19:37 - 26/02/2015

ΟΥΑΟΥ … Εντυπωσιακές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Βαρουφάκης στο Bloomberg: Ελπίζω ότι η ΕΚΤ θα βοηθήσει την Ελλάδα να μην χρεοκοπήσει το Μάρτιο

«Δυσκολεύομαι να φανταστώ ότι η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα μας αφήσουν να σκοντάψουμε σε ένα σχετικά μικρό ταμειακό πρόβλημα» – «Ο κόσμος δεν θέλει χρήματα και δουλειές, θέλει αξιοπρέπεια»
Συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg παραχώρησε ο Γιάνης Βαρουφάκης και το γνωστό πρακτορείο την συνοδεύει με τη φράση «ο Βαρουφάκης βασίζεται στην ΕΚΤ, για να αποφευχθεί ελληνική χρεοκοπία το Μάρτιο».

Σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, o Έλληνας υπουργός Οικονομικών «υπολογίζει πως η ΕΚΤ θα βοηθήσει την Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία τον επόμενο μήνα, όταν δεν θα έχει χρήματα για να εξυπηρετήσει το χρέος της».

Το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να αποπληρώσει δάνειο του ΔΝΤ το Μάρτιο και ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να δώσει τα δύο δισ. ευρώ -που οφείλει στην Ελλάδα από τα κέρδη που είχε από ελληνικά ομόλογα- ως μερική αποπληρωμή στο ΔΝΤ.

«Σας δίνω ένα παράδειγμα, τίποτα δεν έχει αποφασιστεί. Αυτό είναι ένα ποσό που μας οφείλεται. Είναι δικά μας χρήματα» τόνισε ο υπουργός.

«Είμαι αρκετά βέβαιος» συνέχισε, «ότι δεν θα έχουμε ταμειακό πρόβλημα, επειδή προσπαθήσαμε πολύ σκληρά στις μακρές συζητήσεις με τους εταίρους μας, τους θεσμούς να φθάσουμε σε αυτό το στάδιο» δήλωσε ακόμη ο κ. Βαρουφάκης, προσθέτοντας: «Δυσκολεύομαι να φανταστώ ότι η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα μας αφήσουν να σκοντάψουμε σε ένα σχετικά μικρό ταμειακό πρόβλημα».

«Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας θα κατρακυλούσε στο επίπεδο των άλλων χωρών της ευρωζώνης, εάν η χώρα μπορεί να συμφωνήσει με τους πιστωτές της για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους» υπογραμμίζει εξάλλου ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας επίσης ότι την Τρίτη υπήρξε επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός τόνισε ότι, με δεδομένη την ύφεση της ελληνικής οικονομίας και το χαμηλό επίπεδο επενδύσεων, θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανάκαμψη εάν το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα υπερβαίνει το 1,5% του ΑΕΠ τα επόμενα πέντε-οκτώ χρόνια.

Ο μόνος τρόπος, τόνισε, για να πληρωθούν οι πιστωτές, είναι να υπάρξει ανάπτυξη. Επομένως, πρόσθεσε, θα πρέπει να υπάρξει ένα εύλογο μείγμα πολιτικής αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, τις επενδύσεις και την αναδιάρθρωση του χρέους.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι είναι γνωστό πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν αισθάνεται άνετα με τα πρωτογενή πλεονάσματα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα και συμφωνήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ακόμη, χαρακτήρισε ως άδικη την κριτική της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι οι μεταρρυθμίσεις που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς δεν είναι πολύ συγκεκριμένες. «Μας ζητήθηκε να στείλουμε ένα τρισέλιδο έγγραφο το Σαββατοκύριακο και στείλαμε ένα πεντασέλιδο» είπε χαρακτηριστικά.

Περί θεσμών και τρόικας

«Το ότι θα έχουμε μία σχέση και ότι θα ελεγχόμαστε από τους θεσμούς, αυτό είναι κάτι που όχι μόνο θέλουμε να ανεχθούμε, αλλά και κάτι που επιδιώκουμε» τόνισε ακόμη, εκτιμώντας παράλληλα ότι το μοναδικό πράγμα που θέλει ο κόσμος, δεν είναι χρήματα ή δουλειές, αλλά αξιοπρέπεια -«και αυτό τους το έχουμε δώσει» υποστήριξε.

Χαρακτηριστικά, τόνισε ότι «η υπόσχεση για την επαναδιαπραγμάτευση της λιτότητας έχει ήδη επιτευχθεί, από την άποψη ότι για φέτος ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος έχει αρθεί».

Χαρακτηριστικά, υποστήριξε πως «αυτό που θέλει ο κόσμος δεν είναι χρήματα ή δουλειές, είναι αξιοπρέπεια. Θέλουν μία κυβέρνηση που πάει στο Eurogroup και το ECOFIN, που πάει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που συζητά ζητήματα με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ, με στόχο να επαναφέρει την πολύ απλή ιδέα ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να έχει λόγο στις καταστάσεις και στο πρόγραμμα και στα μέτρα που θα μας βγάλουν από αυτή την κατάσταση, Και αυτό τους το έχουμε δώσει».

Όπως είπε, «ο λόγος που παρατείναμε τη δανειακή συμφωνία, δεν ήταν επειδή θέλαμε να αποκηρύξουμε τα δάνεια, αλλά τους όρους υπό τους οποίους χορηγήθηκαν αυτά τα δάνεια, διότι αυτοί οι όροι δεν μας επέτρεπαν να αναπτυχθούμε επαρκώς, ώστε να αποπληρώσουμε τα χρέη μας, Και αυτό έπαψε».

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, «δεν υποσχεθήκαμε ποτέ στους ψηφοφόρους μας ότι θα διαπραγματευθούμε πλήρως και θα φέρουμε τη διαπραγμάτευση σε πέρας τις πρώτες εβδομάδες. Ο ελληνικός λαός δεν είναι τόσο εύπιστος και εμείς δεν είμαστε τόσο κυνικοί. Δεύτερον, υποσχεθήκαμε το τέλος της τρόικας, η τρόικα έχει τελειώσει. Η τρόικα δεν είναι οι τρεις θεσμοί, δεν είπαμε ποτέ ότι θέλουμε να βγούμε από την ευρωζώνη, η δέσμευσή μας στους εταίρους μας και στον ελληνικό λαό είναι ότι θα κάνουμε τα πάντα που χρειάζονται για να παραμείνουμε στην ευρωζώνη».

«Σαφώς, αυτό σημαίνει να έχουμε σχέσεις με την Κεντρική μας Τράπεζα, που είναι η ΕΚΤ. Αυτή η χώρα ήταν μέρος της διαδικασίας του Bretton Woods το 1944, επομένως προφανώς οι σχέσεις μας με το ΔΝΤ είναι εν εξελίξει και θέλουμε να συνεχιστούν. Δανειστήκαμε λεφτά από αυτούς, πρέπει να συνεχιστεί. Παρομοίως, είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η σχέση με την Κομισιόν πρόκειται να είναι συνεχιζόμενη και να βελτιώνεται. Αλλά αυτό δεν είναι η τρόικα» εξήγησε ο κ. Βαρουφάκης.

Όπως σημείωσε, στην Ελλάδα με τη λέξη «τρόικα» αναφερόμαστε σε μία ομάδα τεχνοκρατών που είναι αποσπασμένοι στη χώρα μας από αυτούς τους τρεις θεσμούς, για να επιβάλουν στην κυβέρνηση και το λαό ένα πρόγραμμα, η φύση του οποίου ήταν μια αποπληθωριστική παγίδα χρέους.

«Είχε ως φύλο συκής ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που δεν επιτέθηκε ποτέ στις πραγματικές πηγές του προβλήματος και έκανε μία κακή κατάσταση χειρότερη. Αυτό τελείωσε» ξεκαθάρισε.

Δείτε σχετικό ρεπορτάζ από το newmoney.gr εδώ

ΠΗΓΗ

Loading...

Σχόλια Αναγνωστών (11)

 1. 0
  0
  Βλάκας δεν είναι, παίζει παιχνίδι με τον διάολο και το παίζει καλά
 2. 0
  0
  Μήπως είμαστε Αχάριστοι, Άδικοι κι Αγνώμονες? Σε ποιά Χώρα του Κόσμου Υπουργός των Οικονομικών θα εγγυόταν πως οι -Μνημονιακώ Δικαίω αξιοθρήνητες- συντάξεις δε θα μειωθούν ΓΙΑ ΈΝΑ ΟΛΌΚΛΗΡΟ ΤΕΤΡΆΜΗΝΟ και δε θα καταξιωνόταν σα Σύμβολο Εθνικής Ανεξαρτησίας, Λα’ι’κής Κυριαρχίας και Κοινωνικής Δικαιοσύνης, με την Κεντρική Πλατεία της Πρωτεύουσας να φέρει -σαν Ελάχιστο Φόρο Τιμής- Το Όνομά Του?
  • 0
   0
   ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΒΓΑΛΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΙΣ ΠΑΡΩΠΙΔΕΣ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙ ΠΙΟ ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΣΦΑΙΡΙΚΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΙΣΩΣ ; ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΠΟΤΕ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΗ ΜΗΠΩΣ ; ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕ ΜΑΣΑΕΙ ΚΑΙ ΞΕΡΕΙ ΠΩΣ ΟΤΑΝ ΔΩΣΟΥΝ 2 ΠΑΙΡΝΟΥΝ 20 ΑΠΟ ΑΛΛΟΥ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΑ , ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΛΛΟΥ , ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΑΥΤΟΣ ; Ε ; Ε; ΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ ;
 3. 0
  0
  fyge gamo to moyni tis manas soy paliokopriti
  arxipseytare!!!
  alla kala na pathete re tsiraza thelate eee
  tsirixte tora re gidia.
 4. 0
  0
  Ο λαός θέλει δουλειες και ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ , κομπλεξικε ΙωαΝΝη …..Κασιδιαρη .
  Εσεις την Τούρλα την έχετε για πρωινό .
  Εμείς σας λεμε ΠΟΥΣΤΑΚΙΑ .
 5. 0
  0
  Θα μας βοηθήσουν όπως μας «βοηθούν» μέχρι τώρα..
 6. 0
  0

  ΧΩΡΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ, ΠΩΣ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΡΕ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΕ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ ΠΑΛΙΟ- ΚΑΡΑΦΛΑ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ?

  ΑΝΤΕ ΤΡΑΒΑ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙΣ ΤΟ ΣΑΜΠΟΥΑΝ "ΚΑΡΑΦΛΕΞ " ΔΙΚΗΣ ΣΟΥ ΠΑΤΕΝΤΑΣ, ΩΣΤΕ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΜΑΛΛΙΑ ΝΑ ΤΑ …ΧΑΣΟΥΝ ΟΠΩΣ ΕΣΥ !

  ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ ΡΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙΣ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ ΚΙΣΙΓΓΚΕΡ ΠΟΥ ΤΟ ΟΝΟΜΑΣΕ Ο ΙΔΙΟΣ " Η ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ?? "

  ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ ΡΕΕΕΕ ???

  ΑΓΓΕΛΙΚΗ
 7. 0
  0
  Δωσε σωρρο…εννοω πονο!!
 8. 0
  0
  ΒΑΓΓΕΛΑ ΒΑΓΓΕΛΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΕΡΕ ΤΑΛΑΙΠΩΡΑ ΒΑΓΓΕΛΑ ΤΗ ΨΩΝΗΣΕΣ ΚΑΙ ΣΥ
 9. 0
  0
  ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ,ΑΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ?

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί