08:05 - 09/09/2014

Εντυπωσιακοί υδροσίφωνες έκαναν την εμφάνιση τους στο Αιγαίο

Εντυπωσιακοί υδροσίφωνες έκαναν την εμφάνιση τους στο Αιγαίο

Εννέα εντυπωσιακοί υδροσίφωνες έκαναν το πρωί του Σαββάτου την εμφάνισή τους στο βόρειο Αιγαίο. Τρεις σχηματίστηκαν μεταξύ Σκιάθου και Σκοπέλου, τρεις στην περιοχή της Λήμνου και τρεις στο Άγιον Όρος, κοντά στη Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας.

Πρόκειται για άκρως επικίνδυνα φαινόμενα, τα οποία μπορεί να διαρκέσουν από τρία έως 15 λεπτά. Η διάμετρός τους είναι δυνατόν να φθάσει έως τα 100 μέτρα και συνοδεύονται από ανέμους έντασης 200 χιλιομέτρων την ώρα. Ο υδροσίφωνας είναι μία έντονα περιστρεφόμενη στήλη αέρα, που περιέχει αρκετές ποσότητες νερού μαζί με το περιεχόμενό του, που μπορεί να είναι ακόμη και ψάρια, βατράχια κ.λ.π.

Όπως εξηγεί στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» ο διδάκτορας Μετεωρολογίας από το Κέντρο Μετεωρολογικών Εφαρμογών του ΕΛΓΑ στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης Μιχάλης Σιούτας, «ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας με τη μεγαλύτερη συχνότητα των υδροσιφώνων, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη μεγάλη θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας, η οποία σε αρκετές περιοχές αυτόν τον μήνα είναι η υψηλότερη του έτους».

«Οι ανεμοστρόβιλοι στην πλειονότητά τους εμφανίζονται το καλοκαίρι και κατά δεύτερο λόγο τον χειμώνα, ενώ οι σίφωνες θάλασσας στο μεγαλύτερο ποσοστό τους εκδηλώνονται το φθινόπωρο και ακολουθεί το καλοκαίρι. Στο πλαίσιο της παγκόσμιας θέρμανσης και των ενδεχόμενων κλιματικών αλλαγών είναι πιθανό να εμφανίζονται σίφωνες όλο και πιο συχνά, σφοδρότεροι, σε ολοένα και περισσότερες περιοχές» προσθέτει.

Σύμφωνα με τον κ. Σιούτα, θαλάσσιοι σίφωνες μπορεί να σχηματιστούν και σε σχεδόν αίθριο καιρό χωρίς καταιγίδα, σε ημέρες αυξημένης υγρασίας και αστάθειας των χαμηλότερων ατμοσφαιρικών στρωμάτων ή ισχυρότερης θέρμανσης της επιφάνειας της θάλασσας.

Συχνά βγαίνουν στην ξηρά και κατά κανόνα διαλύονται. Ωστόσο, μπορούν να ισχυροποιηθούν και να προκαλέσουν μεγάλες καταστροφές, ακόμη και τον θάνατο ανθρώπων.

«Τον Φεβρουάριο του 2004 υδροσίφωνας σκότωσε ένα δεκάχρονο αγόρι την ώρα που έπαιζε σε παραλία της Πιερίας. Το 1934 υδροσίφωνας βγήκε από τη θαλάσσια περιοχή της Ιθάκης, στη Δ. Ελλάδα, και εισέβαλε στην περιοχή του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας προκαλώντας τον θάνατο τριών ανθρώπων, τον τραυματισμό άλλων 40 και μεγάλες υλικές ζημιές» επισημαίνει o κ. Σιούτας.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα η μεγαλύτερη συχνότητα υδροσιφώνων έχει εντοπιστεί στα βόρεια της Κρήτης, στη θαλάσσια περιοχή βόρεια του Λασιθίου και του Ηρακλείου.

Στις περιοχές αυτές, μάλιστα, εμφανίζονται και οικογένειες υδροσιφώνων, όπως ήταν η περίπτωση το πρωί της 5ης Σεπτεμβρίου 2002, οπότε καταγράφηκαν 14 υδροσίφωνες σε διάστημα 90 λεπτών. Στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ του μικρού νησιού Δία και Ηρακλείου εμφανίστηκαν περίπου 30 υδροσίφωνες στις 21 Σεπτεμβρίου 2006 σε διάστημα περίπου δυόμισι ωρών (8.30 π.μ. – 11 π.μ.).

ΠΗΓΗ

Loading...

Σχόλια Αναγνωστών (4)

 1. 0
  0
  μμμμμ μάλιστα…… για να δούμε ξανά τα δεδομένα της είδησης……

  1. Εννέα (9) στον αριθμό υδροσιφώνες (αριθμός με ιδιαίτερα νοήματα στον αποκρυφισμό κι όχι μόνο)

  2. Χωρισμένοι/διαιρεμένοι ακριβώς στα Τρία (3) (άλλος ιδιαίτερος αριθμός στον αποκρυφισμό και όχι μόνο….)

  3. Πραγματοποιήθησαν σε Τρία (3) πολύ συγκεκριμένα σημεία. Ποιά;
  Καταρχήν κοντά στο Άγιο Όρος σε μια συγκεκριμένη μονή (για ψάξτε οι θρησκευόμενοι και πείτε μας τι μονή είναι αυτή; έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά; έχει ακουστεί για κάποιο λόγο στο παρελθόν; για να συνδέσουμε και άλλα στοιχεία)

  Για δείτε το χάρτη της Ελλάδας….. δε σας φαίνεται πως οι τρείς τριάδες των υδροσιφώνων δημιουργούν ένα "τοίχος" (προστασίας θα έλεγα εγώ ο ρομαντικός) όλης της Βορείου Ελλάδας από τη μέση και πάνω απέναντι -ακριβώς- από τα Τουρκικά παράλια ???
 2. 0
  0
  ναι γιαυτο κοιμηθειτε ησυχοι ρε παιδια μας προστατευουν οι υδροκυκλωνες
 3. 0
  0
  Στο πλαίσιο της παγκόσμιας θέρμανσης και των ενδεχόμενων κλιματικών αλλαγών είναι πιθανό να εμφανίζονται σίφωνες όλο και πιο συχνά, σφοδρότεροι, σε ολοένα και περισσότερες περιοχές»

  Για γεωμηχανική ούτε λόγος…

  … ….
 4. 0
  0
  ποσο κανει ενας υδροσιφωνας??

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί