10:41 - 02/05/2015

Πώς θα μπορέσουμε να απελευθερωθούμε από τον φόβο

Το βλέπουμε πρακτικά πως ο φόβος που υπάρχει στην καθημερινότητά μας είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικός για την ψυχολογία μας.

Καθημερινά γεμίζουμε το σώμα μας με χιλιάδες αρνητικές ορμόνες που προκαλούνται από το φόβο και μειώνουν δραματικά την ψυχολογία, επιβαρύνοντας και την υγεία μας ταυτόχρονα.

Όσο κι αν γνωρίζουμε πολλές φορές πως ο φόβος δεν είναι πραγματικός και είναι απλά και μόνο μια πιθανότητα, εμείς συνεχίζουμε να το πιστεύουμε και να το νιώθουμε ως μια διαρκή απειλή, γεγονός που το κάνει τελικά αληθινό κι ας μην έχει συμβεί το γεγονός αυτό καθ’ αυτό στην πραγματικότητα.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να ξεπεράσουμε τους φοβους μας και να ζήσουμε πραγματικά απελευθερωμένοι από αυτούς;

Να μας υπενθυμίζουμε πως απλά δεν είναι κάτι πραγματικό

Εξ ορισμού ο φόβος σε όλα τα εγχειρίδια ψυχολογίας είναι κάτι μη πραγματικό.

Είναι η ανησυχία πως κάτι θα πάει στραβά και μας γεμίζει με αρνητικές σκέψεις και ένα αδικαιολόγητο στρες, σαν να περνάμε κάτι τραγικό εκείνη τη στιγμή που μας καταλαμβάνει ο φόβος, που όμως δεν συμβαίνει πραγματικά τις περισσότερες φορές.

Φοβόμαστε πως θα συμβεί κάτι τραγικό και νιώθουμε όλα τα συναισθήματα την θλίψης και του πόνου σαν να συμβαίνει ήδη.

Έτσι, για να μπορέσουμε να αποφύγουμε τον φόβο, είναι να υπενθυμίζουμε κάθε φορά στον εαυτό μας πως αυτό που φοβόμαστε δεν συμβαίνει τώρα και μπορεί και να μην συμβεί και καθόλου.

Οπότε και λανθασμένα υποβάλαμε τον οργανισμό και το σώμα μας σε αυτή την κρίσιμη διαδικασία.

Και αν τελικά γίνει πραγματικότητα ένας μας φόβος τότε ο οργανισμός μας είναι έτοιμος να το αντιμετωπίσει δίχως να έχουμε πραγματικά προετοιμαστεί καθώς έχουμε αρκετά ανεπτυγμένο το αίσθημα της επιβίωσης.

Να το παλεύουμε καθημερινά κάθε ώρα και λεπτό

Δεν θα πρέπει να αφήσουμε τις αρνητικές σκέψεις του φόβου να μας παρασύρουν και να πολλαπλασιαστούν στο κεφάλι μας.Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε κάθε ώρα και κάθε λεπτό πως όλα είναι μέσα στο κεφάλι μας και πως δεν είναι μια αληθινή κατάσταση που συμβαίνει πραγματικά.

Αν αφήσουμε αυτούς τους φόβους να αναπτυχθούν μέσα μας τότε θα ζούμε συνεχώς σε μια εικονική πραγματικότητα και δεν θα μπορούμε να είμαστε δημιουργικοί ούτε και να προχωρήσουμε τη ζωή μας.

Να μείνουμε μακριά από αρνητικά πρόσωπα και καταστάσεις που μας δημιουργούν φόβο

Μπορούμε να διαχωρίζουμε πλέον τα αρνητικά πρόσωπα και καταστάσεις που μας γεμίζουν καθημερινά με φόβο.

Μπορεί να είναι ένα δελτίο ειδήσεων, μια εκπομπή πολιτικού περιεχομένου, ένας συγγενής, γείτονας ή φίλος με αρνητική ενέργεια και εμμονές.

Αν θέλουμε να μείνουμε μακριά από τον φόβο, θα πρέπει να βγάλουμε από τη ζωή μας όλα τα πρόσωπα, τις καταστάσεις αλλά και τις συνήθειες μας που μας γεμίζουν με φόβους και την αρνητική ενέργεια που συνεπάγονται.

Μπορούμε να αφιερώσουμε τον ίδιο χρόνο για θετικά πρόσωπα και καταστάσεις που νιώθουμε τη θετική τους ενέργεια.

Να ζούμε το κάθε λεπτό όπως έρχεται δίχως να ανησυχούμε για ένα αύριο που δεν μπορούμε να ελέγξουμε

Είναι πραγματικά μια ψευδαίσθηση πως μπορούμε να ελέγξουμε τα πράγματα στη ζωή μας.

Το μόνο που μπορούμε να ελέγξουμε είναι το τώρα.

Τι κάνουμε τώρα αυτήν ακριβώς τη στιγμή.

Το πώς θα ελιχθούμε για να προσδιορίσουμε το αύριο, απλά δεν είναι εφικτό.

Πόσες φορές έχετε κάνει σχέδια για το αύριο και αυτά έχουν ανατραπεί;

Μόλις συνειδητοποιήσουμε πως δεν μπορούμε να ελέγχουμε τίποτα πραγματικά στη ζωή μας τότε θα φύγουν σιγά-σιγά ένας-ένας όλοι οι φόβοι μας και θα ζούμε πραγματικά το κάθε λεπτό σαν να μην υπάρχει αύριο.

Μπορούμε να κάνουμε κάποιους μικρούς σχεδιασμούς, αλλά με την αποδοχή μέσα μας πως και αυτοί μπορούν να αλλάξουν από στιγμή σε στιγμή.

Οπότε δεν πρέπει να περιμένουμε τίποτα και αυτό θα μας οδηγήσει σε μια πραγματική ελευθερία από τους φόβους μας.

Να γεμίσουμε την καθημερινότητά μας με δημιουργικές δραστηριότητες που μας ευχαριστούν
Τίποτα δεν πρόκειται να βοηθήσει πιο πολύ στο να εξαφανίσουμε τους φόβους μας, από το να αντικαταστήσουμε το κενό τους μέσα μας με δημιουργικές ασχολίες.

Ξεφεύγοντας από τους φόβους μας αφήνουμε ένα όμορφο κενό μέσα μας για να ασχοληθούμε με άλλα πιο δημιουργικά συναισθήματα.

Θα πρέπει να βρίσκουμε καθημερινά όμορφες ασχολίες που θα μας χαλαρώνουν και θα μας κάνουν να περνάμε όμορφα, μόνοι ή με θετική παρέα.

Αυτό μπορεί να είναι ένα μακρινός περίπατος στο βουνό ή στη θάλασσα, μια επίσκεψη σε ένα φίλο που μας κάνει να γελάμε, να πάμε ένα θέατρο ή ένα σινεμά, ένα κοντινό ή μακρινό ταξίδι.

Θα πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας πως υπάρχουν και άτομα που δεν είναι έτοιμα να ξεφύγουν από τους φόβους τους γιατί απλά εξυπηρετούν κάτι μέσα τους και τους κρατούν σε ισορροπία.

Έτσι βρίσκουν συνεχώς δικαιολογίες για να μην κάνουν σημαντικές αλλαγές στη ζωή τους, πολύ απλά γιατί υποσυνείδητα – συνήθως δεν είναι κάτι συνειδητό – νιώθουν πως θα καταρρεύσουν αν κάνουν την πραγματική αλλαγή.

Έτσι δεν θα πρέπει να πιέζουμε άλλους ανθρώπους να αλλάξουν για να ξεφύγουν από τους φόβους τους. Μόνο τον εαυτό μας μπορούμε να βοηθήσουμε να αλλάξει στάση ζωής και κανέναν άλλον.

Ξεκινήστε όσοι είστε έτοιμοι σιγά-σιγά και η απελευθέρωση από τους φόβους σας θα έρθει από μόνη της.

Ματίνα Π. Πηγή: anew.gr

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

Loading...

Σχόλια Αναγνωστών (2)

 1. Ανώνυμος 2 Μαΐου 2015 @ 12:09
  0
  0
  Φετος εχουμε πολλα προβληματα σε αεροπλανα και γενικως παντου.

  Θυμαμαι πριν απο αρκετα χρονια κατα το 2008 ή 2009 δε θυμαμαι ακριβως που ημουν Ελλαδα και γυριζα πισω το αεροπλανο που θα εμπαινα μεσα ειχε καθηστερηση 1 ωρα περιπου γιατι ειχε προβλημα με το κινητηρα.

  Θυμαμαι οτι τοτε ειχα κατι να χασω και φοβομουν φοβομουν πολυ μηπως το αεροπλανο πεσει διλ η ζημια του κινητηρα γινει και στον αερα ηταν 2 εφιαλτικες ωρες πτησης με την ελπιδα να προσγειωθουμε οσο δυνατον πιο γρηγορα.

  Τι ανακουφιση οταν προσγειωθηκαμε..

  Απο τοτε περασαν χρονια γιναν πραγματα που δε πιστευα οτι θα γινοταν ποτε.

  Φοβομουν και μαλιστα πολυ μη χασω αυτο τον ανθρωπο μη γινει αυτο μη γινει το αλλο τι θα γινει αν το ονειρο γινει πραγματικοτητα τελικα γιναν ολα οσα φοβομουν οτι θα γινουν.

  Γιναν οι εφιαλτες πραγματικοτητα ειναι οδυνηρο να προειδοπεισαι να μη πιστευεις και παρ ολ αυτα να γινονται.
  Ανθρωποι αρχισαν να ψαχουλευουν τη ζωη μου το τι κανω γιατι το κανω και λεγαν ψεμματα πολλα ψεμματα για εμενα κι αυτο το ηξερα το εβλεπα κι οταν ρωταγα παντα λεγαν οτι δεν ειναι ετσι ακομα φοβομουν..

  Σημερα περασε πολυς καιρος απο τοτε με το αεροπλανο παρολ αυτα μεχρι πριν λιγο καιρο φοβομουν.

  Ξερω πλεον ποιος ειμαι τι ειμαι ξερω δε χρειαζεται πλεον να ψαχνω..

  Δε φοβαμαι πια τιποτα ξερω πως κυλαει η ζωη..

  Με κηνηγανε το ξερω το βλεπω το νιοθω και το χειροτερο ειναι οτι αυτοι που με κηνηγανε ειναι αυτοι που εχουν πολλα περισσοτερα απο μενα αλλα δε τους φτανουν θελουν κι αλλα θελουν να με δουν να σερνομαι αλλα και η γη να καταστραφει εγω δε θα συρθω ποτε και για κανεναν ο φοβος τελειωσε πια..

  Ο θανατος δεν ειναι το τελος..

  Καθε μερα καθε ωρα μπορει να ειναι η τελευταια σ αυτη τη γη τη διασταση..

  Δε φοβαμαι πια να μπω σ αεροπλανο που ειχε εως πριν λιγη ωρα σπασμενο κινητηρα..

  Δε φοβαμαι τιποτα δεν ελπιζω τιποτα ειμαι ελευθερος..

  Μη φοβαστε τιποτα ο φοβος ειναι αδυναμια και δε τεριαζει σ εμας τα παιδια του φωτος τους απογονους των μεγαλων ελληνων μπορει καποιοι να διαφερουμε λιγο περισσοτερο απο τους αλλους αλλα στο συνολο του πλυθησμου της γης οι Ελληνες διαφερουν ειναι τα παιδια του φωτος του φως του απολλωνα κι οχι του εωσφορου..

  Λενε οτι ο εωσφορος θα φερει το φως μεγαλο ψεμα οι ελληνες το εχουν ηδη φερει προ πολλου και το εχουμε ακομα μεσα μας διωχτε το φοβο (και το μισος) το δηλητηριο που δε μας αφηνει να δουμε ποιοι πραγματικα ειμαστε..


  Πρωην Ασωτος

 2. Ανώνυμος 2 Μαΐου 2015 @ 19:30
  0
  0
  ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΕΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΩΤΕ –ΣΕ ΝΟΙΩΘΩ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟ–

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί