16:47 - 09/03/2014

ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΘΑ ΚΑΤΕΒΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΤΕΝΑ ΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΤΟΥΡΚΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ!

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Η επαναφορά της χερσονήσου της Κριμαίας στην Ρωσία μετά την γνωστή κρίση που ξέσπασε στην Ουκρανία, είναι το πρώτο σημαντικό βήμα για την αναμενομένη κάθοδο και κατάληψη από τους Ρώσους του Βοσπόρου και στη συνέχεια των στενών του Ελλησπόντου, υποστηρίζει σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται στην τουρκική εφημερίδα MilliGazete, ο πολύ γνωστός Τούρκος ιστορικός, Halık İnalcık.

Σύμφωνα με τον Τούρκο ιστορικό, η Σεβαστούπολη είναι η αρχή της νέας καθόδου των Ρώσων προς το νότο, υλοποιώντας ένα παλιό ιστορικό αλλά και στρατηγικό αίτημα που ήθελε την Ρωσία να προχωρεί νότια και να γίνεται κυρίαρχος της Κωνσταντινούπολης και του Βοσπόρου και στη συνέχεια των στενών του Ελλησπόντου, ελέγχοντας έτσι τις διόδους προς μια ρώσικης κυριαρχίας Μαύρη Θάλασσα.

Ο Halık İnalcık επισημαίνει τον μεγάλο κίνδυνο που διατρέχει η Τουρκία από τις εξελίξεις στη Ουκρανία και ισχυρίζεται ότι η ουκρανική κρίση έχει
σαν βασικό στόχο την ίδια την Τουρκία και την παρουσία της Τουρκίας στην Μαύρη Θάλασσα και κυρίως στην τουρκική κυριαρχία των Στενών και του Βοσπόρου. Όπως αναφέρει στις δηλώσεις του, ο βασικός στόχος των Ρώσων είναι η Κωνσταντινούπολη, η τσαρίδα των πόλεων και ο Βόσπορος, το παλιό όνειρο των Ρώσων από την εποχή των Τσάρων

Για τους Τατάρους, ο İnalcık υποστηρίζει ότι είναι αμφιλεγόμενη η καταγωγή τους. Άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι μογγολικής καταγωγής και άλλοι τουρκικής. Ο ίδιος τους ανάγει στην τουρκογενή φυλή των Kıpçak, και αφού κάνει μια ιστορική αναδρομή στους πολέμους των Τατάρων με τους Ρώσους, συμπεραίνει ότι με την επικράτηση των Ρώσων στην Κριμαία το τελευταίο ανάχωμα των τουρκογενών, δηλαδή οι Τάταροι, ουσιαστικά πέφτει στα χέρια των Ρώσων ανοίγοντας τον δρόμο προς το νότο, δηλαδή προς την Κωνσταντινούπολη.

Παράλληλα επισημαίνει τον μεγάλο κίνδυνο για την Κωνσταντινούπολη με τον σχηματισμό της λεγόμενης Ευρασιατικής Ένωσης, στη οποία κυριαρχεί η Ρωσία και στην οποία μετέχουν ενεργά πολλές χώρες της κεντρικής Ασίας που στηρίζουν αυτή την αναμενόμενη κάθοδο των Ρώσων προς τα νότια και κυρίως προς την Κωνσταντινούπολη. Ο στόχος των Ρώσων, όπως υποστηρίζει ο Τούρκος ιστορικός, είναι η δημιουργία μιας μεγάλης επικράτειας από την Πολωνία μέχρι τον Ειρηνικό Ωκεανό, κάτι που σε πολλούς θυμίζει την παλιά Σοβιετική Ένωση. Η συμμετοχή στη Ευρασιατική Ένωση και τουρκογενών χωρών, όπως το Ουζμπεκιστάν, το Κιργιζιστάν και κυρίως το Καζακστάν, που είναι από πιο τα βασικά μέλη της Ένωσης, είναι ένα σημαντικό στοιχείο που δείχνει πως η προσπάθεια που είχε αναπτύξει παλαιότερα η Τουρκία να συνδεθεί στρατηγικά με αυτές τις χώρες, έχει αποτύχει πλήρως.

Ο μεγάλος κίνδυνος σήμερα είναι, όπως αναφέρει ο Halık İnalcık, ότι η Ρωσία δεν θα σταματήσει στην Κριμαία και θα προχωρήσει προς τα νότια σύμφωνα με ένα παλιό ρωσικό στρατηγικό σχέδιο και με την ουσιαστική βοήθεια της Ευρασιατικής Ένωσης για την ανάκτηση της Κωνσταντινούπολης και την επανεγκαθίδρυση της Ανατολικής Αυτοκρατορίας, αυτή την φορά υπό τη προστασία του ρωσικού γένους.

Ο Τούρκος ιστορικός χτυπά τον κώδωνα του κινδύνου για την Τουρκία, καταλήγοντας πως η ουκρανική κρίση θα έχει σαν μεγαλύτερο θύμα όχι κανένα άλλο, αλλά την ίδια την Τουρκία, μια Τουρκία που σήμερα σπαράσσεται από έντονες εσωτερικές και διασπαστικές διαμάχες οι οποίες κλυδωνίζουν αυτό το ίδιο το οικοδόμημα της Τουρκικής Δημοκρατίας. Οι εξελίξεις μάλιστα, όπως υποστηρίζεται, θα είναι ραγδαίες μέσα στο 2014, μια από τις πιο κρίσιμες χρονιές, που θα απειλήσει με πλήρη διάσπαση και κατατεμαχισμό της Τουρκίας.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

http://olympia.gr

Loading...

Σχόλια Αναγνωστών (11)

 1. 0
  0
  Θα κατέβουν για καφέ, Ρώσοι τουρίστες στα στενά της Κων/πολης ; Είναι όμορφα εκεί πέρα, θα περάσουν μπούνια….
 2. 0
  0
  ΝΙΚΟΛΑΚΗ ΣΑΝ ΜΠΑΛΑΚΙ ΤΟΥ ΤΕΝΙΣ ΝΙΩΘΩ …ΜΙΑ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΤΗΡΙΑ Ο ΠΟΥΤΙΝ ΜΙΑ ΣΒΑΡΝΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ…ΠΟΣΑ ΘΕΣ ΝΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΕΙΣ…ΑΑΑ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΠΑ ΜΠΑΛΑΚΙ ..ΕΤΟΙΜΑΣΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΤΣΟΥΒΑΛΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΤΑ ΤΕΜΑΧΙΑ [ ΜΠΑΛΑΚΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΜΠΑΣ ] ..ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΜΟΥ ΔΕΝ ΣΑΣ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΛΑ… ΠΟΛΥ ΔΟΝΗΣΗ …ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΩΣ ΚΑΙ ΑΝΗΘΙΚΟΤΗΤΑΣ ΦΤΑΝΕΙ … ]…ΚΟΥΡΑΓΙΟ ,…ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ [ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ] ΕΙΝΑΙ …ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΕΙΝΑΙ …ΠΑΟΚΑΡΑ…ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ
 3. 0
  0
  Καλά,με το προηγούμενο θέμα "Ο Πούτιν προσεύχεται για να κτιστεί ο 3ος ναός του Σολομώντα" τώρα έγινε η κάθοδος και κατάληψη από τους Ρώσους του Βοσπόρου και στη συνέχεια των στενών του Ελλησπόντου;
 4. 0
  0
  aytoi den kindineyoun apo tous rosous. oi rosoi exoun arketa anixta metopa.
  apo emas kindinevoun o monos laos pou thelei ena polemo me tin tourkia eimaste emeis.
  tora apo orgi einai apo pina apo varemara to theloume pantos oloi mas.
 5. 0
  0
  7.49 Συμφωνώ
 6. 0
  0
  1-1…ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ….
 7. 0
  0
  Πριν από την σύνθεση των όποιων "σεναρίων", θα πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα: Είναι γνωστό στην κοινή λογική τουλάχιστον, ότι η"επέμβαση" των "δυτικών" (ΗΠΑ) στην Ουκρανία θα προκαλούσε και την αντίστοιχη -ανάλογη "επέμβαση" των Ρώσσων (δράση-αντίδραση). Η "ενέργεια" των "δυτικών" εξυπηρετεί την Ρωσία; Η "ενέργεια" των Ρώσσων εξυπηρετεί τους "δυτικούς"; ή μήπως αλληλοεξυπηρετούνται;
 8. 0
  0
  2-1 …ΑΡΕ ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΜΟΥ ΜΕΣΑ….
 9. 0
  0
  ΕΔΩ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΡΥΛΟ ΑΓΩΝΑΣ ΕΦΙΑΛΤΙΚΟΣ..ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΖΩΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΑΛΛΟΙ ΚΛΑΙΝΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΓΕΛΑΝΕ ΔΗΛΑΔΗ..ΡΕ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΨΗΦΟΥΛΑΚΙΑ …ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ Ο ΦΑΛΑΚΡΟΣ [ Ο ΚΑΚΟΣ ] ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΤΟ ΚΛΑΡΠΟΥΖΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ ]… [2-1 …ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟ ΑΚΟΥΩ …ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΔΙΟ ] …ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΖΑΝΗ
 10. 0
  0
  ΓΕΓΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΑΛΛΟΤΕ ΤΑΥΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΩΡΙΝΗ ΚΡΙΜΑΙΑ… ΣΕ ΡΩΜΑΪΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΩΣ "ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΒΟΣΠΟΡΟΣ".

  ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΤΑΥΡΙΔΑ ΚΑΙ ΒΟΣΠΟΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΕΙΣΟΔΟΥ – ΕΞΟΔΟΥ, ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΩΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΟΙΝΟΠΑ ΠΟΝΤΟΥ… ΚΑΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑΝ ΕΝΙΑΙΟ ΧΩΡΟ.

  ΤΟ ΟΝΟΜΑ "ΒΟΣΠΟΡΟΣ" ΑΓΕΤΑΙ ΣΤΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΚΑ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΙΟΥΣ, ΣΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ ΑΙΣΧΥΛΟΥ – ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ.

  ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΙΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΑΥΚΑΣΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΜΗΘΕΑ… ΜΕ ΤΑ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ… ΑΡΓΟΣ ΚΑΙ ΑΡΚΑΔΙΑ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΩΑ ΚΑΤΟΠΤΡΙΚΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ.

  ΤΑ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΥΘΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΑΕΝΑΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ.. ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΝΑ ΤΑ ΞΑΝΑ ΖΗΣΩ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ…

  ΦΥΛΑΚΑΣ ΤΗΣ ΑΡΚΤΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ… ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΚΑΔΙΚΟ ΜΥΘΟ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ Η ΜΟΣΧΑ, ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΚΑΙ Η ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.

  ΠΕΡΑΝ ΑΥΤΟΥ.. Η ΡΩΣΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΝΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΕΙ ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΡΩΜΑΪΚΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΔΙΟΤΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΘΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΕΙ!.. ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΟΧΕΣ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΘΟΥΝ!

  ΑΥΤΑ ΠΟΥ (ΑΠΟ ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ) ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΠΟΤΑΤΩ ΠΑΡΕΛΘΩΝ… ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΜΕΛΛΟΝ.

  ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΝΑ ΑΝΑΡΩΤΗΘΟΥΝ ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΟ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ "ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟ"… ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΠΟΥ ΤΡΕΧΟΥΝ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ… ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ!

  ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Η ΑΛΛΗ ΓΕΝΕΑ ΓΙΑ ΔΕΙ ΤΟΝ.. "ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟ" ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ.

  ΑΥΤΑ.

  ΥΓ. ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΝΑ ΕΡΕΥΝΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ. ΠΟΙΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΣΤΟΥΣ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΡΚΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΟΩΤΗ.

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί