11:51 - 12/11/2014

ΕΚΤΑΚΤΟ-ΒΡΕΘΗΚΕ Ο ΝΕΚΡΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ!

ΕΚΤΑΚΤΟ-ΒΡΕΘΗΚΕ Ο ΝΕΚΡΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ!

Ο σκελετός είναι σχεδόν ακέραιος, ενώ το γενετικό υλικό θα εξεταστεί από ειδικό εργαστήριο

Διαβάστε την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολτισμού

1. Συνεχίστηκαν οι εργασίες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών, στον λόφο Καστά και συγκεκριμένα στον τρίτο θάλαμο. Σε βάθος 1,60μ. από τους σωζόμενους λίθους του δαπέδου, αποκαλύφθηκε μεγάλος κιβωτιόσχημος τάφος, κατασκευασμένος από πωρόλιθους (Σκίτσο, φωτο 1, 2).

2. Οι εξωτερικές διαστάσεις του τάφου είναι μήκους 3,23μ., πλάτους 1,56μ. και σωζόμενου ύψους 1 μ. Ωστόσο, βρέθηκαν, κατά την ανασκαφή, ορθοστάτες από την ανωδομή του τάφου, που μας επιτρέπουν να θεωρήσουμε ότι το ύψος του έφτανε τουλάχιστον στο 1,80μ.

3. Εντός του τάφου δημιουργήθηκε μια επιμήκης βάθυνση πλάτους 0,54μ.και μήκους 2,35μ. (φωτό 3). Πρόκειται για τη θέση στην οποία τοποθετήθηκε ξύλινο φέρετρο. Βρέθηκαν, διάσπαρτα, σιδερένια και χάλκινα καρφιά, καθώς και οστέινα και γυάλινα διακοσμητικά στοιχεία του φερέτρου (φωτο 4). Επισημαίνεται ότι το συνολικό ύψος του τρίτου θαλάμου από την κορυφή της θόλου έως τον πυθμένα του τάφου είναι 8,90μ.

4. Εντός και εκτός του τάφου, βρέθηκε ο σκελετός του νεκρού. Είναι προφανές ότι το ανθρωπολογικό υλικό θα εξεταστεί από ειδικούς επιστήμονες. Είναι, εξίσου, προφανές ότι θα γίνουν όλες οι έρευνες τις οποίες απαιτεί η σύγχρονη επιστήμη.

5. Το ταφικό συγκρότημα στον λόφο Καστά είναι ένα δημόσιο έργο, που για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα μαρμάρου, που έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί στη Μακεδονία. Να σας θυμίσω τα στοιχεία της μοναδικότητας του: Τύμβος ύψους 33μ, και επ᾽ αυτού το βάθρο με το υπερμέγεθες λιοντάρι, συνολικού ύψους 15,84. Οι σφίγγες, οι καρυάτιδες και το υπέροχο ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης, αλλά και τα μαρμάρινα ζωγραφισμένα επιστύλια, τα οποία, αυτή τη στιγμή, συντηρούνται στο εργαστήριο του Μουσείου Αμφίπολης. Επισημαίνεται το πρωτοφανές ύψος του συνόλου της κατασκευής.

6. Επομένως, αυτό το μνημείο αποτελεί μοναδική και πρωτότυπη σύνθεση ποικίλων χαρακτηριστικών. Είναι μια εξαιρετικά ακριβή κατασκευή, το κόστος της οποίας είναι προφανώς απίθανο να είχε αναληφθεί από ιδιώτη.

7. Πιθανότατα, πρόκειται για μνημείο αφηρωϊσμένου νεκρού, δηλαδή, θνητού στον οποίον αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές από την κοινωνία της εποχής του. Ο νεκρός ήταν εξέχουσα προσωπικότητα, καθώς μόνον έτσι εξηγείται η κατασκευή αυτού του μοναδικού ταφικού συγκροτήματος.

8. Προκειμένου να δρομολογηθούν οι εργασίες αποκατάστασης του μνημείου, μελετώνται συστηματικά τα διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη, τα οποία έχουν ταυτιστεί και αποδοθεί στον περίβολο. Πρόκειται για 500 περίπου μαρμάρινα μέλη, που βρίσκονται στην γύρω περιοχή, εκεί όπου σήμερα είναι τοποθετημένο το λιοντάρι, ενώ καθώς αποσύρθηκαν, προ ολίγων ημερών, τα νερά της λίμνης Κερκίνης, αποκαλύφθηκαν περισσότερα από εκατό μέλη του περιβόλου, όπως γείσα, ορθοστάτες και στέψεις. Είχαν μεταφερθεί, το 1936 από την Ούλεν, η οποία είχε αναλάβει την κατασκευή του φράγματος της Κερκίνης ( φωτο 5,6).

9. Στο πλαίσιο των αρχαιολογικών ερευνών στον τύμβο έγινε έλεγχος και δειγματοληψία των ιζημάτων, εσωτερικά και εξωτερικά του τάφου, όπως και γεωτρητικός έλεγχος του υπεδάφους του, ώστε να διαπιστωθεί το γεωλογικό υπόβαθρο. Τα ιζήματα αποτελούνται από εναλλαγές άμμου και μάργας, λιμναίας προέλευσης.

10. Για τις επόμενες ημέρες προβλέπεται η ολοκλήρωση του κοσκινίσματος των χωμάτων, η ολοκλήρωση των υποστυλωτικών εργασιών και η συνέχιση των εργασιών συντήρησης στο μνημείο , αλλά και των ευρημάτων στο εργαστήριο του Μουσείου της Αμφίπολης. Ιδαίτερη έμφαση δίνεται στη συντήρηση των τμημάτων του ελλείποντος μέρους του ψηφιδωτού.

11. Στις 22 Νοεμβρίου, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κ. Τασούλας θα δώσει συνέντευξη στο Μουσείο της Αμφίπολης, στη μία το μεσημέρι σχετικά με τα ευρήματα και την επόμενη φάση των εργασιών στο τύμβο Καστά.

12. Στις 29 Νοεμβρίου, ημέρα Σάββατο και ώρα 11.00 θα παρουσιαστούν τα αποτέλεσματα της ανασκαφικής περιόδου στον λόφο Καστά, από την έφορο Αρχαιοτήτων Σερρών Κ. Περιστέρη και τους συνεργάτες της, στην Αθήνα, στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού.

13. Γεωφυσικές διασκοπίσεις

1. Η γεωφυσική διασκόπιση θα γίνει από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονικής, ειδικότερα από το εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής, το οποίο διευθύνεται από τον καθηγητή Γρηγόρη Τσόκα, μετά από πρόταση του πρυτάνεως καθηγητή Περικλή Μήτκα. Σημειώνεται ότι το ΑΠΘ έθεσε στη διάθεση του Υπουργείου Πολιτισμού όχι μόνον την τεχνογνωσία του αλλά και πόρους του Πανεπιστημίου.

2. Για την διερεύνηση του Τύμβου Καστά θα χρησιμοποιηθεί, κυρίως, η μέθοδος της ηλεκτρικής τομογραφίας, στην ανάπτυξη της οποίας έχει συμβάλλει καθοριστικά το συγκεκριμένο εργαστήριο. Η μέθοδος συνίσταται στην ηλεκτρική απεικόνιση του υπεδάφους, παρόμοια με την ιατρική τομογραφία. Εχει δε αποδώσει σε εξερεύνηση άλλων τύμβων- πχ. Απολλωνία, Κιλκίς, Βεργίνα, Αργολιδα κ.α) Αποτελέσματα από την διερεύνηση του τύμβου Καστά σε επόμενη ενημέρωση.

newsbomb.gr

Loading...

Σχόλια Αναγνωστών (23)

 1. 0
  0
  Βρεθηκε ενας ταφος θα ανασκαψουν ολοκληρο τον υπολοιπο χωρο; Θα προσδιορισουν τον νεκρο; Υπαρχει θεμα αν βρεθει ο ταφος του Μεγαλου Αλεξανδρου
 2. 0
  0
  Τι ειναι ρε παιδια εδω το ΜΕΓΚΑ;εσεις λετε για παραπληροφορηση σπο την υπεροντοτητα και δεν τη διακρινεται στον τιτλο της αναρτησης;Αν βρεθηκε ο Νεκρος τοτε η ανασκαφη τελειωνει η ο νεκρος ειναι ενας μοναδικος αρα δεν υπαρχει μεγα αλςξανδρος ενω υπολειπονται αλλα 130μετρα τυμβου,αρα μενουν ανενοχλητοι να τον βρουν και να των δωσουν στους εβραιοαμερικανους,Ξυπνατε βλεπετε τη γραφεται συντασεστε με αυτους χωρις να θελετε.Ο ταφος εχει πολλες ταφες και καπου ποιο μεσς για ασφαλεια βαλαν τον βασιλια
  • 0
   0
   Σωστος !
   Αλλωστε μας εδειξαν ταφο με σκελετό ?
   Που ειναι ο σκελετος??
  • 0
   0
   ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ Ο ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ,ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΕ ΒΟΛΤΑ;ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΙ ΤΟ ΤΑΦΟ.ΑΠΛΑ ΤΑ ΚΡΑΤΟΥΣΑΝ ΜΥΣΤΙΚΟ.ΠΟΛΙΤΗΚΟΕΘΝΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ.
  • 0
   0
   8:56 Ο ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ.ΟΤΑΝ ΣΟΥ ΔΕΙΞΟΥΝ ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ ΠΤΩΜΑ ΤΟ ΛΑΝΤΕΝ.ΤΟΤΕ ΘΑ ΔΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΣΚΕΛΕΤΟ
 3. 0
  0
  Για εκείνα τα επιστύλια που είπαν ότι είχαν επιγραφή επάνω και τα πήγαν αστυνομική συνοδεία (λες και πέρναγε ο Ομπάμα) στο μουσείο, δεν ξανακούσαμε τίποτα.
 4. 0
  0
  Ωρέ Έλληνες, πού είναι ο νεκρός; Πού τον καταχώνιασαν για να μας κρατάνε σε αγωνία; (Ξέρουν τι κάνουν αυτοί.)
 5. 0
  0
  Πώς είναι σίγουροι όλοι ότι βρέθηκε Ο νεκρός του τάφου και όχι ένας από τους νεκρούς του τάφου;;;;

  Πρίν λίγες ημέρες έλεγαν ότι εκεί τελείωνε ο τάφος και είχε συληθεί και ΔΕΝ υπάρχει τίποτε άλλο και η τάφρος που είχαν βρει ήταν τα θεμέλια της κατασκευής!

  Τώρα βρέθηκε ένας νεκρός! Σε μία διάμετρο 160 μέτρων που έχει ο τεράστιος τύμβος, ο νεκρός ήταν στα 20 μέτρα!!!!!

  Ακόμα και έτσι να είναι κανείς δεν πιστεύει τους απατεώνες δοσίλογους προδότες που μας κυβερνούν!!!!
 6. 0
  0
  Σε ποια εργαστηρια θα γινουν οι αναλυσεις ? Εδω στην Ελλαδα ή στο Εξωτερικο ? Και ποτε και σε ποιον θα επιστραφουν τα οστα ?

  Μηπως χρειαζονται να παρουν το DNA ? Να το κανουν τι ακριβως, οι οβριοι ? Να κλωνοποιησουν οβριους ?

  Βιντεο δεν υπαρχει ? Μονο 2-3 φωτογραφιες του ταφου ? Διπλα δεν εχει τιποτα ο ταφος ?

  Μέσα ή διπλα στον ταφο δεν βρηκαν τιποτα το πολύτιμο ? Μας δουλευουν ?

  Που πηγαν τα νομισματα, τα χρυσαφικα και τα αγγεια κλπ ? Μηπως φυγαδευτηκαν για να βγαλουν το κατιτις τους καποιοι οβριοι? 7. 0
  0
  TΙ ΕΓΙΝΑΝ ΤΑ ΕΠΙΣΤΥΛΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ ?????????

  ΠΟΙΟΣ ΤΑ ΠΗΡΕ ?????

  ΠΟΥ ΤΑ ΠΗΓΑΝ ???

  ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑ ????
 8. 0
  0
  τι είναι αυτά ρε αλήτες;;

  ξεφτιλισμένα πουλημένα τομάρια !!

  η σκάλα έγινε ξαφνικά σκελετός σε ξύλινη κάσα ;;

  έτσι σας βολέυει ρε;;

  και τώρα τελείωσε η ανασκαφή και ψάχνουμε τον περίβολο;;
  που κρύβει πολλά μυστικά…λέει η Περιστέρη….;;

  τι να αυτά ρε ξεφτίλες ;;

  ΕΧΕΤΕ ΠΕΘΑΝΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΡΕ ΤΟΜΑΡΙΑ.

  που σαι ! ΤΡΑΙΑΝΕ ! βάλε φωνή..

  s.o
  • 0
   0
   Ο Τραιανός τα έχει γράψει όλα, από όσους έχουμε διαβάσει τις μελέτες του δεν πειθόμαστε με τα ψίχουλα που μας ρίχνουν οι Οβριοί και τα τσιράκια τους. Τώρα οι Ελληνες έχουν πρόσβαση στην γνώση ας την πάρουν λοιπόν!!!
   Είναι καθαρά επιλογή του καθένα να μάθει τι παίζει στην Αμφίπολη ΜΑΣ στην ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ.
   Πάντως Η ΓΗ ΞΕΡΝΑ ΕΛΛΑΔΑ και αυτό δεν μπορεί να μας το πάρει κανείς.
 9. 0
  0
  ακουσα οτι η εξεταση και ταυτοποιηση των οστων θα γινει καπου στην γερμανια… με οτι αυτο συνεπαγεται για το αποτελεσμα της
 10. 0
  0
  Τι εγινε ρε κλεφτες οβριοι ?
  Εκει που δεν υπηρχε τιποτα περα απο την 3η αιθουσα ξαφνικα βρεθηκαν ξυλινες κασες 2500 χρονων ?
  Εκει που τα παρατουσατε γιατι δεν υπηρχε τιποτα, τωρα ξαφνικα βρηκατε ?

  ΚΑΜΕΡΕΣ ΘΕΛΟΥΜΕ !!!
  ΚΑΜΕΡΕΣ !!!!!

  ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΣΤΕ.
 11. 0
  0
  """6. Επομένως, αυτό το μνημείο αποτελεί μοναδική και πρωτότυπη σύνθεση ποικίλων χαρακτηριστικών. Είναι μια εξαιρετικά ακριβή κατασκευή, το κόστος της οποίας είναι προφανώς απίθανο να είχε αναληφθεί από ιδιώτη.
  …….δηλαδή, θνητού στον οποίον αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές από την κοινωνία της εποχής του."""

  ΧΜΜΜΜΜ… ΠΟΙΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ…. ΠΟΙΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ;;;
 12. 0
  0
  Ονειδος αυτη η ανασκαφη. Παρουσιαζει πολλα κενά. Δεν πιστευουμε τιποτα.
 13. 0
  0
  Παίδες Αλέξανδρος δε παίζει.Το υψος του νεκρού λένε είναι κοντά 1,80. Ο Μέγας ηταν απο 1,40-1,60. (Νάνος δλδ). Οποτε παμε για αλλά παρυθια
  • 0
   0
   Έλα αγόρι μουυυυ μηπως ειναι ο ναπολέων…..χαχα
   Ο Μέγας είναι αδερφέ και θα σηκωθεί και θα σας ξαναχώσει στο λαγόυμι….ανόητα ερπετά!!
 14. 0
  0
  εγώ αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι πως την ίδια μέρα βρέθηκε ο νεκρός της αμφιπολης χωρίς να τον βλέπουμε και συγχρόνως βρίσκετε ασύλητος μακεδονικός τάφος της εποχής του Αλεξάνδρου κοντά στην Βεργίνα με δυο φωτογραφίες!μημπως έχουν σχέση οι δυο ανακοινώσεις?
  portoleone
 15. 0
  0
  Κατοχικά και stranger…

  Παρακαλώ όπως παρακουλουθήσετε το θέμα Αμφίπολη..πιο στενά και δυναμικά!

  Χρειαζόμαστε οποιαδήποτε πληροφορία που θα μπορέσουμε να μοιραστούμε (και)
  με αλλούς…

  Ωστέ ν'ακουστούμε πως δεν μασάμε στο κουτόχορτο πο μας σερβίρουν (και) εδώ.

  s.o
 16. 0
  0
  ton xriso re tin ton kanan? oeo
 17. 0
  0
  Μια καμερα στην καμαρα σε μονιμη μεταδοση εξω για να βλεπουμε και εμεις? Μπαα..
  Τωρα γινεται το "παρε οτι θελεις παλιατζη" και πουλατα στης πουτ@νας το καγκελο Μερκελ!!! Θα βρυκολακιασει και θα σας καταπιει ξεφτηλες γ@μω την πουστια σας!!!

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί