15:15 - 12/03/2014

Η ψευδαίσθηση της ελεύθερης βούλησης

Πρόσφατα επιστημονικά πειράματα αποδεικνύουν πως ο εγκέφαλος μας παίρνει την απόφαση για δράση λίγα δευτερόλεπτα πριν αντιληφθούμε καν ότι … πήραμε απόφαση. Αυτό σαν ιδέα είναι λίγο περίεργη. Βασικά σημαίνει πως το να νομίζουμε πως η συμπεριφορά μας οφείλεται στην θέλησή μας είναι λάθος. Στην πραγματικότητα, ο εγκέφαλος μας είναι αυτός που αποφασίζει και η συνειδητή μας απόφαση (που ακολουθεί) είναι απλά μια ψευδαίσθηση που δημιουργείται από τον εγκέφαλό μας.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Nature Neuroscience, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν σαρωτές εγκεφάλου και μπόρεσαν να προβλέψουν αποφάσεις ανθρώπων επτά ολόκληρα δευτερόλεπτα πριν οι άνθρωποι αντιληφθούν καν ότι πήραν αυτές τις αποφάσεις.

Οι εν λόγω αποφάσεις που προβλέφθηκαν ήταν κατά βάση πάρα πολύ απλές και του τύπου να πατηθεί ένα κουμπί είτε με το αριστερό είτε με το δεξί χέρι. Αυτές οι ενέργειες σίγουρα και δεν είναι αντιπροσωπευτικές των σύνθετων επιλογών που κάνουμε συνεχώς. Τα ευρήματα όμως αυτά θέτουν κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με την αληθινή έννοια του «εαυτού» και της «αυτοδιάθεσης».

Πόσο ελεύθερη είναι πραγματικά η βούλησή μας; Υπάρχει περίπτωση οι συνειδητές μας επιλογές να είναι απλά ψευδαισθήσεις και τίποτα άλλο;

Η απάντηση, λέει ο νευροφυσιολόγος John Dylan Haynes του Ινστιτούτου Max Planck , είναι ότι οι όποιες αποφάσεις μας προετοιμάζονται υποσυνείδητα από εγκεφαλικές μας διεργασίες. Η περισσότερη λοιπόν δουλειά έχει ήδη γίνει όταν μπαίνει στην εν λόγω διαδικασία και η συνείδησή μας….

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έχεις Ελεύθερη Βούληση;

Πιθανότατα δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση…

Loading...

Σχόλια Αναγνωστών (1)

 1. 0
  0
  ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΟΥΛΗΣΗ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΝΟΥ-ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ. ΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ Ο ΟΡΓΑΝΙΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΩΣ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΕ ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΟΠΩΣ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΖΩΑ. ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΕΣ ΚΑΙ ΕΝΣΤΙΚΤΩΔΕΙΣ. ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΣΩΝΕΙ ΚΑΙ ΝΤΕ ΘΑ ΕΚΔΗΛΩΘΟΥΝ ΕΠΕΙΔΗ ΤΙΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ Ο ΟΡΓΑΝΙΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ. ΑΝ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΜΕ ΤΟ ΝΟΥ-ΠΝΕΥΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ-ΥΛΗΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΣΩΜΑ ΤΕΙΝΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΝΣΤΙΚΤΩΔΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΜΕΙΣ ΤΕΛΙΚΑ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΜΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΑΥΤΟΜΑΤΕΣ ΖΩΙΚΕΣ ΑΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ. ΕΝΑΣ ΖΩΩΔΗΣ-ΕΝΣΤΙΚΤΩΔΗΣ-ΑΙΣΘΗΣΙΟΚΙΝΗΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΛΟΓΙΚΟΣ-ΝΟΗΤΙΚΟΣ. Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΒΑΣΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΖΩΑ. ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΊ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΟΦΕΊΛΕΤΑΙ Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ Η ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΒΟΛΕΥΟΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΕΙΝ ΑΙ ΒΛΑΠΤΙΚΟ. ΟΙ ΔΥΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΔΙΑΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΟΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΜΙΑ ΣΥΝΙΣΤΑΜΕΝΗ ΜΕΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ. ΕΙΝΑΙ ΣΑ ΝΑ ΚΡΑΤΑΣ ΕΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ (ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ) ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΟ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΜΑΓΝΗΤΕΣ. ΟΠΟΙΟΣ ΜΑΓΝΗΤΗΣ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΛΞΗ ΤΟΥ ΘΑ ΜΕΤΑΚΙΝΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΟΣ ΤΗ ΜΕΡΙΑ ΤΟΥ.
  ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΕΙ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ. ΝΑΙ Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΠΑΡΑΓΕΙ ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ. ΝΑΙ Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΥΤΟΣ ΤΕΙΝΕΙ ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΜΑΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ. ΟΜΩΣ ΤΕΛΙΚΑ Η ΕΚΔΗΛΩΝΟΜΕΝΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΆ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΧΥ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΟΡΜΗΣΕΙΣ ΜΑΣ.
  ΦΥΣΙΚΑ ΟΛΟΣ Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ (ΒΛΕΠΕ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ, ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ, ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ, ΑΠΛΟΙΚΗ ΣΚΕΨΗ, ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ, Κ.Α.) ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΙΣΘΗΣΙΟΚΙΝΗΤΙΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΜΕ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΓΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΩΡΙΜΑΝΣΗ
  ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ "Η ΑΥΤΙΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ" http://www.ergotherapia.net

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί