07:54 - 28/02/2014

Νέες αφίξεις στην κιβωτό της παγκόσμιας χλωρίδας στην Αρκτική

Όσλο
Το μόνο που διακρίνει κανείς στην επιφάνεια αυτού του απομονωμένου νησιού της Αρκτικής είναι μια φωτισμένη σφήνα από τσιμέντο και γυαλί. Η υπόγεια Τράπεζα Σπόρων του Σβάλμπαρντ, μια διεθνής προσπάθεια για τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας της χλωρίδας όλου του κόσμου, εμπλουτίστηκε με ακόμα 20.000 σπόρους από 100 χώρες.

Η «κιβωτός» της παγκόσμιας χλωρίδας είναι μια υπόγεια εγκατάσταση ύψιστης ασφάλειας στο αρχιπέλαγος του Σβάλμπαρντ, περίπου 1.200 χιλιόμετρα από το Βόρειο Πόλο. Εγκαινιάστηκε το Φεβρουάριο του 2008 από την κυβέρνηση της Νορβηγίας ως παρακαταθήκη για τις επερχόμενες γενιές.

Τρεις υπόγειοι θάλαμοι από μπετόν, σχεδιασμένοι να αντέχουν ακόμα και χτύπημα με πυρηνικά όπλα, μπορούν να χωρέσουν δείγματα σπόρων από 4,5 εκατ. ποικιλίες φυτών.

Η τράπεζα βρίσκεται σε αρκετά μεγάλο υψόμετρο ώστε να μείνει ασφαλής ακόμα κι αν λιώσουν οι πάγοι της Ανταρκτικής και της Γροιλανδίας και η στάθμη της θάλασσας ανέβει κατά 120 μέτρα. Και, χάρη στους παγετώνες που καλύπτουν τη βουνοπλαγιά πάνω από την εγκατάσταση, οι σπόροι θα παραμείνουν κατεψυγμένοι στους -18 βαθμούς ακόμα κι αν διακοπεί η ηλεκτροδότηση.

Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 800.000 δείγματα, τα περισσότερα από καλλιεργούμενες ποικιλίες.

Η τελευταία παρτίδα που φτάνει στο Σβάλμπαρντ στην έκτη επέτειο της κιβωτού περιλαμβάνει τους πρώτους σπόρους από την Ιαπωνία, της οποίας οι τράπεζες σπόρων απειλήθηκαν από το σεισμό και το τσουνάμι του 2011.

Την τράπεζα διαχειρίζεται το Παγκόσμιο Ίδρυμα Ποικιλότητας Καλλιεργειών και άλλοι διεθνείς οργανισμοί.

Newsroom ΔΟΛ

news.in.gr/

Loading...

Σχόλια Αναγνωστών (3)

 1. 0
  0
  ΑΥΤΟΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ

  ΕΣΕΙΣ..?

  ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΤΟΙΜΗ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΚΙΒΩΤΟ

  Λιάς
 2. 0
  0
  ΕΙΠΑΜΕ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΡΙΝ ΜΑΡΤΙΟ ΚΟΙΤΑΜΕ RUSSIA…ΚΑΙ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ ΒΕΒΑΙΩΣ ΒΕΒΑΙΩΣ …[ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΒΟΡΕΙΟ ΠΟΛΟ ΛΙΩΣΙΜΟ ΠΑΓΩΝ ΔΗΘΕΝ…ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΑΓΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΜΕ ΑΣΥΛΗΠΤΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ…ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΠΑΙΖΕΤΕ ΕΚΕΙ …ΑΑΑ ΗΛΕΚΤΡΟΦΟΡΟ ΚΑΛΩΔΙΟ…ΕΝΤΑΞΕΙ ΡΕ ΜΑΓΚΕΣ ΚΟΙΤΑΜΕ ΜΟΝΟ ΑΡΚΤΙΚΗ ]..ΠΑΝΤΩΣ ΕΓΩ ΚΟΙΤΑΩ ΚΑΙ ΛΙΓΟ…ΚΡΗΤΗ ΚΑΝΕΙ Η ΟΧΙ ….ΝΤΑ ΝΤΑ …ΦΑΛΑΚΡΕ ΔΙΑΙΤΗΤΗ ΔΕΚΑ ΟΦΣΑΙΤ ΦΟΥΣΤΗ ΔΕΝ ΕΙΔΕΣ ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΙ ΠΕΝΑΛΤΥ ΑΜΕΣΩΣ ΤΑ ΕΙΔΕΣ…ΠΟΥ ΝΑ ΒΑΖΕΙΣ DHI ΜΑΛΛΙ ΚΑΙ ΣΑΝ ΤΙΣ ΓΑΤΕΣ ΝΑ ΜΑΔΑΣ…ΚΑΙ ΜΑΛΛΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΑ ΣΟΥ ΑΤΙΜΕ…ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΞΗΡΟ ΨΩΜΙ ….ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ
 3. 0
  0
  Παγκόσμιο Ίδρυμα Ποικιλότητας Καλλιεργειών? ωρ ποιανου εινι?

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί