08:02 - 30/03/2014

Ξεπουλιέται η Ελλάδα. Και δεν κουνιέται φύλλο

Σπουδαίο δικαίωμα στη Δημοκρατία είναι η πληροφόρηση. Η σωστή και έγκαιρη πληροφόρηση ενδυναμώνει την πιθανότητα της σωστής απόφασης του Λαού. Όμως σήμερα, περισσότερο από ποτέ , η πληροφορία είναι προνόμιο των λίγων, των εκλεκτών του συστήματος, που συνήθως είναι αλλοτριωμένοι και υποταγμένοι. Στους πολλούς η πληροφορία φτάνει πάντα αλλοιωμένη, φιλτραρισμένη, θολή. Και όταν φτάσει τελικά, πάντα είναι κατόπιν εορτής .

Τα παπαγαλάκια των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης φροντίζουν γι’ αυτό. Όσο μεγαλύτερη αξία έχει η πληροφορία, τόσο περισσότερο ισχύουν τα παραπάνω, τόσο περισσότερο διαθλασμένη φτάνει στους πολίτες, εδώ, στην Ελληνική Δημοκρατία μας.

Στην Βουλή των Ελλήνων βρίσκεται αυτές τις μέρες το πολυνομοσχέδιο που «ξεκλειδώνει» μελλοντικές δόσεις 12 δις ευρώ που θα καλύψουν, λένε, το χρηματοδοτικό κενό του 2014 και 2015. Μετά βλέπουμε. Το «πράσινο φως» θα δώσει το Eurogroup υπό τον όρο ότι οι Έλληνες Βουλευτές θα ψηφίσουν τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που έχει επιβάλει η Τρόικα.

Τον τελευταίο καιρό γίνεται μεγάλος ντόρος για τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις του πολυνομοσχεδίου αναφορικά με το γάλα και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Είναι σοβαρά θέματα, όμως δεν συγκρίνονται με το μεγάλο θέμα, το «colpogrosso» του πολυνομοσχεδίου, που είναι το Νέο Πλαίσιο για την Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Και ενώ όλοι συζητούν για το γάλα, κάποιοι ετοιμάζονται ν’ ανοίξουν την κερκόπορτα για να ολοκληρωθεί η άλωση της Ελλάδος .

Ας πάρουμε τα πράγματα χρονικά από την αρχή. Το 2008 και μέχρι το Μάιο του 2010, τότε που από το Καστελόριζο μάθαμε για το Μνημόνιο , το Ελληνικό Δημόσιο έδωσε εγγυήσεις 130 δις στις τράπεζες για να τις στηρίξει – είπαν – και να αντεπεξέλθουν στην συγκυρία της παγκόσμιας Οικονομικής Κρίσης . Στις τότε διαμαρτυρόμενες φωνές η απάντηση των κυβερνώντων ήταν ότι δεν δώσαμε χρήματα αλλά ομόλογα και ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν επιβαρύνθηκε ούτε ένα ευρώ. Ψέματα . Οι εγγυήσεις έχουν ημερομηνία λήξης και τότε πρέπει να πληρωθούν. Το χειρότερο όμως είναι ότι οι νέες εκδόσεις ομολόγων προστέθηκαν στο Δημόσιο Χρέος, το γιγάντωσαν, με αποτέλεσμα τον Μάιο του 2010 κανείς πια να μη δανείζει την Ελλάδα. Με απλά λόγια το Ελληνικό Κράτος δανείστηκε και οι τέσσερις, τώρα πια, Συστημικές Τράπεζες, εισέπραξαν τα δανεικά.

Από το Μάιο του 2010 και μετά τα Ελληνικά ομόλογα έγιναν «jungs» – σκουπίδια και ήταν άχρηστα. Οι Συστημικές Τράπεζες χρειάζονταν κεφαλαιακή ενίσχυση όπως και το Ελληνικό κράτος . Την λύση την έδωσε η «καλή» Τρόικα . 60 δις ευρώ από τα χρήματα που δάνεισαν οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα δόθηκαν στις Τράπεζες. Βέβαια στο «κούρεμα χρέους του 2012» τα πήραν πίσω, αφού το κούρεμα αφορούσε μόνο ομόλογα Ελληνικών Τραπεζών και Ελληνικών Ασφαλιστικών ταμείων .

Το Ελληνικό κράτος έδωσε λοιπόν 60 δις ευρώ, χρήματα των φορολογουμένων, στις Τράπεζες με αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου τους και έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος τους με συντριπτικό ποσοστό . Οι τράπεζες θεωρητικά έγιναν κρατικές, πρακτικά όμως παρέμειναν ιδιωτικές, αφού οι διοικήσεις τους δεν άλλαξαν. Εξαίρεση, τελευταία, η Εurobank που ήταν ατύχημα λόγω Σπύρου Λάτση.

Τότε τον καιρό της πρώτης Ανακεφαλαιοποίησης, το Ελληνικό Δημόσιο εκφράζοντας τη βούληση του να επανιδιωτικοποιήσει μελλοντικά τις τράπεζες εξέδωσε τα περίφημα warrants . Τα warrants είναι τίτλοι που δίνουν στον κάτοχο τους το δικαίωμα να αποκτήσει μετοχές σε συγκεκριμένες ημερομηνίες στο μέλλον, πληρώνοντας την τιμή εξάσκησης. Είναι δηλαδή προμέτοχα. Όλοι οι κάτοχοι τραπεζικών μετοχών τότε απέκτησαν δωρεάν ανάλογα warrants . Το σχέδιο ήταν ότι σε βάθος διετίας, οι κάτοχοι των warrants θα ασκούσαν τα δικαιώματα τους αγοράζοντας μετοχές, τα χρήματα θα επέστρεφαν στο Ελληνικό Κράτος και οι τράπεζες θα ξαναγίνονταν ιδιωτικές. Απατηλό όνειρο.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε βαθιά ύφεση. Το 2008 τα κόκκινα δάνεια ήταν 5% του συνόλου, το 2013 ήταν 31% , συνολικά 70 δις ευρώ. Και είναι περισσότερα τα ροζ. Εκείνα δηλαδή που δεν πρόκειται να πληρωθούν αλλά οι τράπεζες δεν τα εμφανίζουν, γιατί θα κλείσουν λόγω μη τήρησης των προϋποθέσεων της Βασιλείας ΙΙ. Η Ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε καθεστώς χρεοκοπίας, ελέω Μνημονίου, μαζί της θα χρεοκοπήσουν έτσι και αλλιώς οι τράπεζές της. Εξ άλλου μεγάλος όγκος καταθέσεων έχει καταφύγει στο εξωτερικό και δεν πρόκειται να επιστρέψει, αν δεν αλλάξει η κατάσταση.
Πριν λίγο καιρό έληξαν κάποια warrants της Εθνικής . Η τιμή εξάσκησης τους ήταν 4,60 ευρώ και η τιμή της μετοχής στο ταμπλό της Σοφοκλέους 3,60 ευρώ. Φυσικά κανείς δεν έκανε χρήση του δικαιώματος εξάσκησης. Όταν εκδόθηκαν τα warrants η μετοχή της Εθνικής ήταν κοντά στ 10 ευρώ. Αυτό τον καιρό έφτασε στο ιστορικό χαμηλό των 2 ευρώ/μετοχή και παρά τις όποιες προσπάθειες χρηματιστηριακής χειραγώγησης κανείς δεν επενδύει. Το τίμημα της ουσιαστικής χρεοκοπίας. Κράτους, Κοινωνίας και Τραπεζών .

Και φτάνουμε στο επίμαχο πολυνομοσχέδιο που εισάγεται για ψήφιση στην Βουλή την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου του 2014 . Στο κομμάτι που αφορά στην Νέα Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών υπάρχουν δύο συνθήκες :

Α. Η πρώτη συνθήκη ικανοποιεί την ευελιξία τιμολόγησης από το Τ. Χ. Σ. ( Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) τραπεζικών μετοχών στις επικείμενες αυξήσεις των Μετοχικών τους κεφαλαίων .

Β. Η δεύτερη συνθήκη επιτρέπει μέσω του νόμου το Τ.Χ.Σ. να παραιτηθεί των δικαιωμάτων του (warrants) από τις Τράπεζες .

Δηλαδή η αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου, πρώτα της EUROBANK, μετά των υπολοίπων, θα γίνει με νέα έκδοση και το Τ.Χ.Σ. δεν θα εισπράξει ένα ευρώ από τα 60 δις που έχει δώσει, όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο Ανακεφαλαιοποίησης. Το κακό είναι διπλό. Το Ελληνικό Δημόσιο απεμπολεί τα 60 δις ευρώ που παγιώνονται στο Μετοχικό Κεφάλαιο των τραπεζών και ταυτόχρονα χάνεται και μέρος του κεφαλαίου αυτού, αφού οι μετοχές που βρίσκονται στην κατοχή του Τ.Χ.Σ. υποκοστολογούνται από το ίδιο το Τ.Χ.Σ. Πρακτικά επιδοτούνται ιδιώτες επενδυτές να αγοράσουν φτηνά τις Ελληνικές Τράπεζες προικισμένες με 60 δις ευρώ κεφάλαια, των Ελλήνων φορολογουμένων και άλλα 130 δις ευρώ που πρόκειται να πληρώσουν. Είναι οι ίδιοι , οι Έλληνες φορολογούμενοι δηλαδή, που έχουν 220 δις ευρώ δάνεια και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν. Μαζί με τις τράπεζες πωλούνται – δωρίζονται και τα δάνεια και συνακόλουθα οι ενυπόθηκες εξασφαλίσεις τους , δηλαδή σχεδόν το σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας . Ο υπό ψήφιση νόμος καλύπτει τα εκτελεστικά – διοικητικά μέλη του Τ.Χ.Σ. από πιθανές μελλοντικές διώξεις για απιστία και πρόσκληση μεγάλης Εθνικής Ζημίας.

Τη Κυριακή 30 Μαρτίου 2014 ξεπουλιέται η Ελλάδα. Και δεν κουνιέται φύλλο.

Οι Γερμανοί θα γίνουν αφεντικά μας με δικά μας χρήματα . Τους πληρώνουμε να μας αγοράσουν .
Ο Γερμανικός «Δούρειος Ίππος» σε πλήρη εξέλιξη .

Και οι 300 της Βουλής την Κυριακή το βράδυ θα συζητούν αν το γάλα θα θεωρείται φρέσκο στις 5 ημέρες ή στις 12 . Και προσεχώς θα δώσουν και «κοινωνικό επίδομα» από το πολυδιαφημισμένο πρωτογενές πλεόνασμα στις ευπαθείς ομάδες πολιτών, στους φτωχοποιημένους που οι ίδιοι δημιούργησαν. Όπως ο Γιώργος ο Παπανδρέου το 2009 το «Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης», λίγο πριν το Μνημόνιο .

ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ

Γιάννης Λιονάκης

ΠΗΓΗ

Loading...

Σχόλια Αναγνωστών (8)

 1. 0
  0
  Αυτά είναι γνωστά πράγματα…. εδώ και 35 χρόνια.
  http://www.palaiobibliopolio.gr/images/palaio/thumbs/214x300_p25048.jpg

  Δεν κουνιέται φύλο… γιατί αυτοί που μπορούν να κουνίσουν το δέντρο… απλά το ποτίζουν!!!
  Διότι αυτοί που μπορούν να κουνίσουν το δέντρο… μας έχουν προδόσει!

  Αυτά.
 2. 0
  0
  Kαι …φθασαμε επιτέλους στο δια ταυτα….μήπως ξεπουλήθηκε η ηθική των ανθρώπων πρωτα;…πως διορθώνοντε τώρα που είναι αργα;
 3. 0
  0
  Την καλησπέρα μου στους ΕΛΛΗΝΕΣ πατριωτες . θα ηθελα να πω και εγω την ταπεινη μου αποψη επι του θεματος . Η ΕΛΛΑΔΑ πωλειται διοτι ο λαος εχει χειραγωγηθεί όπως ακριβως θελουν αυτοι και αποπροσανατολιστεί ταυτοχρονα, η πλεοψηφια του λαου εχει μαυρα μεσάνυχτα για το τι γινεται στην μανα ΠΑΤΡΙΔΑ. Εμεις με την σειρα μας εχουμε χασει τον ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ από μεσα μας, εχουμε χασει τα πιστευω μας,τα ιδανικα,τα ηθη και τα εθιμα. Εχουνε καταφερει να μας διασπασουνε σε δεξιους αριστερούς και ότι άλλο σκ@τοκομματικο βοθρο,μονο και μονο για ερχομαστε σε ριξη και διαφωνια μεταξυ μας,και να ξεχναμε ολοι μας ότι πανω από ολα ειμαστε ολοι ΕΛΛΗΝΕΣ,το βλεπω και το βιωνω καθημερινα στον περιγυρω μου. Οποτε από οποιαδήποτε μορφη κομματοκρατιας,εγω προσωπικα δεν περιμενω καμια σωτηρια και θα συμφωνησω με τον φιλο παραπανω. . Ειμαστε θεωρω ο μοναδικος λαος που πασχουμε από μονιμο παρτακισμο και από μνημη χρυσόψαρου. είναι γελοιο να περιμενουμε ένα ωραιο πρωινο να ξεσηκωθεί 9 εκατομμύρια πληθυσμου. δεν γινεται,δεν δουλευει ετσι,αν ανατρεξουμε στην επανασταση του 21 θα δουμε ότι ξεκινησαν οι λιγοι και μετα εγιναν πολλοι και σιγουρα επανασταση δεν γινεται με το πληκτρολογιο στο χερι.
  φιλικα παντα ΕΛΛΗΝ
  καλη λευτερια της ΠΑΤΡΙΔΟΣ
  Υ.Γ παραθετω και ένα τραγουδι τοσο παλιο και όμως πολύ επικαιρο!!!
  ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΘΗΣΕΑΣ

  Στίχοι: Δημήτρης Βάρος
  Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος
  Πρώτη εκτέλεση: Παύλος Σιδηρόπουλος & Μαρία Φωτίου ( Ντουέτο )
  http://youtu.be/m9rOkmTKFHI
 4. 0
  0
  ΤΙ ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΣΥΜΠΤΩΣΗ!!! ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ , ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΟΥΛΗΜΕΝΑ ΤΟΜΑΡΙΑ , ΚΑΝΟΝΙΖΟΥΝ ΑΠΕΡΓΙΑ .
  ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ , ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΒΡΕΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ''ΚΑΜΙΚΑΖΙ'' ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΑΛΑΣΕΙ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ??
 5. 0
  0
  θα μας κλασουν ολοι μαζι και θα παρουν τα αρχιδ@@μας ολοι τους μαζι τελικα μαλλον χασαμε την ηθικη αλλα ετσι ειμαστε μουρλοι τρελλοι και αστα να πανε πρεπει να φτασουμε παλι στο τελος και μετα ξαφνικα γινετε το μεγαλο μπαπ ολοι το ξερουμε μεσα μας αυτο απλα δεν εχουμε φτασει ολοι στο τερμα πλησιαζει ωρα ομως και θα τρεχουνε τοσο πολυ ολοι τους και οι πολιτικοι και οι καραγιοζηδες που τους χειραγωγισανε μεχρι και τα site κανταντησανε χειροτερα και απο το χαζοκουτι οι παραπληροφορηση στο μεγαλειο η τρομολαχνεια αστα να πανε γι αυτο πλησιαζει και η δικια σας ωρα νουμερα….. χιλιαδες χρονια προσπαθουν να τον παρουν τουτο το τοπο αλλα στο τελος περνουν το μακρυτερο…ΕΛΛ
 6. 0
  0
  an aniksete ligo ta strava sas tha katalavete oti I ellada exei poylithi meta to 1822 stin dysi
  kai oi ellinikes trapezes poylithikan to 1944 me to ypsilotero pososto metoxon sta xeria ton dytikon
  kaneis de tha diamartirithi kai gia tipota oi pragmatikoi ellines exoun dioxtoi eksoria edo kai tria xronia aytoi poy minan piso einai oi tempelides axristoi me ta smart phone pou pernoun leyta apo tous gonis tous kai oi fantasmenoi ratsistes pou theloun na ginei i ellada oykrania.
  • 0
   0
   Από περιέργεια αποφάσισα να διαβάσω και κάποιον από αυτούς που δεν μπορούν να γράψουν ελληνικά,συνήθως τους αποφεύγω γιατί η ανικανότητα γραφής υποκρύπτει κατακερματισμένη σκέψη.Επιβεβαιώθηκα…
   Εδώ και χιλιάδες χρόνια αυτούς που εγκαταλείπουν τους ονομάζουμε ριψάσπιδες κι όχι πραγματικούς Ελληνες.
   Φρόντισε να μάθεις λίγη ορθογραφία και να γυρίζεις το πληκτρολόγιο σε ελληνικούς χαρακτήρες…Μη βαριέσαι.
   Ισως ,κάποια στιγμή ,καταφέρεις να εκφέρεις πολιτικοκοινωνική άποψη…

   …….
 7. 0
  0
  712 na gyriseis pisv kai asthn klapsa!

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί