17:46 - 17/02/2014

Εγκρίθηκε η καλλιέργεια γεννετικά τροποποιημένου καλαμποκιού…

Εγκρίθηκε η καλλιέργεια γεννετικά τροποποιημένου καλαμποκιού

Η Ευρωπαϊκή Ένωση άναψε Πράσινο Φως στην καλλιέργεια ενός ακόμα μεταλλαγμένου καλαμποκιού ( TC1507) παρά την αντίθεση 19 χωρών.

Δ.Πορφύρης/Π.Σταφυλά,Βρυξέλλες για pentapostagma.gr

Παρά την αντίθεση των 19 χωρών-μελών,το γεννετικά τροποποιημένο καλαμπόκι της αμερικανικής εταιρείας Pioneer θα επιτρέπεται το να καλλιεργείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το καλαμπόκι TC1507 , θα καλλιεργείται εντός εδάφους της Ε.Ε.,καθώς τα κράτη-μέλη που εναντιώνονταν στη αδειδότηση δεν κατάφεραν να σχηματίσουν την απαιτούμενη από τον κανονισμό διευρυμένη πλειοψηφία.

“Δεν υπάρχει η απαιτούμενη διευρυμένη πλειοψηφία ενάντια σ’αυτήν την έγκριση της καλλιέργιας”, δήλωσε η Ελληνική Προεδρεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση,στα πλαίσια μίας δημόσιας συζήτησης ανάμεσα στους Υπουργούς ευρωπαικών θεμάτων στις Βρυξέλλες.

“Ο κανονισμός προβλέπει ότι εάν το Συμβούλιο (των Yπουργών των κρατών-μελών) δεν πάρει αντίστοιχη απόφαση,η Ευρωπαική Επιτροπή οφείλει να εγκρίνει την καλλιέργεια μέσα στις επόμενες 24 ώρες”,εξήγησε η νομική υπηρεσία του Συμβουλίου.

Οι 19 χώρες που τέθηκαν ενάντια σ’αυτή την έγκριση συγκέντρωσαν συνολικά 210 ψήφους,ενώ η διευρυμένη πλειοψηφία ικανή να μπλοκάρει την απόφαση είναι οι 260 ψήφοι. “Οι αποχές της Γερμανίας (με 29 ψήφους) ,του Βελγίου(με 12 ψήφους), της Πορτογαλίας (με 12 ψήφους) και της Τσεχίας (με 12 ψήφους) δεν επέτρεψαν τη συγκέντρωση των απαραίτητων ψήφων”, σύμφωνα με τον απολογισμό του Συμβουλίου. Οι 5 χώρες που υπερψήφισαν την απόφαση είναι οι Ισπανία, Αγγλία, Σουηδία, Φινλανδία και Εσθονία. Ο Οικολόγος ευρωβουλευτής José Bové κατηγόρησε τη Γερμανία ότι με την αποχή της διευκόλυνε την απόφαση.

“Η χειρότερη απόφαση την χειρότερη στιγμή”, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Υγείας, Tonio Borg, ο οποίος ήταν πολύ ξεκάθαρος από την αρχή της δημόσιας συζήτησης καλώντας τα κράτη-μέλη να αναλάβουν τις ευθύνες τους. “Αν δεν ψηφίσετε κατά,τότε είστε υπέρ”, δήλωσε χαρακτηριστικά. “Αυτοί είναι οι κανόνες, δεν τους ανακάλυψα εγώ”, υπεραμύνθηκε της απόφασης, εξηγώντας πως η Ευρωπαική Επιτροπή θα παρείχε την έγκρισή της στην καλλιέργεια του γεννετικά τροποποιημένου καλαμποκιού διότι υποχρεούται από τον κανονισμό. “Σε μερικές εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές, μια τέτοια απόφαση απαξιώνει την Ε.Ε. και τους θεσμούς της”, προειδοποίησε ο γάλλος υπουργός Thierry Repentin. ”Έχουμε μία ξεκάθαρη πλειοψηφία ενάντια σ’αυτήν την έγκριση”, πρόσθεσε η ουγγαρέζα ομόλογός του.

Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο κάλεσε σε ανάκληση της αδειοδότησης, με 385 ψήφους υπέρ, 201 κατά και 35 απόντες, χωρίς όμως το ψήφισμά του να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

Μέχρι τώρα στην Ε.Ε., συνολικά 4 γεννετικά τροποποιημένα προιόντα έχουν λάβει έγκριση καλλιέργειας : τα μεταλλαγμένα καλαμπόκια BT176 , T25 , MON810 και η πατάτα Amflora.

Από αυτά, μόνο το καλαμπόκι MON810 της εταιρείας κολοσσού Monsanto υπέβαλλε αίτημα ανανέωσης της άδειας καλλιέργειας

Την Τετάρτη 12 μόνο χώρες (Αυστρία,Βουλγαρία,Κύπρος,Γαλλία,Ουγγαρία,Ιταλία,Λεττονία,Λιθουανία,Λουξεμβούργο,Πολωνία ,Σλοβενία,Μάλτα) από τις αρχικά 19 που είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους, απέστειλαν επιστολή στον Ευρωπαίο Επίτροπο με την οποία υποστηρίζουν ότι η Ευρωπαική Επιτροπή οφείλει να αποσύρει την απόφαση. Η Ε.Επιτροπή απάντησε ότι δεν έχει άλλη επιλογή.

ΠΗΓΗ

Loading...

Σχόλια Αναγνωστών (5)

 1. 0
  0
  σιγα,και τι εγινε;; το μεταλαγμενο καλαμποκι θα μας καταστρεψει; ειστε κοιμησμενοι ολοι γιατι στρεφετε το βλεμμα σας οπου σας υποδικνυουν.σε προβληματα δηλαδη,που δεν υπαρχουν.νομιζετε οτι ολα τα υπολποιπα που τρωμε ειναι καθαρα; και ολοι εσεις που υποστηριζετε οτι μας ψεκαζουν,το μεταλαγμενο καλαμποκι σας πειραξε; χαχαχα
 2. 0
  0
  Σωστότατος ο 10:10μμ……
 3. 0
  0
  Στις ευρωεκλογες να τους ριξουμε μαυρο !
  Μαυρο θα φανε και απο μενα που ζω στο εξωτερικο !

  Ο ''καλο κουραγκιο'' ισως μετα σκεφτει οτι ειχε και αλλη επιλογη !

  Ωρα για ξηλωμα της ΕΕ !
 4. 0
  0
  εγκριθηκε?απο ποιους???

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί