15:12 - 27/04/2015

Αμέτρητοι οι πλανήτες σαν τη Γη αλλά με δύο ήλιους

Νέα μελέτη δείχνει ότι ο περίφημος Τατούιν του «Star Wars» είναι «κοινός» κόσμος στο Σύμπαν

Οι πλανήτες που βρίσκονται σε δυαδικά αστρικά συστήματα έγιναν ευρέως γνωστοί από την πρώτη από τις έξι ταινίες του «Πολέμου των Αστρων» στην οποία ο πρωταγωνιστής ζει σε έναν τέτοιο πλανήτη, τον θρυλικό Τατούιν. Πολλοί υποστήριξαν τότε ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο στο Σύμπαν: Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις των άστρων ενός δυαδικού συστήματος κάνει εξαιρετικά δύσκολο αν όχι αδύνατο τον σχηματισμό πλανητών κοντά τους.

Ομως τα τελευταία χρόνια έχουν εντοπιστεί αρκετοί πλανήτες που βρίσκονται σε δυαδικά συστήματα. Μια νέα μελέτη αναφέρει ότι οι πλανήτες με δύο ήλιους είναι πολύ πιο κοινοί στο Σύμπαν από όσο πιστεύαμε και μάλιστα αρκετοί από αυτούς είναι βραχώδεις και με χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά της Γης.

«Τα διπλά ηλιοβασιλέματα σαν αυτά του Τατούιν μπορεί να είναι πολύ πιο κοινά από όσο πιστεύαμε» αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη που θα δημοσιευθεί στην επιθεώρηση «Astrophysical Journal». Τη μελέτη πραγματοποίησε ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο της Γιούτα και το Αστεροσκοπείο Harvard Smithsonian για λογαριασμό του Προγράμματος Εξωτερικών Πλανητών της NASA.

tanea.gr

Loading...

Σχόλια Αναγνωστών (1)

  1. 0
    0
    Μην πάτε μακριά,το ηλιακό σύστημα του Μέγα Κύων(Σείριος) έχει δύο Ήλιους.άρα οι πλανήτες τριγύρω θα βλέπουν αυτό που βλέπουμε και εμείς στον Τατούιν.

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί