στρατηγών έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο αποσταθεροποίησης στην Τουρκία και καθαίρεσης του Ερντογάν.

Είναι προφανές πως οι Τούρκοι στρατηγοί αντεπιτίθενται κατά του Ερντογάν και ήδη τα πρώτα «σημάδια» είναι εμφανή. Βίαιες συγκρούσεις, σκάνδαλα που στοχεύουν στον πρωθυπουργό και την οικογένειά του, κοινωνική έκρηξη, ανθρωπιστική κρίση. Ξεκάθαρη στρατηγική για να ρίξουν τον Ερντογάν, να ανέλθουν σταδιακά στην εξουσία και να εφαρμόσουν τα «ύποπτα» σχέδιά τους.

Οι στρατηγοί προκειμένου να ανεβάσουν το ηθικό των Τούρκων πολιτών δεν αποκλείεται να δημιουργήσουν θερμά επεισόδια τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα.

Οι Τούρκοι γνωρίζουν καλά ότι Ένοπλες Δυνάμεις στην Ελλάδα και την Κύπρο έχουν χτυπηθεί από την κρίση και όπως πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις αρχίζουν να κοιτούν πονηρά χτυπώντας στο αδύνατο σημείο.

Με σύμμαχους τους φανατικούς ισλαμιστές οι Τούρκοι στρατηγοί είναι δεδομένο πως θα στήσουν σκηνικό έντασης στο Αιγαίο. Αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, τότε δεν θα διστάσουν να προκαλέσουν ακόμα και με στρατιωτική επέμβαση.

Τα κοιτάσματα σε Κύπρο και Αιγαίο είναι μεγάλο δέλεαρ και δεν πρόκειται να επιτρέψουν στους «γείτονες» να τα εκμεταλλευτούν μόνοι τους.

Όλα δείχνουν ότι όλα τώρα ξεκινούν στην Τουρκία και αυτό σημαίνει διπλάσια επαγρύπνηση από ελληνικής πλευράς και κατ’ επείγουσα ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι είτε ή μία είτε η άλλη παράταξη, είτε οι κεμαλικοί του Ιλκέρ Μπασμπούγ, είτε οι νεο-οθωμανοί του Ταγίπ Ερντογάν θα θελήσουν να εξάγουν την κρίση και να καταγάγουν επιτυχία κατά του «ιστορικού εχθρού» της Ελλάδας…

newsbomb.gr

Loading...

Σχόλια Αναγνωστών (10)

 1. 0
  0
  λυπαμαι μα τα ψωμια των τουρκοσπορων ειναι πολυ λιγα.
  την εχει δει μεγας πολεμαρχος ο ερντογαν αλλα στην πραγματικοτητα η τουρκια ειναι απλα μια τριχα απο τα @ρχιδια μας
 2. 0
  0
  ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑΤΟ -ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΠΕΛΟ ΚΑΤΑ ΡΩΣΙΑΣ….ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ..Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΙΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΠΑΝΩ=Ο ΦΟΝΙΚΟΣ ΠΥΡΑΥΛΟΣ=ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ=2271

 3. 0
  0
  NA TO KANOYN! ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΟΥΝ….
 4. 0
  0
  υπαρχει κανενας ξερολας-μεντιουμ να μας αναλυσει το θεμα και να μας πει και την εκβαση; ελατε ρε παιδια πειτε μου εσεις οι παντογνωστες..τι θα γινει;; (πειτε γιατι ξεκαρδιζομε στα γελια οταν διαβαζω σχολια σας)
 5. 0
  0
  Στρατός = Εξοπλισμοί = Χρήμα = Μίζες

  Από τη στιγμή που ο Ερντογάν αποφάσισε η πολεμική μηχανή της Τουρκίας θα γινόταν ανεξάρτητη (με δικές της κατασκευές – καθετοποίηση της πολεμικής μηχανής) λογικό ήταν να αρχίσουν η αντίστροφή μέτρηση γι΄αυτόν.
  Βλέπετε ο διεθνής τροχονόμος/τρομονόμος δεν επέτρεπε απώλειες εσόδων του.
  Ο Ερντογάν είναι το πρώτυπο ηγέτη που ζηλεύουν όλες οι χώρες. Μείωσε την ανεργία, τον πλυθορισμό, έβγαλε τη χώρα από το ΔΝΤ (με τις κλωτσίες μάλιστα), έχει 70% δημοτικότητα.
  Εμάς σαν χώρα αυτό ΔΕΝ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ γιατί ξέρουμε ότι για την ευμάρια τη δική του και της χώρας του δεν θα διστάσει να πάρει τα όπλα (θυμίζω ότι παρήγγηλε έρευνα οικονομική για τον εαν συμφέρει την Τουρκία ένας πόλεμος με την Ελλάδα για το Φυσικό Αέριο και τα πετρέλαια).
 6. 0
  0
  2:30, αφού δεν την παλεύεις, έχουμε βαρεθεί να στο λέμε βρε πουλάκι μου, άσε το σχόλιο, δεν σου πάει, είσαι νήπιο ακόμα και μάλλον εκεί θέλεις να μείνεις.
 7. 0
  0
  Χρόνια τώρα…Καλό μήνα σε όλους!
 8. 0
  0
  Μολων λαβε
 9. 0
  0
  Ρε ποια Ουκρανια και μ@λ@κιες… Για καντε κανα λαθος να ξυπνησετε επιτελους εμας τα ζωα τους ελληνες και να δειτε τι εχει να γινει.. Αλλα χλωμο το βλεπω γιατι βρισκομαστε σε χειμερεια ναρκη χρονια τωρα.
 10. 0
  0
  Γεροντας Παισιος :
  "ΚΑΙ ΤΟΤΕ Η ΧΟΥΝΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ ΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΘΑ ΜΑΣ ΕΠΙΤΕΘΕΙ "

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί