11:59 - 02/10/2014

Η Ευρώπη αναγνώρισε ως ‘μακεδονική’ τη σλαβική των Σκοπίων

Από τον οδηγό που εξυπηρετεί τα θεσμικά όργανα των Βρυξελλών διεγράφη η διευκρίνιση «γλώσσα δεν ορίζεται», ένας καθορισμός που τέθηκε το 2009 μετά από πίεση των Ελλήνων διπλωματών, γράφει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων και συνεχίζει:

Η γλώσσα μας και πάλι αναφέρεται ως ‘μακεδονική’ στο διοργανωτικό εγχειρίδιο που συντάχθηκε από την ΕΕ. Μια τέτοια αλλαγή στον οδηγό που εξυπηρετεί τα θεσμικά όργανα των Βρυξελλών.

Μερικοί ειδικοί λένε ότι η αρχές των Σκοπίων πρέπει να ανταποκριθούν σε όλες τις προσπάθειες της διαγραφής της ‘μακεδονικής’ γλώσσας και της εθνικότητας, είτε πρόκειται σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε στα έγγραφα των Ηνωμένων Εθνών, τις συμφωνίες και σε διεθνείς οργανισμούς.
Το ζήτημα ταυτότητας είναι εξίσου σημαντικό με τη διαφορά ότι δεν πρέπει να αφήσουν κανένα ενδοιασμό για τη ‘μακεδονική’ γλώσσα και την εθνικότητα που πρέπει να ονομάζεται σύννομα με τη γλώσσα της χώρας μας, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Η τελευταία περίπτωση ήταν προσβλητική για την «μακεδονική» εθνικότητα όπως γράφηκε στην ελληνική έκθεση της Ιντερπόλ στην περίπτωση της χαμένης Ντενιζ Μαρκόσκα, για την ιθαγένειά της γράφηκε με την προσωρινή αναφορά ως «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Ο Ντίμιταρ Μίρτσεφ, πρώην πρέσβης και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ένταξης, δήλωσε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να υπάρχει έντονη διπλωματική αντίδραση, όπως έγινε στην περίπτωση του νεοδιορισθέντα πρέσβης των ΗΠΑ, που είπε ενώπιον του Κογκρέσου ότι είμαστε Σλάβοι και όχι ‘Μακεδόνες’, σύμφωνα με τον όρο που χρησιμοποίησε.

Σύμφωνα, εξάλλου, με την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 και το ψήφισμα 0817 των Ηνωμένων Εθνών, με την επιφύλαξη της διαφοράς μεταξύ της FYROM και της Ελλάδας είναι αυτό το όνομα του κράτους, ενώ τα θέματα που σχετίζονται με την ταυτότητα δεν αναφέρεται πουθενά.

Ωστόσο, ορισμένα χρόνια η ‘μακεδονική’ γλώσσα μυστηριωδώς εξαφανίσθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη.

Στην ‘ταυτότητα’ των κρατών μελών, όπου υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό του πληθυσμού της χώρας και της γλώσσας που ομιλείται, αντί να υπάρχει η εθνικότητα «μακεδονική», η θέση ήταν κενή.

Μετά από αντίδρασης των αρχών μας, ο ΟΗΕ επέστρεψε τον όρο, με τη δικαιολογία ότι ήταν ακούσιο σφάλμα, και για το οποίο ζητήθηκε συγνώμη από το γραφείο του Μπαν Κι-μουν.

Οι παραλήψεις της ‘μακεδονικής’ γλώσσας έχουν γίνει συνήθης πρακτική στις πρόσφατες εκθέσεις σχετικά με την πρόοδο της χώρας, που παρασκευάζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η έντονη αντίδραση των αρχών των Σκοπίων είχαν ως αποτέλεσμα το 2010 θα τεθεί αντί της ‘μακεδονικής’ γλώσσας η διευκρίνιση «γλώσσα του κράτους».
Στη συνέχεια ο πρέσβης Έρβαν Φούερε αναγκάσθηκε να εξηγήσει ότι η ΕΕ γνωρίζει ότι επίσημη γλώσσα του κράτους είναι η ‘μακεδονική’ και κανείς δεν το αμφισβήτησε.

Μάλιστα, ο πρόεδρος Γκεόργκι Ίβανοφ έγραψε επιστολή στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόσο και ζήτησε στο μέλλον στις εκθέσεις της ΕΕ να μην παραλείπονται οι όροι «μακεδονική» γλώσσα και «μακεδονικό» έθνος.

Ο σημερινός πρέσβης της ΕΕ στα Σκόπια, ο Όραβ Άβιο, σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκή Κοινοβούλιο χρησιμοποίησε τον όρο ‘Σλαβομακεδόνες’ και την ‘μακεδονική’ κυβέρνησή μας, ως «κυβέρνηση των Σκοπίων.

Πάντως, στην τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η λέξη ‘μακεδονικός/ή’ εμφανίζεται μόνο δύο φορές στον καθορισμό των οργάνων και της κυβέρνησης, γράφει το σλαβικό δημοσίευμα της εφημερίδα των Σκοπίων ‘Βέτσερ’.

Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος

ΠΗΓΗ

Loading...

Σχόλια Αναγνωστών (8)

 1. 0
  0
  ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΚΟΣ ΕΥΓΕΝΙΚΟΣ : Επειδή οι θεολογικές συζητήσεις απεδείχθησαν μακροχρόνιες, ο αυτοκράτωρ και ο Πάπας πίεζαν για την επίσπευση της υπογραφής της Ενώσεως, η κάθε πλευρά για τους δικούς της λόγους. Ο Πάπας αλλά και ο αυτοκράτωρ χρησιμοποίησαν απειλές, πολιτικούς εκβιασμούς, χρηματικά δώρα και υποσχέσεις. Μόνον ο Άγιος Μάρκος παρέμεινε συνεπής στις ορθόδοξες θέσεις και παρ’ όλες τις πιέσεις και τις απειλές ακόμη και κατά της ζωής του, δεν υπέγραψε. Όταν το έμαθε ο Πάπας Ευγένιος, είπε την χαρακτηριστική φράση: ΄΄Μάρκος ουχ υπέγραψεν, ουδέν εποιήσαμεν!΄΄. Έτσι και εμείς σήμερα, όλοι να τούς αναγνωρίσουν εμείς ΟΧΙ. Χωρίς την αναγνώριση εκ'μέρους της Ελλάδας είναι κοντά η διάλυση τούς.
 2. 0
  0
  χάου φρομ χίαρ μόρνινκ μόρνικ μπιούτιφουλ τούριστ γκέρλ?

  καμ του μίτσος στορ……
  άι χάβ σούβενιρ φρομ
  νόβα αμφίπολη……..
  γιου φάουλ?

  νικ δε μακεντόνιαν γκρικ
 3. 0
  0
  Πουλημένα καθάρματα που ενδιαφέρονται μόνο για το χρήμα… και η ελληνική αντίδραση;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
  ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ-ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ δίνουν το όνομα Μακεδονία σε καπηλευτές λες και τους ανήκει η ιστορία, η αλήθεια και η ικανότητα λήψης όποιων αποφάσεων θέλουν (με την ψήφω των ηλιθίων ελλήνων)
 4. 0
  0
  ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΜΙΛΑΝΕ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗΝ ΚΑΙ ΟΙ ΣΛΑΒΟΙ Ή (ΔΙΑΖ) ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΜΙΛΑΝΕ ΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΝ.
  ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ. ΜΟΝΟ ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΜΒΟΛΑ Ή (ΔΙΑΖ) ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΤΟΥΣ ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ.
 5. 0
  0
  ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΝΟΥΝΤΑΙ ΑΝΕΤΑ ΧΩΡΙΣ ΔΙΕΡΜΗΝΕΑ, ΑΦΟΥ ΜΙΛΑΝΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΓΛΩΣΣΑ, ΔΗΛΑΔΗ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΜΗΤΡΙΚΗ ΤΟΥΣ.
 6. 0
  0
  Δε παν να τους αναγνωρίσουν όλοι, εμείς δεν πρέπει με τίποτα να τους αναγνωρίσουμε!!!! Γύφτοσκοπιανοί ήταν, είναι και θα είναι!!!
  Όοοοταν βρεθεί καμιά επιγραφή σε κάααποια αρχαιολογική ανασκαφή με την δική τους γλώσσα, τότε τα λέμε!!! Αυτό βέβαια θα γίνει μόνο όταν ο ήλιος ανατείλλει από την Δύση ή όταν παγώσει η κόλαση!!! Δηλαδή ποτέ!!!!
 7. 0
  0
  Όλοι μας γινόμαστε μάρτυρες ενός ιστορικού πλέον γεγονότος. Την διεστρέυλωση της αληθινής ιστορίας σε όλο της το μεγαλείο (ή καλύτερα να πω διαστροφή). Κάτι που έχει γίνει πάρα πολλές φορές στο παρελθόν, γιαυτό ο κόσμος έγινε κολοχανίο και δεν ξέρουμε πια από που ερχόμαστε και που πηγαίνουμε. Καλά λένε ότι την ιστορία την γράφει ο Νικητής, έτσι όπως τον βολεύει. Μπράβο μας.

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί