10:18 - 26/02/2014

Γιατί βλέπουμε πάντα μία πλευρά της Σελήνης

Η Σελήνη είναι ο μοναδικός φυσικός δορυφόρος της Γης και το δεύτερο κατά σειρά λαμπρότητας σώμα που αντικρίζουμε στο ουράνιο στερέωμα. Είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος δορυφόρος στο ηλιακό σύστημα και έχει διάμετρο 3476 km, περίπου το ένα τέταρτο της γήινης διαμέτρου και το 1/81 της μάζας της Γης. Η Σελήνη έχει θερμοκρασίες που ποικίλλουν από 123°C στην ημέρα έως -170°C τη νύχτα στον ισημερινό, και κάτω από -233°C στους μόνιμα σκιασμένους πολικούς κρατήρες.

Η απόσταση της Σελήνης από τη Γη κυμαίνεται από 356.400 km έως 406.700 km.

Περιστρέφεται στον ελαφρώς κεκλιμένο άξονά της σε 27 ημέρες 7 ώρες και 43 λεπτά, ακριβώς στον ίδιο χρόνο που διαρκεί η τροχιακή περιφορά της γύρω από τη Γη. Αυτός ο συντονισμός είναι και ο λόγος που από τη Γη βλέπουμε πάντα την ίδια όψη της, κάτι που οφείλεται στην βαρυτική έλξη από τη Γη.

Όμως η πλευρά που βλέπουμε αλλάζει ελαφρώς στα όρια της, ως αποτέλεσμα αρκετών φαινομένων, όπως για παράδειγμα της λίκνισης ή μετάπτωσης, με αποτέλεσμα στη Γη είναι ορατό το 59% της επιφάνειάς της, γράφει η Wikipedia.

Όταν δημιουργήθηκε η Σελήνη η ταχύτητα περιστροφής και η τροχιά της ήταν πολύ διαφορετική από ό, τι είναι τώρα. Με την πάροδο του χρόνου, το βαρυτικό πεδίο της Γης επιβράδυνε σταδιακά την περιστροφή της Σελήνης, μέχρι που η τροχιακή περίοδος και η ταχύτητα περιστροφής σταθεροποιήθηκαν, με αποτέλεσμα να «κοιτάζει» πάντα προς τη Γη η μία πλευρά του φεγγαριού.

Το γεγονός ότι μπορούμε να βλέπουμε περίπου το 59% της επιφάνειας της Σελήνης και όχι το 50% οφείλεται στο ότι η τροχιά της γύρω από τη Γη δεν είναι ακριβώς κυκλική, αλλά ελλειπτική, γράφει ο Daven Hiskey στο todayifoundout.com.

Καθώς η απόστασή της από τη Γη μεγαλώνει και μικραίνει, αλλάζει η γωνιακή της ταχύτητα, ενώ η ταχύτητα περιστροφής παραμένει ίδια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μπορούμε να βλέπουμε ένα επιπλέον 9% της επιφάνειάς της, απ’ ό,τι θα συνέβαινε αν ακολουθούσε κυκλική τροχιά.

Στη θεωρία, σε μερικά δεκάδες δισεκατομμύρια χρόνια από τώρα, αυτό που θα συμβεί θα είναι το εξής: η Γη θα «κοιτάζει» πάντα προς τη Σελήνη από τη ίδια πλευρά, περιστρεφόμενη μόνο μία φορά ανά σεληνιακό κύκλο, κάτι που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα συμβαίνει μέσα σε 47 περίπου ημέρες.

Όλα αυτά βέβαια στη θεωρία, συνεχίζει ο αρθρογράφος, γιατί σε περίπου 1 με 2 δισεκατομμύρια χρόνια η φωτεινότητα του Ήλιου θα έχει αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που θα εξατμιστεί όλο το νερό από την επιφάνεια της Γης, με αποτέλεσμα να «εξαφανιστούν» οι παλίρροιες των ωκεανών εντελώς, που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην αλληλεπίδραση Γης-Σελήνης-Ήλιου. Βέβαια, θα σημειωθεί κάποια διόγκωση στο φλοιό της Γης που θα συνεχίσει τη διαδικασία αυτή, ωστόσο σε μικρότερο βαθμό.

Όπως και να έχει, καταλήγει ο αρθρογράφος, φαίνεται πως στα επόμενα… δισεκατομμύρια χρόνια, οι άνθρωποι που θα υπάρχουν στον πλανήτη μας μάλλον θα πρέπει να βρουν καινούριο «σπιτικό».

newsbeast

Loading...

Σχόλια Αναγνωστών (28)

 1. Ανυπαρκτος 2Ε 26 Φεβρουαρίου 2014 @ 10:42
  0
  0
  στα επομενα δις εκ. χρονια; χαχαχαχα…. καλο!
 2. 0
  0
  ΦΥΣΙΚΟΣ ΔΟΡΥ-ΦΟΡΟΣ ΑΚΟΥΩ…ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ .
 3. 0
  0
  ΤΟ ΧΑΡΑΓΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ= ΔΥΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΕΚΑΟΧΤΩ ….!!
 4. 0
  0
  ΕΛΕΥΣΗ ΙΗΣΟΥ= ΟΛΑ θΑ ΓΙΝΟΥΝ ΞΑΦΝΙΚΑ=1336
  =ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ
  =ΕθΝΙΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
 5. 0
  0
  ΣΕ ΠΙΑΣΑΜΕ ΣΤΡΕΙΝΤΖΕΡ !!
 6. 0
  0
  ΕΙΚΟΣΙ ΔΥΟ ΜΑΡΤΙΟΥ ΔΥΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΕΚΑ ΤΕΣΣΕΡΑ=
  Η Γ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΙΣ ΝΑΟΥ ΤΟΥ ΣΟΛΟΜΩΝΤΟΣ=
  Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
 7. 0
  0
  -ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΡΡΑΞΗ=ΟΤΙ ΠΕΡΑΣΕ θΑ ΞΑΝΑΠΕΡΑΣΕΙ=
  ΦΡΙΚΤΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ

  -Η ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΣΤΙ=ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΠΑΤΡΟΚΟΣΜΑΣ

  ΚΑΛΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ !

 8. 0
  0
  ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΓΙΑΤΙ ΜΠΗΚΕ ΣΤΟΝ ΚΟΠΟ Ο ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΘΕΣΕΙ ΤΟΣΑ [ΒΑΡΕΤΑ] ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΟΥΜΕ ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ SITE,ΕΝΩ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΙΔΑ ΞΟΔΕΥΕΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ;ΜΗΠΩΣ ΗΤΑΝ ΤΟ ΤΥΡΑΚΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΜΕ ΠΑΧΕΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑ Κ ΜΕ "ΕΠΙΣTΗΜΟΝΙΚΟΤΗΤΑ" ΟΤΙ Η ΣΕΛΗΝΗ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟΣ ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ;TO MAΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΦΙΛΕ,ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Κ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗ… "ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ"… ΟΤΙ ΑΚΙΝΗΤΟ ΠΙΠΤΕΙ…ΚΑΛΗ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΑΝΤΩΣ… ΘΑ ΜΕ ΕΠΕΙΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΝ ΕΓΡΑΦΕΣ ΟΤΙ Η ΣΕΛΗΝΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΤΕΧΝΗΤΟΣ ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ…
 9. 0
  0
  δηλαδη η σεληνη παει να γυρισει και μετα η βαρυτητα απο τη γη επιδρα στο κεντρο βαρους της και την ξαναφερνει στη θεση της? και εμεις πως βλεπουμε πιο πολυ δεν το καταλαβα. απο το στριψιμο που κανει βλεπουμε λιγο και μετα παει στη θεση της?
 10. 0
  0
  Και στο βι λα μπα χο ακόμα τρίβουν …
 11. 0
  0
  Ανώνυμες διαρροές ιθύνοντων επιστημόνων της ΝΑΣΑ του Σεληνιακού προγράμματος Απόλλων προς Έλληνες συναδέλφους επιστήμονες:

  "Kανείς δεν κατάλαβε τι επιχειρούμε συνολικά σαν τελικό στόχο. Από το απόλλων11 τελειωσε το παιχνίδι. Είναι ξένη ιδιοκτησία (η σελήνη) με υπέρτερη τεχνολογία. Τώρα ξέρουμε ότι είναι ένα πλοίο από τιτάνιο και άσπρη πούδρα. Είναι σαν να λες ότι θα εξορύξεις μέταλλα από ένα εν ενεργεία αεροπλανοφόρο, ή θα στήσεις επάνω του το σπίτι σου. Ή όλοι στην Ουάσιγκτον είναι ηλίθιοι, ή γνωρίζουν κάτι που δεν γνωρίζουμε εμείς"!

  "Με όσα κάναμε εκεί πάνω απορώ που δεν μας κατέρριψαν από τον Απόλλωνα11! Δεν είχε νόημα να συνεχίσουμε. Ήταν επικύνδινο για την ασφάλεια των ανθρώπων που στέλναμε εκεί. Όποια κι αν είναι τα αφεντικά της Σελήνης… αν ήμουν εγώ στη θέση τους θα είχα αντιδράσει πολύ άσχημα απέναντι στους επισκέπτες που βάζουν 100 φορές δυναμίτη στη θωράκιση του σκάφους μου (Απόλλων11 – 17) ενώ ήξεραν από την πρώτη αποστολή ότι πατούν πάνω σε πλοίο από τιτάνιο. Γι'αυτό απορρώ πως δεν μας κατέρριψαν. Από το Απόλλων12 και μετά η στάση μας ήταν σαφώς εχθρική".

  http://ellhnkaichaos.blogspot.gr/2010/12/blog-post_03.html
 12. 0
  0
  Παντωs εχει πλακα σε ντοκιμοτερ οταν λενε πριν 5 διs χρονια επεσαν στην γη μεταιωριτεs και σκοτωσαν μoνο τουs καημενουs τουs δυνοσαυρουs , τυχεροι ομωs ηταν οι ανθρωποι και τα ζωα που γλητωσαν απο την καταιγιδα αυτη μαs δουλευουνε κανονικα !
 13. 0
  0
  μαθε ασχετακο πρωτα διαβασε και μετα γραφε 1 δεν εινα φυσικος 2 η σεληνη γυριζει απο τη τροχια του ηλιου και 3 αντε ανοιξε τα στραβα σου ποολα σου εμαθα γκοιμμμμ
 14. 0
  0
  Παλι μακακιες λεγανε οι αρχαιοι ημων προγονοι οταν μιλουσαν για προσελληνιους λαους !
  Ας σοβαρευτουμε λιγο .
  Δορυ-φορος = ο φερων το δορυ = ο φυλακας
 15. 0
  0
  Το είπε ο Λιακό. Έχουν βάση οι Ελ στην άλλη πλευρά.
 16. 0
  0
  Η προπαγανδα σε ολο της το μεγαλειο!
 17. 0
  0
  Η ΕΛΑΦΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ "ΕΙΝΑΙ" ΣΑΣ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ. ΣΑΣ ΠΡΟΚΑΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ:
  ΛΟΓΩ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΔΕΧΤΩ ΠΩΣ ΙΣΧΥΕΙ Η ΛΕΞΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΜΩΣ ΤΗ ΛΕΞΗ Α Ρ Χ Α Ι Α.
  ΜΠΛΕΚΕΤΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΗΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΙΑΝΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ.
  ΓΡΑΨΤΕ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΟΤΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΑΠΟ 'ΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ. ΚΑΙ ΑΝ ΝΟΜΙΖΕΤΑΙ ΠΩΣ Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΥΤΗ ΜΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ, ΤΟΤΕ ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΥΣ.
  ΑΥΤΑ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ. ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΚΑΙ ΕΣΑΣ!
 18. 0
  0
  Κωλο σαυρες
 19. 0
  0
  Ο ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΔΩΣΕΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΓΗ ΧΩΡΙΣ ΣΕΛΗΝΗ…ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΣΕΛΗΝΗ ΜΕΤΑ ΠΗΡΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΑΝ ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ…ΕΠΙΣΗΣ Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ ΠΟΥ ΑΝΑΤΕΛΕΙ ΚΑΙ ΔΥΕΙ ΠΙΟ ΨΗΛΑ Η ΧΑΜΗΛΑ ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΜΗ ΤΙ ΑΛΛΟ ΠΕΡΙΕΡΓΗ …ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΟΤΙ ΣΤΗ ΓΗ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΚΑΘΑΡΑ ΟΤΙ Η ΣΕΛΗΝΗ ΓΥΡΙΖΕΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ [ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟΣ ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ ]…ΤΟ ΟΤΙ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ [ ΚΑΙ ΡΩΣΟΙ ] ΔΕΝ ΠΑΤΗΣΑΝ ΟΥΤΕ ΘΑ ΠΑΤΗΣΟΥΝ ΠΑΝΩ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΝΑ ΘΕΜΑ…ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑΥΤΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΥΝ ΟΙ ΔΥΟ [ ΤΕΧΝΗΤΟΙ ] ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΑΡΗ …Ο ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ Ο ΔΕΙΜΟΣ …ΕΝΝΕΑ ΣΤΙΣ ΔΕΚΑ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΤΗΣ ΝΑΣΑ ΜΟΛΙΣ ΠΛΗΣΙΑΣΙΑΣΑΝ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΑΥΤΟΥΣ ΔΟΡΥΦΟΡΟΥΣ ΞΑΦΝΙΚΑ ΧΑΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΕΛΗΞΑΝ ΠΕΡΙΕΡΓΩΣ ΣΑΝ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΕΣ…ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ
 20. 0
  0
  ΠΙΝΟΥΜΕ ΤΖΟΥΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΑΜΑ ΠΑΡΕΙΣ ΒΑΡΒΑΤΗ ΔΟΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΨΕΙΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟ!
 21. 0
  0
  -Αργοναυτικά του Απολλώνιου του Ρόδιου: «Αρκάδες οι και πρόσθε σεληναίης υδέονται ζώειν, φηγόν έδοντες εν ούρεσιν…».
  Ο Απολλώνιος αναφέρεται σε μία εποχή στην οποία «δεν υπήρχαν όλες οι ουράνιες τροχιές», πριν από τη γενιά του Δευκαλίωνα και της Πύρρας, δηλαδή πριν τον κατακλυσμό. Τότε που δεν υπήρχε Σελήνη, οι μόνοι άνθρωποι που υπήρχαν ήταν οι Πελασγοί οι οποίοι ζούσαν στα βουνά της Αρκαδίας.
 22. 0
  0
  ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ= ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ= 2509
 23. 0
  0
  Η ΝΕΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΑΞΗ θΕΛΕΙ= ΚΡΙΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ=917
 24. 0
  0
  ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΖΗΤΗΣΕ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ=ΚΑΙ ΕΙΔΟΝ ΟΤΕ ΗΝΟΙΞΕ ΤΗΝ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΗΝ ΕΚΤΗΝ ΚΑΙ ΣΕΙΣΜΟΣ ΜΕΓΑΣ ΕΓΕΝΕΤΟ

  http://www.apologitis.com/gr/apokal/gr/7sealsGR.htm#ΕΚΤΗ_ΣΦΡΑΓΙΔΑ
  ,,,,,,,…….
 25. 0
  0
  ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΙ ΛΑ ΜΠΑ ΧΟ ΑΚΟΜΑ ΤΡΙΒΟΥΝ = ΓΡΑΦΩ Ο,ΤΙ ΜΟΥ ΚΑΤΕΒΕΙ = 11999

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί