07:43 - 18/07/2014

«Διαβάστηκε» το DNA του σιταριού – Έρχεται πολύ και μεταλλαγμένο ψωμί

«Διαβάστηκε» το DNA του σιταριού – Έρχεται πολύ και μεταλλαγμένο ψωμί
Μία μεγάλη διεθνής επιστημονική κοινοπραξία κατάφερε, μετά από πολυετείς προσπάθειες, να αποκωδικοποιήσει σχεδόν όλο το γονιδίωμα του μαλακού σιταριού, γεγονός που αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για την καλύτερη διατροφή του παγκόσμιου πληθυσμού, χάρη στη βελτίωση των σχετικών αγροτικών καλλιεργειών. Το τι θα σημαίνει αυτό για το ψωμί που τρώμε και κατά πόσο θα προέρχεται από γενετικά τροποποιημένα φυτά, είναι κάτι που θα φανεί στο μέλλον.

Οι πάνω από 1.000 ερευνητές από 57 χώρες, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», σύμφωνα με το «Nature», εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι, όταν «διαβάσουν» πλήρως το άκρως πολύπλοκο γονιδίωμα του μαλακού σιταριού (Triticum aestivum), θα έχουν, για πρώτη φορά, στα χέρια τους ένα πολύτιμο γενετικό εργαλείο, για να εισάγουν συγκεκριμένα γονίδια στο φυτό, έτσι ώστε να δημιουργήσουν νέες και πιο ανθεκτικές ποικιλίες, αλλά και με μεγαλύτερες αποδόσεις.

Η παγκόσμια ζήτηση για σιτάρι αυξάνει συνεχώς, καθώς αυξάνει και ο πληθυσμός της Γης. Όπως έχει συμβεί με το ρύζι και με άλλα δημητριακά, το πλήρες γονιδίωμα του σιταριού (που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη τριετία) θα επιτρέψει τη βελτίωση των καλλιεργειών του, διεθνώς.

Το σιτάρι περιέχει συνολικά 42 χρωμοσώματα (21 ζεύγη) και πάρα πολλές επαναλήψεις ίδιων γονιδίων, από τα οποία έως τώρα έχουν εντοπιστεί γύρω στα 124.000, τουλάχιστον πενταπλάσια από το ανθρώπινο DNA. Αρκετά γονίδια είναι ζωτικά για τη γεωργία, καθώς αφορούν την ποιότητα των σπόρων, την αντοχή στις αρρώστιες και το περιβάλλον, κ.α.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η έως τώρα γενετική ανάλυση δείχνει ότι το σύγχρονο φυτό του σιταριού έχει προέλθει από αλλεπάλληλες αρχαίες διασταυρώσεις μεταξύ διαφορετικών ειδών, με αποτέλεσμα σήμερα να αποτελείται από τρία σχεδόν ίδια «υπογονιδιώματα», το καθένα από τα οποία περιέχει επτά ζεύγη χρωμοσωμάτων.

Καμία άλλη καλλιέργεια δεν καταλαμβάνει τόσο μεγάλη έκταση του πλανήτη μας όσο το σιτάρι και η παγκόσμια ετήσια παραγωγή του φθάνει τα 700 εκατ. τόνους (είναι τρίτο σε ποσότητα μετά το καλαμπόκι και το ρύζι). Αποτελεί την κυριότερη πηγή φυτικών πρωτεϊνών για τον άνθρωπο, παρέχοντας στην ανθρωπότητα το ένα πέμπτο περίπου (20%) των διατροφικών θερμίδων της. Το πλεονέκτημα του σιταριού ως τροφίμου είναι ότι αποθηκεύεται εύκολα και εξίσου εύκολα μετατρέπεται σε αλεύρι.

Η πρώτη πλήρης «ανάγνωση» (αλληλούχιση) του γονιδιώματος ενός φυτού είχε γίνει το 2000 και αφορούσε ένα ζιζάνιο (Arabidopsis thaliana).

enikos

Loading...

Σχόλια Αναγνωστών (5)

 1. 0
  0
  Αυτό για το μεταλλαγμένο ψωμί τραβάτε να το πείτε σε αυτούς που δεν έχουν να φάνε.
 2. 0
  0
  μαλλον ηρθε η ωρα να ξεχωρισει η ηρα απο το σιταρι..
 3. 0
  0
  Θα την κανουν τη χοντρή και θα επιμιλύνουν τις καλλιέργιες. Όμως αυτό είναι υπερ μας
 4. 0
  0
  ουτως η αλλως εχουν τοσα χημικα δηλητηρια οσα τρωμε πινουμε και αναπνευουμε που το να τρως σωστα και να ζεις σωστα ειναι κωμωδια..πας γυμναστηριο και μετα τρως και πινεις φολες ακυρωνοντας τα παντα..χαος γινεται και χορευει το κακο ποσους να προλαβουν τα μεταλλαγμενα να εξοντωσουν περιμενουν την σειρα τους..παλια ειχαμε τις επιδημιες χολερας πανουκλας γριππης που σκοτωσαν χιλιαδες, τωρα στην εποχη μας το κανουν διακριτικα με τα χημικα που ψεκαζουν με το κρυψιμο του ηλιου τα μεταλλαγμενα και γενικα την εξαθλιωση και καταντια που επιβαλλουν στον ανθρωπο..πεθαινουν χιλιαδες στον δηθεν αναπτυγμενο κοσμο μονο που δεν ακουγονται σε κανενα μμε μας τρωνε σποραδικα και συστηματικα
 5. 0
  0
  Επιτέλους ανοίγουν νέοι δρόμοι για την Monsanto και τις άλλες πολυθνικές για χοντρές κονόμες και επιπλέον έλεγχο των ζωντανών οργανισμών στην γή. Άλλωστε η γή πάντα ανήκε στους ισχυρούς και όχι στους μακαμάκες.

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί