05:40 - 01/07/2014

Από σήμερα το νέο καθεστώς στις ασφάλειες ΙΧ – Πληρώνεις πρίν τη λήξη του συμβολαίου αλλιώς έρχονται πρόστιμα που… καίνε

Από σήμερα το νέο καθεστώς στις ασφάλειες ΙΧ – Πληρώνεις πρίν τη λήξη του συμβολαίου αλλιώς έρχονται πρόστιμα που… καίνε

Από σήμερα οι κάτοχοι αυτοκινήτων οφείλουν να πληρώνουν πρώτα τις οφειλές τους προς τις ασφαλιστικές εταιρείες και μετά να ασφαλίζουν τα οχήματα τους. Παύει δηλαδή να ισχύσει η «περίοδος χάριτος» του ενός μήνα και έρχονται τσουχτερά πρόστιμα.

Πλέον η έναντι τρίτων ασφαλιστική κάλυψη αστικής ευθύνης του κυρίου ή κατόχου αυτοκινήτου για ατυχήματα, από την κυκλοφορία αυτού αρχίζει μόνον με την καταβολή ολόκληρου του οφειλομένου ασφαλίστρου στον ασφαλιστή, πριν από την οποία απαγορεύεται η παράδοση του ασφαλιστηρίου στον ασφαλισμένο ή τον λήπτη της ασφάλισης.

Η ασφαλιστική εταιρεία μπορεί να αντιτάξει τη λήξη της ασφαλιστικής σύμβασης, έναντι του ζημιωθέντος τρίτου μετά την πάροδο 16 ημερών από την επομένη της ημερομηνίας που ορίζεται με το ασφαλιστήριο ότι λήγει η ισχύς της, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε άλλη ενέργεια ή ενημέρωση του λήπτη της ασφάλισης ή/και του ασφαλισμένου.

Παράλληλα, ο νέος νόμος για τα ανασφάλιστα οχήματα προβλέπει αυστηρές διοικητικές και ποινικές κυρώσεις για τους ιδιοκτήτες που δεν θα φροντίσουν να ανανεώσουν ή να ασφαλίσουν έγκαιρα το αυτοκίνητό τους.

Αναλυτικά οι κυρώσεις:

Διοικητικές

· Αφαίρεση πινακίδων, διπλώματος και άδειας κυκλοφορίας για δέκα ημέρες

· Αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για τρία χρόνια σε περίπτωση υποτροπής

· Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, 500 ευρώ για τα επιβατικά και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

Ποινικές

· Φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο και χρηματική ποινή μέχρι 3.000 ευρώ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.

Πριν από την επιβολή του προστίμου η διαδικασία προβλέπει την αποστολή από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σε κάθε ιδιοκτήτη ανασφάλιστου ειδοποιητηρίου, βάσει του οποίου θα τον καλεί να ασφαλιστεί μέσα σε 8 μέρες και να πληρώσει παράβολο 250 ευρώ. Αν ο κάτοχος του αυτοκινήτου δε συμμορφωθεί, ο νόμος προβλέπει την επιβολή νέου προστίμου 500 ευρώ σε συνδυασμό με τις διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

defencenet.gr

Loading...

Σχόλια Αναγνωστών (8)

 1. 0
  0
  ΜΑΣ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΛΑ ΟΙ ΣΑΤΑΝΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΛΟΥΓΚΡΕΣ. ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΙΑ ΤΟ ΜΑΚΡΥΤΕΡΟ Η ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΙΑ ΜΑΣ! ΑΝΤΕ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΤΣΟΓΛΑΝΟΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΟΣΦΥΟΚΑΜΠΤΕΣ ΠΡΟΔΟΤΕς ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ!!! ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΤΥΟ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΑΣ ΜΕ ΑΙΜΑ!!! Η ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΜΑΣ ΘΑ ΒΑΙΝΕΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΚΑΤΑΡΕΣ ΤΣΟΓΛΑΝΟΡΕΜΑΛΙΑ!
 2. 0
  0
  Για αλλη μια φορα ο σοφος και δικαιος νομοθετης φτιαχνει νομους για το καλο των εταιρειων…..Κανεναν νομο για να μας πληρωνουν σωστα και γρηγορα χωρις να χρειαζεται να τρεχουμε στα δικαστηρια ποτε θα φτιαξεις κυριε νομοθετα?????
 3. 0
  0
  Βρε ουστ, ρωτάτε τον κόσμο αν έχει να πληρώσει? Εδώ δεν έχουν να φάνε, την ασφάλεια του αυτοκινήτου θα νοιαστούν.
 4. 0
  0
  α,ναι,θα τις κατεβασουν
  θα το σκεφθω
 5. 0
  0
  Μενουμε σε χωρια χωρις συγκοινωνια,το αυτοκινητο καθεται και περιμενει για ωρα αναγκης επειδη εχουμε γερους και παιδια , αφου μας υποχρεωνετε να το χρυσοπληρωνουμε αν το παρατησουμε και το κρατος δεν μπορει να μας συνδραμει σε ωρα αναγκης φωτια,πλημμυρα ασθενεια ,ασφαλεια κ.λ.π. πως θα σας φαινοταν να σας τρελανουμε στις αγωγες επειδη εμμεσως μας απαγορευετε να κυκλοφοραμε????? ΜΗΔΕΝΙΚΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ-ΧΑΜΗΛΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ-ΦΘΗΝΗ ΒΕΝΖΙΝΗ- Τωρα ….οχι αυριο…αν δεν μπορειτε ουστ απο εδω …να ερθει οποιος μπορει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ μας τα κανατε ΜΠΑΛΛΟΝΙΑ…..
 6. 0
  0
  Επίσης είπαν ότι το σύστημα της Τροχαίας θα είναι συνδεδεμένο με την υπηρεσία όπου θα φαίνεται τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα. Το οποίο σημαίνει ότι, βλέποντας τις πινακίδες , αν δεν σε σταματήσει το ένα μπλόκο ,θα σε σταματήσει το επόμενο και θα σε γράψει και δεύτερο αφού θα βλέπουν όλα τα στοιχεία του ανασφάλιστου κατόχου του αυτοκινήτου,θα στην στήνουν και θα σε γράφουν στα πρώτα πέντε λεπτά οδήγησης !! Το φαντάζεστε να γίνει έτσι ;;;;
 7. 0
  0
  Οποιος το εχει ανασφαλιστο δεν πρεπει να το κυκλοφορει βρε εξυπνακηδες..
  Να γινει κανενα ατυχημα και να δουμε μετα τι θα πληρωσετε..
 8. 0
  0
  Ηδη φαίνονται αν ειναι η οχι ασφαλισμενα τα αυτοκίνητα στην αστυνομία. Σε οποιοδηποτε ελεγχο μπορουν να το διαπιστωσουν

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί