20:12 - 04/04/2014

Βενεζουέλα: Με δελτίο και τα τρόφιμα

«Σύστημα καρτών» εφαρμόζει ο Μαδούρο για να ελέγχει τι αγοράζει κάθε οικογένεια

Με δελτίο αγοράζουν πλέον βασικά αγαθά στο σούπερ μάρκετ, οι πολίτες της Βενεζουέλας, μετά την απόφαση της κυβέρνησης Μαδούρο να εφαρμόσει ένα «σύστημα καρτών» όπως το ονομάζει, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ελλείψεις σε τρόφιμα.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, οι κάρτες έχουν σκοπό να καταγράφουν τις αγορές των οικογενειών, προκειμένου να αποτρέπονται φαινόμενα απάτης από επιτήδειους που αγοράζουν μαζικά φθηνά τρόφιμα προκειμένου στη συνέχεια να τα μεταπωλήσουν σε πολύ υψηλότερη τιμή ή και στη μαύρη αγορά.

Επικριτές λένε ότι η οικονομία της πλούσιας σε πετρέλαιο Βενεζουέλας ακολουθεί την πορεία της δυσλειτουργικής Κούβας. Η καταγραφή ξεκινά σε περίπου 100 κρατικά σούπερ μάρκετ και προς το παρόν πολλοί καταναλωτές, που περιμένουν με τις ώρες στην ουρά για να αγοράσουν τρόφιμα σε χαμηλές τιμές, έχουν χαιρετίσει το μέτρο.

Οι ελλείψεις στα τρόφιμα ξεκίνησαν τον περασμένο Ιανουάριο και είναι ένα από τα βασικά ζητήματα για τα οποία διαμαρτύρονται οι διαδηλωτές από τον Φεβρουάριο. Ο αρμόδιος υπουργός Φέλιξ Οσόριο, είπε ότι το μέτρο θα εντοπίζει ύποπτες αγορές και θα εμποδίζει την αγορά των ίδιων αγαθών σε καθημερινή βάση.

Ωστόσο, τόνισε ότι το δελτίο δεν θα είναι υποχρεωτικό – αντίθετα θα προσφέρονται κίνητρα για την απόκτησή του, όπως εκπτώσεις και συμμετοχή σε λοταρίες για σπίτια και αυτοκίνητα.

Μία τοπική ένωση καταναλωτών συνέκρινε το μέτρο με τα δελτία τροφίμων της Κούβας και προέβλεψε ότι σύντομα οι κάτοικοι της Βενεζουέλας που δεν θα είναι κάτοχοι των συγκεκριμένων καρτών δεν θα μπορούν να αγοράζουν τρόφιμα από τα κρατικά σούπερ – μάρκετ.

Το μέτρο εφαρμόζεται προς το παρόν πιο αυστηρά στα σύνορα με την Κολομβία, καθώς έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να αγοράζονται φθηνά τρόφιμα από τη Βενεζουέλα και να μεταπωλούνται πολύ πιο ακριβά στη γειτονική χώρα.

ΠΗΓΗ

Loading...

Σχόλια Αναγνωστών (5)

 1. 0
  0
  Ελλάδα: Με δελτίο η συνείδηση…
  Καλύτερα τα τπόφιμα με δελτίο της Βενεζουέλας ρε βούρλα.
 2. 0
  0
  ΔΕΛΤΙΑ ΣΕ ΤΡΟΦΙΜΑ Η ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ,,,ΚΟΛΑΡΙΣΤΑ ΠΕΝΤΑΚΟΣΑΡΙΚΑ ΣΕ ΨΗΦΟ [ ΔΕΛΤΙΑ ] Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΝΑ ΦΤΟΥΡΗΣΕΙ ΤΟ ΚΑΡΑΚΑΣ…ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ
 3. 0
  0
  TO TSIPARISMA

  E R X E T E PANTOY
 4. 0
  0
  re paidia prospathoun na tsiparone ta panta eleos pleon o theos na mas fylai oti theloune mas kanoune kai mas psekazoun xoris na leme tipota eleos _"_ ;( 0.0


 5. 0
  0
  Γιατί σας κάνει εντύπωση, μοντέλο Αλέξη Τσίπρα είναι αυτό.
  Αυτούς δεν θαύμαζε;

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί