14:01 - 27/09/2014

ΕΝΤΟΠΙΣΘΗΚΕ ΝΕΟ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ

Με ανακοίνωση του, πριν από λίγο ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) προειδοποίησε ότι ένα νέο στέλεχος του ιού της γρίπης των πτηνών σε πουλερικά στη νοτιοανατολική Ασία αντιπροσωπεύει μια σοβαρή απειλή για την υγεία των ζώων και των συνθηκών διαβίωσης στην περιοχή και θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά.

Οι κινεζικές αρχές ανέφεραν για πρώτη φορά το υψηλής παθογονικότητας στέλεχος του ιού της γρίπης των πτηνών H5N6 πριν λίγους μήνες και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2014, αλλά από τότε έχει εξαπλωθεί σε άλλες χώρες της Ασίας. Το πιο πρόσφατο κρούσμα ήταν σε πτηνοτροφείο στην επαρχία Quang Ngai του Ανατολικού Βιετνάμ, όπου η θνησιμότητα στα πουλιά έφθασε το 30%.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι το στέλεχος Η5Ν6 μεταλλάσσετε συνεχώς και κάθε μέρα μπορεί να σχηματίσει νέες απειλές ενώ είναι άκρως ανησυχητικό ότι έχει εντοπιστεί σε διάφορα μέρη τόσο μακριά από το ένα το άλλο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (OIE) επίσης παρακολουθεί στενά την κατάσταση. «Η αποτελεσματική εποπτεία και την έγκαιρη διάγνωση των ασθενειών των ζώων στην πηγή είναι τα δύο βασικά κλειδιά για να μειώσει τον κίνδυνο της διάδοσης και να εξασφαλίσει την ασφαλή εμπόριο», δήλωσε γενικός διευθυντής Bernard Vallat, ο οποίος κάλεσε τις 180 χώρες-μέλη να αναφέρουν άμεσα τα τυχόν κρούσματα.

Μέχρι σήμερα, μόνο μία περίπτωση του H5N6 έχει αναφερθεί σε ανθρώπους μετά από επαφή με πουλερικά στην Κίνα. Το πρόσωπο αυτό πέθανε. Περισσότερα στοιχεία δεν έχει αναφέρει η Κινεζική κυβέρνηση, η οποία αρκέσθηκε στην καταστροφή του ορνιθοτροφείου.

Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός

ΠΗΓΗ

Loading...

Σχόλια Αναγνωστών (1)

  1. 0
    0
    κρυωσαν τα πλια?
    και τι θα κανει ο ΑΒ?
    υποψιν,για τυρι κοτας μονον στον ΑΒ

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί