Support Hellasbook.gr

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

20:47 - 05/10/2014

Ενταση στην Κύπρο – Πρόκληση Τούρκων

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

Διαφημίσεις

Με σοβαρές επιπτώσεις στη διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό, εάν οι τουρκικές προκλήσεις συνεχιστούν στην Κυπριακή ΑΟΖ και υπάρξει
παρενόχληση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε αυτήν, προειδοποιεί η κυπριακή κυβέρνηση,απαντώντας έτσι σε προκλητική αναγγελία (NAYTEX) αλλά και ανακοίνωση της Αγκυρας.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι «η παρενόχληση, με οιονδήποτε τρόπο, της εταιρείας, η οποία δραστηριοποιείται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν είναι σε καμία περίπτωση συμβατή με την ομαλή διεξαγωγή των συνομιλιών».

Αφορμή η παράνομη NAYTEX της Παρασκευής

Ο ίδιος ανέφερε πως την Παρασκευή το βράδυ η Τουρκία εξέδωσε οδηγία προς ναυτιλομένους (NAVTEX), με την οποία δεσμεύει κάποιες περιοχές εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και πως άμεσα η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε οδηγία με την οποίαν αποδείκνυε ότι η τουρκική οδηγία είναι παράνομη.

Το θέμα, σημείωσε, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, αφού παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και δικαιώματα της εταιρείας ENI-KOGAS που δραστηριοποιείται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, μετά από συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Έχουμε προβεί σε διαβήματα και θα συνεχίσουμε να προβαίνουμε» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει «από όλους αυτούς που και δημόσια μάλιστα έχουν μιλήσει για το αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, να κινηθούν προς την κατεύθυνση αυτή, ώστε να τερματιστούν τέτοια φαινόμενα».

Σε ερώτηση, εάν μέσα από τη δήλωσή του εννοεί τερματισμό των συνομιλιών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε: «Είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι συμβατό με την ομαλή συνέχιση των συνομιλιών. Για τέτοια σοβαρά θέματα εκείνο που μετρά περισσότερο είναι οι πράξεις και όχι τα λόγια και αξιολογούμε συνεχώς την κατάσταση».

Ανέφερε επίσης, ότι χθες πραγματοποιήθηκε σχετική σύσκεψη σε υπουργικό επίπεδο, με την παρουσία και τεχνοκρατών και πως η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει να δει τις εξελίξεις.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το θέμα που προέκυψε μεταξύ του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ και του Τούρκου προέδρου, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε: «Δεν θα σχολιάσω τον διάλογο, ή τις ανακοινώσεις, ανάμεσα στην αμερικανική και την τουρκική κυβέρνηση. Εκείνο που θα ήθελα να πω, και που μας αφορά εμάς, είναι το σχόλιο του κ. Μπάιντεν ότι ο τούρκος πρόεδρος του είχε αναφέρει πως δεν είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να υπάρχουν στρατεύματα στην Κύπρο».

Η Τουρkική ανακοίνωση του Σαββάτου

Αργά το βράδυ του Σαββάτου (μετά την NAYTEX της Παρασκευής) και φυσικά πριν τις δηλώσεις του κ. Χριστοδουλίδη υπήρξε ανακοίνωση από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών με την οποία η Αγκυρα εξέφρασε τον προβληματισμό της εξαιτίας της έναρξης του νέου κύκλου ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ κατηγορώντας τη Λευκωσία για «μονομερείς» ενέργειες.

Η Άγκυρα ανέφερε ότι είναι έτοιμη να παρέχει υποστήριξη στην τουρκοκυπριακή πλευρά για παρόμοιες έρευνες στα κυπριακά χωρικά ύδατα.

«Ζητούμε από τη διεθνή κοινότητα να εμποδίσει τις μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Ελληνικής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου. Μέχρι να συμβεί αυτό, με απώτερο στόχο την διαφύλαξη των δικαιωμάτων της ΤΔΒΚ σε αυτές τις πηγές, η χώρα μας θα υποστηρίξει την ΤΔΒΚ σε ό,τι αφορά την αποστολή πλατφόρμας στην περιοχή», υπογραμμίζεται στο ανακοινωθέν.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, η ελληνοκυπριακή πλευρά εξακολουθεί να αγνοεί την έκκληση της τουρκοκυπριακής πλευράς για καταμερισμό των πηγών των υδρογονανθράκων. Η τουρκική πλευρά υποστηρίξει την πρόσφατη τοποθέτηση του Υπουργείου Εξωτερικών της «ΤΔΒΚ» σε ότι αφορά την έναρξη ερευνών στο 9ο οικόπεδο της ΤΔΒΚ.

Στο ανακοινωθέν του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών υπογραμμίζεται η σημασία της λύσης του Κυπριακού. Παράλληλα, η Άγκυρα ζητά από την Λευκωσία να λάβει υπόψη της το μερίδιο της τουρκοκυπριακής κοινότητας στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Ελπίζουμε πως η νέα κίνηση δεν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στον νέο κύκλο των συνομιλιών, οι οποίες ξεκίνησαν με το Κοινό Ανακοινωθέν», επισημαίνει η Άγκυρα.

Τι απαντάει το ελληνικό ΥΠΕΞ

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικές με την ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για την αξιοποίηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε τα εξής :

«Η Τουρκία γνωρίζει, και πάντως οφείλει να γνωρίζει, ότι ο σεβασμός της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων επί της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή ενός κράτους μέλους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι υποχρέωση όλης της διεθνούς κοινότητας. Η Κύπρος δεν αντέχει καμία περαιτέρω παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Από τη συμπεριφορά της Τουρκίας εξαρτάται και η ευρωπαϊκή της πορεία και η πορεία των διαπραγματεύσεων στη Κύπρο».

Η παρουσία της φρεγάτας «Γκελίμπολου»

Η νέα τοποθέτηση της Τουρκίας πλαισιώνεται από νέο σχετικό ανακοινωθέν του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων με το οποίο ενημερώνει την τουρκική κοινή γνώμη ότι η τουρκική φρεγάτα «Γκελίμπολου» παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τον νέο κύκλο ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ.

Παραθέτουμε -στα αγγλικά – την ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ για τις εργασίες εξόρυξης υδρογονανθράκων από την Κυπριακή Δημοκρατία:.

// No: 311, 04 October 2014, Press Release Regarding Drilling Activity of the Greek Cypriots

Turkey follows with concern the Greek Cypriot Administration’s (GCA) continuing unilateral research activities of hydrocarbon resources in its so called Exclusive Economic Zone without taking into account the Turkish Cypriots’ detailed and concrete cooperation proposals for a fair sharing. Turkey supports the remarks made in the press release issued on 3 October 2014 by the Ministry of Foreign Affairs of the Turkish Republic of Northern Cyprus (TRNC) upon the initiation of a new drilling activity by the GCA in the block area called 9.



The common objective and priority of Turkey and the Turkish Cypriot side is to reach a just and lasting negotiated settlement to the Cyprus issue, which has been lasting more than 50 years, based on the inherent constitutive power of the two peoples, their political equality and co-ownership of the Island. As a guarantor, Turkey is determined to maintain its constructive support, as has been the case up till now. Turkey, however, expects the GCA to refrain from acting as if it is the sole owner of the resources of the Island, to halt its unilateral research activities and to adopt an understanding with a view to establishing a new partnership.

We also hope that this irresponsible attitude of the GCA will not have repercussions on the comprehensive negotiation process, which has resumed on the basis of the joint statement made on 11 February 2014 and which we expect to have positive results soon. We hope that the objective of securing a more prosperous future for both sides through the water that will be transported to the TRNC by the end of the year, the natural resources of the Island and other opportunities that will come up after the settlement is being shared by all parties. Nevertheless, as it was stated repeatedly, if the priority of the GCA is to act unilaterally over the natural resources, this will never be accepted.



Turkey calls on the international community to act in order to prevent the provocative and unilateral steps of the GCA. Until it is done, all kind of support to the TRNC’s future steps of conducting seismic research activities, acquiring a drilling platform and dispatching it to an area to be determined, which are necessary to protect its inherent rights over these resources, will be provided by us.//

ΠΗΓΗ



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

Support Hellasbook.gr

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (3)

  1. Ανώνυμος 10/05/2014 @ 9:11 ΜΜ

    Σιγα σιγα τα γεγονοτα πλησιαζουν….. μετα δεν θα προλαβαινουμε να ακουμε της εξελιξεις οταν δειτε να γινεται λογος για τα εξαμιλια (ΑΟΖ) απο πισω ερχεται πολεμος! Εκει θα ειναι και το μεγα λαθος της τουρκιας μολις κανει την προκληση δεν θα κρατησει για πολυ γιατι στην πραγματικοτητα δεν εχει κανενα αληθινο συμαχο θα ειναι αυτο που λεμε η σταγονα που θα ξεχειλιση μετα το νερο απο το ποτηρι…. και ετσι η ρωσια ανενοχλητη πλεον θα την ισοπεδωση! Τα υπολοιπα μετα τα γνωριζουμε ολοι θα θελουν να παρουν μεριδιο και θα ξεκινησει ο τριτος παγκοσμιος πολεμος! Ο καιρος γαρ εγγυς!

  2. Ανώνυμος 10/05/2014 @ 10:05 ΜΜ

    Τώρα αν πούμε πως δεν την περιμέναμε την εξέλιξη, ψέματα θα πούμε. Ωχ ωχ ωχ και λίγα λέω.

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*