16:25 - 03/02/2015

Πρόταση Βαρουφάκη: Χρεωμένοι ΓΙΑ ΠΑΝΤΆ!

Δεν ζητάει κούρεμα χρέους αλλά Ομόλογα στο Διηνεκές

Ο όρος Ομόλογα στο Διηνεκές -perpetual bond- είναι άγνωστος για τους περισσότερους. Τα επανέφερε στην επικαιρότητα ο Γιάνης Βαρουφάκης, έκανε λόγo γι’ αυτά πριν υπουργοποιηθεί σε διάφορα διεθνή ΜΜΕ, όπως το Bloomberg και τα πρότεινε και χθες κατά τις συνομιλίες που είχε με τον Βρετανό ομόλογό του, George Osborne.
Τι είναι τα συγκεκριμένα ομόλογα που θα αντικαταστήσουν το κούρεμα

Σύμφωνα με την Investopedia πρόκειται για ένα ομόλογο χωρίς ημερομηνία λήξης και επί το ελληνικότερον ονομάζονται “ομόλογα στο διηνεκές“. Τα perpetual bonds δεν είναι εξαγοράσιμα, αλλά πληρώνουν ένα σταθερό επιτόκιο για πάντα. Δηλαδή, το βασικό χαρακτηριστικό τους είναι ότι επειδή είναι στο διηνεκές δεν υπάρχει αποπληρωμή κεφαλαίου, αλλά μόνο καταβολή τόκων.

Επίσης, όπως εξηγεί σε άρθρο του στο 7imeres.gr, ο οικονομολόγος Δημήτρης Σαντιξής, ο δανειζόμενος έχει τη δυνατότητα να ανακαλέσει το ομόλογο μετά από συγκεκριμένη περίοδο (ιδιαίτερα σε φάσεις μείωσης των επιτοκίων διεθνώς), ενώ προβλέπεται συμβατικά περαιτέρω αύξηση του επιτοκίου μετά από συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών είχε εκδώσει τέτοια ομόλογα με στόχο να αποπληρώσει μικρότερες εκδόσεις ομολόγων που είχαν χρησιμοποιηθεί για να χρηματοδοτήσουν τους Ναπολεόντειους Πολέμους το 1814. Ορισμένοι οικονομικοί κύκλοι θεωρούν ότι τα perpetuals μπορεί να αποδειχθούν αποτελεσματικά όπλα για τις κυβερνήσεις που θέλουν αν αποφύγουν τα κόστη αναχρηματοδότησης που σχετίζονται με την έκδοση ομολόγων με ημερομηνία λήξης.

Το διαφωτιστικό άρθρο του οικονομολόγου Δημήτρη Σαντιξή

«Επειδή αναφέρθηκε (Σ.Σ. από τον κ. Γιάνη Βαρουφάκη σε τηλεοπτική συζήτηση) η ιδέα χρησιμοποίησης ομόλογων στο διηνεκές (perpetual bonds) για το δανεισμό της χώρας, σκέφθηκα να γράψω αυτό το άρθρο για καλύτερη γνώση των δεδομένων και των επιλογών χρηματοδότησης.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.. τεχνοκρατικά… Όχι ως πολιτική κουβέντα..

Πρώτη φορά στη Βρετανία το 1752

Τα ομόλογα στο διηνεκές εμφανίστηκαν ως μορφή κρατικής χρηματοδότησης για πρώτη φορά το 1752 στην Μ. Βρετανία, με στόχο τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του Εθνικού χρέους. Το βασικό χαρακτηριστικό του ομολόγου είναι ότι επειδή είναι στο διηνεκές δεν υπάρχει αποπληρωμή κεφαλαίου, αλλά μόνο καταβολή τόκων. Επίσης ο δανειζόμενος έχει τη δυνατότητα να ανακαλέσει το ομόλογο μετά από συγκεκριμένη περίοδο (ιδιαίτερα σε φάσεις μείωσης των επιτοκίων διεθνώς) και τέλος προβλέπεται συμβατικά περαιτέρω αύξηση του επιτοκίου μετά από συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα .

Εχουν υψηλό επιτόκιο

Όμως η χρηματοδότηση αυτή είχε συγκριτικά υψηλό επιτόκιο, καθώς η έλλειψη χρονικής διάρκειας και οι κίνδυνοι που σχετίζονται με αυτήν, απαιτούν από την πλευρά των επενδυτών πολύ μεγαλύτερο επιτόκιο. Έτσι αυτό που φαίνεται αρχικά και επιφανειακά πιο βολικό, στην πραγματικότητα, είναι ένας ακριβός τρόπος χρηματοδότησης. Ως συνέπεια των παραπάνω, τα ομόλογα αυτά, αφού χρησιμοποιήθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία κατά το πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, σε περίοδο Εθνικής έξαρσης, έπαψαν ουσιαστικά πλέον να χρησιμοποιούνται από κράτη, καθώς ήταν φθηνότερο να χρηματοδοτούνται σε συντομότερες περιόδους.

Ταυτόχρονα οι επενδυτές απέφευγαν μια σειρά από άλλους σοβαρούς κινδύνους π.χ. η πιθανότητα ένα κράτος να μην υπάρχει στο μέλλον. Έτσι, επικράτησαν τα ομόλογα συντομότερης διάρκειας, δηλαδή τριετή, πενταετή, δεκαετή και maximum τριακονταετή σε πιο προηγμένες και ασφαλείς οικονομίες. Βέβαια υπήρχαν κάποιες χρονικές στιγμές που είδαμε ένα πολύ μικρό τέτοιο ομόλογο π.χ. στο Καναδά το 1936 κι ένα επίσης μικρό, 100 χρόνων ομόλογο από το Μεξικό, ύψους μόνο 1.6 δις δολαρίων το 2014.

Ποιές χώρες χρησιμοποιούν ομόλογα στο διηνεκές

Όμως τα ομόλογα στο διηνεκές συνεχίζουν να υπάρχουν ως τρόπος χρηματοδότησης εταιρειών και τα τελευταία χρόνια βρήκαν λίγο πιο πρόσφορο έδαφος. Χρησιμοποιούνται κυρίως από εταιρείες σε μέτρια η δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνήθως σε Ινδία, Ινδονήσια και Κίνα, είναι για ποσά μικρότερα του ενός δις δολαρίων και έχουν ως βασικό χαρακτηριστικό το πολύ υψηλό επιτόκιο, συνήθως άνω του 10%. Με αυτόν τον τρόπο, και οι επενδυτές έχουν μεγαλύτερες αποδόσεις και οι εταιρείες αποφεύγουν να αποπληρώνουν κεφάλαιο για κάποια δύσκολα για αυτές χρόνια, ευελπιστώντας, και οι δυο πλευρές, ότι σε μερικά χρόνια οι εταιρείες θα ανακαλέσουν τα ομόλογα, κάνοντας αναχρηματοδότηση, σε μια περίοδο μείωσης επιτοκίων στις αγορές. Τότε οι μεν εταιρείες θα πάψουν να πληρώνουν τα υψηλά επιτόκια και θα αποφύγουν την περαιτέρω συμβατική αύξησή τους, ενώ οι επενδυτές από την πλευρά τους, αφού έχουν καρπωθεί τα υψηλά επιτόκια για μια περίοδο, θα αποφύγουν τους διαφόρους κίνδυνους που αυξάνονται συνήθως σε βάθος χρόνου π.χ. χρεωκοπίας κλπ.

Συμπερασματικά:

1.Ενώ θεωρητικά ο τρόπος αυτός χρηματοδότησης υπάρχει, στην πράξη ουσιαστικά δεν χρησιμοποιείται από κράτη. Στην περίπτωση της Ελλάδας, όταν το δεκαετές ομόλογο είναι σήμερα άνω του 10%, ενσωματώνοντας τον κίνδυνο χρεωκοπίας και Grexit και η χώρα είναι σε μια δύσκολη φάση στις σχέσεις της με την Ευρώπη, μια τέτοια χρηματοδότηση θα ήταν στην πράξη ανέφικτη. Το επιτόκιο που θα απαιτείτο από τις αγορές είτε θα ήταν πολύ υψηλό είτε δεν θα υπήρχε καθόλου ενδιαφέρον από την πλευρά τους και σε κάθε περίπτωση αυτό θα ήταν μόνο για ένα εξαιρετικά μικρό ποσό.

2. ´Οταν τα δάνεια που η Ευρώπη έχει δώσει στην Ελλάδα είναι μακράς διαρκείας (το 142.0 δις δάνειο από EFSF έχει διάρκεια 26 χρόνια, με περίοδο χάριτος μέχρι το 2022), με πολύ μικρό επιτόκιο 1.8% και όταν άλλωστε υπάρχει σαφώς η δυνατότητα περαιτέρω επιμήκυνσης των δανείων και μείωσης του επιτοκίου στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τους δανειστές, μάλλον ο τρόπος αυτός χρηματοδότησης είναι άνευ ιδιαίτερης και πρακτικής ουσίας.

Ο Δημήτρης Σαντιξής είναι Τραπεζίτης / Συμβούλος ξένων επενδυτικών κεφαλαίων. Το άρθρο του δημοσιεύτηκε στο 7imeres.gr
Τι να πω…; Αν γίνει κάτι τέτοιο…

Πάρε Ελληνικέ λαέ λύση που θα σε έχει χρεωμένο όσο υπάρχεις. Εσύ, τα παιδιά σου, εγγόνια, δισέγγονα, δισέγγονα των δισέγγονων και πάει λέγοντας σε ένα διηνεκές “λιτού βίου” με υπογραφή “αριστεράς”!

Ψιτ, ε! Μην ξεχάσεις να υπογράψεις το petition της avaaz που ανήκει στον Σόρος που κυκλοφορεί ευρέως (ή Εβραίος) και δηλώνει την αμέριστη και άνευ όρων συμπαράσταση μας στην Ελληνική κυβέρνηση! Και μην ξεχάσεις να πας και στις συγκεντρώσεις των “αγανακτισμένων” που επίσης ελέγχονται από τον Σόρος για να “διαδηλώσεις” θετικά, όσο ακόμα τα ΜΑΤ δεν είναι εκεί (γιατί συντόμως θα ξαναβγούν)

Και μην ξεχάσεις να ζητήσεις κι επιστροφή στη δραχμή -αυτό κι αν θέλει τόσο καιρό ο Σόρος- τώρα που αναγνωρίσαμε το χρέος και θα έχουμε τόκους μεγάλους τους οποίους θα πληρώνουμε με ξένο νόμισμα καθώς και όλα τα εισαγόμενα -από το αγγούρι μέχρι το γκούντα, γιατί είσαι κι ευρωπαίος και δεν σ’ αρέσει πια το κασεράκι, μέχρι ροζ αλάτι των Ιμαλαΐων θες, γιατί επίσης η Ελλάδα δεν έχει θάλασσες με αλάτια ωραία και καλά, θες εκείνο του βουνού που έχει βρεθεί ΜΠΙΜΠΑ στο αρσενικό λόγω της κινέζικης βιομηχανίας!

Τι να σου πω, ρε Ελληνικέ λαέ; Τόσο μα τόσο Κώτσο, δεν σε έχουν ΠΟΤΈ άλλοτε ξαναπιάσει!!!

Μέχρι και ο Άδωνις Γεωργιάδης σήμερα μιλώντας στον RealFM επικρότησε τις κινήσεις του Βαρουφάκη!

Γεια σου ελληνικέ λαέ! Μακάκας ευρωπαίος αλλά… με τσαρούχια!!!

allnewz

Loading...

Σχόλια Αναγνωστών (12)

 1. 0
  0
  Ο Βαρουφάκης μιλάει για επιτόκιο 0,01% καμία σχέση Μακάκα allnewz !!
  Aπό πότε ρε γίδι μιλάει ο Σόρος για δραχμή ;;;
 2. 0
  0
  ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ " ΣΩΤΗΡΕΣ " ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ . ΣΚΛΑΒΟΙ ΕΜΕΙΣ , ΣΚΛΑΒΟΙ ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ , ΣΚΛΑΒΟΙ ΚΙ ΟΙ ΑΓΕΝΝΗΤΟΙ . ΤΙ ΕΓΙΝΕ " ΗΡΩΙΚΟΙ " ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΤΙΜΗΜΕΝΟΙ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ; ΑΥΤΟ ΘΕΛΑΤΕ ΟΤΑΝ ΨΗΦΙΖΑΤΕ ; ΑΥΤΟ ΣΑΣ ΕΙΠΑΝ ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΙΠΑΤΕ ΝΑΙ Η ΤΣΙΜΠΑΤΕ ΜΕ ΤΟ ΔΙΗΝΕΚΕΣ ;
  • 0
   0
   Φιλε οταν αποκτησεις πλεονασματα μεσα απο μια αναπτυξιακη τροχια τοτε αποπληρωνεις και το κεφαλαιο.Οποτε εσυ γουσταρεις.Αυτο που προτεινει ειναι ουσιαστικα το "δωσ'ειμην σημερον"για να μπορεσουμε να ζησουμε τωρα,για να μπορεσουμε να υλοποιησουμε τους αγεννητους τους οποιους αναφερεις.Γιατι ετσι οπως πανε τα πραγματα δεν θα υπαρχουν χρεωμενοι αγεννητοι γιατι απλως δεν θα μπορεσουμε να τους κανουμε
  • 0
   0
   Μα αυτο ακριβως λεει κι ο απο πανω . Το μονο που μας νοιαζει ειναι να την βγαλουμε εμεις σημερα , μετατοπιζοντας το χρεος , τη σκλαβια και την ντροπη μας στους επομενους . Ακριβως το ιδιο με αυτο που εκαναν οι προηγουμενοι παππουδες και γονεις και τωρα εμεις τρεχουμε και δε φτανουμε . Αφραγκοι , ανεργοι , ανασφαλιστοι , ξενοι στον τοπο μας γιατι αυτοι επαιρναν διακοποδανεια , 2-3 αυτοκινητα , θεσουλες του κωλου στο δημοσιο , φακελακια , ανασφαλιστους εργατες , επαιζαν χρηματηστηριο χωρις να ξερουν τι τους γινεται και εγλυφαν γελοιους πολιτικαντηδες , χωρις να νοιαζονται για το πως και γιατι τα "καταφερναν" ολα αυτα . Ετσι ελεγαν κι αυτοι " δως ειμην σημερον " ,υπονομευοντας το αυριο και δινοντας σ εμας το λογαριασμο .Σχεδον ολοι απο 50+ -πλην ελαχιστων εξαιρεσεων που ξεχωριζουν-αυτο εκαναν και δυστυχως ακομα εχουν την ιδια νοοτροπια και το πανω χερι . ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΜΑΣ ;ΣΕ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΑ ΔΙΑΦΕΡΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ; ΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΕΝΝΗΤΟΥΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ . ΔΕ ΜΑΣ ΦΤΑΙΝΕ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ , ΟΠΩΣ ΔΕ ΦΤΑΙΞΑΜΕ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΓΑΜΗΣΙΑΤΙΚΑ . ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΑ 400 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΓΕΝΝΟΒΟΛΑΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΞΑΝΑΒΓΑΛΟΥΜΕ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ . ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΥΤΟ , ΤΟΤΕ ΑΣ ΜΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΜΕ ΚΙ ΑΣ ΜΗΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ . ΑΣ ΒΟΥΒΑΘΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΤΟ ΟΥΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΥΨΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΑΠΟ ΝΤΡΟΠΗ .
 3. 0
  0
  Μέχρι και ο Άδωνις Γεωργιάδης σήμερα μιλώντας στον RealFM επικρότησε τις κινήσεις του Βαρουφάκη!Επιτέλους Το ΛΥΤΡΩΤΙΚΌ ΌΡΑΜΑ Της Εθνικής Ενότητας πρόβαλε ΕΘΝΑΝΑΣΤΆΣΙΜΟ ΦΩΣ στο βάθος του τούνελ.Επιτέλους Ο Αγώνας τώρα Δικαιώνεται,Ο Ειρηνικά Επαναστατημένος Λαός Νίκησε,Τέλος Καλό,Όλα Καλά (Ουίλιαμ Σαίξπηρ).
 4. 0
  0
  Ο καθένας ότι θέλει γράφει εδώ μέσα. … η ανοησία στο έπακρο.
 5. 0
  0
  Όπως λέει και ο Γερμανός (Ο Βαγγέλης ο τραγουδιστής όχι ο άλλος) "Σκλάβος σου για πάντα θα είμαι"
 6. 0
  0
  Η πρόταση της κυβέρνησης της Ελλάδας να ανταλλαγεί το εξωτερικό χρέος της με ομόλογα συνδεδεμένα με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της αποτελεί μια συγκαλυμμένη μορφή διαγραφής χρέους, υποστήριξε σήμερα ο επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) Μπερντ Λούκε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

  «Χρησιμοποιούν πολλές και διάφορες λέξεις για να προσπαθήσουν να αποκρύψουν την αλήθεια, αλλά αυτή η αναδιάρθρωση χρέους, όπως κάθε άλλο είδος μετατροπής του χρέους ή επιμήκυνσης της ωρίμασής του, μειώνει την αξία του χρέους, επομένως είναι μια μορφή διαγραφής χρέους», επέμεινε ο Λούκε.

  «Αυτό το οποίο προτείνει ο υπουργός Οικονομικών [σ.σ. της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης] δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα μεταμφιεσμένο κούρεμα» του χρέους, συνέχισε ο καθηγητής οικονομικών.

  «Προσπαθούν να το μασκαρέψουν ώστε να μη χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν τη λέξη “κούρεμα”, αλλά την οικονομική σκοπιά είναι το ίδιο πράγμα», συνέχισε ο Λούκε. Ο ίδιος υποστήριξε πως η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει το χρέος της ακόμη και εάν υπάρξει μια τέτοια συμφωνία διότι οι αναπτυξιακές προοπτικές της είναι μικρές επειδή παραμένει στην ευρωζώνη.

  «Οι οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας δεν πρόκειται να ανακάμψουν και αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι έχει το ευρώ. Ο ιδιωτικός της τομέας δεν μπορεί να γίνει ανταγωνιστικός όσο είναι αναγκασμένος να λειτουργεί με βάση ένα νόμισμα το οποίο είναι υπερτιμημένο», πρόσθεσε ο Λούκε.

  Ο Λούκε ανέφερε ακόμη πως η ΕΕ πρέπει παρ” όλ” αυτά να συμφωνήσει σε μια απομείωση της ονομαστικής αξίας του ελληνικού χρέους διότι «τα χρήματα έχουν ήδη χαθεί ούτως ή άλλως», όπως υποστήριξε, αλλά αυτό, πρόσθεσε επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του κόμματός του, πρέπει να συνδεθεί με την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

  Πηγή: http://www.newsbeast.gr

  Θωμάς
 7. 0
  0
  ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΗΜΑ ΡΕ ΖΩΑΔΙΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ!!! MORE ISSUANCE OF PERPETUAL BOND IN ASIA!! ΔΗΛΑΔΗ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ ΚΑΤΑΛΛΗΓΟΥΝ ,ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ 888 (ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΙΣΗΓΗΤΟΥ ΚΟΡΕΑ 777) ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΚΡΥΒΟΜΑΣΤΕ…ΑΡΑ ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ – ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΥ ΗΔΗ ΒΙΩΝΕΤΕ!!!
  ΒΛΕΠΕ ΚΑΙ ΑΝΟΔΟ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΙΚΗΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΒΟΚΑΡΕΙ ΤΗΝ ΚΙΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΜΑΙΜΟΥ ΚΩΝ/ΠΟΛΕΩΣ 666 ΜΕ ΤΟ ΝΑΖΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΔΟΓΜΑ DRANG NACH OSTEN – (ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΚΗΣ) ΠΟΡΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΑΝΑΤΟΛΑΣ, ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΤΗΣ ΣΑΓΚΑΗΣ (ΡΩΣΙΑΣ – ΙΣΛΑΜ – ΚΙΝΑΣ).
  ΣΑΣ ΤΑ ΛΕΓΕ Η ΟΕΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΝΑΤΕ ΤΟΥΣ ΚΟΥΦΟΥΣ…
  ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΣΑΣ, ΛΕΙΑΝ ΣΥΝΤΟΜΩΣ
  • 0
   0
   αμα αργησει το τελος φαε…μην λυσσαξεις απο την πεινα.
  • 0
   0
   ΑΠΟ ΧΑΖΟΒΛΑΜΕΝΕΣ ΕΞΥΠΝΑΔΙΤΣΕΣ ΚΑΙ ΨΕΥΤΟΜΑΓΚΙΕΣ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΝΕΟΨΕΥΔΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΣΤΕ ΜΑΝΟΥΛΕΣ…
   ΓΙ'ΑΥΤΟ ΣΑΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙ ΟΜΩΣ ΤΑ ΒΡΑΚΙΑ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΤΕΒΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΒΡΑΚΑ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΣΥΝΟΥΣΙΑΣΟΥΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΙΚΗΣ ΠΤΩΣΕΩΣ…ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ…ΚΑΙ ΥΠΟΨΙΝ ..ΔΕΝ ΓΛΙΤΩΝΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ – ΡΟΥΣΦΕΤΑΚΙΑΣ…ΒΟΛΕΨΗΜΑΤΙΑΣ…ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΕ ΣΩΣΕΙ ΟΥΤΕ Ο ΕΒΡΑΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
 8. 0
  0
  Στο μόνο που θα συμφωνήσω ειναι στο μακακας. Οχι για την ορθότητα των λεγόμενων του αρθρογράφου, αλλά γιατί όλοι εμείς οι μακακες δίνουμε στο κάθε προσκυνημένο τσογλάνι που εξυπηρετη συμφέροντα να παρουσιάζει την δική του αλήθεια ως η πραγματικοτητα προς το συμφέρων των όλων. Χ.ΜΠ

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί