09:31 - 03/02/2014

Επιχείρηση «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» στην Κεφαλονιά – Οι Ένοπλες Δυνάμεις για τον σεισμό

Με αφορμή την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Κεφαλονιά μετά τον νέο σεισμό, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Δ. Αβραμόπουλος έδωσε εντολή να ενεργοποιηθεί το σχέδιο ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ που έχει εκπονηθεί για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εντός της ημέρας μεταβαίνει στο νησί κυβερνητικό κλιμάκιο με αεροσκάφος C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ θα αποπλεύσει ένα αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού μεταφέροντας μεταξύ άλλων και διάφορα μηχανήματα.

Ο κ. Αβραμόπουλος βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά τον οποίο ενημερώνει για την κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ

Από το 2010, η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων σε επιχειρήσεις πολιτικής προστασίας για αντιμετώπιση των πυρκαγιών ειδικότερα και των φυσικών καταστροφών γενικότερα, οργανώνεται μέσω του Σχεδίου «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ».

Όπως προβλέπεται απο το σχέδιο η συνδρομή αυτή των ΕΔ γίνεται από συγκεκριμένα εκπαιδευμένα τμήματα που υπόκεινται στον επιχειρησιακό έλεγχο του ΓΕΕΘΑ, προς υποστήριξη των Πυροσβεστικών και άλλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.

Επίσης, οι ΕΔ συνδράμουν σε θέματα Διοικητικής Μέριμνας & σε επιτήρηση πληγέντων περιοχών από πυρκαγιές για τυχόν αναζωπυρώσεις ή μπορούν να συντρέξουν τον πληγέντα πληθυσμό με υλικά, τρόφιμα και μέσα υγειονομική υποστήριξη.

Συμβάλουν επίσης στην οργανωμένη απομάκρυνση πληθυσμού και τον απεγκλωβισμό αυτού, από πληγείσες περιοχές. Επίσης, αν απαιτηθεί μπορούν να συντρέξουν σε μερική αποκατάσταση της υποδομής πληγεισών περιοχών (αποκατάσταση οδών με διάθεση μηχανημάτων μηχανικού, γεφυρών κ.λπ), ανάλογα με την επικρατούσα κατάσταση. Τα τμήματα αυτά των ΕΔ διαθέτουν κατάλληλο εξοπλισμό για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και μέσα πυρόσβεσης από ξηρά και αέρα.

Το διατιθέμενο προσωπικό των ΕΔ για την εφαρμογή του Σχεδίου «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» ανέρχεται στα 1.174 άτομα. Στο υπόψη προσωπικό συμπεριλαμβάνονται:

Ειδικά εκπαιδευμένα και εξοπλισμένα τμήματα των 34 δεκαμελών ομάδων ή 341 άτομα στο σύνολο, σύμφωνα με την οργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος.
Χειριστές – Συνοδηγοί μηχανημάτων & ειδικών οχημάτων, 173 άτομα.
Η Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΚΟΜΑΚ) της ΠΑ.
Η Κινητή Ομάδα Συντήρησης Υποβρυχίων και Θαλασσίων Εγκαταστάσεων (ΚΟΣΥΘΕ) της ΠΑ.
31η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης (ΜΕΕΔ) της ΠΑ.
Προσωπικό πληρωμάτων ελικοπτέρων CHINOOK του ΣΞ.
Προσωπικό για θέματα Διοικητικής Μέριμνας.

Επιπλέον, για συνδρομή σε περιπτώσεις αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, δύναται να εμπλακεί: ως «Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης», σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, για ανάληψη αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας, δύναμη 621 ατόμων, για συμμετοχή στο έργο της δασοπροστασίας κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου για εκτέλεση εποχούμενων περιπολιών επιτήρησης δύναμη 4600 ατόμων και για επάνδρωση πυροφυλακίων των ΕΔ ≅800 άτομα.

Ιπτάμενο προσωπικό για χειρισμό Πυροσβεστικών Αεροσκαφών της ΠΑ 216 άτομα και προσωπικό εδάφους υποστήριξης 420 άτομα.

Ο συνολικός αριθμός του παραπάνω διατιθεμένου-εμπλεκόμενου προσωπικού των ΕΔ, για συνδρομή σε αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών ανέρχεται σε 7.831 άτομα, ενώ το συνολικό κόστος για το 2009 ήταν 50.010.755,57€

ΠΗΓΗ

Loading...

Σχόλια Αναγνωστών (8)

 1. 0
  0
  Oι εβραιοι εμπαιζουν την Αρχαια Ελληνικη ιστορια και βαζουν ονομα ''Δευκαλιων'' πως δεν εβαλαν και Νωε…αλλα θα καρφωνοντουσαν..
 2. 0
  0
  ειμαι ζακυνθινος και θα σας πω οτι το 1953 πρωτα εγινε ο σεισμος 6.4 μετα απο δυο μερες 6.8 και την τριτη ημερα 7.4!αν ισχυει η σεισμικη συμπεριφορα σε καθε περιοχη να ειναι διαφορετικη και στην ιδια περιοχη αναλογη τοτε=ο πρωτος σεισμος εγινε 7 ημερες πριν=ο δευτερος ηταν πιο ισχυρος απο τον πρωτο!τοτε ο τρειτος και μεγαλυτερος θα γινει σε τρεισιμιση μερες!δηλαδη πεμπτη!προσοχη την πεμπτη!
  portoleone
 3. 0
  0
  Η ΝΤΙΝΑ ρε παιδιά που είναι???
  ΝΤΙΝΑΑ?
 4. 0
  0
  ΑΣΧΕΤΟ…

  Πριν κάποιες μέρες διαμαρτυρήθηκα γιατί είδα το Κεφαλλονιά γραμμένο με ένα λ.Μόλις χθές έμαθα ότι αυτό είναι το σωστό κι ότι ο Ομηρος που το έγραφε λανθασμένα είχε παρασύρει κι άλλους αρχαίους συγγραφείς.

  Δόξα τω Θεώ που υπάρχουν φωτισμένοι γλωσσολόγοι και φιλόλογοι πρόθυμοι να διορθώσουν τα ετυμολογικά λάθη των προηγούμενων 3.000 ετών.!
  Το ενδεχόμενο να προέρχεται η λέξη από τον φαλλό κι όχι το κεφάλι το έχουν ερευνήσει;;

  ΣΧΕΤΙΚΟ

  Ακουσα κάποιον σεισμολόγο στην τηλεόραση να λέει:

  "Η ακολουθία των μετασεισμών εξελίσσεται κανονικά….Οχι,Οχι δεν ξέρουμε αν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός…";;;;;
 5. 0
  0
  3 Φεβρουαρίου 2014 – 1:33 μ.μ.

  Και μένα η μάνα μου από κει και μου τα είχε όλα διηγηθεί πολλές φορές χαρτί και καλαμάρι, έτσι έγινε ακριβώς, έτσι έγινε και στην Κεφαλλονιά ένα χρόνο μετά τότε, έτσι δείχνει να γίνετε και τώρα και πραγματικά απορώ πάρα πολύ πως οι παλιοί εκεί δεν φωνάζουν να αδειάσει το νησί άμεσα!
  Τι κάθονται και ακούνε τον κάθε μαλάκα (επιστήμονα ή μη δε με νοιάζει);
  Αυτοί κόπτονται για τον τουρισμό και την δημόσια εικόνα την ευθύνη της ζωής του όμως την έχει ο καθένας χωριστά, περιμένουν από αυτούς τους αλήτες αλήθειες;
  Έπρεπε να έχουν φύγει από το νησί όχι απλώς να βγούνε έξω.

  Τι διάολο δε θυμούνται; η μάνα μου είχε ένα μόνιμο σοκ μέχρι τη μέρα που πέθανε, άκουγε τη λέξη σεισμό και παράταγε και εμένα και έτρεχε μέσα στον πανικό. Αφού από τις περιγραφές της έκλαιγα και εγώ.
  Είναι -λένε- το διπλανό ρήγμα…… έλεος!!! γεμάτο ρήγματα είναι εκεί, γεμάτο και το ένα συγκοινωνεί με το άλλο.

  Ρε συμπατριώτη, εσείς εκεί δε κουνηθήκατε καθόλου; Δεν έχω διαβάσει τίποτα. Ειναι δυνατόν να μην "την ακούσατε" για τα καλά; Εδώ το νιώσανε στην Καρδίτσα λένε

  Προσέχετε και καλού κακού ας έχετε έτοιμο κανένα σακιδιάκι με τα απαραίτητα γιατί μπορεί αυτή τη φορά να πιάσει πρώτα την Κεφαλλονιά και του χρόνου τη Ζάκυνθο.
 6. 0
  0
  3 Φεβρουαρίου 2014 – 1:07 μ.μ.

  Ωχ καημένε και εσύ. Όλοι τους σιχαινόμαστε αλλά εδώ μιλάμε για το στρατό. Ο στρατός και οι επιχειρήσεις του πάντα χρησιμοποιεί αρχαιοελληνικά ονόματα (και καλά κάνει, πάλι καλά να λες)
 7. 0
  0
  4 Φεβρουαρίου 2014 – 1:38 μ.μ.

  όχι ρε συ…. είναι ντροπή!! Για φιλόλογους μιλάς!
  (ειρωνεύομαι βέβαια, φυσικά έχεις δίκιο, μπορεί να είναι και έτσι)
 8. 0
  0
  Στο μεταξύ δεν υπάρχει ενημέρωση και για το τι συμβαίνει στο Αργοστόλι. Είναι δυνατόν να έχει ανοίξει το Ληξούρι στα δυο και στο Αργοστόλι να μην έχει πέσει ούτε στάβλος;

  Για αυτό σας λέω, τα καλά και τα συμφέροντα προστατεύουν όλοι (δήμαρχοι, σεισμολόγοι, πολιτικοί) αλήθεια θα μάθουμε μόνο από τους Κεφαλλονίτες όσοι γνωρίζουμε κάποιους

  Στο μεταξύ, η Κεφαλλονιά δεν είχε γίνει και εντελώς πίτα, κάτι ψιλά είχανε γλιτώσει, η Ζάκυνθος έγινε οικόπεδο εντελώς.
  Αυτό γιατί αυτά τα δυο (όπως φαντάζομαι ξέρετε) ήταν ενωμένα (μαζί και η Κρήτη).
  Από ότι έχω καταλάβει από τα φυσικά τους τοπία, όταν "έσπασε" το κομμάτι, η Ζάκυνθος πήρε τους κάμπους και η Κεφαλλονιά τα βουνά, δηλαδή το αδύνατο κομμάτι "έσπασε" /βούλιαξε. Έχει βουνά πολλά δηλαδή και αυτό είναι καλό.

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί