15:45 - 13/09/2014

Ασταμάτητος ο Έμπολα στην Αφρική.

Παρόλα τα μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις της Δυτικής και της Κεντρικής Αφρικής ο ιός Έμπολα φαίνεται πλέον να είναι ασταμάτητος και ήδη έχουν αρχίσει οι συζητήσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κηρύξει όλη την Αφρική σε κατάσταση ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ. Τις τελευταίες ώρες αναφέρονται συνεχώς νέας κρούσματα και θάνατοι, που έφθασαν μέχρι και τους 200 σε μια ημέρα (την Πέμπτη 11/9).

Σήμερα, ο ιός Έμπολα μεταδίδεται μόνο μέσω της άμεσης επαφής με σωματικά υγρά, όπως αίμα και εμετό. Οι ειδικοί λοιμοξιολόγοι πραγματοποιούν συνεχώς νέες μετρήσεις και ήδη έχουν καταγράφει πάνω από 200 μεταλλάξεις του ιού. Τώρα φοβούνται μια τυχόν ισχυρή μετάλλαξη που οδηγούσε στην μετάδοση ακόμα και μέσω χειραψίας ή φτερνίσματος. Λένε ότι οι πιθανότητες είναι σχετικά μικρές ώστε Έμπολα θα κάνει αυτό το άλμα. Αλλά, όπως ο ιός εξαπλώνεται, προειδοποίησαν, η πιθανότητα αυξάνεται. Κάθε φορά που ένα νέο πρόσωπο που παίρνει Έμπολα, ο ιός παίρνει άλλη μια ευκαιρία να μεταλλαχθεί και να αναπτύξει νέες δυνατότητες.

Ο Έμπολα είναι ένας ιός RNA, το οποίο σημαίνει ότι κάθε φορά που αντιγράφει τον εαυτό του κάνει ένα ή δύο μεταλλάξεις. Πολλές από αυτές τις μεταλλάξεις δεν σημαίνουν τίποτα, αλλά μερικές από αυτές μπορεί να είναι σε θέση να αλλάξουν τον τρόπο που ο ιός συμπεριφέρεται μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Το 2012, Καναδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ιός Έμπολα του Ζαΐρ, το οποίο εμπλέκεται στην τρέχουσα επιδημία, είχε περάσει από χοίρους σε πιθήκους στον αέρα.

Η κατάσταση είναι ακόμα πιο τραγική εάν αναλογιστεί ότι νοσοκομεία αποτελούν ουσιαστικά παράγκες με κρεβάτια, οι συνθήκες υγιεινής είναι απλά άγνωστη λέξη, ενώ οι άνθρωποι δεν διστάζουν να παρατήσουν τα πτώματα των φίλων και συγγενών τους, ακόμα και μέσα στο δρόμο, με αποτέλεσμα να ελοχεύει σοβαρός κίνδυνος για εξίσου επικίνδυνες ασθένειες όπως η χολέρα.

Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός

polemiko-imerologio

Loading...

Be the first to comment

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί