12:57 - 01/02/2015

ΒΟΜΒΑ… ΝΑΥΤΙΚΗ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ ΦΙΛΟΔΟΞΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ Η «ΝΕΑ» ΤΟΥΡΚΙΑ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Σημαντική και καθοριστική στροφή της Τουρκίας προς την δημιουργία ναυτικής υπερδύναμης σηματοδοτούν οι τελευταίες κινήσεις του νεοοθωμανιστή Τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτολγου, καθώς και οι προγραμματισμοί του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών όπως έγιναν γνώστες ήδη από τον Ιούλιο του 2014 όταν σε σχετικό συνέδριο που έγινε στο πανεπιστήμιο της Άγκυρας, καθορίστηκαν οι στόχοι της ανάδειξης της νέας ναυτικής υπερδύναμης.

Στο συνέδριο αυτό στο οποίο συμμετείχαν πολλοί ακαδημαϊκοί καθώς και ειδικοί στα θέματα θαλασσίου δίκαιου, (εδώ να υπενθυμίσουμε ότι η Τουρκία είναι από τις ελάχιστες χώρες που δεν έχει υπογράψει την διεθνή συνθήκη του Θαλασσίου Δικαίου που δίνει στην χώρα μας το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα δώδεκα μίλια), καθορίστηκαν οι νομικές και στρατηγικές επιλογές της νέας Τουρκίας. Οι επιλογές αυτές είναι προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μιας παγκόσμιας ναυτικής υπερδύναμης που θα κυριαρχεί σε πρώτη φάση στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, προθέσεις που όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας μας αφορούν άμεσα. Παράλληλα εξεταστήκαν τα ελληνοτουρκικά προβλήματα στο Αιγαίο, όπως η υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα και όπως ήταν φυσικό ακούστηκαν μόνο οι τουρκικές απόψεις που δίνουν το δικαίωμα στην Τουρκία να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε καθαρά ελληνική θαλάσσια επικράτεια. Επίσης έγινε σημαντική μνεία για την γεωστρατηγική σημασία των Στενών του Ελλησπόντου και του Βοσπόρου σαν ένα θαλάσσιο κόμβο και μια θαλάσσια οδό που αναβιβάζει την αξία της Τουρκίας.

Όλα αυτά έρχονται σε συνάρτηση με τις γνωστές πριν από λίγο καιρό δηλώσεις του νέου αρχηγού του επιτελείου Ναυτικού της Τουρκίας, Bülent Bostancıoğlu, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι έφτασε η εποχή που η Τουρκία θα έχει την πλήρη ναυτική υπεροχή στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, περιοχές όπου, όπως ισχυρίστηκε ο Τούρκος αρχιναύαρχος, ήταν τουρκικές λίμνες τον 15ο 16ο και 17ο αιώνα. Ο Τούρκος αρχιναύαρχος υποστήριξε ότι τα επόμενα χρόνια η Τουρκία θα είναι η πρώτη ναυτική δύναμη στην ανατολική Μεσόγειο και θα ξεπεράσει την Ελλάδα και την Ιταλία κυριαρχώντας στην περιοχή που έχει και τα ιστορικά δικαιώματα. Η Ανατολία και η ηπειρωτική Τουρκία δεν μπορεί να επιζήσει, σύμφωνα με τον Bülent Bostancıoğlu, αν δεν εξασφαλίσει την τουρκική ναυτική κυριαρχία στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο και για τον λόγο αυτό, δηλαδή για την εξασφάλιση της τουρκικής ναυτικής κυριαρχίας είναι απαραίτητη η ναυπήγηση του πρώτου τουρκικού αεροπλανοφόρου που το δυνατόν συντομότερο θα καθελκυστεί σε αυτές τις θάλασσες. Ακόμα και τις θαλάσσιες συγκοινωνίες έβαλε «στο χέρι» ο Τούρκος αρχινάυαρχος, δηλώνοντας πως ήρθε ο καιρός η Τουρκία να πάρει στα χέρια της από τους Έλληνες και τους Ιταλούς τις θαλάσσιες συγκοινωνίες και να μεταφέρει με τα δικά της πλοία τους τουρίστες που θέλουν να επισκεφτούν την Τουρκία από την Ευρώπη και από άλλα μέρη του κόσμου.

Στην γραμμή αυτή της ανάδειξης της Τουρκίας σαν νέα ναυτική υπερδύναμη, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου σε επίσκεψη του στην Σμύρνη στις 31 Ιανουαρίου 2015, ανακοινώσε ότι η Σμύρνη αναβαθμίζεται γεωστρατηγικά και θα γίνει το μεγαλύτερο λιμάνι του Αιγαίου Πελάγους και παράλληλα ένα Κέντρο εμπορίου της ανατολικής Μεσογείου το οποίο θα δεσπόζει στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο. Προσδίδοντας ιδιαίτερη άξια στην Σμύρνη ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ανακολίνωσε πως θα δημιουργηθεί πρωθυπουργική έδρα στην πόλη η οποία θα αντικαθιστά συχνά την πρωτεύουσα Άγκυρα καθώς από εδώ θα παρακολουθείται η πορεία του μεγαλεπήβολου σχεδίου της Νέας Τουρκίας για την δημιουργία της ναυτικής υπερδύναμης και στον τον οικονομικό και κυρίως στον στρατηγικό αλλά και στρατιωτικό τομέα.

Σίγουρα όλες αυτές οι προθέσεις της νεοοθομανικής τουρκικής ηγεσίας θα πρέπει να μας βάλουν σε σοβαρές σκέψεις για τις προθέσεις της Τουρκίας και κυρίως για το πώς θα εκδηλωθεί αυτός ο νέος αναβαθμισμένης επεκτατισμός που στοχεύει κυρίως σε θαλάσσια κυριαρχία, κάτι που πολύ πιθανό θα θέσει σε κίνδυνο την ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα προκαλώντας πιθανότατα νέες εντάσεις στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ

Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

ΠΗΓΗ

Loading...

Σχόλια Αναγνωστών (4)

 1. 0
  0
  Η Τουρκία ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα ήταν μια μεγάλη και αρκετά σεβαστή ναυτική δύναμη σε ποιότητα εξοπλισμού , υλικών, και ποσότητα πολλών σύγχρονων και μεγάλων πολεμικών πλοίων εκείνης της εποχής . Δηλ. από το 1915 και μετά . Πλην όμως όταν ήρθε η ώρα να αποδείξουν την προσωπική τους αξία ως ναύτες και πολεμιστές , φάνηκαν εντελώς ανεπαρκείς , παθαίνωντας πανωλεθρία κατά την ναυμαχία της Έλλης ενώ παράλληλα ντροπιάστηκαν σε απίστευτο βαθμό , όταν ο Ελληνικός στόλος ( που απαρτιζόταν από σύγχρονα μεν πλοία αλλά ήταν ο μισός περίπου , σε σχέση με τον δικό τους )τους απέκλεισε για μεγάλο χρονικό διάστημα από την έξοδο τους στο Αιγαίο στριμόχνωντας τους μέσα στα Δαρδανέλια . Αυτά δεν τα αναφέρω για να μειώσω τους Τούρκους δεδομένου ότι στον στρατό έμαθα ότι δεν πρέπει να υποτιμούμε τον αντίπαλο σε καμιά περίπτωση , αλλά να είμαστε συνεχώς σε επιφυλακή . Μετά το πέρας του πολέμου ο Τούρκος ναύαρχος της εποχής εκείνης επισκέφτηκε το θωρηκτό Αβέρωφ εκφράζοντας τον θαυμασμό του για τις ικανότητες και το πολεμικό πνεύμα του συγκεκρημένου πλοίου , λέγοντας : "Σημασία δεν έχουν μόνο τα σύγχρονα μεγάλα πλοία και οι δυνατοί στόλοι με τα κανόνια αλλά κυρίως αυτοί που τα χειρίζονται ." Άραγε σήμερα οι Τούρκοι βρίσκονται στην ίδια κατάσταση ; Ποιος ξέρει ; Ίσως να θέλουν να ξεπλύνουν την ντροπή του παρελθόντος βρίσκοντας ευκαιρία τώρα που δεν έχουμε ηγεσία και κράτος , καθότι είναι σε μεγάλο βαθμό θρασύδειλοι ( όχι όλοι ) καιροσκόποι και τζάμπα μάγκες , μια που στους περισσότερους πολέμους πατάνε σε ξένες πλάτες ή βασίζονται στην αριθμητική υπεροχή τους , και την προδοσία . Σχεδόν ποτέ δεν έχουν πολεμήσει επί ίσοις όροις . Να θυμάστε : τα κάστρα παίρνονται από μέσα ( προδοσία ) έτσι θα γίνει και τώρα . Πού βρίσκονται τώρα οι υποτιθαίμενοι Τούρκοι "ήρωες" των Ιμίων ; Γιατί τους δολοφόνησε το Τουρκικό κράτος ; τι ήταν αυτό που φοβόντουσαν τόσο πολύ οι "γενναίοι" Τούρκοι που μας πουλάνε και μαγκιά ;
 2. 0
  0
  ηδη ειμαστε υπερδυναμη στο αιγαιο και δεν το ξερουμε…. απο ενα κανονακι σε επιλεγμενα νησακια και νησια με στοχοποιηση ακριβείας gps, ή μακρόβια "καρτέρια" μεσω τεχνολογίας, με μικρότατο κόστος σε σχεση με της τουρκιας, ισορροπείται ή κερδίζεται το παιχνίδι… το θεμα ειναι στα κανονάκια, . να δουλεψουν μερικα μυαλα μας να πρωτοτυπήσουν
  —χαϊβανι—
 3. 0
  0
  BRAHMOSSSSSSSSSSSSSSSS
 4. 0
  0
  μα εμεις εχουμε αβυθιστα πλοια που ειναι τα νησια μας και που με αυτα μπορουμε να ελεγχουμε καθε κινηση τουρκικου πλοιου το μονο που χρειαζεται ειναι συγχρονος εξοπλισμος σε ΟΛΑ τα νησια κατι που δυστυχως οι προδοτες πολιτικοι μας δεν το εχουν κανει γιατι Η ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ επιβαλλει και ελεγχει μεσω των κομματων και των ΜΜΕ καθε πτυχη των γεγονοτων και σχεδιαζει μεθοδικα τα επομενα βηματα με οπλα την αγνοια και την παραπληροφορηση του εφησυχασμενου ιδιοτελους μαζανθρωπου,,,,,,,,,,,

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί