17:26 - 08/04/2015

Απαγορευμένη εκπαίδευση

Εκπαίδευση: μια μηχανική διαδικασία συμβολικής επανάληψης; Το σχολείο; Χώρος μάθησης ή κέντρο ημερήσιας φύλαξης και φροντίδας; Και οι δάσκαλοι; Γεννιούνται ή γίνονται;

Μέχρι πριν μερικές δεκαετίες τα σχολεία θύμιζαν στρατώνες ή άσυλο, όπου ακόμη και το διάλειμμα αρχίζει και τελειώνει με έναν ήχο. Ένα ‘σύστημα γραμμής παραγωγής’ που εμφανίστηκε με τον Τεϋλορισμό και εφαρμόστηκε στα σχολεία, τη βιομηχανία και τον στρατό κάποιων δυτικών χωρών.

Πολλοί οι προβληματισμοί, πολλές οι διαπιστώσεις και ενδεχομένως αρνητικές, για τον βαθμό στον οποίο το σχολείο συντελεί στην ατομική και συλλογική ανάπτυξη, στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, στην κατανόηση της έννοιας ευτυχίας και των τρόπων για την κατάκτησή της.

Μια ταινία για την εκπαίδευση, το σχολείο, τους εκπαιδευτικούς (ή μήπως εκπαιδευτές;) που επιχειρεί να δει με μια άλλη ματιά, πολύ κριτική, το σύστημα μόρφωσης και σχολικής φοίτησης. Που αναζητά απαντήσεις σε ατέρμονα ερωτήματα για τη μάθηση και την εκπαίδευση η οποία μάλιστα ξεκινά με μια σύντομη αναφορά στον πλατωνικό αλληγορικό μύθο του σπηλαίου.

Ένα ανεξάρτητο ντοκιμαντέρ που περιγράφει εναλλακτικές πρακτικές εκπαίδευσης και αντισυμβατικά σχολεία, εξαιρετικά ενδιαφέρον τόσο για όσους εμπλέκονται ενεργά στον χώρο της εκπαίδευσης όσο και για εκείνους που έχουν παιδιά – μαθητές, δηλαδή -σχεδόν- για όλους!

Δείτε το!


edwhellas.gr

Loading...

Σχόλια Αναγνωστών (4)

 1. 0
  0
  ΗΜΟΥΝ ΚΑΠΟΤΕ ΕΠΙΤΗΡΗΤΗΣ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ-[ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ- ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ-ΔΑΣΚΑΛΩΝ]
  ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΓΡΑΦΤΑ ΤΟΥΣ ΕΙΧΑ ΦΡΙΞΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΑΘΕΙΑ ΤΟΥΣ-ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ ΔΕΝ ΗΞΕΡΑΝ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΚΟΥΝΕΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΟΥΝ ΘΕΜΑ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΙΧΑΝ ΒΑΛΕΙ-ΣΚΕΦΘΗΤΕ ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΙ ΕΓΡΑΦΑΝ-
  ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΠΑΝΕ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΛΕΓΙΑ-ΑΠΟ ΚΕΙ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ Η' ΟΣΟΙ ΠΑΝΕ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΗΣΤΗΡΙΟ-

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

 2. 0
  0
  Αφου εσυ ο επιτηρητης δεν ξερεις ορθογραφια φυσικο ειναι οτι εβλεπες να το περνουσες για λαθος…..Δασκαλε που διδασκες…………..
 3. 0
  0
  Σκεφτειτε- κολλεγια-φροντιστηριο

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί