15:45 - 10/02/2015

ΗΠΑ: Δημιουργία υπηρεσίας για την παρακολούθηση των διαδικτυακών ‘απειλών’

Στη δημιουργία μιας νέας υπηρεσίας για την παρακολούθηση απειλών στον κυβερνοχώρο, η οποία θα συγκεντρώνει και θα αναλύει πληροφορίες για ένα ευρύ φάσμα κινδύνων προχωρά η κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.


Βέβαια ποιος μπορεί να αποκλείσει ότι το σύστημα δεν θα χρησιμοποιηθεί κατά όποιων θεωρούνται «εχθροί» των ΗΠΑ είτε μέσα είτε έξω από την χώρα.

Το Κέντρο Συγκέντρωσης και Αξιολόγησης Πληροφοριών και Αντιμετώπισης Απειλών στο Διαδίκτυο (Cyber Threat Intelligence Integration Center, CTIIC) θα αποτελεί ένα «κέντρο πληροφοριών το οποίο θα «συνδέει τις τελείες» μεταξύ ποικίλων απειλών για την εθνική ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, ούτως ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες και οργανισμοί να έχουν επίγνωση αυτών σε όσο το δυνατόν πιο σύντομο πραγματικό χρόνο», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο δηλώσεις του αξιωματούχου, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Το θέμα της ασφάλειας των ψηφιακών υποδομών έχει μετακινηθεί στην κορυφή της ατζέντας του Ομπάμα για το 2015 μετά τις πρόσφατες επιθέσεις που δέχτηκαν τα ηλεκτρονικά συστήματα των εταιρειών Sony Pictures, Home Depot Inc, Target Corp καθώς και τα συστήματα της ίδιας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Σκοπός του CTIIC θα είναι η «απρόσκοπτη ροή πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων αυτών που είναι υπεύθυνες για τον διαμοιρασμό με τον ιδιωτικό τομέα», αναφέρει ο αξιωματούχος σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απέστειλε στο Ρόιτερς.

Για τις απειλές αυτές υπάρχουν αρμόδια τμήματα σε διάφορες υπηρεσίες (NSA, υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας, FBI, CIA). Στόχος είναι το κέντρο να αξιολογεί τον τεράστιο όγκο των πληροφοριών που συγκεντρώνονται.

Τη δημιουργία της υπηρεσίας αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα σήμερα η σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα αντιτρομοκρατίας, Λίζα Μόνακο. Η κυβέρνηση Ομπάμα παρομοίασε τη νέα αυτή υπηρεσία με τον Εθνικό Κέντρο Αντιτρομοκρατίας των ΗΠΑ, το οποίο ιδρύθηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 μετά τις επικρίσεις που είχε δεχτεί η τότε κυβέρνηση για με την αδυναμία αποτελεσματικής επικοινωνίας μεταξύ των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

«Καμία από τις ήδη υπάρχουσες υπηρεσίες δεν έχει την ευθύνη των συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων και ως εκ τούτου πρέπει να καλυφθούν αυτά τα κενά προκειμένου να βοηθήσουμε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο», ανέφερε ο αξιωματούχος.

defencenet.gr

Loading...

Be the first to comment

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί