08:36 - 16/12/2014

Η Δανία κατέθεσε αίτημα στον ΟΗΕ και διεκδικεί τον… Βόρειο Πόλο

Δέκα μέρες πριν τα Χριστούγεννα, η Δανία αποφάσισε να καταθέσει επισήμως αίτημα στον ΟΗΕ διεκδικώντας τον… Βόρειο Πόλο, προλαβαίνοντας Ρωσία και Καναδά που επίσης ερίζουν για την πατρότητά του, στοχεύοντας στο πλούσιο υπέδαφος της περιοχής.


Οπως υποστηρίζει η σκανδιναβική χώρα στο αίτημά της, η περιοχή που περιβάλλει τον Βόρειο Πόλο, συνορεύει με την Γροιλανδία, που είναι επίσης δανέζικη. Μια επιστημονική μελέτη απέδειξε ότι η Γροιλανδία συνδέεται υποθαλάσσια με τον Βόρειο Πόλο μέσω ενός τεράστιου ηπειρωτικού φλοιού γνωστού ως «κορυφογραμμή Λομονόσοφ».

Οπως εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, δεδομένου ότι η Γροιλανδία είναι Δανέζικη κτήση, αυτό δίνει στη χώρα το δικαίωμα να διεκδικήσει την ιδιοκτησία του Βόρειου Πόλου και έκανε λόγο για «ιστορική και σημαντική στιγμή».

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με έναν γεωφυσικό, τον Κρίστινα Μάρκουσεν, η Δανία υποστηρίζει ότι της ανήκει μια έκταση 895.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Ανεξάρτητα από τις νομικές γνωματεύσεις, ο Βόρειος Πόλος εκτιμάται ότι κρύβει στο υπέδαφός του 13% του παγκόσμιου ανεξερεύνητου πετρελαίου και το 30% του φυσικού αερίου.

iefimerida.gr

Loading...

Σχόλια Αναγνωστών (1)

  1. 0
    0
    ΘΑ ΤΟΝ ΠΑΡΕΙ ΤΟΝ ΒΟΡΕΙΟ ΠΟΛΟ Η ΔΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΟΤΙΟ ΑΛΛΑ ΜΕ ΕΝΑ ΥΩΙΛΟΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΟΜΙΚΡΟΝ ΤΟΥ ΠΟΛΟΥ ΚΑΙ ΔΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ. ΒΡΕ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΟΛΟΔΑΑΚΤΥΛΟ ΠΟΥ ΒΑΖΕΙ ΚΟΛΟΔΑΚΤΥΛΟΥΜΕΝΗ ΚΙ ΑΥΤΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ. ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑ ΤΟ ΠΑΝ ΤΟ ΚΟΛΟΔΚΤΥΛΟ

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί