08:10 - 02/12/2014

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Προβληματισμός των επιστημόνων από τη σεισμική έξαρση στη χώρα μας

-Ειδικοί εκπέμπουν SOS για την αντισεισμική προστασία
-Η κρίση «χτύπησε» και τη συντήρηση των σεισμογράφων

της Γεωργίας Λινάρδου

Η πρόσφατη σεισμική έξαρση και ειδικά ο «δίδυμος» σεισμός στον Ευβοϊκό έχει προβληματίσει τους επιστήμονες της ελληνικής σεισμολογικής κοινότητας οι οποίοι παρακολουθούν, παρατηρούν και κυρίως καταγράφουν τη δραστηριότητα στον ελλαδικό χώρο.
Μπορεί τα μέχρι στιγμής στοιχεία να μην δείχνουν πως έχει ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Αταλάντης, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι επέρχεται εφησυχασμός στη σεισμολογική κοινότητα. Όπως, μεταξύ άλλων, είπε στο Newsbomb.gr ο Δρ. Ν. Βούλγαρης, επίκουρος Καθηγητής Σεισμολογίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, «είναι λίγο περίεργη η εξέλιξη του φαινομένου».
Το ρήγμα που προκάλεσε τους «δίδυμους» σεισμούς εντοπίζεται βόρεια της Αταλάντης και είναι αυτό ουσιαστικά που προβληματίζει τους επιστήμονες. Θυμίζουμε ότι στο παρελθόν το ρήγμα της Αταλάντης έχει δώσει σεισμούς πάνω από 7 Ρίχτερ.
Πάντως, την τελευταία περίοδο πληθαίνουν οι φήμες, τα επώνυμα και τα ανώνυμα δημοσιεύματα «τρομολαγνείας» που υποστηρίζουν ότι πλησιάζουμε στη στιγμή που ένας πολύ μεγάλος σεισμός θα «χτυπήσει» τη χώρα μας. Κάποιοι δε, ξαναθυμήθηκαν ένα ομολογουμένως «εκρηκτικό» δημοσίευμα της Le Monde το Σεπτέμβρη του 2013 με τίτλο: «Σεισμοί χωρίς προηγούμενο είναι πιθανοί στην Ευρώπη». Μάλιστα, ανάμεσα στις υποψήφιες χώρες για εκδήλωση τέτοιους είδους σεισμικής συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανόταν και η χώρα μας. Το συγκεκριμένο δημοσίευμα βασιζόταν σε χάρτες που αφορούσαν στη σεισμικότητα της Ευρώπης για τη δημιουργία των οποίων είχαν εργαστεί περί τους 50 επιστήμονες στο πλαίσιο του Προγράμματος Seismic Hazard Harmonization in Europe (SHARE).

Πέραν αυτού του προγράμματος, διεθνώς υπάρχουν αναφορές (αξιόπιστες ή μη, είναι άλλο θέμα) οι οποίες κατατάσσουν την Ελλάδα στην κόκκινη λίστα των χωρών όπου αναμένεται να γίνει σεισμός πάνω από 6,5 Ρίχτερ τη διετία 2014-2016. Ας θυμηθούμε και τον πολυσυζητημένο Τούρκο σεισμολόγο Αχμέτ Μετέ Ισίκκαρα, ο οποίος το 2012 προέβλεπε πως θα γίνει μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη μέσα στο 2014. Και φυσικά η λίστα των… προβλέψεων δεν σταματά εδώ.
Όμως, το γεγονός ότι η χώρα μας συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πλέον σεισμογενείς στην Ευρώπη, επιστημονικά είναι αδιαμφισβήτητο. Και ο ευρωπαϊκός χάρτης επικινδυνότητας του προγράμματος SHARE προήλθε από στοιχεία επιστημόνων, ανάμεσά τους και Ελλήνων. Στοιχεία που προέρχονται από τη στατιστική και όχι από κάποια αίολη εκτίμηση ή διάτρητη πρόβλεψη μέσω άλλων μεθόδων.

Το αν και το πότε θα «επιλεγεί» για ισχυρό σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ, αυτό με βεβαιότητα δεν μπορεί να απαντηθεί ανεξάρτητα από τις διάφορες φωνές που ενίοτε σπέρνουν και ένα είδος κοινωνικής… υστερίας.
«Μαύρη τρύπα» στην αντισεισμική θωράκιση

Αυτό που οφείλει να μας προβληματίζει είναι κατά πόσο είμαστε ασφαλείς, είτε μέσα στο σπίτι μας, είτε όταν βρισκόμαστε σε κάποιο δημόσιο κτήριο. Κοινώς, τι γίνεται με την αντισεισμική θωράκιση της χώρας σε περίπτωση ισχυρού σεισμού. Κι εδώ η εικόνα που δίνεται είναι δυστυχώς το ίδιο ασαφής με το αν προβλέπεται ή όχι ένας σεισμός.
Δεν πάει πολύς καιρός που ο πρώην πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, καθηγητής Κοσμάς Στυλιανίδης σε συνέντευξή του παραδέχθηκε ειδικά για την Αττική ότι με έναν σεισμό των 6 Ρίχτερ δε θα έχουμε μόνον καταρρεύσεις αλλά και θύματα.
Μόνον η Αθήνα αυτή τη στιγμή διαθέτει 1.600 διατηρητέα κτήρια, τα οποία όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι ειδικοί βρίσκονται μάλλον σε κακή κατάσταση και είναι τα πρώτα υποψήφια θύματα σε περίπτωση μεγάλου σεισμού.
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον καθηγητή του ΑΠΘ, Κοσμά Στυλιανίδη, ένας από τους Έλληνες επιστήμονες με αρκετά μεγάλη επιστημονική εμπειρία στο θέμα και μετέχων πλέον στη Μόνιμη Επιτροπή Επιστημονικής Εκτίμησης Βραχυπρόθεσης Εξέλιξης Σεισμικότητας, η οποία αποφασίστηκε κατόπιν εντολής του υπουργού Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, μου έγινε απολύτως σαφές από τον ίδιον ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει «μαύρη τρύπα» σε ότι αφορά στην αντισεισμική θωράκιση της χώρας.

Ενώ υπάρχει ένα επαρκές πλαίσιο κανονισμών που ορίζει τι πρέπει να αλλάξει κ.λπ., ακόμη και σήμερα έχουν ελεγχθεί συνολικά μόλις 12.000 δημόσια κτήρια από τα 80.000 που θα έπρεπε. Και στα ελεγμένα, όμως, δεν έχει προχωρήσει καμία περαιτέρω διαδικασία. Ενώ τα αντίστοιχα σήματα έχουν σταλεί στις κατά τόπους Περιφέρειες, ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα για τη βελτίωσή τους με ότι αυτό συνεπάγεται. Η μόνη εξαίρεση, κατά τον καθηγητή Στυλιανίδη, αποτελούν οι χειρισμοί του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων. Κι εκεί, όμως, όπως φαίνεται από τις μέχρι τώρα ενέργειες απαιτούνται να γίνουν ακόμη πολλά βήματα. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι έχει ολοκληρωθεί ο προσεισμικός έλεγχος σε 5.042 σχολικές μονάδες.
«Στη φύση δε μπορούμε να παρέμβουμε παρά μόνον να παρακολουθούμε το φαινόμενο και να εμπλουτίζουμε τις γνώσεις μας», εξηγεί ο καθηγητής. Στα υπόλοιπα, όμως, μπορούμε και κυρίως στις κατασκευές.
Κι εδώ εντοπίζεται το πρόβλημα που αφορά όχι μόνο στα δημόσια κτήρια, αλλά και στις κατασκευές ιδιωτών. Η οικονομική κρίση έπαψε αφ” ενός την ολοκλήρωση των προσεισμικών ελέγχων, αφ” ετέρου την εξέλιξη και αποκατάσταση των «αδυναμιών» σε ότι αφορά στις δημόσιες κατασκευές πριν του πρώτου αντισεισμικού κανόνα που έγινε το 2959.
Η κρίση «χτύπησε» και τη συντήρηση των σεισμογράφων

Φαίνεται, όμως, ότι η οικονομική κρίση «έχει» χτυπήσει κι αλλού. Το πολύ σημαντικό Εθνικό Δίκτυο Σεισμογράφων (η τελευταία γενναία χρηματοδότηση του οποίου έγινε το 2006), το οποίο απαρτίζεται από περισσότερους από 120 σταθμούς σε όλη την Ελλάδα, εμφανίζει προβλήματα συντήρησης εξαιτίας της έλλειψης κονδυλίων. Σύμφωνα με πληροφορίες οι πόροι πια δεν επαρκούν για τη συντήρηση όχι μόνον των σεισμογράφων, αλλά και των επιταχυνσιογράφων του Δικτύου. Η συντήρηση πολλών σεισμογράφων γίνεται με την εθελοντική διάθεση τεχνικών υπαλλήλων τόσο του Εθνικού Αστεροσκοπείου, όσων και των Πανεπιστημίων που διαθέτουν δικούς τους σταθμούς στο Δίκτυο.
Για παράδειγμα, όπως μας περιγράφει ο Δρ., Ν. Βούλγαρης το Εργαστήρι Σεισμολογίας του ΕΜΠ το οποίο διαθέτει περί τους 28 σταθμούς ανά την επικράτεια, διαθέτει μόνο έναν υπάλληλο τεχνικό για οτιδήποτε προκύψει. Ευτυχώς στο σημαντικό έργο που προσφέρει το Εργαστήριο, συνδράμουν όχι μόνον καθηγητές και μεταπτυχιακοί φοιτητές αλλά και αρκετοί προπτυχιακοί φοιτητές.

«Τα χρήματα καλύπτουν μόνο τα τέλη μετάδοσης», μας λέει ο Δρ. Ν. Βούλγαρης περιγράφοντας την αγωνία κάθε φορά να πληρωθούν τα έξοδα των σταθμών που διαθέτει το Εργαστήρι.
Δυστυχώς, η κατάσταση και στα υπόλοιπα Πανεπιστήμια δεν είναι διαφορετική. Αλήθεια σε τι κατάσταση άραγε βρίσκονται οι σεισμογράφοι του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών; Μόνον ένας έχει μείνει όρθιος κι αυτός απ” ότι μαθαίνουμε, υπολειτουργεί κιόλας.
Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα αυτά τα χρόνια προ κρίσης, η σεισμολογική κοινότητα δεν στηρίζονταν με σημαντικά κονδύλια (αν και όχι όλοι οι επιστήμονες) και ότι για όλα φταίει η οικονομική κρίση. Για παράδειγμα ποιος φταίει για τη δημοπράτηση ενός γιγαντιαίου έργου από άποψης χρηματοδότησης 7.100.000 το 2011 κι ενώ η οικονομική κρίση είχε μπει για τα καλά στη χώρα μας; Γιατί χρειαζόμασταν ένα ακόμη δίκτυο σεισμογράφων αφού έτσι κι αλλιώς είχαμε;
Και να ήταν το μόνο «ακριβό» πρόγραμμα…

ΠΗΓΗ

Loading...

Σχόλια Αναγνωστών (25)

 1. 0
  0
  γραψτε το σχολιο σας εδω
 2. 0
  0
  Ο σεισμός θα γίνει, για πολλούς λόγους….
  Οι πληροφορίες ειναι απο πνευματικούς ανθρώπους.

  1. Οι Τούρκοι ειναι έτοιμοι να επιτεθουν και ο σεισμός θα αναβάλλει την εισβολή.
  2. Η αμαρτία έχει φτάσει στο απροχώρητο, και δεν πάει άλλο…
  3. Η Ελλάδα εξ αιτίας του σεισμού (θα εχει διαλυθεί) δεν θα λάβει μέρος στον ΓΠΠ.
  και έτσι θα γλυτώσουμε. Τα υπόλοιπα κράτη θα διαλυθούν!!!
  4. Με το σεισμό θα σταματήσει αυτή η ιστορία με την κρίση,ΔΝΤ, κλπ
  και θα αρχίσουμε απο την αρχή, καθαροί, με το βλέμμα στον Θεό
  και όχι στο χρήμα….

  Διαλέχτε και πάρτε. Βρίστε οσο θέλετε…..
 3. 0
  0
  ανωνυμε 10.30 χωρις καμμια δοση ειρωνειας…. αν ειναι να σκοτωθουμε απο ενα τοσο μεγαλο σεισμο, σαφως και δε θα υπαρχει λογος να λαβουμε μερος στο ΓΠΠ……δεν θα υπαρχουμε, οποτε μαλλον δεν τη γλιτωνουμε ετσι κι αλλιως….σωστά ? επαναλαμβανω δεν ειναι ειρωνικο το σχολιο……διευκρινισεις δεκτες. καλημερα a mom friend.
  • 0
   0
   Γνωρίζουμε πως θα έχουμε κοντά στο 1 εκατομμύριο νεκρούς και φυσικά κατά 98% κατεστραμμένα σπίτια. Αρα δεν θα εξολοθρευτούμε. Επίσης η Τουρκία θα μας επιτεθεί μερικές ημέρες μετά, αφού δηλαδή θα έχουμε γονατίσει από τον σεισμό, 10-15 ημέρες μετά. Μιλάμε για "αλληλεγγύη". Αλλά μπροστά στα συμφέροντα, ο θάνατός μας η ζωή τους! Ιδωμεν, γιατί το πότε, το ποιοι και το πως Το Γνωρίζει ΜΟΝΟΝ Ο Θεός και οι ολίγοι πιστεύοντες εις Αυτόν! Το καλό, αν μπορεί κάποιος να το ονομάσει "καλό", είναι πως υπάρχει τέτοια έντονη προσεισμική δραστηριότητα που προετοιμάζει τον κόσμο κι έτσι ουδείς θα μπορεί να πει πως δεν το περίμενε. Τέλος, ακόμα και εκείνη τη στιγμή, δεν θα είναι αργά, να θυμηθεί ο κόσμος Τον Θεό και να Τον Επικαλεστεί. Ομολογουμένως πάντως χρειαζόμαστε ένα καλό θεϊκό "χαστούκι" γιατί την έχουμε δει "θεοί"! Θαρσείν Χρει, Ερρωσθε!
  • 0
   0
   Οι απώλειες απο τον σεισμό, θα ειναι λιγότερες (γενικώς)
   απο μία επίθεση των Τούρκων. Γι αυτό θα γίνει ο σεισμός.
   Δεν θα περάσουμε εύκολα ομως. Εξάλλου δεν ηρθαμε εδω γαι
   να φαμε και να γλεντήσουμε.

   Νικο, χρειάζομαι βοήθεια γενικώς, οπως όλοι μας.
   Ποιος μπορεί να πει "δεν χρειάζομαι βοήθεια???"
   Το θέμα ειναι που πιστεύει ο καθένας οτι θα την βρει…..
  • 0
   0
   Καλά ρε φίλε Stratis θα έχουμε ένα εκατομμύριο νεκρούς; Και από που το ξέρουμε; Άλλοι γεροντάδες λένε η Ελλάδα θα την βγάλει καθαρή από πολέμους, εσύ λες για ένα εκατομμύριο νεκρούς από σεισμό…RIP
  • 0
   0
   stratis από που συνάγεται ότι θα γίνει σεισμός στην Ελλάδα με 1.000.000 νεκρούς;
  • 0
   0
   Προσωπική πληροφόρηση. Εύχομαι να πέσει έξω η πηγή που μου το μετέφερε. Αλλά αν πραγματικά γίνει σεισμός 9.5Ρίχτερ, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πόσο τεράστιο είναι αυτό το μέγεθος. Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας να διαβάσετε το σχόλιό μου και να με ρωτήσετε.
 4. 0
  0
  ο σεισμος θα γινει γιατι τον…θελετε!!!! καλα, δεν μαθατε τιποτα απο τον νικο τοσο καιρο εδω μεσα??? καλομελετηστε κ ερχεται…..
 5. 0
  0
  καλά ρε παιδιά μας έχουν πεθάνει τόσες φορές οι προφητείες, εάν πεθάνετε ακόμη μια φορά τι θα πάθετε
 6. 0
  0
  Εγώ πιστεύω πως θα γίνει καταστροφικός σεισμός ή σεισμοί και πάνω στην αναμπουμπούλα θα μας επιτεθουν οι τουρκομόγγολοι!Μακάρι να καταφέρουμε είτε ζήσουμε πολλά χρόνια είτε αύριο πεθάνουμε να προλάβουμε να μετανοιώσουμε ειλικρινα…
 7. 0
  0
  απο που προεκυψε αυτο με το σεισμο?Οσες προφητειες εχω διαβασει,Παϊσιου και κοσμα Αιτωλου δε μιλαει πουθενα για μεγαλο καταστροφικο σεισμο.
  • 0
   0
   είναι νέο φρούτο μάλλον
  • 0
   0
   Ο Παΐσιος είχε πει "Θα γίνει μεγάλο τράνταγμα… Να στηριχτείτε ακόμη περισσότερο στον Θεό. Σήμερα είναι καιρός να ετοιμασθούν οι ψυχές, γιατί, αν συμβή κάτι, δεν ξέρω τι θα γίνη. Είθε να μην επιτρέψη ο Θεός να έρθουν δύσκολες μέρες, αλλά αν έρθουν, με έναν σεισμό, με ένα τράνταγμα, θα σωριάσουν ολόκληρες αδελφότητες, ολόκληρα μοναστήρια, γιατί ο καθένας θα πάη να σώση τον εαυτό του και θα τραβήξη την πορεία του." Να αναζητάτε και θα βρείτε!
  • 0
   0
   Πρόσεξε μην το φας μόνο. Θα σου "πέσει" βαρύ…
 8. 0
  0
  den bariese…oti einai na ginei tha ginei. "Ironia=ON" Kai ena ekatomirio…… me 6 lathro pou exete…. pios kserei ti ethikotita tha exoun oi pio poloi "Ironia OFF"
 9. 0
  0
  Με τόσους νεκρούς που είχαμε μετά την καταστροφή του κόσμου το 2012, τι να μας κλάσει ένας γαμοσεισμούλης των 12 ρίχτερ και οι μόνο ένα εκατομμύριο νεκροί; Όσοι επιζήσουμε θα εξοντώσουμε εβδομήντα εκατομμύρια Τούρκους και μετά, με τη βοήθεια της Παναγιάς, θα ξαναπαρουμε την Πόλη, τον Πόντο, την κόκκινη μηλιά, το Εσκί Σεχίρ, το Αφιόν Καραχισάρ και την ΆΓΚΥΡΑ!!!
  Μετά, όταν εμφανισθεί ο αυτοκράτορας – αγαλμα (μαρμάρινος), ο οποίος θα έχει μαζί του τη γυάλα με τα τηγανητά μπαρμπουνια που θα ζωντανέψουν, θα αντιμετωπίσουμε τους ΓΩΓ και ΜΑΓΩΓ που θα βγουν από τις τρύπες του μετρό του αρχαίου ΑΡΑΝΤΙΣ (Θεσσαλονίκη) και αφού τους νικήσουμε στην κοιλάδα των Σερρών με αρχηγό τον Μεγαλέξαντρο που θα αναστηθεί από την Αμφιπολη, θα γίνουμε κυρίαρχοι του κόσμου ώστε να επιβάλουμε τον ΓΙΑΧΒΕ ως τα πέρατα της γης!!!
  Αυτά τα είπε και ο φωτισμένος ΘΩΜΆΣ ο ΠΟΛΩΝΌΣ καθώς αργοτερα και ο πατερ Ησυχιος που προέβλεπε τα μελλούμενα, γιατί ήξερε τα μερομήνια! ΤΙ ΚΑΛΎΤΕΡΕΣ ΑΠΟΔΕΊΞΕΙΣ ΘΈΛΕΤΕ ΑΔΈΛΦΙΑ ΜΟΥ; ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΦΆΝΕΡΟ!!! ΗΡΘΕ ΤΟ ΤΈΛΟΣ!!! ΗΡΘΕ ΤΟ ΤΈΛΟΣ!!!
 10. 0
  0
  Βλέπω οτι έχετε χεστεί πάνω σας όλοι ή σχεδόν όλοι!Όταν όμως θα γίνουν αυτά που λέει ο Στρατής και που πιστεύω και γω και πολλοι άλλοι τότε να δούμε τί θα λέτε!Μήν το παίρνετε
  στην πλάκα,δυστυχώς έρχονται πολλά δεινά παγκοσμίος και ιδιαίτερα στην Ελλάδα…μακάρι
  να μας βοηθήσει ο Θεός και να έρθουμε στον εαυτό μας και να μετανοήσουμε πρίν να είναι για πάντα πολύ αργά….
  • 0
   0
   Φίλε, χεστήκαμε εάν θα γίνει ή δεν θα γίνει σεισμός. Ότι είναι να γίνει ας γίνει. Δεν είναι και στο χέρι μας στην τελική. Δεν ξέρεις ότι οι προφητείες και ιδίως της Αποκάλυψης είναι σίγουρο ότι θα εκπληρωθούν κατά το Χριστό; Έτσι λέει η παράδοση μας. Άρα τι μετάνοιες μου λες εσύ… Όλα τα δεινά θα έρθουν θέλουμε δεν θέλουμε. Εκτός και αν εννοείς μετάνοια σήμερα και αύριο πάλι στα παλιά… Καλός είσαι και εσύ.
  • 0
   0
   Θα συμφωνήσω κι εγώ. Θέλει ριζική αλλαγή, σεβασμό, και περισσότερο από όλα θέλει μέτρο. Οσο με οποιαδήποτε δυσκολία γινόμαστε επιθετικοί, βλάσφημοι, τότε για ποιον λόγο Ο Θεός να μας Ξεχωρίσει; Τίποτε δεν είναι δεδομένο επειδή είμαστε Ελληνες αν δεν σταθούμε όπως οι Αρχαίοι Ελληνες κι ακόμα καλύτερα! Εχουμε όλα τα "όπλα", έχουμε τον χώρο, τη γλώσσα, το "υλικό", τη νόηση, την ιστορία, αλλά κυρίως έχουμε Τον Θεό! Ας τα χρησιμοποιήσουμε με σεβασμό κι όχι με υπεροψία! Με ταπεινότητα και μέτρο! Κοντά στα ξερά καίγονται και τα χλωρά απλά, κρατείστε την κουβέντα μου, κι αλλάξτε ζωή σήμερα, γιατί Αυτός που Πλησιάζει Είναι Ενεργειακός και Είναι Ζωντανός, αλλά κυρίως Πράος και Δίκαιος σε όσους Τον Αναγνωρίζουν και στέκονται Επάξια Μπροστά Του Αντικατοπτρίζοντας τις Διδαχές Του! Οπως κοσκινίζετε το χώμα να βρείτε διαμάντια, έτσι θα μας Κοσκινίσει και θα Κρατήσει τους Ανθρώπους που θα συνεχίσουν στη Γη μέχρι την τελείωση!

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί