17:39 - 01/12/2014

Δεν υπάρχει χρήμα ούτε για τα ΑΤΜ των τραπεζών.

Οι εγχώριες συστημικές τράπεζες αντιμετωπίζουν τόσο μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας, ώστε ακόμη και η τροφοδοσία των ΑΤΜ έχει γίνει προβληματική.
Για τον λόγο αυτό οι εγχώριες τράπεζες αντλούν ρευστότητα από τον μηχανισμό της Φρανφούρτης για να μην «κατεβάσουν ρολά». Αυτά δήλωσε η κυρία Ελένη Λούρη – Δενδρινού σε μια διάλεξη – ομιλία της η οποία έλαβε χώρα στο Cass Business School του πανεπιστημίου του City του Λονδίνου την περασμένη Τρίτη, 25 Νοεμβρίου. Η ομιλία αυτή πραγματοποιήθηκε εν είδει Private Event το οποίο ήταν ανοιχτό αποκλειστικά για φοιτητές του πανεπιστημίου και σε υψηλά ιστάμενους εκπροσώπους τραπεζών και εξαιρετικά γνωστών πολυεθνικών.

Η κ. Λούρη – Δενδρινού είναι αντιπρόεδρος της Τραπέζης της Ελλάδος…από το 2008 έως σήμερα και υπήρξε διευθύντρια του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού την περίοδο 2004 – 2008. Στην ομιλία της αυτή, ανέλυσε την πολιτική της Τραπέζης της Ελλάδος στα χρόνια της κρίσης δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις γνωστές διαρθρωτικές πολιτικές για τη μείωση μισθών, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και τα υπόλοιπα θεολογικά δόγματα όσων μας οδήγησαν σ» αυτή την τραγική κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα.

Αυτό που έκανε αίσθηση είναι το γεγονός ότι παραδέχθηκε δημοσίως αυτό που ξέρει όλη η τραπεζική αγορά περί ανύπαρκτων καταθέσεων. Είπε επίσης ξεκάθαρα ότι επί δυο χρόνια εισάγουμε χαρτονομίσματα από χώρες με πλεόνασμα σε ρευστά διαθέσιμα (κυρίως από τη Γερμανία όπως τόνισε) ώστε να διατηρηθεί το αίσθημα ενός φερέγγυου τραπεζικού συστήματος στους καταθέτες.

Μάλιστα, όπως είπε, η τράπεζα της Ελλάδος χρησιμοποιεί εδώ και τρία χρόνια το ακριβό (όπως το χαρακτήρισε) χρήμα του ELA της ΕΚΤ ώστε να τροφοδοτεί τα απανταχού ATM με ρευστό. Πράγμα ιδιαίτερα δύσκολο, όπως είπε, αναφερόμενη στα τεχνικά ζητήματα που προκύπτουν σε σχέση με την τροφοδοσία ATM σε μια χώρα με 165 κατοικήσιμα νησιά και αρκετά βουνά/λαγκάδια.

Η εν λόγω κυρία είχε κάνει μια ανάλογη ομιλία στο London School of Economics (LSE) στις 14 Οκτωβρίου, στα πλαίσια ενός «Ελληνικού Παρατηρητηρίου» οικονομικής θεολογίας, που υφίσταται στη συγκεκριμένη σχολή. Στη μαγνητοφωνημένη ομιλία της (http://www.lse.ac.uk/newsAndMedia/videoAndAudio/channels/publicLecturesAndEvents/player.aspx?id=2629) στο τριακοστό λεπτό μιλάει για τον ELA και στο τριακοστό πέμπτο μιλάει για τον πανικό ρευστότητας και τα ATM.

Επίσης, στο προσωπικό μπλογκ που διατηρεί η εν λόγω κυρία στην ιστοσελίδα του LSE, μπορεί να ανακαλύψει κανείς ότι το μεγάλο πρόβλημα που μας οδήγησε στην χρεοκοπία είναι «μια οικονομία που πάσχει από σοβαρή αντίσταση μεταρρύθμιση.» Με άλλα λόγια την χρεοκοπία δεν την προκάλεσε η αρπαγή των καταθέσεων από τις τράπεζες, ούτε η τοκογλυφία και τα προκλητικά θαλασσοδάνεια, αλλά η «αντίσταση στη μεταρρύθμιση«, δηλαδή η έλλειψη ακόμη μεγαλύτερης ασυδοσίας και κερδοσκοπίας.

Δεν ξεπουλήθηκε η χώρα κι ο λαός της από πιο νωρίς. Γι» αυτό χρεοκοπήσαμε μας λέει η αντιπρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία είναι υπόλογη και οφείλει να λογοδοτήσει για όσα έχουν συμβεί, αλλά και για τα ψεύδη που σερβίρουν προς εγχώρια κατανάλωση περί «φερέγγυου» τραπεζικού συστήματος προκειμένου να μην αντιληφθούν οι καταθέτες ότι έχουν χάσει τις καταθέσεις τους.

ΠΗΓΗ

Loading...

Σχόλια Αναγνωστών (7)

 1. 0
  0
  Αφηστε το σχολιο σας εδω …
 2. 0
  0
  Δεν ξέρω για την πρώτη ομιλία αλλά στη δεύερη στο LSE λέει ότι για να μη δημιουργηθεί πανικός έπρεπε να φροντίσουν τα ATMs να ήταν πάντα γεμάτα, προκειμένου να μη δούμε πουθενά ουρές και δημιουργηθεί πανικός…
 3. 0
  0
  Χμμ… Δεν υπάρχει χρήμα ή δεν το βάζουν για να μην το τραβήξει ο κόσμος μέχρι το τελευταίο ευρώ; …Καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα Νικόλα μου και καλό μήνα!
 4. 0
  0
  ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ….
  ΕΓΩ ΠΗΓΑ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΕΒΓΑΛΑ 2 ΦΟΡΕΣ!
 5. 0
  0
  Off work earlier than usual. It smells like the air is thicker. They’re about to set up barricades. A pal has an acquaintance in a key place.Said a powerful f-f event is up next. Keep a watchful eye on events as they unfold. 3 towns in turmoil already… Hope you're keeping well with loved ones on your very own day… Later.
 6. 0
  0
  The hired punks are still roaming the streets, tossing and burning. Block residents have agreed to take turns keeping an eye on the building entrances all night. A city left on its own to secure its safety against paid agitators… Can’t write any further, being where I am… Sleep tight dear.
 7. 0
  0
  P.S. Sorry I had to use an English keyboard today sweetheart. I'm not at my usual place.

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί