08:57 - 13/11/2014

Απίστευτη επίθεση των δικαστών στην κυβέρνηση: Την κατηγορεί για συνταγματική εκτροπή

Απίστευτη επίθεση των δικαστών στην κυβέρνηση: Την κατηγορεί για συνταγματική εκτροπή
Πέντε δικαστικές Ενώσεις καλούν τους βουλευτές να καταψηφίσουν την κυβερνητική τροπολογία με την οποία προβλέπεται η μερική αναδρομική καταβολή της διαφοράς των αποδοχών των δικαστών (από 1.8.2012 έως 30.6.2014).

Ειδικότερα, πέντε δικαστικές Ενώσεις καταγγέλλουν ότι «η Κυβέρνηση για μια ακόμη φορά αποδεικνύει έμπρακτα ότι δεν σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, τις οποίες αντιπαρέρχεται με ανεπίτρεπτες νομοθετικές παρεμβάσεις σε αμετακλήτως κριθέντα ζητήματα παραβιάζοντας απροσχημάτιστα το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπως αυτή ερμηνεύτηκε σχετικώς και με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Οι δικαστές και οι εισαγγελείς αναφέρουν ότι «με τροπολογία που κατατέθηκε στις 10.11.2014 σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης η Κυβέρνηση

α) Προβαίνει σε αυθαίρετη μερική εφαρμογή των αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορούν στις αποδοχές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, επικαλούμενη ότι η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων θα έθετε σε κίνδυνο την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, εμφανίζοντας έτσι τη Δικαιοσύνη ως λειτουργικά περιττή και δημοσιονομικά επικίνδυνη στο μέτρο που παρεκκλίνει της κυβερνητικής πολιτικής.

β) Καταργεί πρόσφατο νόμο (ν. 4270/2014) που θεσπίστηκε σε συμμόρφωση προς την υπ’ αριθμ. 88/2013 απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος (Σ.σ.: Μισθοδικείο) και περικόπτει αυθαίρετα το 50% των αναδρομικών αποδοχών των Δικαστικών Λειτουργών, οι οποίες προκύπτουν από την απόφαση αυτή, επικαλούμενη την «ανατροπή της εισοδηματικής πολιτικής» που, όπως αναφέρεται, επέφεραν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους ένστολους».

Δηλαδή, υπογραμμίζουν οι δικαστικές Ενώσεις «η Κυβέρνηση επιβάλλει δημοσιονομικά μέτρα στους δικαστές, επειδή με δικαστικές αποφάσεις δικαιώθηκαν άλλες κατηγορίες εργαζομένων, προειδοποιώντας σαφώς τους δικαστές να μην εκδίδουν δικαστικές αποφάσεις που παρεκκλίνουν από την πολιτική της».

Παράλληλα, οι Ενώσεις σημειώνουν ότι «η επιχειρούμενη με την εν λόγω τροπολογία, και μάλιστα για πρώτη φορά, υπαναχώρηση της Πολιτείας από τις επιταγές δικαστικών αποφάσεων προς τις οποίες η ίδια είχε συμμορφωθεί μόλις πριν από λίγους μήνες με νόμο του κράτους, αλλά και η απαράδεκτη προσπάθεια αιτιολόγησης της εν λόγω όψιμης ανατροπής, εν είδει «τιμωρίας», των δικαστικών λειτουργών, επειδή στο πλαίσιο της αμερόληπτης άσκησης των συνταγματικών καθηκόντων τους προβαίνουν σε δικαστικές κρίσεις μη αρεστές στην εκτελεστική εξουσία, συνιστούν μείζον θεσμικό ατόπημα, με επικίνδυνες προεκτάσεις για την ουσιαστική αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης σε όλους τους ‘Eλληνες πολίτες».

Και συνεχίζουν οι Ενώσεις: «Η τακτική αυτή, ασύμβατη με την αρχή της διάκρισης των λειτουργιών, συνιστά άρνηση αποδοχής θεμελιωδών αρχών του Κράτους Δικαίου και αποτελεί κλιμάκωση κατ’ επανάληψη συνταγματικής εκτροπής της Κυβέρνησης σε θέματα εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων και σεβασμού των θεσμών με ευρύτατες συνέπειες στην ίδια την αξιοπιστία του πολιτεύματος ως Κράτους Δικαίου».

Τέλος, οι δικαστικές Ενώσεις, καλούν «τους Έλληνες βουλευτές, να καταψηφίσουν την τροπολογία αυτή, αρνούμενοι να ενδώσουν σε επικίνδυνες για τους θεσμούς της Δημοκρατίας επιλογές της εκτελεστικής εξουσίας, υπό την αυτονόητη διαβεβαίωση ότι οι δικαστικοί λειτουργοί και τα μέλη του ΝΣΚ, στο σύνολό τους, θα πράξουν, όπως πάντα, το καθήκον τους με νηφαλιότητα για την προάσπιση της ομαλής και σύμφωνης με το Σύνταγμα και τους νόμους λειτουργία της Δικαιοσύνης».

Οι πρόεδροι των δικαστικών Ενώσεων που εξέδωσαν την ανακοίνωση είναι:

Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου, Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου, Ειρήνη Γιανναδάκη, Πρόεδρος Εφετών, Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, Αντεισαγγελέας Εφετών, Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, Αντιπρόεδρος Ελ. Συνεδρίου και Κωνσταντίνος Βαρδακαστάνης, Πάρεδρος ΝΣΚ.

Επίθεση και από το Συμβούλιο της Επικρατείας

Το απόγευμα εξέδωσε ανακοίνωση και η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου Επικρατείας με την οποία καλεί τους βουλευτές να μην ψηφίσουν την τροπολογία με την οποία δίνονται μειωμένα τα αναδρομικά των δικαστών που έχει επιδικάσει το Μισθοδικείο.

Μετά τις άλλες πέντε δικαστικές Ενώσεις, η Ένωση του ΣτΕ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι «με νομοθετικές παρεμβάσεις σε αμετακλήτως κριθέντα ζητήματα η κυβέρνηση επιχειρεί ανεπιτρέπτως να καταστήσει ανενεργές αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης παραβιάζοντας ευθέως το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Ακόμη, καλεί τους βουλευτές «να καταψηφίσουν την τροπολογία αυτήν, η οποία είναι ευθέως αντίθετη προς το Σύνταγμα, διαβεβαιώνοντας παράλληλα τους πολίτες ότι το σύνολο των δικαστικών λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας θα συνεχίσουν να πράττουν, όπως πάντα, το καθήκον τους με νηφαλιότητα και με απαρέγκλιτο στόχο την προάσπιση της ομαλής και σύμφωνης με το Σύνταγμα και τους νόμους λειτουργία της Δικαιοσύνης».

Η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου Επικρατείας στη συνέχεια επαναλαμβάνει το κείμενο της ανακοίνωσης των άλλων πέντε δικαστικών Ενώσεων.

oneminute.gr

ΠΗΓΗ

Loading...

Σχόλια Αναγνωστών (10)

 1. 0
  0
  Τι έγινε πάλι; Δεν τους έδωσαν τίποτα αναδρομικά; Τους έκαναν κάποια περικοπή; Δεν τους ξεχώρισαν έστω στις περικοπές να τους απαλλάξουν εντελώς; Τους έταξαν και δεν τους έδωσαν ή δεν τους έκαναν;

  Για ποιο λόγο σήκωσαν και πάλι τη σημαία του… "αγώνα";;;
 2. 0
  0
  Τσουζει κυριοι δικαστες? Μια χαρα θα συνεχισετε να συντηρειτε τα Cayene και τα βαρκακια σας απο τα δεκαδες παραδικαστικα.

  Μη μου πει κανεις για στοιχεια. Προγν ελ επαγγελματιας κανει φυλακη για χρεη στο δημοσιο και μεγαλοπετρελαιας αφεθηκε ελευθερος ενω εκανε λαθρεμποριο ναυτηλιακου
 3. 0
  0
  Τρομερη ευαισθησια δειχνουν για το συνταγμα οταν θιγονται οι αποδοχες τους.Μονο και μονο γιαυτο ειναι καταπτυστοι.Στρατος κατοχης με την λεοντη της θεμιδος την οποια υποτιθεται οτι διακονουν.Το δικαιακο apartheid στις συνταξεις ας πουμε μεταξυ ΤΕΒΕ ας πουμε και ΔΥ δεν το ειδαν πουθενα .Δεν τους ενοχλουν οτι οι αστυνομικινες βγαινουν συνταξη με 15 χρονια υπηρεσια ενω η του ΤΕΒΕ θελει 35.Δεν τους ενοχλει που στο ΤΕΒΕ πχ τα πλασματικα ειναι 7 ενω στο δημοσιο 14!Ολα καλα !Δεν παραβιαζεται το συνταγμα και τα ανθρωπινα δικαιωματαΤο συνταγμα παραβιαζεται οταν δεν αμακωνουν τα χρηματα των φορολογουμενων συμφωνα με την απληστια τους και τον θορυβωδη αμοραλισμο τους.Απορω πως δεν ντρεπονται να κυκλοφορουν .Μαλλον δεν μπορουν να καταλαβουν πως τους βλεπουμε!!!
 4. 0
  0
  αληθεια η ευτερπη τωρα .που ειναι?οταν η κυβερνηση περασε ολες τις αντισυνταγματικες διαταξεις εις βαρος του ελληνικου λαου με τα ενφια και την υπερφορολογηση οι δικαστες εκλειναν τα ματια τωρα που θιγονται οι ιδιοι αρχισαν να διαμαρτυρονται.δεν ηξεραν οτι αργα η γρηγορα οταν αδικεις τοτε θα γυρισει πανω σου?
 5. 0
  0
  Nai ta pahyderma einai kai evaisthita
 6. 0
  0
  στο ιδιο πνευμα και εγω με ολα τα παιδια που εχουν γραψει μεχρι τωρα,ενα εχω να τους πω. ειναι οι απολυτως υπευθυνοι που δεν τους εκοψαν το βηχα οταν εφεραν τα κτηνη για να μας εξαφανισουν!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!και αφησαν να φερουν στη χωρα οι προδοτες το χαρο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! και το ξερανε!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!το περασαν χωρις κοινοβουλευτικη πλειοψιφεια με ποσους κυριοι υπερασπιστες του συνταγματος ε??????????? ρε δικαστες της καταστροφης,ποια δικαιοσυνη του συνταγματος εφαρμοσατε?????????????????????????ειστε η δεν ειστε λοιπον μαζι τους!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ποσες φορες σε αυτα τα πεντε χρονια εχουν κανει το συνταγμα χαρτι τουαλετας!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ε ρε καθικια λοιπον ποσες φορες ξεσκισαν μεχρι τωρα ενα εθνος ολοκληρο. εεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε. σωτηρης γυθειο.
 7. 0
  0
  Η " επιθεση " τους , απλως αποδεικνυει τη σαπιλα που αποκαλουν " δικαιωσυνη " . Ε μπαμπη ;Τι λες κι εσυ που ξερεις καλυτερα . Επιτρεπεται οι δικαστες να λενε στους βολευτες τι να η να μην ψηφισουνε ; Εσυ που εισαι και υπουργος τους , δεν καταδεχτηκες ποτε να επεμβεις στο " εργο " τους . Γιατι δεν τους λες ρε συ μπαμπικο , να παρουν παραδειγμα απο σενα και να σεβονται τους θεσμους οπως κι εσυ ; Απο ανωτεροτητα και σεβασμο το κανεις το ξερω…γι αυτο λαμπεις μπαμπη μου !!!
 8. 0
  0
  Τι ξυπνησε ρε παιδια την π…τανα την Δικαιοσύνη ?
  Μήπως τους κοβουν μερος των αποδοχών τους ?
  Ε… δεν εχουν παρα να βγαλουν μια δικαστικη αποφαση οτι δεν θα πειραξουν τα δικα τους κεκτημενα και των βουλευτων !!!!!
  Γιαννης πινει, Γιαννης κερναει, Γιαννης ξερναει.
 9. 0
  0
  Για την τσεπούλα τους τα κάνουν όλα! Τη μαρμίτα!
  Και όπως λέει και στίχος λαϊκού άσματος… : Για τα λεφτά τα κάνεις όλα, … για τα λεφτά!

  Ε, ρε μπάτσες που θέλουν!!! Τώρα τους πιάνει ο πόνος, ενώ οι μισοί Έλληνες είμαστε
  θεόφτωχοι!!! Σιγά βρε… σιγά θα σκίσετε κανένα καλτσόν! Μην κουνιέστε έτσι!!!!
  χαχαχα!
 10. 0
  0
  Πεθαίνει η Ελλάδα , οι Έλληνες εξαφανίζονται στην λαίλαπα της πολυπολιτισμικής αναγκαστικής φασιστικής παγκοσμιοποίησης και αυτοί τα λεφτά τους , μόνο αυτό τους ενδιαφέρει!
  Σε τι ζούγκλα θα μεγαλώσουν τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους αφήνει παγερά αδιάφορους.

  Η Ελλάδα είναι υπό κατοχή έχουμε παραχωρήσει την εθνική μας κυριαρχία στους τοκογλύφους κατακτητές , αρπάζουν την γη μας με τους φορονόμους ,μας πετούν έξω από τα σπίτια μας για να καταλήξουμε όλοι προλετάριοι σε μια νέου τύπου σοβιετία , οδηγούμαστε ολοταχώς σε μια φασιστική πλην “δημοκρατική διεθνιστική γενοκτονία” και αυτοί …τα αναδρομικά τους , αυτά τους ενδιαφέρουν.

  Πότε έκαναν μια απεργία διαρκείας για όλα τα παραπάνω έτσι που να αφυπνιστούν οι Έλληνες και να αντιδράσουμε όλοι μαζί συλλογικά και ειρηνικά με μπροστάρηδες αυτούς που ορκιστήκαν στην τήρηση των νόμων έτσι που να μην μπορεί να το παίζει σωτήρας ο κάθε εντεταλμένος ανθέλληνας;
  Ποτέ!
  Τι περιμένουν, ότι θα τα παίρνουν μόνο από τους αδύναμους να αντιδράσουν πολίτες και αυτοί θα χαίρονται τo μισθό τους και τα αναδρομικά τους;
  Δεν ξέρουν πως όποιος δεν αντιδρά στην φωτιά του διπλανού σπιτιού θα φτάσει και στην δική του και τότε δεν θα υπάρχει κάνεις πρόθυμος να τον βοηθήσει!

  Άντε έστω και τώρα ποτέ δεν είναι αργά να σας γράψει η ιστορία αυτού του ένδοξου πλην χιλιο-προδομένου από “σωτήρες” Έθνους!

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί