10:47 - 23/02/2014

ΠΟΥΛΑΝΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ!!! ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΣΑΝ… ΑΠΟΘΗΚΗ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ!!!

Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η προκήρυξη για την πώληση της έκτασης του Καστέλου με όλα τα κτίρια, ακόμα και… αυτό της Εθνικής Πινακοθήκης, που δημοσίευσε προχθές στην ιστοσελίδα του το ΤΑΙΠΕΔ.

Μάλιστα, αναφέρει την έκταση ως γεωτεμάχιο στο οποίο συμπεριλαμβάνονται 4 κτίρια μεταξύ των οποίων ένα νεοκλασσικό που χρησιμοποιούταν ως ξενοδοχείο και ένα ακόμα που χρησιμοποιείται από την Εθνική Πινακοθήκη ως… αποθήκη έργων τέχνης!

Πρόκειται ασφαλώς για το Καστελέτο, το οποίο στεγάζει σήμερα το εξαιρετικά ενεργό και φημισμένο παράρτημα Κέρκυρας της Εθνικής Πινακοθήκης, το οποίο μόνο… αποθήκη δεν θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς να το χαρακτηρίσει, απόδειξη για το κατά πόσο οι κυβερνώντες και το ΤΑΙΠΕΔ γνωρίζουν τι είναι αυτά που (ξε)πουλάνε ή τα έχουν επισκεφθεί ποτέ Ήδη, ο δήμαρχος Γιάννης Τρεπεκλής απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον Υπουργό Πολιτισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο αλλά και το ΤΑΙΠΕΔ για την πρόθεση παραχώρησης επενδύτες, εκτός της Βίλλας Μπιμπέλη (του κυρίως κτιρίου του Καστέλλου) και των κτιρίων Καστελλίνο και Καστελλέτο τα οποία στεγάζουν το παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης.

Η προκήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ

Στην προκήρυξη που δημοσιεύτηκε από το ΤΑΙΠΕΔ, δεν περιλαμβάνεται αρχικό τίμημα αλλά μόνο η υποχρέωση καταβολής εγγυητικής επιστολής 500.000 για την υποβολή προσφοράς αγοράς.

Οι προσφορές θα μπορούν να κατατεθούν το αργότερο μέχρι τις 30 Απριλίου, σε κλειστό φάκελο.

Το «φιλέτο» της Κ. Κορακιάνας, περιγράφεται στην προκήρυξη ως «γεωτεμάχιο 77.018,45 τμ» που περιλαμβάνει τα εξής:

• ένα κτήριο διώροφο κεραμοσκεπές με υπόγειο (λιθόκτιστο), συνολικού εμβαδού τετραγωνικών μέτρων 1968,25, που περιλαμβάνει και τους δύο πύργους, όπου λειτούργησε το ξενοδοχείο CASTELLO BIBELLI που κατασκευάστηκε περίπου κατά το έτος 1900, – ένα ισόγειο κεραμοσκεπές κτήριο εμβαδού τετραγωνικών μέτρων 57,76 που χρησιμοποιείται ως τουαλέτες και κατασκευάστηκε περί το 1970,

• ένα κτήριο διώροφο κεραμοσκεπές συνολικού εμβαδού μέτρων τετραγωνικών 121,74 με χρήση αποθήκης που κατασκευάστηκε περί το 1900,

• ένα κτήριο διώροφο κεραμοσκεπές συνολικού εμβαδού μέτρων τετραγωνικών 218,54 επίσης με χρήση αποθήκης που κατασκευάστηκε περί το 1900,

• ένα ισόγειο κεραμοσκεπές κτήριο εμβαδού μέτρων τετραγωνικών 59,40 που χρησιμοποιείται επίσης ως αποθήκη και κτίστηκε και αυτό περίπου το έτος 1900.

• το κτήριο του CASTELLINO, τριώροφο κεραμοσκεπές κτήριο που κατασκευάστηκε την ίδια περίοδο με το CASTELLO για βοηθητικές χρήσεις αυτού και ευρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του ακινήτου, έχει δε επιφάνεια 1.047 τετραγωνικών μέτρων περίπου, και

• το κτήριο του CASTELLETO, κεραμοσκεπές τριώροφο κτήριο που κατασκευάστηκε περί το έτος 1960, επίσης στο βορειοδυτικό άκρο του ακινήτου, επιφανείας 810 τετραγωνικών μέτρων περίπου, το οποίο από το έτος 1992 είναι παραχωρημένο στην Εθνική Πινακοθήκη και χρησιμοποιείται ως αποθηκευτικός χώρος έργων τέχνης.

Η επιστολή Τρεπεκλή στον Υπουργό Πολιτισμού

Με την παρούσα επιστολή επιθυμώ να σας ενημερώσω για το θέμα του Παραρτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης στην Κέρκυρα και να ζητήσω τη συνδρομή σας στην επίλυσή του.

Όπως γνωρίζετε, το Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στην Κέρκυρα στεγάζεται σε δύο κτίρια, το Καστελλίνο και το Καστελλέτο, που ανήκουν στο ευρύτερο σύμπλεγμα των κτιρίων του Καστέλλο ή Βίλα Μιμπέλη για το οποίο άρχισε η διαδικασία αξιοποίησης από το ΤΑΙΠΕΔ. Δυστυχώς, τα κτίρια της Εθνικής Πινακοθήκης έχουν συμπεριληφθεί στα προς πώληση ακίνητα, αντίθετα από τις διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί ότι θα εξαιρεθούν από την εν λόγω διαδικασία.

Τα συγκεκριμένα κτίρια έχουν παραχωρηθεί στην Εθνική Πινακοθήκη από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου το 1992 και για 99 χρόνια με σκοπό την έκθεση σημαντικών έργων τέχνης, την οργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων για μαθητές και δραστηριοτήτων για το ευρύ κοινό, τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού.

Μέχρι σήμερα στο Παράρτημα έχουν παρουσιαστεί πολλές και σημαντικές περιοδικές εκθέσεις ενώ από το 2007 λειτουργεί μόνιμη έκθεση με έργα από την Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας. Παρατηρείται δε μία σημαντική αύξηση των επισκεπτών ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, τόσο σε επίπεδο μαθητών σχολείων, όσο και σε αυτό των ενηλίκων.

Επιπλέον, ο Δήμος Κέρκυρας βρίσκεται σε διαδικασία υπογραφής προγραμματικής σύμβασης με την Εθνική Πινακοθήκη για την ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό του κτιρίου Καστελλέτο, προκειμένου να φιλοξενηθούν εκεί περιοδικές εκθέσεις, εκδηλώσεις, συνέδρια κλπ.

Είναι κοινή πεποίθηση των δύο φορέων, του Δήμου Κέρκυρας και της Εθνικής Πινακοθήκης ότι πρέπει να εργαστούμε για τη διατήρηση αλλά και την αύξηση του πολιτιστικού αποθέματος της Κέρκυρας με σκοπό την ενίσχυση του νησιού μας ως προορισμού πολιτιστικού τουρισμού.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες όπως εξαιρεθούν τα κτίρια της Εθνικής Πινακοθήκης στην Κέρκυρα από τον προγραμματισμό ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ.

corfupress.com

stoxos.gr

Loading...

Σχόλια Αναγνωστών (2)

 1. 0
  0
  ΑΣ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ… ΕΘΙΜΟΤΥΠΙΚΑ.

  ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΥΝΑΝΕΣ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ… ΟΠΟΥ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΥΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΦΑΡΑ… ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ, ΣΕ ΞΕΝΟΥΣ… ΕΙΔΙΚΑ ΣΕ ΞΕΝΟΥΣ.

  ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ…

  ΤΟ 1996 Η ΑΝΑΛΟΓΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ (ΔΙΚΗ ΜΑΣ) ΔΕΗ… ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ, ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑ…

  ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ!!!

  ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΒΡΩΘΕΙ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟ ΒΑΘΜΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΩΝ ΑΓΓΛΩΝ, ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ, Η ΕΣΤΩ ΤΩΝ Η.Π.Α. ΩΣΤΕ ΝΑ ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΕΘΝΙΚΟΥ, Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΤΟΥΣ, ΣΕ ΞΕΝΟΥΣ… ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ;

  ΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΔΕΗ ΣΤΟΥΣ… ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ;

  ΟΧΙ!!!!

  ΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΜΗΜΑ Η ΕΣΤΩ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗΣ ΔΕΗ, ΣΤΟΥΣ ΑΓΓΛΟΥΣ;

  ΒΕΒΑΙΩΣ ΟΧΙ!!!

  ΤΙ ΤΟ ΑΠΛΟ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ;

  ΕΝΑ ΕΤΟΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ… ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, Η ΙΔΙΑ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ… ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕ ΚΑΙ ΙΔΡΥΣΕ ΤΡΕΙΣ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ… ΑΜΕΣΩΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΙΣΗΧΘΗΣΑΝ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ 8 ΜΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ… ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΓΟΡΑΣΑΝ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ… ΑΝ ΜΙΑ ΝΥΚΤΙ ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΣΠΑΣΕ ΣΤΑ ΤΡΙΑ (ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΒΑΣΗ ΗΤΑΝ ΕΝΑ) ΕΓΙΝΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΘΝΙΚΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΧΕΡΙΑ!

  ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ!

  ΑΛΛΑΞΕ Ο ΜΑΝΩΛΙΟΣ ΚΑΙ ΕΒΑΛΕ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΤΟΥ ΑΛΛΙΩΣ.

  ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ… ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΦΑΡΜΟΣΑΝ Η ΔΕΝ ΤΟ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΤΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΑ ΚΑΤΑΚΑΘΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ, ΣΤΟΝ Ο.Τ.Ε. Η ΕΣΤΩ ΣΤΗΝ Δ.Ε.Η. Η ΕΣΤΩ ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΙΔΡΥΜΑ, ΕΤΑΙΡΕΙΑ Κ.Λ.Π.

  ΔΕΝ ΤΟ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΔΙΟΤΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΤΑΚΑΘΙΑ…. ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΨΗΦΗΖΟΥΝ, ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΠΡΟΔΙΔΟΥΝ, ΝΑ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΑ ΛΕΥΚΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ, ΕΝΑΝ ΑΠΟΒΛΑΚΩΜΕΝΟ ΛΑΟ.

  ΑΥΤΑ.

  ΥΓ. ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΑΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΚΕΡΚΥΡΑΙΟΙ…. ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΔΕΝ ΠΟΛΙΤΕΥΕΤΑΙ Ο ΔΕΝΔΙΑΣ; ΟΙ ΚΕΡΚΥΡΑΙΟΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ; ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΤΟ ΤΙ ΕΙΝΑΙ;… ΑΝ ΟΙ ΚΕΡΚΥΡΑΙΟΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΕΝΔΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΨΗΦΗΣΑΝ, ΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ Μ@Λ@ΚΕΣ… ΔΙΟΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΤΟ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΕΝΔΙΑΣ, ΚΑΙ ΤΟΝ ΨΗΦΗΣΑΝ…. ΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ… ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΥΠΟΣΕΙΝΗΔΗΤΟ, ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟ.

  ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ… ΤΟ ΕΚΛΕΓΕΙΝ ΚΑΙ ΕΚΛΕΓΕΣΘΑΙ… ΕΙΝΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ.. ΜΙΑ ΣΥΝΗΘΕΙΑ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ! ΠΩΣ ΚΛΑΝΟΥΜΕ; ΠΩΣ ΑΦΟΔΕΥΟΥΜΕ; ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ…
 2. 0
  0
  ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΟ . Ο ΔΕΝΔΙΑΣ ΕΒΑΛΕ ΤΟ ΧΕΡΑΚΙ ΤΟΥ ΠΑΛΙ !!!
  Η ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ .
  ΤΙ ΗΤΑΝ ?
  ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΕΚΤΑΣΗ 700 ΣΤΡ. ΔΙΠΛΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΥΛΗ ΤΩΝ ΡΟΘΤΣΑΙΛΤΣ ΚΑΙ ΔΟΘΗΚΕ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ .
  ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΡΟΘΤΣΑΙΛΤΣ ?
  ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΕΔΟΣ .
  ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΟΤΙ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΥΤΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΕΙ !!!!
  ΦΥΣΙΚΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΩΝ ΡΟΘΤΣΑΙΛΤΣ .
  Ο ΔΕΝΔΙΑΣ ΣΑΝ ΚΑΛΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥΣ ΘΑ ΤΑ ΔΩΣΕΙ ΟΛΑ .
  ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΔΩΣΑΜΕ ΤΑ ΧΡΥΣΟΡΥΧΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 11 ΕΚ ΕΥΡΩ . ΔΗΛ . ΟΣΟ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΗ .
  Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΜΠΕΝΑΧΙΜ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΠΟΥ ΠΑΡΙΣΤΑΝΕΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ,ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΤΟΝ ΚΡΥΠΤΟΕΒΡΑΙΟ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΣΕ ΕΝΑ ΟΜΟΛΟΓΟ ΠΟΥ ΕΛΗΓΕ ΠΕΡΥΣΙ 31 ΔΙΣ . ΤΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΑΥΤΟ ΟΙ ΡΟΘΤΣΑΙΛΤΣ ΤΟ ΕΙΧΑΝ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗ ΑΓΟΡΑ 5 ΔΙΣ .

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί