18:04 - 21/10/2014

Αμφίπολη: Βρέθηκε το κεφάλι Σφίγγας

Αμφίπολη: Βρέθηκε το κεφάλι Σφίγγας

Εντοπίστηκε στον τρίτο θάλαμο – Σώζεται ακέραιο, με ελάχιστη θραύση στη μύτη – Έχει ύψος 0,60 μ.- Ταυτίζεται και αποδίδεται στον κορμό της ανατολικής Σφίγγας
Σε μια νέα μεγάλη ανακάλυψη προχώρησε η ομάδα των αρχαιολόγων που διεξάγει την ανασκαφή στον τάφο της Αμφίπολης.

Αυτή τη φορά, οι έρευνες στον τρίτο ταφικό θάλαμο οδήγησαν στην ανακάλυψη της κεφαλής της μίας από τις δύο Σφίγγες, ου κοσμούσαν την είσοδο του εντυπωσιακού τάφου.

Πρόκειται, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, για την ανατολική Σφίγγα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού

Συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες από την ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, στον Τύμβο Καστά, Αμφίπολης.

Το Σάββατο (18/10) και τη Δευτέρα (20/10) προχώρησε η ανασκαφή σε όλη την επιφάνεια στο εσωτερικό του τέταρτου χώρου (4,5Χ6μ.) και σε βάθος μέχρι 5,20 μ. από την κορυφή της θόλου.

Σήμερα, πραγματοποιήθηκε δοκιμαστική τομή (2Χ2μ.), στην είσοδο του τέταρτου χώρου, και σε βάθος 0,45μ.

Μπροστά στην είσοδο, στο χώρο αυτό, αποκαλύφθηκαν δυο τμήματα, από το δυτικό θυρόφυλλο, τα οποία και συνανήκουν . Το πρώτο έχει διαστάσεις 0,89Χ1,49Χ0,15 και το δεύτερο 0,89Χ1,30Χ0,15.

Επίσης, αποκαλύφθηκε το βόρειο τμήμα του μαρμάρινου κατωφλίου, το οποίο έχει συνολικά μήκος 2,15μ. πλάτος 1,6μ. και πάχος 0,25μ..

Φέρει κυρτές βαθύνσεις, για την ένθεση των μεταλλικών τροχιών που διευκολύνουν την κίνηση των μαρμάρινων θυροφύλλων. Όπως προκύπτει από την συγκεκριμένη τομή, εδώ υπήρχε δάπεδο από πωρόλιθους, που έφεραν λευκό επίχρισμα. Εκατέρωθεν του κατωφλίου εντοπίστηκαν, κατά χώραν, οι πωρόλιθοι του δαπέδου. Στην ανατολική πλευρά της τομής το δάπεδο φαίνεται ότι έχει υποστεί καθίζηση, ενώ δυτικότερα το δάπεδο είναι κατεστραμμένο και οι λίθοι του πεσμένοι στο εσωτερικό της τομής.

Σε βάθος 0,15μ. από την επιφάνεια του κατωφλίου εντοπίστηκε και αποκαλύφθηκε το μαρμάρινο κεφάλι Σφίγγας. Είναι ακέραιο με ελάχιστη θραύση στη μύτη. Έχει ύψος 0,60 μ. Το κεφάλι ταυτίζεται και αποδίδεται στον κορμό της ανατολικής Σφίγγας, όπου ήταν ένθετο. Στρέφεται προς την είσοδο και φέρει πόλο.

Στο κάτω μέρος του λαιμού σώζεται ακέραιη η διατομή της έδρασης στο σημείο ένθεσης στον κορμό της. Έχει κυματιστούς βοστρύχους, που φέρουν ίχνη κόκκινου χρώματος, οι οποίοι πέφτουν στον αριστερό ώμο της, ενώ συγκρατούνται από λεπτή ταινία. Πρόκειται για γλυπτό εξαιρετικής τέχνης. Βρέθηκαν, επίσης, θραύσματα από τα φτερά των Σφιγγών.

Τις επόμενες ημέρες έχει προγραμματιστεί η αφαίρεση πεσμένων πωρόλιθων από το εσωτερικό του τρίτου χώρου καθώς και των τμημάτων της θύρας τα οποία περιγράψαμε. Συγχρόνως, θα ενισχυθούν οι υποστυλώσεις, προκειμένου να συνεχιστεί η ανασκαφική έρευνα στην υπόλοιπη έκταση του τρίτου χώρου.

protothema.gr

Loading...

Σχόλια Αναγνωστών (9)

 1. 0
  0
  Και φυσικά ποιοι έσπασαν τη μύτη και αφαίρεσαν το κεφάλι από το υπόλοιπο σώμα;;; Οι Χριστιανοί ε;;;

  Μόνο που… η αλήθεια δεν κρύβεται για πολύ, και σιγά-σιγά μαθαίνει ο κόσμος, για τους απανταχού επίδοξους Εβραίους, που είχαν αναλάβει περιοχές ολόκληρες και τις αποδόμησαν, όπως έγινε στην Σπάρτη και σε τόσα άλλα μέρη και μνημεία.

  Τα ισοπέδωσαν όλα! Τα έσπασαν! Τα έλιωσαν! Και πλήρωναν καλά τους Τούρκους για να ολοκληρώσουν το έργο τους σύντομα! Ο αιώνιος εχθρός του Ελληνισμού!

  Και φυσικά, βρήκαν πρόθυμους Ελληνες, πολέμιους της θρησκείας να τους πείσουν πως …Ελληνες, άλλης πίστης, από το Δωδεκάθεο, έσπαγαν τα αγάλματα γιατί δήθεν τα θεωρούσαν είδωλα! Π Α Ρ Α Μ Υ Θ Ι Α ! ! !

  Δυστυχώς… τρανά παραμύθια που οι σημερινοί Ελληνες, ακόμα τα πιστεύουν και ζουν με ενοχές! Η αλήθεια θα βγει στο Φως και τότε να δούμε τι θα κάνετε, και όσοι πιστέψατε το παραμύθι γιατί δεν γουστάρετε την Ορθοδοξία, και όσοι πιστεύετε Στον Χριστό και δεχθήκατε πως οι πρόγονοί μας, αλλάζοντας την θρησκεία που είχαν για χιλιάδες χρόνια, έσπασαν τα αγάλματα που οι δικοί τους πρόγονοι είχαν φτιάξει! Ξυπνάτε! Αν είχαν μείνει όρθια και ανέπαφα όσα οι πρόγονοί μας μας κληροδότησαν, αν οι Εβραίοι δεν τα είχαν προλάβει, τώρα θα μιλάγαμε για μια χώρα απ' άκρη σ' άκρη ζωντανό μνημείο και ουδείς θα αμφισβητούσε τον πολιτισμό και η Ελλάδα θα αποτελούσε χώρα προστατευμένη!

  Τώρα, η Ελλάδα αμφισβητείται κυρίως από τους Ελληνες. Μας νίκησαν. Ή μάλλον… ΣΑΣ ΝΙΚΗΣΑΝ!
 2. 0
  0
  ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΟΙ ΤΖΙΧΑΝΙΣΤΕΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ..

  ΦΙΛΕ ΣΤΡΑΤΗ ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ…ΑΛΛΑ ΣΤΟΥ ΚΟΥΦΟΥ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ…

  ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ
 3. 0
  0
  ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ "Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΑΛΛΑΞΕ" ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΗΣ ΡΕΠΟΥΣ(Τ)Η "ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗ"… ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ ΜΟΝΟ Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΩΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΜΑΣ… ΣΑΛΟΜ ΑΠΟΓΩΝΟΙ ΤΟΥ ΑΒΡΑΑΜ ΤΟΥ ΙΣΑΑΚ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΥΝΑΝ, ΘΛΙΨΗ.
 4. 0
  0
  Αφού ο τάφος είναι ασύλητος, πώς βρέθηκε η κεφαλή της Σφίγγας στον τρίτο θάλαμο;
  • 0
   0
   Εδώ, η απάντηση / θεωρία από έναν μηχανικό…

   Δημήτρης • 6 ώρες πριν

   Ανοιχτή επιστολή προς τον κο Βαλαβάνη κι΄όλους εκείνους που επιμένουν εδώ και μήνες ότι ο Τύμβος Καστά έχει συληθεί.
   Κε Βαλαβάνη
   Όταν πριν από 3 μήνες ξεκίνησε η αποκάλυψη του μνημείου και αποξηλώθηκε ο πρώτος διαφραγματικός τοίχος, αποκαλύπτοντας τις Σφίγγες της εισόδου, ένας σωρός αρχαιολόγων και μη, με το που είδε να λείπουν οι κεφαλές, άρχισε να αλαλάζει ότι ο τάφος είναι συλημένος, ακριβώς επειδή έλειπαν οι κεφαλές. Σήμερα που βρίσκεται η μια κεφαλή έρχεστε και πάλι να υποστηρίξετε ότι ο τάφος είναι συλημένος επειδή ακριβώς βρέθηκε η κεφαλή σε άλλο σημείο από το αρχικό. Πού βρίσκεται η λογική σ΄αυτές σας τις δηλώσεις;
   Πήραν οι τυμβωρύχοι την κεφαλή της Σφίγγας και την πήγαν προς το εσωτερικό του τάφου αντί να την πάρουν και να την πάνε σπίτι τους; Τι είδους τυμβωρύχοι είναι αυτοί;…
   http://news247.gr/eidiseis/psixagogia/politismos/Amfipoli-news/isxyrotath_endeiksh_tymvwryxias_ta_nea_eyrhmata_
   • 0
    0
    τι ειναι αυτο που σε κανει να πιστευεις πως δεν το πηγαν εκει για καποιον λογο; εδω καναν σχεδια 200χρονων ακομα και χιλιαδων χρονων για να ειναι εδω που ειναι σημερα. τι ειναι δυσκολο να ειναι και το κεφαλι ενα κομματι απο τον τροπο που παιζουν με το κεφαλι μας;

    και το ξανα γραφω γιατι δεν το ανεβασες το σχολειο μου προ ημερων. εσυ που δηλωνεις τοσο Ελλην θα παντρευοσουν εβραια;
  • 0
   0
   ++++++++++++++++++++++++++++ και όχι μόνο αυτό…αφού το σύλησαν είπαν ,ε δεν βαριέσε ας τον κλείσουμε τον τάφο με κουβάδες άμμο.
 5. 0
  0
  Σωστός 9.01π.μ

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί