Support Hellasbook.gr

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

22:36 - 16/01/2015

ΕΚΤΑΚΤΟ… ΚΑΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ Η ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑLPHA ΚΑΙ ΤΗΝ EUROBANK KATEΘΕΣΑΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ…!!

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

Διαφημίσεις

ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΛΙΑΝΑ… ΕΧΟΥΝ ΣΗΚΩΣΕΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΗΜΑΣΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΟΥΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΞΙΛΑΡΙ Ή ΣΕ ΞΕΝΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΛΠΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΘΑ ΤΑ Γ@ΜΗΣΕΙ ΟΛΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΝΤΑΠΛΑΣΙΑΣΤΟΥΝ, ΠΟΥ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤΕΡΕΥΣΕΙ… ΔΗΛΑΔΗ ΜΙΣΟ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΟΝ BANK RUN ΚΑΙ ΕΝΑΜΙΣΗ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ RUN… ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ:

Η Τράπεζα της Ελλάδος κατέθεσε αίτημα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για ενεργοποίηση του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας προκειμένου να καλυφθούν και οι 4 συστημικές τράπεζες – Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική

Αίτημα για ενεργοποίηση του Μηχανισμού Παροχής Έκτακτης Ρευστότητας ELA – (Emergency Liquidity Assistance) κατέθεσε πριν από λίγη ώρα η Τράπεζα της Ελλάδος προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Με το αίτημα αυτό ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος ζητά από την ΕΚΤ την χορήγηση προληπτικής ρευστότητας και στις τέσσερις μεγάλες τράπεζες – Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα. Μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής ήταν γνωστό ότι στον ELA (Emergency Liquidity Assistance) ζητούν να ενταχθούν η Alpha Bank με την Eurobank. Τελικώς όμως, έπειτα από διαβουλεύσεις, αποφασίστηκε η υποβολή αιτήματος για ένταξη στο Μηχανισμό Παροχής Έκτακτης Ρευστότητας και των τεσσάρων λεγομένων συστημικών τραπεζών.

Το αίτημα για ένταξη στον Μηχανισμό της ΕΚΤ για Παροχή Έκτακτης Ρευστότητας συνιστά προληπτική κίνηση για να μην κινδυνεύσουν να ξεμείνουν από μετρητά οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες. Η πρόσφατη απορρόφηση των εντόκων γραμματίων από τις συστημικές τράπεζες σε συνδυασμό με την εντεινόμενη πολιτική αβεβαιότητα δημιουργούν κινδύνους ρευστότητας στις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Η αποδυνάμωση του ευρώ λόγω των αποφάσεων που ελήφθησαν από την ελβετική κεντρική τράπεζα, η συζήτηση περί ενδεχόμενου Grexit αλλά και η καθημερινή εκροή καταθέσεων επιτείνουν το πρόβλημα. Μόνο σήμερα υπολογίζεται ότι οι συνολικές εκροές από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ανέρχονται στο ιλιγγιώδες ποσό των 600-700 εκατ.ευρώ και σε κάποιο βαθμό αποδίδονται στην ανακοίνωση της είδησης περί προσφυγής της Alpha και της Eurobank στον ELA, είδηση που ανατροφοδότησε τις ανησυχίες.

Τι σημαίνει ο δανεισμός από τον ELA

Καταρχήν να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες αναγκάζονται να χρηματοδοτηθούν από τον ELA καίτοι αυτός ο δανεισμός είναι ιδιαίτερα δαπανηρός, καθώς χρηματοδοτεί με επιτόκιο 1,55% έναντι του ισχνού 0,05% της ΕΚΤ, κυρίως επειδή δεν έχουν άλλα ενέχυρα αποδεκτά από την ΕΚΤ, ώστε να χρηματοδοτηθούν απευθείας από την ευρωτράπεζα.

Βασικά μια τράπεζα καταφεύγει στον έκτακτο μηχανισμό μόνον όταν δεν έχει άλλη προσφορότερη λύση για να αντιμετωπίσει τρέχον πρόβλημα ρευστότητας και δεν έχει εγγυήσεις τέτοιες που να “περνάνε” ως εχέγγυα χρηματοδότησης από την αγορά, εν προκειμένω από την ΕΚΤ.

Πότε είχαν καταφύγει ξανά στο παρελθόν οι ελληνικές τράπεζες στον ELA

Σημειώνεται ότι οι εγχώριες τράπεζες είχαν καταφύγει στον ELA και το 2011 για να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη φυγή των καταθέσεων, αλλά και το μπαράζ των υποβαθμίσεων του ελληνικού Δημοσίου (και των τραπεζών) που εξοβέλισε τους ελληνικούς τίτλους ως «μη επιλέξιμους» για την παροχή ρευστότητας από το ευρωσύστημα.

Μάλιστα, τον Μάιο του 2012, εξαιτίας της μεγάλης αβεβαιότητας που πυροδότησαν τότε οι εκλογές, οι εγχώριες τράπεζες άντλησαν μέσω ELA 124 δισ. ευρώ και κατάφεραν να αναχαιτίσουν τις άνευ προηγουμένου εκροές καταθέσεων. Από τον Δεκέμβριο του 2012 ο ELA, και γενικότερα η εξάρτηση των εγχωρίων τραπεζών, άρχισε να μειώνεται, ενώ τον Μάιο του 2014 η εξάρτηση από τον ELA μηδενίστηκε.

Η εξάρτηση σε ρευστότητα από το ευρωσύστημα μειώθηκε από το αρνητικό ρεκόρ των 135 δισ. (Ιούνιος 2012) σε 42,6 δισ. ευρώ τον περασμένο Σεπτέμβριο, αποτυπώνοντας τη θεαματική βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας και της ρευστότητας. Μάλιστα, την περασμένη άνοιξη οι εγχώριες τράπεζες επέστρεψαν, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της δημοσιονομικής κρίσης, στη διατραπεζική αγορά.

Stoxos



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

Support Hellasbook.gr

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (12)

  1. Ανώνυμος 01/16/2015 @ 10:39 ΜΜ

    Κρεμαλα και στους Ελληναραδες τραπεζιτες!!!

  2. Ανώνυμος 01/16/2015 @ 11:05 ΜΜ

    Πως γινεται η alpha bank να εχει προβλημα ρευστοτητας ενω ειναι η τραπεζα με τα περισσοτερα κερδη?

  3. Ανώνυμος 01/16/2015 @ 11:47 ΜΜ

    Στα αρχιδια μας μουνοπανα τραπεζιτες!!!!!!!

  4. Ανώνυμος 01/16/2015 @ 11:48 ΜΜ

    Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΙΑΣ ΧΩΡΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ…ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑ
    ΤΟΥ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ !!!!!(καθ.Γεωργαλας)
    [ Εννοει οτι το πατσαβουριασμενο -τριμενο χαρτονομισμα..,δειχνει την αλλαγη του απο χερι σε χερι στην αγορα..χωρις την παρεμβαση τραπεζας..ενω τα κολαριστα ειναι αδουλευτα..αρα δεν υπαρχει εντονη απευθειας συναλλαγη στην αγορα )!!
    Τα δικα μου..οταν εχω..,ειναι "ατσακιστα"!!!!!!!!!
    Και αφου δεν κυκλοφορουν στην αγορα..,και οι "λησταρχικες τραπεζες δεν τα εχουν!!!!που ειναι ;;;;;

  5. Ανώνυμος 01/17/2015 @ 12:14 ΠΜ

    Δεν έχει καμία τους πρόβλημα , απλά τρέχουν να προλάβουν να πάρουν χρήμα από τον ELA όσο είναι οι δικοί τους ακόμα στα πράγματα για να τα πάρουν χωρίς έλεγχο ..

    Τους ξύπνησε η Ραχήλ .. Το σύστημα αντέδρασε με πανικό γιατί η Ραχήλ τους κατέστρεψε το σχέδιο … Είχανε σκοπό αμέσως μετά τις εκλογές να κλείσουν τα γκισέ και να αδειάσουν τα ΑΤΜ όπως έκαναν και στην Κύπρο , αλλά η Ραχήλ με αυτό που είπε αποκάλυψε πως ο σύριζα το περιμένει αυτό και πως θα τους οδηγούσε στον ELA για να πάρουν λεφτά . Λεφτά που όμως και ακριβά θα τα πλήρωναν , αλλά και χέρι θα τους έβαζε ο σύριζα , αφού θα τους ζητούσε ταμειακό έλεγχο ..

    Έτσι αφού το σχέδιο χάλασε τρέχουν τώρα να προλάβουν να πάρουν λεφτά όσο είναι ακόμα στα πράγματα οι δικοί τους για να μην δώσουν λογαριασμό ..

  6. Ανώνυμος 01/17/2015 @ 1:01 ΠΜ

    ΚΑΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ. ΣΑΣ ΤΟ ΛΕΩ ΜΕΤΑ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ. ΚΙ ΟΣΟΙ ΜΕ ΞΕΡΟΥΝ, ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΛΑ ΤΙ ΛΕΩ.

    – ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΠΟΤΗΣ –

  7. Ανώνυμος 01/17/2015 @ 1:30 ΠΜ

    ερωτησεις
    1-το ΤΧΣ γιατι ιδρυθηκε …μα για να μην πανε στο ΕΛΑ
    2-ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕς οταν πανε στο ΕΛΑ τοτε ολη η διοικητικη μορφη και υπαρξει μεχρι να αποπληρωσουν δεν εχουν την αρχη
    3-τα δανεια και και τα κεφαλαια των τραπεζων που προσφευγουν στο ΕΛΑ περνουν στο ταμειο του ΕΛΑ και εκεινο κανει κινησεις που το συμφερουν δηλ η τραπεζες της κυπρου επειδη ηταν στο ΕΛΑ εγινε αυτο που εγινε
    4-προσφατα εγινε αξιολογηση και περιφανα οι κυβερνηση το διατυμπάνιζε ως επιτυχια της την σταθεροτητα των τραπεζων 5
    5-με λιγα λογια χασαμε τα λεφτα 260δις που δώσαμε για να ανακεφαλαιοθουν οι τραπεζες
    ΑΥΤΟ ΕΓΙΝΕ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ ΚΑΝ ΑΥΤΗ Η ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΊΑ ,ΕΙΘΕΛΑ ΝΑ ΞΕΡΑ ΣΕ ΠΙΑ ΧΩΡΑ ΘΑ ΚΑΡΕΛΚΩΘΟΥΝ ?
    ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑΑΑΑΑΑΑΑΑμας κλέβουν την ζωη μας

  8. Ανώνυμος 01/17/2015 @ 7:51 ΠΜ

    Toσο η πολιτικές,όσο και η οικονομικές αναλύσεις του Στόχου, κατατάσσονται εις τον πολιτισμον της χέστρας οπου και συχνά αναφέρεσαι φίλε νικο. Το <> φανερώνει την ελπίδα του Στόχου να συμβεί αυτό… Ο λαός ελπίζει να μην τα γαμήσει όλα ο σύριζα…Οσο για τα BANK RUN και τα SUPER MARKET RUN τι να πω? Θα πω μόνο αυτό, απο το 2014 η ΕΛΛΑΣ εχει 11 κροισους σε σχεση με τους 9 κροισους του 2014 καθως και οτι η ΕΛΛΑΣ της κρισης εχει καταφερει να αναδειχτει <> (www.enet.gr). Tην ίδια ώρα που ο μισθός του ελληνα συνεχίζει να συρρικνώνεται,η ανεργια να ειναι στα υψη,ολες οι υπηρεσίες του κράτους υπολειτουργουν,….Οι ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΖΟΥΝ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΝ. Χ.ΜΠ

  9. Ανώνυμος 01/17/2015 @ 9:47 ΠΜ

    erxetai o tsipras ora goa sex ti fobaste re ton samara

  10. Ανώνυμος 01/17/2015 @ 4:53 ΜΜ

    μεσα στα πλαισια της τρομοκρατιας,ειναι και αυτο.Ο Στουρναρας δικος τους δεν ειναι?

  11. φτανει πια 01/19/2015 @ 9:34 ΜΜ

    Σκεφτειτε λιγο Ερωτημα πρωτο.. Οι τραπεζες το ζητησαν ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ που σημαινει οτι δεν εχουν αμεση αναγκη. Γιατι λοιπον τωρα 10 μερες πριν τις εκλογες? Ερωτημα δευτερο. Πως γινεται να εχουν αναγκη οι τραπεζες που πηραν απ΄τη κυβερνηση ενα σκασμο λεφτα και εχουν κόψει δανεια και πιστωσεις? Ερωτημα τριτο. Αν ήσουν μεγαλοτραπεζίτης ποια κυβερνηση θα ηθελες μετα τις εκλογές ?. Ερωτημα τεταρτο. Η μανα μου που προσπαθει να ζησει με 300 ευρω συνταξη απο ποιον πρεπει να ζητησει εκτακτη χρηματοδοτηση?

  12. δημητρης 01/19/2015 @ 10:27 ΜΜ

    Ερωτημα πρωτο. Οι τραπεζες ζήτησαν ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ την υπαγωγή τους σε χρηματοδότηση, αρα δεν εχουν αμεση ανάγκη. Γιατι λοιπον τώρα 10 μερες πριν τις εκλογές? Ερωτημα δευτερο. Πως γινεται να εχουν χρηματοδοτικη ανάγκη οι τράπεζες που πήραν από τη κυβερνηση ενα σκασμό λεφτα και εχουν κοψει πιστωσεις και δανεια? ερωτημα τρίτο. Αν ησουνα μεγαλοτραπεζίτης ποιο κόμμα θα ήθελες να κυβερνησει μετα τις εκλογες? ερωτημα τεταρτο. αν τα συμφεροντα σου ταυτιζόταν με της σημερινής κυβερνησης θα εβαζες το χεράκι σου για να τη βοηθήσεις? ερωτημα πεμπτο. Η μανα μου που προσπαθει να ζήσει με 400 ευρω σύνταξη απο ποιον να ζητησει εκτακτη χρηματοδότηση?

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*