21:51 - 14/03/2014

Αγία Θρησκευτική Παράνοια

Πόσο θα ‘θελα να ανοίξω τα μάτια μου ένα πρωί και να βρεθώ σε ένα σύμπαν αλλιώτικο. Έναν σύμπαν που ‘χει μάθει από τα λάθη του και τα ‘χει εξαλείψει. Έναν κόσμο συνειδητοποιημένο και αποφασισμένο να μην ξαναπέσει στις παγίδες του παρελθόντος του. Που να ‘χει βρει τη δύναμη να το κάνει. Που να χρησιμοποιεί τη λογική του, ως ασπίδα, απέναντι στην αιχμαλωσία του λάθους και του πάθους. Που να κρατά μάτια και αυτιά κλειστά στα κελεύσματα των σειρήνων των δημαγωγών κάθε θρησκείας ή πολιτικής.

Που τίποτε δεν τον ικανοποιεί παρά η ουσία των πραγμάτων και που, για να τη βρει, να ψάχνει όσο και όπου χρειάζεται. Που να ‘χει καταλάβει ότι ο μεγαλύτερος εχθρός του είναι η υπερβολή και ότι η σωστή, κάθε φορά, αναλογία είναι αυτή που κάνει ακόμα και το δηλητήριο γιατρικό. Που ν’ αποδίδει και να δέχεται σεβασμό και καλοπροαίρετη διαθεση.

Που να κατανοεί, ότι όσα θέλει και διεκδικεί ο ένας, έχει δικαίωμα να τα θέλει και να τα διεκδικεί και ο άλλος. Που να μπορεί να αναγνωρίσει ότι, η φύση δεν αγαπά και δεν δέχεται την κλωνοποίηση, άρα σκόπιμα υπάρχουν διαφορές.

Αλλά δυστυχώς ξυπνάω ξανά εδώ στο ίδιο σύμπαν και ξαναζώ την ίδια ψευδαίσθηση των παθών χωρίς ελπίδα ανάστασης όσο διαιωνίζεται το ίδιο αίσχος των θρησκειών και των παρακλαδιών τους. Διάβασε πάνω σε πόσους παραλογισμούς, παράνοιας και απάτης καλούμαστε να πορευτούμε …

Κερί και λιβάνι: Τριπάροντας στα Ιεροσόλυμα H Ιερουσαλήμ έσκασε στο κεφάλι μου σαν βόμβα. Ξέρω, είναι χοντράδα να χρησιμοποιείς το όνομα «Ιερουσαλήμ» και τη λέξη «βόμβα» στην ίδια πρόταση – δεν έχουν πάθει και λίγα μέσα στα χρόνια οι άνθρωποι εκεί κάτω.

Μα βρέθηκα εκεί, τόσο απροετοίμαστη. Ας πρόσεχα. Μέναμε στο Τελ Αβίβ, σε σπίτι φίλων. Περνούσαμε γλυκά, με παραλίες, μαγαζάκια, παγωτά, ένα-δυο μπαράκια, πολύ κρασί, μια φιλοξενία υπέροχη. Κατά την τρίτη μέρα, που ήταν Κυριακή, που δεν σημαίνει και πολλά πράγματα στο Ισραήλ, αφού η αργία είναι Παρασκευή και Σάββατο, ξύπνησε ο τουρίστας μέσα μας: «να δούμε και κάτι, έτσι για να πούμε ότι ήρθαμε; Μας έφαγε η μάσα και το αραλίκι». «Να σας πετάξω ως την Ιερουσαλήμ, μόνο που πρέπει να κάνετε υπομονή, θα γίνεται χαμός», είπε ο φίλος μας. Ήταν διπλό Πάσχα, Καθολικό και Ορθόδοξο.

Δεν θυμάμαι πώς φτάσαμε. Θυμάμαι ότι μεταξύ φλυαρίας και αξιοθέατων, λίγο έξω από την Ιερουσαλήμ, ο φίλος μας ξεχάστηκε λίγο στον δρόμο. «Έστριψα λάθος», είπε, κι εκεί που λέγαμε να μη δώσουμε σημασία, τον είδα, κυριολεκτικά, να ασπρίζει από τον φόβο. «Να βρω τον δρόμο, όχι από δω, δεν πάει, fuck». «Μην τους κοιτάτε». Τρεις άνθρωποι ήταν στη γωνία, άλλοι δύο στην παραπέρα.

Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές; Το εντελώς αντίθετο. Η περιοχή ελεγχόταν από μια σέχτα φανατικών υπερ-ορθόδοξων Εβραίων. Μισούν τους πάντες, τους Μωαμεθανούς, τους Χριστιανούς, αλλά περισσότερο, με καυτό μίσος, μισούν τους ίδιους τους Εβραίους, διότι θεωρούν ότι ζουν πολύ φιλελεύθερα και προκλητικά και έχουν προδώσει τον Ιουδαϊσμό τους: Βρίζουν, πετάνε ακαθαρσίες, κάνουν ντου σε ιερά μέρη άλλων θρησκειών, πιστεύουν ότι με ένα ακόμα γερό Ολοκαύτωμα θα βάλουν μυαλό οι πεπλανηθέντες Ισραηλινοί και θα επιστρέψουν στον δρόμο του Θεού. Με την ίδια λογική ερμηνεύουν άλλωστε το ναζιστικό Ολοκαύτωμα ως πολύ σωστό και δίκαιο ήταν γι’ αυτούς, η τιμωρία που άξιζαν οι αμαρτωλοί ομόθρησκοί τους.

Παράνοια; Καλώς ορίσατε στους Αγίους Τόπους, όπου η θρησκευτική παράνοια θα έπρεπε να συσκευάζεται και να πουλιέται σε μπουκαλάκια μαζί με τον αγιασμό: είναι τόσο πυκνή, που κόβεται με το μαχαίρι. Κανένα μέρος στον κόσμο δεν αντέχει το φορτίο των Ιεροσολύμων: Τρεις από τις ισχυρότερες θρησκείες του πλανήτη έχουν εδώ τα υπεράγια των αγίων σημεία τους, σε απόσταση από πενήντα μέτρα ως πενήντα εκατοστά μεταξύ τους: Τρεις θρησκείες υπεύθυνες για την ψυχική κάθαρση, την παρηγορητική ανακούφιση τεσσάρων δισεκατομμυρίων ψυχών – αλλά και για τον φριχτό θάνατο, μέσα από θρησκευτικές σφαγές, πολύ, πολύ περισσότερων.

Γίνεται όλο και χειρότερο, αυτό το σοκ της υπεραισθησίας: Στο καπάκι όλων αυτών, η Ιερουσαλήμ είναι μια ακραία τουριστική πόλη – διάβαζε και «ένα ανελέητο παζάρι». Σορτσάκια, σανδάλια, στρατοί από οργανωμένα γκρουπ. Κόκκινοι, καμένοι από τον ήλιο, σουβενίρ, κεριά, μαντζούνια, κράχτες, κλέφτες, στρατιώτες, παπάδες, ραβίνοι, ξέκωλα, κεμπαπτζίδικα, τζαμιά, ψαλμωδίες, καμπάνες, και πριν το καταλάβεις, είσαι στο προαύλιο του Ναού της Αναστάσεως και μια παρέα τριπαρισμένες γιαγιάδες από την Τήνο σε τραβάει βίντεο και τσιρίζει «χαθήηκατε, καλέεεε, από την τηλεόρασηηηηη, γιατί χαθήκατεεε; Εεεεε; Γιατί χαθήκατεεεεε;». Κύριε ελέησον.

Μέσα στον ιερό Ναό (που είναι χτισμένος γύρω από έναν άλλο ιερό ναό, που είναι χτισμένος πάνω από το Σπήλαιον της Αναστάσεως) επικρατεί μια κατανυκτική παλαβομάρα: Είπαμε, είναι Πάσχα και μάλιστα διπλό, Καθολικό και Ορθόδοξο μαζί. Η ουρά για το προσκύνημα φτάνει μέχρι την Κωνσταντινούπολη, αλλά με τρώει το πείσμα, τι θα νιώσω – και στήνομαι. Επί τόπου καταφθάνουν και οι γιαγιάδες με την κάμερα, με ξαναπετυχαίνουν και αρχίζουν να με τραβάνε βίντεο στην ψύχρα, απαιτώντας, στα είκοσι βήματα από τον Πανάγιο Τάφο, να τους αποκαλύψω ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για την προσωπική ζωή της Πόπης Τσαπανίδου.

Μέσα στο βουητό, με παίρνει μάτι ο διάκος-σεκιούριτι του Παναγίου Τάφου, ο οποίος έχει μια παβλοφική αντίδραση με την κάμερα όπερ και συμβαίνει το αδιανόητο: Μου κάνει ένα αδιόρατο νεύμα και, μέσα στη λαοθάλασσα της Χριστιανοσύνης που περιμένει να προσκυνήσει, με βάζει να πηδήξω την ουρά και να περάσω πρώτη!

Ανερυθρίαστα, δέχομαι το ρουσφέτι και περνάω πρώτη και καλύτερη να φιλήσω τον τάφο του Χριστούλη. Οι γιαγιάδες δεν διαμαρτύρονται – τους φαίνεται φυσικό που είμαι φίρμα, και με ξεπροβοδίζουν με ευλογίες «Χριστός Ανέστη».

Ή όχι, ανάλογα αν λένε τον Θεό σου Χριστό, Γιαχβέ, ή Αλλάχ. Πέτρες προσκυνάμε όλοι, ιερές πέτρες. Διπλανές και όμοιες. Αρχαίες, πέτρες, Θεέ μου, όπως κι αν λέγεσαι, ποτισμένες με θεϊκά και ανθρώπινα μαρτύρια, βράχινα σφουγγάρια που έχουν ρουφήξει των αιώνων τα αίματα.

Όσα κωμικοτραγικά κι αν σου συμβούν κατά μήκος της via Dolorosa, όταν βγεις από την Ιερουσαλήμ δεν είσαι ο ίδιος άνθρωπος με αυτόν που μπήκε. Dolorosa, όνομα και πράγμα, ένας τόπος συμπυκνωμένης οδύνης. Όλοι όσοι περπατούν στους δρόμους της, και όλοι πίσω από εκείνους, αυτά τα εκατομμύρια των νεκρών της Ιστορίας, έχουν αφήσει τον δικό τους πόνο στις λείες πέτρες.

Γιατί ξέρεις ότι ήρθες στην Ιερουσαλήμ και ο πόνος σου είναι ασφαλής – για ό,τι θρηνείς, για ό,τι έχεις χάσει, για ό,τι πενθείς και οδύρεσαι, εδώ είναι το κατάλληλο μέρος για να το ακουμπήσεις: Η πόλη το αντέχει. Τι είναι ο δικός σου πόνος, όσο αβάσταχτο κι αν τον κουβαλάς εντός, μπροστά σε ό,τι έχει δει -κι ακόμα βλέπει- αυτή η πόλη; Ένα πούπουλο οδύνης, μια στάλα παραπονάκι, μπροστά στους λυγμούς της Ιστορίας. Άστον και φύγε. Εν ειρήνη.

Η απάτη με το Άγιο Φως Για δεκαετίες είμαστε μάρτυρες μιας απίστευτης απάτης που συντελείται κάθε Μεγάλο Σάββατο, στα Ιεροσόλυμα, με το λεγόμενο “Πανάγιο Φως”. Κάθε τέτοια μέρα λοιπόν, γύρω στο μεσημέρι, πραγματοποιείται το “θαύμα” της τελετής της αφής του Αγίου Φωτός στον Ιερό Ναό του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα με την παρουσία του Ελληνορθόδοξου Πατριάρχη Ιεροσολύμων, του Αρμένιου Πατριάρχη και χιλιάδων πιστών.

Πρώτα λοιπόν σβήνουν όλα τα καντήλια και κεριά του Ναού. Ισραηλινοί αστυνομικοί ερευνούν σπιθαμή προς σπιθαμή τον ιερό ναό για τυχόν ύπαρξη αναμμένου φωτός. Ερευνούν επίσης τον Πατριάρχη για τυχόν ύπαρξη κρυμμένου αναπτήρα ή σπίρτων. Αφού διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει τίποτε το επιλήψιμο, οι δύο πατριάρχες μπαίνουν στο κουβούκλιό του και βγαίνουν, μετά από λίγη ώρα, με αναμμένες τις λαμπάδες τους. Ήρθε το φως το αληθινό!

Η χαρά ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των πιστών που σπεύδουν να ανάψουν και τη δική τους λαμπάδα. Το φως αυτό θα χρησιμοποιηθεί στη φετινή Ανάσταση στους ναούς, όταν ο ιερέας, βγαίνοντας από το ιερό της εκκλησίας, αναφωνήσει «δεύτε λάβετε το φως το αληθινό». Σε ό,τι μας αφορά, όμως, η ιστορία δεν τελειώνει εδώ. Στο αεροδρόμιο του Τελ-Αβίβ υπάρχει ελληνικό κρατικό αεροπλάνο που περιμένει να παραλάβει τη φλόγα για να τη μεταφέρει στην Αθήνα, απ’ όπου με άλλα αεροπλάνα, αυτοκίνητα (και γαϊδουράκια) θα μεταφερθεί σε κάθε γωνία και σε κάθε ιερό ναό της ελληνικής επικράτειας (ακόμα και στην άνω και την κάτω ραχούλα) για να συμμετάσχει στην τελετή της Ανάστασης.

Κυβερνητικό κλιμάκιο (φέτος θα είναι επικεφαλής ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Τσιάρας) θα συνοδέψει τη φλόγα, η οποία θα γίνει δεκτή στην Αθήνα με τιμές αρχηγού κράτους.

Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς σε αυτή την ιστορία η οποία καλά κρατεί δεκαετίες τώρα; Την απάτη; Την υποκρισία; Τον σκοταδισμό; Την ηθική αυτουργία του ελληνικού κράτους στο μέγα αυτό ψέμα;

Ας δούμε όμως κάποια στοιχεία: Από πού μας προέκυψε ο Αρμένιος Πατριάρχης; Δεν είναι ελληνική η εκκλησία του Πανάγιου Τάφου; Είναι. Όμως, στην κούρσα των δύο εκκλησιών για την «κατάκτηση» του Τάφου, πρόλαβαν οι Αρμένιοι και κατοχύρωσαν το τελευταίο τμήμα του από το ύψος των γονάτων και μετά. Έτσι, όταν επισκέπτεσαι τον Τάφο, υπάρχει ένας διαχωριστικός τοίχος που τον χωρίζει στα δύο.

Πρέπει να βγεις από τον ναό και να μπεις σε ένα μικροσκοπικό παρεκκλήσι, όπου ένας νυσταλέος και αδιάφορος Αρμένιος παπάς κάθεται ανακούρκουδα. Περιμένει να τον «ασημώσεις». Όταν ρίξεις τα ψιλά, τότε σηκώνει ένα μαύρο κουρτινάκι και αποκαλύπτει τα τελευταία 30-40 εκατοστά του Τάφου. Απίστευτο και όμως αληθινό! Το είδα με τα μάτια μου πριν από 10-15 χρόνια.

Κλειδί σε όλη αυτή την ιστορία είναι βέβαια το χρήμα (follow the money line, που λένε και στα αστυνομικά μυθιστορήματα). Οι Ισραηλινοί αστυνομικοί και το κράτος, παρότι καγχάζουν τη χριστιανική θρησκεία, παίζουν μια χαρά το παιχνίδι του κλέφτη και του αστυνόμου. Γιατί να χαλάσουν τη μαγιονέζα που τους αποφέρει τόσα χρήματα, με τους πιστούς που επισκέπτονται κατά χιλιάδες τους χριστιανικούς άγιους τόπους; Οι ορθόδοξοι και οι Αρμένιοι, παρότι κατά βάθος αλληλομισούνται, παίζουν το παιχνίδι της ειρηνικής συνύπαρξης χάριν του χρήματος, της δόξας και της ισχύος που τους αποφέρει όλη αυτή η ιστορία.

Σε ό,τι αφορά στο “θαύμα”, αυτό καθαυτό, έχω τις εξής δύο (μεταξύ πολλών) απορίες. Γιατί χρειάζεται να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο η τελετή; Το Άγιο Φως μιας χρονιάς δεν κάνει και για την επόμενη και για τη μεθεπόμενη; Δεν αντέχει στον χρόνο; Έχει, δηλαδή, περιορισμένη διάρκεια ζωής με ημερομηνία λήξης (στην ετικέτα);

Οι ορθόδοξοι χριστιανοί που ζουν π.χ. στην Αυστραλία και που η ώρα τους είναι εφτά ώρες μπροστά από εμάς, δεν έχουν καμία πιθανότητα να παραλάβουν έγκαιρα το Άγιο Φως για να κάνουν Ανάσταση. Αυτούς δεν τους σκεφτόμαστε, δεν τους λυπόμαστε, έτσι καταδικασμένοι που είναι;

Θα μπορούσα να συνεχίσω και άλλο, αλλά νομίζω πως είπα αρκετά. Θέλω να κλείσω με δυο λόγια για τον ρόλο του ελληνικού κράτους σε όλα αυτά. Είναι ντροπή το επίσημο κράτος να συντηρεί τον σκοταδισμό. Είναι ντροπή το ελληνικό κράτος να μεταχειρίζεται τους πολίτες ως πρόβατα. Είναι ντροπή να μιλάνε τα κανάλια για θαυματουργές εικόνες που δακρύζουν.

Μήπως ήρθε η ώρα το κράτος, τώρα που υποτίθεται πως εκσυγχρονίζεται η ελληνική κοινωνία, να εγκαταλείψει τον σκοταδισμό που συντηρεί και υποδαυλίζει, για καθαρά ψηφοθηρικούς σκοπούς, τόσα και τόσα χρόνια;

Η Ανάσταση δεν έχει χρόνο Η Ελλάδα σφάζει αρνιά για να γιορτάσει την Ανάσταση. Παράλληλα, όταν της έρθει, βρίζει θεούς και δαίμονες χρησιμοποιώντας ως αντικείμενο τα θεία. Υποκρισία ή συνήθεια; Κακοτροπία ή ασέβεια; Άγνοια ή οικειότητα;

Ό,τι κι αν είναι, όποια λειτουργία εγκεφαλική κι αν υπερισχύει, το δεδομένο του φαγοπιοτού σκεπάζει την Ελλάδα ανήμερα το Πάσχα. Αρνιά και κατσίκια στριφογυρίζουν εθιμοτυπικά στις σούβλες, γεμίζουν με ρύζι, δεντρολίβανο και σταφίδες τις κοιλιές των ζώων που προορίζονται για τους φούρνους, άλλα γίνονται χωστά, όπως λένε στη Δωδεκάνησο. Είναι ένα βάρβαρο έθιμο στον βωμό της σφαγής των αμνοεριφίων και μεταφορικά στη θυσία του Ιησού, του αίροντα την αμαρτία του κόσμου. Είτε έχει οπαδούς, είτε εθισμένους στο έθιμο, η υποκρισία του σεβασμού στην παράδοση δεν έχει καμία αξία, αν δεν συνάδει με την ψυχική σου ισορροπία. Κάλλιο να λείπει το φαΐ και να είν’ γεμάτη η ψυχή.

Ανάσταση σημαίνει νέκρωση κάποιου και ξαναζωντάνεμα.

Ανάσταση είναι να δίνεις πνοή σε ό,τι καλύτερο έχεις.

Ανάσταση είναι η ελπίδα και το φως μέσα από διαδικασίες ενδοσκόπησης και αυτοκαλυτέρευσης.

Ανάσταση, τέλος, είναι να έχεις σκοτώσει ό,τι σε πηγαίνει πίσω και να έχεις αναγεννήσει ό,τι σε κάνει ανθρωπινότερο, ηρεμότερο, αξιότερο για να λέγεσαι συνεχιστής της ζωής. Γιατί η ζωή έχει μέσα της την ύπαρξη και την Ανάσταση. Το πρώτο μοιάζει με παλμογράφημα νεκρού, το δεύτερο με ρυθμό ζωής που προάγει την ισορροπία και την εξέλιξη.

Μακάρι φέτος να πεθάνει ό,τι σκληρό, κακό, άθλιο, ποταπό, χυδαίο, ξετσίπωτο, ξιπασμένο και εκφυλιστικό υπάρχει και να αναστηθεί η απλότητα, η καλοσύνη και η ηρεμία. Μακάρι να πεθάνει και η ίδια η Ελλάδα για να αναστηθεί φρέσκια, υγιής, σοφή. Μεταφορικά δοσμένες είναι οι παραπάνω επιθυμίες, διότι η Ανάσταση δεν έχει χρόνο, ούτε ημερομηνίες, ούτε και νόρμες θρησκευτικές ή πολιτικές. Η Ανάσταση θέλει τη ζωή να σέβεται τον άλλο, τον δίποδο, τον τετράποδο, τον φυτεμένο και τον πτερόεντα, όλο τον χρόνο.

Με αφορμή τη γιορτή, αλλά αιτία τον ισόβιο στόχο σου, Ανάσταση σε ό,τι αξιότερο.

Υ.Γ.: Το παρόν αφιερώνεται στους απαράδεκτους που μπήκαν περισσότερο ή λιγότερο στις ζωές μας. Είναι πράγματι λυπηρό να μην έχουν επιθυμήσει, τελικά, να γίνουν καλύτεροι.

Μαγειρίτσα: Το δράμα του σεφ «Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε τη συνταγή της μαγειρίτσας μας. Όχι με συκωταριά αρνιού …», «Με κοτόπουλο;», «Όχι, γιατί ακόμα και το κοτόπουλο έχει λιπαρά. Θα τη μαγειρέψουμε με στήθος γαλοπούλας που ‘ναι σαν σόλα, αλλά δεν έχει ίχνος λιπαρών», «Θα την αβγοκόψουμε, σεφ, στο τέλος;», «Όχι γιατί το αβγό επιβαρύνει τη χοληστερίνη. Εγώ τη λούζω με ροδόνερο», «Μαρούλια, φαντάζομαι, θα βάλουμε», «Όχι, γιατί νεότερες έρευνες έδειξαν ότι στα φύλλα του μαρουλιού επικάθεται μια ουσία που ευθύνεται για το σπάσιμο των νυχιών και γι΄ αυτό να προτιμάτε ρόκα και μάλιστα τα κοτσάνια της και μόνον»,

«Κοκορέτσι θα μαγειρέψουμε, σεφ;», «Βεβαίως. Τίποτα δεν θα στερηθείτε. Θα είναι ένα εναλλακτικό κοκορέτσι. Με σχοινόπρασο το οποίο θα έχετε μαρινάρει σε μπαλσάμικο και μελάσα από βραδύς και θα παίξει εξαιρετικά τον ρόλο του εντέρου», «Και μέσα, σεφ;», «Μέσα θα βάλουμε πιπεριές τριών χρωμάτων και λαχανικά διάφορα, μελιτζάνες, κολοκύθια, τον ανθό του κολοκυθιού και τον ανθό της παπαρούνας και άφθονο κουκουνάρι για να ξεγελάει το δόντι και οπωσδήποτε τζίντζερ.

Επίσης, του πάει εξαιρετικά ο τραχανάς … για να τιμήσουμε και την παράδοση και καρύδια μαζί με το τσόφλι γιατί στο τσόφλι του καρυδιού είναι όλες οι βιταμίνες.», «Θα το ψήσουμε στα κάρβουνα, σεφ;», «Όχι, το κάρβουνο, ως γνωστόν, είναι καρκινογόνο γι΄ αυτό να προτιμήσετε να το ψήσετε στον ατμό», «Μα, πόσο χρήσιμες είναι οι πληροφορίες που μας δίνετε! Θα μας μιλήσετε και για το αρνί, σεφ;», «Αλίμονο! Τέτοιες μέρες επιβάλλεται.

Στην κοιλιά του αρνιού να βάλετε ψιλοκομμένο νεροκάρδαμο, λεβάντα και τσουκνίδες, όσο πιο ξερές. Επίσης, να του τρυπήσετε τα μπούτια και να βάλετε σέλερι και μαντζουράνα. Του πάει εξαιρετικά. Στο στόμα … ανοίξτε τη σιαγόνα του άφοβα, να βάλετε ανά δόντι ένα μύρτιλο που είναι αντιγηραντικό και βοηθάει στην καλή κυκλοφορία του αίματος και πασατέμπο που έχει μεγάλη ποσότητα σιδήρου», «Ενδιαφέρον ακούγεται, σεφ! Μουυυυυυυυυ τέλειο! ΜΟΟΥυυυυυυ! Πεθαίνω! Λιώνω!»,

«Και σας έχω κι άλλο ένα μυστικό. Στο κεφάλι του αρνιού να δημιουργήσετε κάτι σαν μαντήλι (που φοράνε οι γριές στα χωριά, για να τιμήσουμε και την παράδοση) από δεντρολίβανο και κουκουνάρια ολόκληρα, βουτηγμένα σε μπούκοβο που βοηθάνε την πέψη και να περιλούσετε με χτυπημένα φασόλια που βοηθάνε τον φυσικό εξαερισμό του σώματος. Στα μάτια του δε, να βάλετε ολόκληρα λάιμ».

Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ το ΑΡΝΙ ΕΦΑΓΩΘΕΙ … και η προβατοποιημένη ανθρωπότητα

εξακολουθεί να κοιμάται και να τρώγεται!!!!

Nemesis12

secretproduction

Loading...

Σχόλια Αναγνωστών (80)

 1. 0
  0
  aei sixtir asxeth me tis anohsies poy grafeis.tholokoyltoyriara toy koloy.
 2. 0
  0
  ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ …ΑΥΤΗ Η ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΙΚΗ ΣΕΧΤΑ ΤΩΝ ''ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ '''…ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΨΥΧΑΚΗΔΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΕΣ ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟ ΕΧΕΙ [ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ]…ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΡΩΝΙΚΟ ΣΤΥΛΑΚΙ ΣΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΕ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ..Η ΜΙΚΡΗ ΜΟΥ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΚΑΤΙ…ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΔΕΝ ΤΟ ΚΟΒΩ…ΘΑΝΑΤΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΥΛΗ …ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΥΠΕΡΦΥΣΙΚΟ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΘΑΥΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΘΕΟΣ [ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΑ ] ΠΕΘΑΙΝΕΙ …ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΠΩΣ ΑΝΑΣΤΑΙΝΕΤΑΙ…ΕΔΩ ΣΕ ΘΕΛΩ ΞΕΡΕΙΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ …Η ΜΟΝΟ ΤΟ ΕΥΚΟΛΟ ΣΤΥΛΑΚΙ ΤΗΣ ΕΙΡΩΝΙΑΣ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙΣ…ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ …ΟΤΑΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ ΤΟ ΚΑΚΟ ΞΕΧΕΙΛΥΖΕΙ.. [ ΚΤΑΠΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΜΗΛΟ ΤΟΝ ΔΕ ΚΟΝΩΠΑ ΔΙΥΛΙΖΟΝΤΕΣ]…ΟΥΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΚΑΙ ΦΑΡΙΣΣΑΙΟΙ ΥΠΟΚΡΙΤΑΙ….ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ
 3. 0
  0
  ειναι ντροπη να υπαρχουν ανθρωποι που κατηγορουν την πιστη μας. λες και στο σβερκο τους καθεται να πουμε. τους ενοχλει που πιστευουμε. οτι γουσταρουμε κανουμε ρε. και το κρατος μας υποχρεουται να συμμετεχει στις ορθοδοξες γιορτες, γιατι αυτοι που πολεμησαν για να ειμαστε εμεις εδω ελευθεροι και να εχουμε κρατος ηταν πρωτα χριστιανοι και μετα ελληνες. αν δεν υπηρχε η ορθοδοξια δεν θα βρισκοταν ουτε ενας σημερα να πει ειμαι ελληνας. εσεις που τωρα βγαζετε γλωσσα αν ειχαμε ισλαμ θα ησασταν απο τους πρωτους που θα προσκυνουσατε τον αλλαχ.
 4. 0
  0
  Τάδε έφει κι εφγε! Είναι σίγουρα πολύ στενάχωρα όλα αυτά και φαίνονται τόσο παράλογα …Έτσι για τον αρθρογράφο ίσως χρειάζεται να αλλάξει πλανήτη! Γιατί δεν μπορεί να τα διακρίνει μέσα του την τον οδηγάει στο να τα γράφει γιατί δεν καταλαβαίνει ότι: όσο πατά στο τσιμέντο η επάνω στα χορτάρια όσο του φταίνε όλα αυτά δεν βλέπει ο,τι το μόνο του πρόβλημα είναι η κρίση που έχει για όλα αυτά.
 5. 0
  0
  Eisaste oloi iperoxoi.!!.. to pragma xontrainei oso pernaei o kairos..I ANIFORA diskoli..kai I KATIFORA..safws efkoloteri.. ..kali dinami se olous k kalo pasxa!!!
 6. 0
  0
  δεν ξερω αν τ αρνακι κτλ τα φτιαχνεις ετσι οπως μας λες αλλα σιγουρα καποιο απο τα βοτανια που πινεις…σε τερματισε μανδαμ . Περαστικα σου .
 7. 0
  0
  agapate allilous.auto tha mas dwsei dynami gia ton agwna pou exei arxisei
 8. 0
  0
  Αγαπητή αρθρογραφε, πως μπορεις να περιορισεις και να καταδικασεις την ορθοδοξια μεσα σε ενα αρθρο 10 γραμμων?Χωρίς να μελετήσεις, χωρίς να ψάξεις? Είναι λες και κρίνεις το περιεχόμενο ενος ώκεανου βάζωντας το κεφάλι σου κάτω απο το νερό και αυτό δίχως μάσκα. Ψάξε, μελέτα και η Αλήθεια θα σου δοθεί…..
 9. 0
  0
  Είναι αυτό που λένε κάποιοι πιστοί:πως γίνεται να βλέπουν παπικοί,αρμένιοι,εβρέοι,και λοιποί το θαύμα που συντελείται κάθε χρόνο και να μη πιστεύουν στην αλήθεια του εναθρωπίσεως Θεού;


  Απλά χριάζονται πνευματκό κολλύριο!
  ΚΑΛΗ ΙΑΣΗ!
 10. 0
  0
  ΜΠΑΦΟΧΟΡΤΟ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΧΑΣΙΣΙΟΥ
  Το λιβάνι όπως και το χασις περιέχει τετραυδροκαναβινόλη (THC).
 11. 0
  0
  Για ποια ανασταση μιλατε ρε παιδια ???
  Αυτην που τον ειδαν 10 νοματαιοι δικοι του η μανα τ και η αγαπητικια τ ???
 12. 0
  0
  Για πιο παναγιο ταφο μιλατε ρε παιδια ??
  Για τον ναο της Αρτεμιδος ?
 13. 0
  0
  Για τι αναπτηρες ψαχνουν ρε παιδια ???
  αφου εχουν την καντηλα με το ασβεστο φως ???
  Δουλευομαστε ????????
 14. 0
  0
  μας κουρασες κοπελια με την ακατασχετη μπουρδολογια σου!ενα συμπλεγμα μπερδεμενων ιδεων!αντε να τα ξεμπλεξεις κ μετα ξαναγραψε αρθρο.
 15. 0
  0
  11:28 προσεχε πως μιλας.σαν τον απιστο Θωμα εισαι,επρεπε να δει πρωτα για να πιστεψει.αν και εσυ να τον εβλεπες,παλι δε θα πιστευες.
  10:15 εσυ κανεις μπαφο εσυ ξερεις.μονο κοψτο γιατι σε πειραζει.
 16. 0
  0
  ΤΑ ΙΔΙΑ ,ΤΑ ΓΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ.ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΣΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΕΙ….ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΩΡΑΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΧΕΤΕ ΖΕΣΤΗ ΚΑΡΔΙΑ.ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ,ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΕΣ,ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΙΑΓΙΑΔΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΜΑΝΤΗΛΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΜΥΝΗΜΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΙΑ ΑΓΑΠΗ.ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΔΕΝ ΔΙΑΦΩΝΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ,ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΜΗΝ ΤΑ ΙΣΟΠΕΔΩΝΕΤΑΙ ΟΛΑ.ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΠΑΡΑΝΟΜΑΣΤΗ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ.ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ.ΑΣ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΘΟΥΜΕ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ.ΓΙΑΤΙ ΣΑΣ ΕΝΟΧΛΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΜΥΝΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΥ ΕΧΩ ΕΓΩ ΜΕΣΑ ΜΟΥ.ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΕΤΑΞΩ ΣΑΝ ΠΑΛΙΟΡΟΥΧΟ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΕΧΩ ΜΑΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ.ΑΓΑΠΗ Η ΔΙΚΙΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ,ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ Η ΔΙΚΙΑ ΜΟΥ.ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣΤΕ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΑΣ.Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΟΝΤΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΜΥΝΗΜΑ ΤΟΥ(ΡΑΣΟΦΟΡΟΙ Η ΜΗ,ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ,ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΞΕΡΕΤΕ)ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΠΑΠΑΔΕΣ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΩΣΑΝ,ΓΙΑΤΙ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΙΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ,ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ, ΤΟΥΣ ΧΑΛΑΣΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΦΟΒΗΘΗΚΑΝ ΜΗΝ ΧΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΤΟΥΣ.

  ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΣ ΜΗΝ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ !!!


  skata original
 17. 0
  0
  skata original
  ΔΕΝ εχεις ιδεα τι ειναι αγαπη και ουτε μιλησε ποτε ο χριστος για αγαπαη και ο χριστος ειναι δημιουργημα τον παπαδων (κωνσταντινος , αυτοκρατωρα της ανατολικης ρωμαικης αυτοκρατοριας μεγα μαιστρο του μιθραισμου)
  15 Μαρτίου 2014 – 1:35 μ.μ.
  Μια χαρα μιλαω !
  τι ειναι αυτο πυ περιγραφεται στα ευαγγελια ??
  ανασταση ή μια εμφανση φαντασματος ???
  Οσο για τον θωμα , ειναι ταομα στα εβραικα που σημαινει διδυμος .
  Φτανει με τα παραμυθακια !
 18. 0
  0
  Μήπως ο αρθρογράφος διαβάζει πολύ Καστανέντα και κατεβάζει τρελομανίταρα, σπέις κέικς και δε συμμαζεύεται ;
 19. 0
  0
  Ρεεεεε ……χριστιανος = τρελλος.
  Ιερη τρελλα.
  Γατακια…..ε….γατακια….
  Ενας αλλα Λεων…..
 20. 0
  0
  για τόν15 μαρτίου 2014.''ΔΕΝ εχεις ιδεα τι ειναι αγαπη και ουτε μιλησε ποτε ο χριστος για αγαπη''

  ΕΝΤΑΞΕΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΙΔΕΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΠΗ.ΠΕΣ ΜΟΥ ΕΣΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΩ! ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΤΕΛΙΚΑ…;;; ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΜΙΛΑΜΕ ΑΛΗΘΙΝΑ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΜΕ ΤΕΛΙΚΑ.

  STRANGER ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΕΝΑ,ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑΚΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΕΔΩ ΟΙ ΠΑΡΕΥΡΙΣΚΟΜΕΝΟΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ Η ΑΓΑΠΗ,ΚΑΙ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΕΧΕΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΦΟΒΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΑΙΖΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ.

  Ν.ΞΥΛΟΥΡΗΣ : ''ΒΟΗΘΑ ΚΑΛΕ ΜΟΥ ΜΗΝ ΦΑΓΩΘΟΥΜΕ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ''


  skata original
 21. 0
  0
  Ηθελα να ξερα γιατι μπαινουν στον κοπο να σου απαντουν 2.45
  Αλλα και σενα τι σε κοφτει που πιστευουμε?γιατι τοσο μενος ?
  Καθενας μας ας κανει οτι θελει και να αλληλοσεβομαστε τα πιστευω μας μπορουμε??ακρη δεν βγαινει γιατι ο καθε ενας το γυριζει εκει που αυτος με τη δικη του νοημοσυνη νομιζει οτι ειναι σωστο.αρα που θα παει αυτη η αντιπαραθεση?πουθενα !!!!!!!!!αρα ας σεβαστουμε τον εαυτο μας !!!σταματωντας αυτο το τοσο χαζο παιχνιδακι του παραλογου!!!!!
 22. 0
  0
  Ενας αλλα Λεων…..
  15 Μαρτίου 2014 – 5:40 μ.μ.
  Χριστιανος =κρετινος (παραφραση -μπαμπινιωτης)
  "" χαζο παιχνιδακι του παραλογου!!!!!
  15 Μαρτίου 2014 – 8:12 μ.μ.""
  καταρχην ,ειδες εσυ να απαντανε πουθενα ????
  κατα δευτερο λογο , παραλογη ειναι μονο η θρησκεια (σαν ενοια) και πιο παραλογο ειναι να συνδεει εδω ο καθε βαρεμενος οποιοδηποτε θεμα με την θρησκεια !
  Και σε τελικη , αν ειναι αγιο το φως με γεια του και με χαρα του !
  ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΜΕ ΤΙΜΕΣ ΑΡΧΗΓΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ????????
  ΑΜΕΣΑ ΥΠΟΒΙΒΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΙΕΡΟΤΗΤΑ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΕΚΝΕΥΡΙΖΕΤΑΙ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟ ΑΝΘΡΩΠΟ !
  ΑΝ λειτουργουσε λιγο σαν ανεξαρτητη η διακιοσυνη θα ειχαν φαει του κοσμου τις αγωγες και τις μυνησεις !!
  "skata original"
  Αγαπη ειναι το αυτονοητο ! ειναι η "ορεξη να ζησεις" !
  ΔΕΝ ειναι κατι παραξενο ουτε κατι που ειπε ο χριστος σαν καινουργιο.
  Το ολο θεμα ειναι οτι η πιστη και το δογμα προβατοποιουν τον ανθρωπο.
  Επισης απανταω-σχολιαζω για την πιθανοτητα να διαβαζει και καποιος που "αρχιζει να ξυπναει" και με τις φανφαρες της θρησκειας απο ορισμενους ενεργοποιηται τον φοβο λογο της προγενεστερης διδαχης-παπαρολογιας που φαγαμε ολοι μας στα παιδικα μας χρονια και επειτα.
  (πιθανος αγαπη =αγω-παν)
  • 0
   0
   Θελω λιγο να αναρωτηθεις ποιος ειναι πραγματικα ελευθερος.
   Αν εχεις παθη εισαι ελευθερος???αν σε σερνει π.χ.η λαιμαργια,η ατιμια ,το ψεμμα κλπ εισαι ελευθερος???
   Αν σε κρατουν υλικα αγαθα εισαι ελευθερος???σπιτια,αυτοκινητα κλπ.
   Ποιος μπορει να πει οτι ειναι ελευθερος απο αυτα???τα νηπια,οιΑγιοι και οι τρελλοι.
   Να γιατι χριστιανος (πραγματικος κι οχι κατ'ονομα) =τρελλος=Αγιος=νηπιο.
   Συνεχως πολεμουν για την απεξαρτηση απο παθη,υλικα αγαθα,απολαυσεις κλπ.
   Δεν συμφωνω οτι χριστιανος=κρεττινος.
   Σκεψου λιγο και νομιζω θα συμφωνησεις.
   Οσο αφορα το φως στα πλαισια της τρελλας μας ειναι κι αυτο…..του αποδιδουμε την ανωτερη τιμη….ε…και λοιπον???μη μας πουν τριτοκοσμικους???δεν μας χ@ζουν καλυτερα???ολο εδω ερχονται και κωλοτριβονται….τυχαιο???
   Οσο και να βαραει κανεις το καστρο που λεγεται εκκλησια δεν πεφτει γιατι το σωμα της ειμαστε ολοι εμεις και παντα θα υπαρχει καποιος να την κραταει ορθια να δειχνει τον δρομο.
   Αλλα ειπαμε….μεγαλο θεμα που δεν λυνεται ετσι απλα.
   Ενας αλλα Λεων….
 23. 0
  0
  Τα αυτοαναφλεγόμενα κεριά
  Υπάρχει η άποψη ότι πρόκειται για μια απόκρυφη εφαρμογή που οργανώνουν οι κληρικοί του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων εδώ και αιώνες. Μία εκδοχή που προβάλλεται σύμφωνα με την άποψη αυτή είναι ότι τα κεριά έχουν εμβαπτιστεί προηγουμένως σε φώσφορο, ο οποίος έχει την ιδιότητα της αυτοανάφλεξης μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Ο φωσφόρος από την άλλη ως χημικό στοιχείο ανακαλύφθηκε κατά τον 17ο αιώνα και δεν απαντάται ελεύθερος στη φύση. Για τους υποστηρικτές αυτής της άποψης ήταν παρ' όλα αυτά γνωστές από πολύ παλαιότερα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής κάποιες «θαυματουργές ουσίες» ή «κρήνες» (πηγές) που παρουσίαζαν τέτοιου είδους φαινόμενα. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να σημαίνει ότι είτε ολόκληρος ο Πανάγιος Τάφος βρίσκεται σε μια τέτοια περιοχή είτε ότι χρησιμοποιείται αυτούσια κάποια πανάρχαιη «θαυματουργή ουσία» (χημική ένωση) της οποίας το όνομα και η σύσταση διατηρούνται μέχρι σήμερα ως ιερατικό «επτασφράγιστο» μυστικό. Εντούτοις, όπως υποστηρίζεται από πιστούς, η φλόγα που προέρχεται από το Άγιο Φως φέρεται να φωτοβολεί αλλά να μην προκαλεί καύση κατά τα πρώτα 33 λεπτά, σε αντίθεση με τη φυσική δράση της φωτιάς. Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση καταφανής είναι η σύγκριση που γίνεται αναφορικά όχι με το φως αλλά με τη φωτιά.Ο συγγραφέας Μιχάλης Καλόπουλος έχει δημοσιεύσει έρευνα που υποδεικνύει ότι τα αυτοαναφλεγόμενα υλικά και η θρησκευτική πυροτεχνουργία που ήταν γνωστή στην αρχαιότητα είναι επαρκή για να παράγουν το αποτέλεσμα που περιγράφεται ως «Άγιο Φως».
  Όπως ο ίδιος αναφέρει:
  «Με τη συνδρομή του Εργαστηρίου Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προσδιορίσαμε ότι η καταλληλότερη ουσία για μια τέτοια χρήση είναι ο λευκός φωσφόρος.

  Πως όμως θα μπορούσε κανείς να καθυστερήσει αυτή την αυτόματη ανάφλεξη ώστε να συμβεί με ελεγχόμενο τρόπο σε προκαθορισμένη στιγμή; Απλά, εάν ο φωσφόρος που συνήθως φυλάγεται κάτω από νερό για να μην αναφλεγεί, διαλυθεί σε κάποιο κατάλληλο οργανικό διαλύτη και μετά ένα πανί η κερί βουτηγμένο στο διάλυμα αυτό εκτεθεί στον ατμοσφαιρικό αέρα, η αυτοανάφλεξη δεν γίνεται αμέσως αλλά καθυστερεί εως ότου εξατμιστεί σχεδόν τελείως ο διαλύτης. Στη συνέχεια το υλικό αρχίζει πρώτα να καπνίζει και τέλος αναφλέγεται, με ζωηρή φλόγα. Σημειώστε τη λεπτομέρεια της αργής προοδευτικής ανάφλεξης που ταιριάζει με τις περιγραφές των αυτοπτών μαρτύρων: "φωτιές ανάβουν σποραδικά αυτόματα σε κεριά και σε καντήλια, με «θεία» παρέμβαση, αφού αρχίσουν να καπνίζουν πριν για λίγη ώρα." Αν όμως ο ίδιος ο παντοδύναμος Θεός άναβε θαυματουργικά κάθε χρόνο τα κεριά και τις καντήλες τι ανάγκη είχε να τα κάνει να καπνίζουν για ώρα μέσα στην κατάμεστη από πιστούς, ασφυκτικά γεμάτη εκκλησία και δεν τα ανάβει δια μιάς; Τα πειράματά μας έδειξαν ότι η αυτόματη ανάφλεξη των κεριών μπορεί να επέλθει με ελεγχόμενη χρονοκαθυστέρηση ημίσειας ώρας και άνω εξαρτώμενης από την πυκνότητα του διαλύματος του φωσφόρου και του τύπου του οργανικού διαλύτη που χρησιμοποιεί κανείς.


 24. 0
  0
  Δλδ το πας ολ το θεμα στα υλικα αγαθα αν και δεν ειναι ακριβως ετσι γιατι αλλο η απολαυση του υλικου αγαθου και αλλο η αναγωγη τους σε σκοπο ζωης!
  ΑΛΛΑ μετα υπερασπιζεσαι τις "ΤΙΜΕΣ ΑΡΧΗΓΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ" !!!
  Αυτα τι ειναι ??? δεν ειναι υλικα ???
  ασε το τρελος = αγιος = νηπιο !!!
  δλδ ο τρελος και το νηπιο δεχονται το δουλος ?????
  Αλλα αντ αλλων !!
  Δλδ ουσιαστικα επιβεβαιωνεις το κρετινος = παραφραση του χριστιανος (μπαμπνιτωτης το λεει , θκος σας)
  (υπαρχει και η εκφραση , ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΡΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΕ ΜΟΥ ?????)
  ΟΛΟΙ κωλοτριβονται εδω οπως λες γαι τη ΜΑΣΑ και μονο !
  ΤΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΕΤΕ (εκλησια) τα 5 τρις ευρω μετρητα ???
  θα φτιαξετε τη χρυση ιερουσαλημ ???
  • 0
   0
   Κυττα…..δεν ανεφερα οικογενεια,φιλους,παιδια κλπ για να μην φανω σκληρος γιατι το να αποχωριζεσαι απο αυτα ειναι πολυ πιο δυσκολο απο τα υλικα αγαθα.
   Γιατι λεει δωσε μου την καρδια σου….οπου η καρδια σου και συ.
   Οσο για το δουλος καλυτερα δουλος(οπως κιαν το δεις) Χριστου για την νικη κατα των παθων παρα δουλος τους…..να με σερνουν απ'την μυτη τα παθη(οχι οτι ειμαι αναμαρτητος….αγωνα κανουμε).
   Και σκεψου λιγο αυτα που ειπαμε….νηπιο…Αγιος…τρελλος….θα την βρεις την ακρη καποια στιγμη….αφηνε παντα μια χαραμαδα και μην εισαι τοσο αρνητικος….
   Σκεψου ξανα ποιος ειναι ελευθερος και θα το δεις το μονοπατι…νασαι σιγουρος.
   Ενας αλλα Λεων….
 25. 0
  0
  "το καστρο που λεγεται εκκλησια"
  ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΣΤΡΟ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ??
  ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΜΗΠΩΣ ??
  Μωρε θα σαριστει και συντομα κιολας !
  ΔΕΝ θα κρυβονται για παντα τα ψεματα σας!
  • 0
   0
   Καλα…το χαμοσπιτο….εκει κολας???χωρις εμας δεν υπαρχει εκκλησια….εμεις ειμαστε το καστρο..εεε…το χαμοσπιτο…
   Ανοιξε αυτια….ο εχων ωτα ακουειν ακουετω….γιατι το ειπε ενω ολοι εχουμε αυτια…
   Εχουμε ματια και δεν βλεπουμε….αυτια και δεν ακουμε.
   Ενας αλλα Λεων….στο χαμοσπιτο
 26. 0
  0
  μολις μιλησεις για Χριστο σε αθεο αντιδραει οπως ο δαιμονισμενος οταν του πετας αγιασμο.
 27. 0
  0
  ωραια σωθειτε εσεις οι ξυπνιοι κ αφηστε εμας τους χριστιανους να κοιμομαστε α σιχτιρ πια μας πρηξατε,που θα σας δωσουμε κ λογαριασμο!λυστε τα αλλα προβληματα σας πρωτα κ μετα βαλτε τα με τη θρησκεια!δεν καταλαβαινετε ο,τι κ να σας πουν!εγωιστες ανθρωποι πνευματικα τυφλοι!
 28. 0
  0
  εγωιστες ανθρωποι πνευματικα τυφλοι!

  ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΣΑΙ
 29. 0
  0
  16 Μαρτίου 2014 – 1:20 μ.μ.
  τον κακο σου τον καιρο που θα με πεις εμενα αθεο επειδη δεν πιστευω τις εβραικες παπαρολογιες και τον μεσια κατασκευασμενο απο παπαδες και μαιστρους του κωλου , αρκετα ευγενικος ημουν
  16 Μαρτίου 2014 – 1:25 μ.μ.
  ΑΙ ΣΕ ΟΙΚΤΙΡΩ ΕΓΩ κατακαημενε που δεν εχεις ΙΔΕΑ !
  Αλλα μονο εξυπναδες και καταρες της κακιας ωρας ειστε !
  Εγω σου ΕΥ- ΑΓΓΕΛΩ οτι θα ερθει το φως και θα ΔΕΙΣ γιατι τωρα εισαι τυφλος και αδαης .
  Μας εχετε πρηξει τοσα χρονια με τα "ευαγγελια" του εκφοβισμου και της αντινοησης γαι τα οποια δεν μιλατε κιολας ποτε γιατι ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΠΙΤΕΥΕΤΕ ΚΑΤΑΚΑΗΜΕΝΟΙ , πιο προβατα απο τα προβατα σας θελουν και το εχουν πετυχει !
  Ενας αλλα Λεων….
  16 Μαρτίου 2014 – 6:17 μ.μ.
  Γιατι εχετε την κακια συνηθεια να μην απαντατε ποτε και να συνεχιζετε την ακατασχετη παπαρολογια – εκφοβισμο -εθελοδουλισμο ???
  Να χαιρεστε τον σωτηρα σας που βυθισε τον κοσμο στην αμαθεια και στον μεσαιωνα , γιατι κανα καλο δεν βγηκε απο αυτη την ιστορια !
  ΕΑΝ εχεις ενα καλο να πεις , ΠΕΣΤΟ , μην ξεγλιστρατε συνεχεια , φτανει η αερολογια !
  • 0
   0
   Βυθισε στην αμαθεια???μαλιστα….δεν μπορω εγω να σου ανοιξω τα ματια…μονος σου πρεπει να το κανεις….αλλιως μεινε καρφωμενος στις αντιληψεις που εχεις….καλα πας….τον γκρεμο δεν βλεπεις.
   Ωστε αυτο πιστευεις…..οτι ο χριστιανισμος ο ορθοδοξος εριξε τον κοσμο στον μεσαιωνα…τα εχεις λιγο μπερδεμενα…..λες να εμφανιστηκε ο χριστιανισμος τον μεσαιωνα???
   Ποιος εξυψωσε την γυναικα….ποιος δεχθηκε τους παντες….ποιος ειπε αγαπα τον πλησιον σου ως εαυτον….ειδες πουθενα βια???παροτρηνση στο κακο μηπως???λεει πουθενα κλεψε???κοροιδεψε???βιαζε???χτυπα???
   Διαβασε λιγο και δεν θα χασεις….αλλα θελει κωλο απο κρανια για να εφαρμοσεις εστω και κατι(ενα πειραμα θα σε πεισει).
   Στα ευκολα ολοι ειμαστε ωραιοι και πρωτοι….για να σε δω λιγο στην κατακτηση της αρετης εστω των Αρχαιων Ελληνων να δουμε πως μπορεις να αναμετρηθεις.
   Γι'αυτο φιλε ειμαστε στον καναπε….δεν εχουμε μαθει στα δυσκολα,στη στερηση,στα λιγα….
   Γιατι νομιζεις φθασαμε σ'αυτο το χαλι…..για πηγαινε λιγο πισω και δες ποσο ολιγαρκεις ηταν οι παππουδες και οι γιαγιαδες μας…..ολους αυτους που θαυμαζουμε και θελουμε να μοιασουμε ηταν σαν εμας τωρα???
   Ακομη και ο Αλεξανδρος οταν επεσε στα ωπα και στα γλεντια εγινε ευαλωτος και στο τελος αντε γεια.
   Δες τι εθιμα κραταμε με μαζικη συμετοχη….ακομη και οι αλοδαποι….οτι εχει μασα και πιοτο….οταν εχει λιγο αγωνα και ασκηση π.χ.νηστεια την κανουμε με ελαφρα πηδηματακια.
   Σκεψου λιγο λογικα….ευκολα γκρεμιζεις αλλα δυσκολα χτιζεις….οτι καλο θελει κοπο…..και εχουμε ξεμαθει….και δικαιολογημενα ισως λογω της ταχυτητας αλλαγης ολων γυρω αλλα και της ανυπομονησιας…..ακομη και στη φυση το ιδιο φερομαστε…..ενα κοτοπουλο το εχουν ετοιμο σε ενα μηνα ενω κανονικα θελει εξι.
   Τελος παντων…ειπαμε…μια ζωη να τα λεμε παλι ακρη δεν θα βρουμε.
   Ψαξε διαβασε δες και δεν θα χασεις.
   Καλοπροαιρετος νασαι.
   Ενας αλλα Λεων????
  • 0
   0
   Δεν μας λες και ποιο ψώνιο είσαι που αποκαλείς τον εαυτό σου διάσημο; Κανένα ψωνισμένο τούβλο της τηλεόρασης θα είσαι που δεν ξέρει να συντάξει σωστά μια πρόταση και ασχολείται κατινίστικα με το τι κάνουν οι άλλοι. Ο εκσυχρονισμός για την Ελλάδα βρε νεοφιλελεύθερο τούβλο, είναι για εσένα είναι μόνο να εξαλείψουμε την θρησκεία; Δεν σε ενοχλεί η αμάθεια ή η ημιμαθεια του είδους σου που είναι χειρότερη, δεν σε ενοχλεί η αισχρή οδική και κοινωνική συμπεριφορά του νεοέλληνα μαλακά, δεν σε ενοχλεί το κατιναριο που επικρατεί στην τηλεόραση που ασχολείται με τα εσώρουχα και γενικά την ζωή των άλλων ψώνιων σαν και εσένα, της τηλεόρασης που στραβώνει τον κόσμο και τον κατευθύνει να ζει έναν ηλιθιο τροπο ζωής.; Και όχι αυτά δεν τα προκαλεί η θρησκεία βλήμα το προκαλεί το ηλιθιο είδος σας των ΜΜΕ η καλύτερα ΜΜΑ έπρεπε να λέγονται ( μέσα μαζικής αποβλακωσης). Αυτά θα έπρεπε να εξαλείψουμε πρώτα που προωθούν σαν πρότυπα κάτι αστοιχειωτα τούβλα σαν εσένα και κάτι αγράμματες άφωνες ψωνάρες σαν τον Παντελιδη και την Παολα. Λες και ξαναλές ότι είναι απάτη το Άγιο Φως. Έχετε προσπαθήσει πολλές φορές τύποι σαν και εσένα και ειδικά οι Εβραίοι να το αποδείξετε, έχετε κάνει κάθε πιθανό και απίθανο τεστ αλλά αποτύχατε. Γι αυτό έχετε λυσσάξει. Δεν σε υποχρεώνει κανένας να πιστεύεις ούτε σε υποχρεώνει να πηγαίνεις στους Αγίους Τόπους. Απλά πάτε για να διαμαρτύρεστε ότι ταλαιπωρηθήκαμε για να προκαλέσετε ντόρο και να περάσετε την προπαγάνδα σας. Δικαίωμα σας να είστε ο,τι θέλετε εμάς αφήστε μας ήσυχους να πιστεύουμε ο,τι θελουμε.
 30. 0
  0
  για τον φίλο 15 μαρτίου 09:56 και για όλους μας..
  ''Αποφασίστε, ή μάλλον επιλέξτε που θέλετε να είστε. Από την μία υπάρχει ο φόβος, η συρρίκνωση, το κουτί, το εγώ, εκεί που δεν αισθάνεστε βολικά και χάνετε την ζωή μέσα από την μιζέρια και την απογοήτευση και από την άλλη αυτή η αγάπη που είναι άπειρη χωρίς να κρίνει, λαμπερή, χωρίς όρια, εκεί που αισθάνεστε χαρούμενοι, αισθάνεστε ένωση με τον κόσμο και τους ανθρώπους και ..μιά ροή που μπορείτε να είστε δημιουργοί του μαγικού κόσμου της υλοποίησης.


  Κάποτε κάποιος μου είπε. Καλά η αγάπη, αλλά η αλήθεια βρίσκεται πέρα από αυτήν. Εκεί που δεν υπάρχει αγάπη ή φόβος. Εκεί που υπάρχει σιωπή και ηρεμία. Σωστό αυτό. Αλλά φτάστε πρώτα την αγάπη και περάστε μέσα από αυτήν σε κάθε κύτταρο της ύπαρξής σας προς εσάς, τους άλλους ανθρώπους, την φύση, την ίδια σας την ύπαρξη και μετά υπερβείτε την. Ας ζήσουμε την αγάπη πρώτα λοιπόν. Ας αγαπηθούμε και ας αγαπήσουμε, ας δεχτούμε την αγάπη χωρίς φόβο.
  Εσείς επιλέγετε εάν ανοίγεστε στην αγάπη ή στον φόβο, εσείς επιλέγετε πως ο λόγος σας μέσω της σκέψης σας ορίζει την ζωή σας. Και όταν είσαι στην αγάπη και στον μη φόβο τότε είσαι δημιουργός της αφθονίας σου. Χαίρεσαι που υπάρχεις και υπάρχουν και οι άλλοι γύρω σου, ενώνεσαι μαζί τους και με τον κόσμο όλο και τα θαύματα αρχίζουν να γίνονται στην ζωή σου. Απλοχεριά αγάπης σημαίνει και απλοχεριά στην ζωή σου. Αφθονία.
  Είστε δημιουργοί της πραγματικότητάς σας. Το ρήμα φοβάμαι είναι από μόνο του μια λέξη με δόνηση συρρίκνωσης. Ο φόβος λοιπόν φοβάται. Τι φοβάται ο φόβος; Την αγάπη. Η αγάπη αγαπά. Δεν μπορεί να φοβάται. Αγαπά ακόμα και τον φόβο. Είναι σαν το φως και το σκοτάδι. Το σκοτάδι όταν πέφτει στο φως διαλύεται, το φως όταν φωτίζει σκιες τις εξαφανίζει. Κι όμως συνυπάρχουν. Εσύ διαλέγεις που θα πας. Στο φως ή στο σκοτάδι. Ισορροπία είναι η απάντηση. Και ισορροπία σημαίνει να γνωρίζεις ότι δεν ξέρεις τίποτα. Οτι υπάρχεις ανάμεσα σε φως και σκοτάδι και επιλέγεις να είσαι στο φως.
  Επιλέγεις να ζεις στην αγάπη.
  Γιατί επιλέγεις να αγαπάς και να μην φοβάσαι. Θυμήσου αυτό. Ο φόβος πάντα φοβάται. Είναι αυτό το ρήμα του. Η ενέργειά του. Ο φόβος φοβάται την αγάπη. Οταν βρίσκεσαι στην αγάπη ο φόβος εξαφανίζεται. Για να δώσει την θέση του στην Πίστη. Και τότε αρχίζει η μεταμόρφωση. Η αφθονία και τα θαύματα.
  Αγάπα. Αγαπάν. Αγεί εις το Πάν. Οδηγήσου στα πάντα. Απείρος, Αιώνιος, Ολοκληρωμένος καιΠλήρης όπως ήσουν όταν γεννήθηκες. Την στιγμή που γεννήθηκες δεν ήσουν στο κουτάκι…''
  Σωτήρης Ζαφείρης


  skata original
 31. 0
  0
  συνέχεια για τον φίλο 15 μαρτίου 09:56 και για όλους μας

  Λοιπόν αν βάλουμε ολες τις θρησκείες,φιλοσοφίες,κοσμοθεώρειες σε ενα μεγάλο καζάνι και πάρουμε το απόσταγμα…ΑΥΤΟ δεν θα είναι τίποτα αλλο παρά καθαρή ΑΓΑΠΗ. αυτή και μόνο αυτη είναι το συστατικό της δημιουργίας.αυτή και μόνο αυτή είναι το υπέροπλο που διαθέτουμε απέναντι στο φόβο που μας πούλανε.
  τώρα,με το να χλευάζεις εμένα που μέσο του Χριστού ανακάλυψα την αλήθεια αυτη μόνο αγάπη δεν δηλώνει απο μέρους σου. η αγάπη δεν είναι αυτονόητη,μακάρι να ΄ταν αλλά δεν είναι.αυτο που οφείλουμε είναι να την κάνουμε εμείς αυτονόητη με τις πράξεις μας και τις εκδήλωσεις μας καθημερίνα- κάθε στιγμή και αυτό να είναι τρόπος ζωής.ετσι εξαφανίζεται ο φόβος,δεν έχει πλέον χώρο να σταθεί.ετσι κατάρεει το συστημά τους χωρις να ανοίξει ρουθούνι,και όλα ανατρέπονται μονομιάς.''ΑΝΤΕ ΘΥΜΑ ΑΝΤΕ ΨΩΝΙΟ ΑΝΤΕ ΣΥΜΒΟΛΟ ΑΙΩΝΙΟ ΑΝ ΞΥΠΝΗΣΕΙΣ ΜΟΝΟΜΙΑΣ ΘΑ ΡΘΕΙ ΑΝΑΠΟΔΑ Ο ΝΤΟΥΝΙΑΣ''
  αυτό είναι το μεγάλο μυστίκο και η αληθειά.αυτο παλέυουν να μας κρύβουν.οταν το αντιληφθούμε πραγματίκα,απο καρδιάς που λεει ο STRANGER τους φάγαμε λάχανο με αγάπη! η ουσία είναι η εκδήλωση της αγάπης παντού και στα πάντα,αν είσαι χριστιάνος,μουσουλμάνος,βουδιστής,αθεος λίγο σημασία εχει τελίκα.σημασία εχει να σαι ανθρωπος και να σε λούζει η ανθρωπιά.
  ΣΕ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ.ΑΝ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΧΟΥΜΕ ΧΑΣΕΙ ΤΟ ΠΑΧΝΙΔΙ……ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΑΔΕΛΦΙΑ…..ΓΕΡΑ STRANGER….ME THN ΑΓΑΠΗ ΤΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΜΑΣ ΔΕΝ ΑΠΕΙΛΟΥΜΑΣΤΕ ΜΕΣΑ ΜΑΣ,ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ.το πολυ πολυ να μας κατάσχεσουν κανα αυτοκίνητο,στ αρχ…. μας.

  skata original
 32. 0
  0
  " Ενας αλλα Λεων????
  16 Μαρτίου 2014 – 10:33 μ.μ."
  Προφανος δεν μιλας σοβαρα !!!
  Αυτα που λες ειναι τουλαχιστον αστεια !!!
  Εξυψωσε ο χριστιανισμος την γυναικα ??????????????????
  Δεν πας καλα αν το λες αυτο σοβαρα !!
  και ΦΥΣΙΚΑ και εριξε τν κοσμο στο μεσαιωνα χριστιανισμος
  Μηπως τον εκπολιτισε κιολας ????
  Θα μας τρελανετε !
  πριν τον χριστιανισμο ηταν η ελληνιστικη εποχη που εγινε η πιο γνωστη αναπυξη σε ολους τους τομεις και με τον σκοταδισμο του χριστιανσμου και της αλλης αιρεσης του ιουδαισμου , του μωαμεθανισμου , ριξαν τον κοσμο στο σκοταδι και στο σωσων ο καθης τον κωλο του !!
  Επισης αυτα με τους καναπεδες και τη καλπεραση ισως να τα πεις στον εαυτο σου και σε πολλους σφωγγοκωλαριους κοματων εκκλησιων κλπ
  ΔΕΝ ειμαστε ετσι οι περσοτεροι και ακομα προσπαθητε να μην "βγουμε" απο τα μαντρια
  ΠΟΤΕ ΧΑΛΑΣΕ ΛΕΦΤΑ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ?????
  ΤΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΤΑ 5 ΤΡΙΣ μετρητα η εκκλησια ????
  Γιατι δεν απαντας ???

  skata original
  Αυτα που λες ειναι γενικα σωστα ,τωρα γιατι κοτσαρεις παλι μεσα το χριστο δεν κατλαβαινω !
  ΠΟΥ και ΠΟΤΕ διδαξε αγαπη ο χριστος ????
  και σε τελικη αν υπηρχε ενα φωτισμενος ανθρωπος τι σχεση εχει με τον γιαχβε και με παναγιους ταφους και με τριχες κατσαρες ????
  ΥΓ
  αυτο το
  'ΑΝΤΕ ΘΥΜΑ ΑΝΤΕ ΨΩΝΙΟ ΑΝΤΕ ΣΥΜΒΟΛΟ ΑΙΩΝΙΟ ΑΝ ΞΥΠΝΗΣΕΙΣ ΜΟΝΟΜΙΑΣ ΘΑ ΡΘΕΙ ΑΝΑΠΟΔΑ Ο ΝΤΟΥΝΙΑΣ''
  παει καπακι στο
  20 ΧΡΟΝΩ ΓΟΜΑΡΙ ΣΗΚΩΣΑ ΟΛΟ ΤΟ ΝΤΑΜΑΡΙ ΚΙ ΕΧΤΙΣΑ ΣΤΗΝ ΕΜΠΑΣΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

  ;-)
  • 0
   0
   Τα 5 τρις δρχ (που υπολογιζουν 15-20διςευρω) εγιναν 5 τρις ευρω και εσυ τα μετετρεψες και σε μετρητα….μπραβο εισαι ωραιος.
   Εσενα θα περιμεναν τα τζιμανια μας της πολιτικης να τους επεσημανες τα χρηματα της εκκλησιας.
   Αν υπηρχαν αυτα τα χρηματα θα τα βαζανε χερι τα λαμογια εδω και χρονια.
   Αν πιστευεις τετοιε ανοησιες που γραφονται πως να συνεχισουμε την κουβεντα???δεν γινεται.
   Δεν μπορουμε να συνενοηθουμε οταν πιστευεις οτι για την κακη εφαρμογη των λογων του Χριστου μας φταιει ο Χριστος.
   Τι διαφορετικο διδασκαν οι αρχαιοι ημων προγονοι μου λες???
   Γιατι το κωνιο στο Σωκρατη….αν ειναι ανοησιες γιατι σε τουτο τον τοπο στεριωσε και δυναμωθηκε εδω και 2.000 χρονια….
   Αν ηταν ανοησιες βλακειες και ψεμματα τα επιβιωνε τοσους αιωνες???
   Τοσοι και τοσοι μεχρι σημερα ηταν τοσο μαλακες να πιστευουν ενα ψεμμα???
   Ο λογος της ορθοδοξης εκκλησιας ειναι πραξη ζωης…αν δεν γινει πραξη και μενει λογος τοτε ειναι κουφιο πραγμα….πραξη ειναι και ολα τα αλλα ειναι λογια του αερα.
   Τελος παντων….διαβασε λιγο προσπαθησε να το κανεις πραξη και τα ξαναλεμε αν ειμαστε καλα.
   Ενας αλλα Λεων…
 33. 0
  0
  ΑΥΤΗ Η ΠΝΕΥΑΜΑΤΙΚΗ ΛΕΠΡΑ που ακούει στο όνομα εβραικός μονοθεισμός και οι αιρέσεις του (χριστιανισμός-μουσουλμανισμός) δεν εχει να δείξει ουτε ενα καλό που να εχει προσφέρει στην ανθρωποτητα .
  Αντίθετα προσέφερε δογματισμό , καταστροφές , μεσαιωνισμό και εξακολουθεί να το κανει .
 34. 0
  0
  Eρωτηση
  Για ποια ανασταση μιλατε ρε παιδια ???
  Αυτην που τον ειδαν 10 νοματαιοι δικοι του η μανα τ και η αγαπητικια τ ???
  Απαντση
  11:28 προσεχε πως μιλας.σαν τον απιστο Θωμα εισαι,επρεπε να δει πρωτα για να πιστεψει.αν και εσυ να τον εβλεπες,παλι δε θα πιστευες.
  Ανταπαντηση
  Μια χαρα μιλαω !
  τι ειναι αυτο πυ περιγραφεται στα ευαγγελια ??
  ανασταση ή μια εμφανση φαντασματος ???
  Οσο για τον θωμα , ειναι ταομα στα εβραικα που σημαινει διδυμος .
  Φτανει με τα παραμυθακια !
  Ανταπαντηση
  ΜΠΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ
  ———————————————————————-
  ερωτηση
  Για πιο παναγιο ταφο μιλατε ρε παιδια ??
  Για τον ναο της Αρτεμιδος ?
  απαντηση
  ΜΠΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ
  ——————
  ερωτηση

  Για τι αναπτηρες ψαχνουν ρε παιδια ???
  αφου εχουν την καντηλα με το ασβεστο φως ???
  Δουλευομαστε ????????
  απαντηση
  ΜΠΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ
  ————————————————
  δηλωση
  Ρεεεεε ……χριστιανος = τρελλος.
  Ιερη τρελλα.
  Γατακια…..ε….γατακια….
  Ενας αλλα Λεων…..
  απαντηση
  ασε το τρελος = αγιος = νηπιο !!!
  δλδ ο τρελος και το νηπιο δεχονται το δουλος ?????
  Αλλα αντ αλλων !!
  (βασικα ουτε ο αγιος [αγνος] δεχεται το δουλος)
  ανταπαντηση
  ΜΠΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ
  ——————————-
  Δηλωση
  Να χαιρεστε τον σωτηρα σας που βυθισε τον κοσμο στην αμαθεια και στον μεσαιωνα , γιατι κανα καλο δεν βγηκε απο αυτη την ιστορια !
  ΕΑΝ εχεις ενα καλο να πεις , ΠΕΣΤΟ , μην ξεγλιστρατε συνεχεια , φτανει η αερολογια
  απαντηση
  ΜΠΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ
  ——————————
  ερωτηση
  Γιατι συζηταμε ???
  αφου ΔΕΝ απαντατε σε τιποτα !
  • 0
   0
   Ερωτηση.
   Εχεις παρωπιδες???
   Απαντηση.
   Μπααααααα!!!!
   Τοσες απαντησεις αλλα κανεις τον χαζο και επιμενεις τι αλλο να πουμε….μεινε στην τυφλα σου ….τυφλος τυφλους οδηγει.
   Απαντησε λοιπον εαυ οπως θελεις στα ερωτηματα σου για νασαι και ικανοποιημενος τι αλλο θες???
   Ασε που κανεις και θαυματα!!!!τα τουβλα …μετρητα….τις πετρες ….μετρητα….τα χωραφια …μετρητα…..τα βοσκοτοπια….μετρητα….και τι μετρητα…..ΕΥΡΩ!!!!θαυμα…θαυμα!!!!!
   Χαχαχα!!!εισαι ωραιος!!!!οπως σε βολευει ολα.
   Ερωτηση.
   Αληθευει οτι οπως σε συμφερει τα καραλαβαινεις???
   Απαντηση.
   Μπααααααααα!!!!
   Ερωτηση.
   Αληθευει οτι παριστανεις τον χαζο???
   Απαντηση.
   Μπααααααα!!!!
   Ασε ρε φιλε να χαρεις.
   Ενας αλλα Λεων…
  • 0
   0
   Ερωτηση.
   Για ποια ανασταση μιλατε ρε παιδια???
   Απαντηση.
   Γι'αυτη που ειδαν 10 νοματαιοι και μεις τους πιστευουμε γιατι ετσι γουσταρουμε…ειδες κανεναν απο αυτους να βγαζει χρημα???εκτος του Ιωαννη ολοι οι αλλοι και μαζι με αυτους εκατομυρια κοσμος πεθανε μαρτυρικα….εμεις μονο γι'αυτο τους πιστευουμε….εσυ πιστευε το αντιθετο ελευθερος ανθρωπος εισαι.
   Ερωτηση.
   Για ποιο Παναγιο ταφο μιλατε…για τον ναο της Αρτεμιδας???
   Απαντηση.
   Δλδ θελεις να μας πεις οτι εκει υπηρξε ναος της Αρτεμιδος…..μαλιστα…πιστευεεσυ αυτο αλλα δεν ειμαι υποχρεωμενος να το πιστευω και γω….παντως το σιγουρο ειναι οτι τωρα εκει ειναι ο Παναγιος Ταφος.
   Ερωτηση.
   Για τι αναπτηρες ψαχνουν ρε παιδια αφου υπαρχει η καντηλα με το ασβηστο φως….δουλευομαστε???
   Απαντηση.
   Μαλλον δουλευομαστε τοσα χρονια και καλα που ηρθες να μας ανοιξεις τα ματια….ρε που ησουν τοσο καιρο και πανε τα κοροιδα τοσα χρονια κατω καθε πασχα να δουν σοου με λειζερ και αυτοαναφλεγομενα κερια…..και παλι στο ξαναλεω ετσι γουσταρουμε ετσι πιστευουμε….εσυ πιστευε οτι θες.
   Ερωτηση.
   Χριστιανος=τρελλος
   χριστιανος=Αγιος=νηπιο….δλδο τρελλος και το νηπιο δεχονται οτι ειναι δουλοι???
   Βασικα ουτε ο Αγιος δεχεται οτι ειναι δουλος.
   Απαντηση.
   Η χαζος εισαι η τον χαζο παριστανεις….δεν εχω κατι αλλο να σου πω….παντως πιστευω οτι εθελοτυφλεις ….η δεν καταλαβαινεις οποτε τι να απαντησω….αφου εγω τα εξισωσα αυτα τα τρια γυρω απο την αδιαφορια τους στα υλικα αγαθα κλπ και συ μου λες αλλα….ποιος λοιπον λεει αλλα αντι αλλων.
   Ερωτηση.
   Να χαιρεστε τον Σωτηρα σας που βυθισε τον κοσμο στην αμαθεια και στο μεσαιωνα,γτ κανενα καλο δεν βγηκε απο αυτη την ιστορια.
   Απαντηση.
   Τοσα ξερεις τοσα λες….ημιμαθεια μεχρι εκει που δεν παιρνει……σου ειπα για την θεση της γυναικας και δεν σου αρεσε…..οταν στο γαμο λεει και οι δυο γινονται σαρκα μια αυτο εσυ πως το βλεπεις???οτι ειναι ανομοια???οτι δεν ειναι ισα μεταξυ τους???οτι ενωνεται αντρας με γαιδουρα???που ενοχλεισαι δεν καταλαβαινω….στο ξαναγραφω και εδω…..η κακη εφαρμογη των λογων του Χριστου στο περασμα των αιωνων δεν βγαζει φταιχτη τον Χριστο…..οπως ακριβως και η κακη εφαρμογη ενος νομου δεν βγαζει λαθος τον νομο…..
   Αυτα τα λιγα γτ το θεμα δεν εξαντλειται ετσι απλα…και ουτε ξεγλιστραμε ουτε αερολογουμε….μαλλον το αντιθετο συμβαινει.
   Εν ελευθερια πιστευει οπου γουσταρει ο καθενας…..εμεις εκει γουσταρουμε εκει πιστευουμε ποιο ειναι το προβλημα σου???μη σε χαλασουμε και γινεις δουλος???μη γινεις προβατο???μην ανησυχεις δεν τοχεις ακομη…..
   Αντε αρκετα ειπαμε…
   Νασαι καλα.
   Ενας αλλα Λεων….λεμε για να λεμε
 35. 0
  0
  ""Ενας αλλα Λεων…""
  Akoμα μια γενικολογια-αοριστλογια !
  ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ που μαζευει λεφτα η εκκλησια και εισπαρατει ενοικια και περνει δωρεες και παιρνει ενα σκασμο απο παντου και δεν πληρωνει ΜΙΑ πουθενα και τοκιζονταν με 20-30 % οταν ηταν ακομα δραχμες , μονο 5 τρις δρχ εχει (δλδ 15 δις ευρω )????????
  ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ ????????????
  """Τι διαφορετικο διδασκαν οι αρχαιοι ημων προγονοι μου λες???"""
  ΕΝ ΟΙΔΑ ΟΤΙ ΟΥΔΕΝ ΟΙΔΑ
  ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ
  ΓΝΩΘΙΣ ΕΑΥΤΟΝ
  ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ
  ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ
  Παντως ΔΟΓΜΑΤΙΚΟΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ !!
  ""Ο λογος της ορθοδοξης εκκλησιας ειναι πραξη ζωης…αν δεν γινει πραξη και μενει λογος τοτε ειναι κουφιο πραγμα….πραξη ειναι και ολα τα αλλα ειναι λογια του αερα.""

  ΠΙΟ γενικολογια ?? γινεται ???

  • 0
   0
   Ρε φιλε παλι δεν διαβαζεις σωστα….15-20 δις ευρω ειναι υπολογιζουν το συνολο της εκκλησιαστικης περιουσιας οπου αυτη περιλαμβανει τα βοσκοτοπια ,δασικη εκταση,χωραφια,κτιρια,οικοπεδα,κειμηλια(ισως δεν ξερω),μετρητα(ισως δεν ξερω παντως τα εσοδα του 2009η2011 ηταν γυρω στα 12.000.000 ευρω).
   Και πετας ενα γενικολογο οταν τοκιζονταν 20-30%στις τραπεζες τι τα καναν ολα αυτα αφου δεν πληρωνουν τιποτα κλπ…….και περιμενεις να σου απαντησω……τι να σου απαντησω…..εισαι αξιος της τυφλας σου και της αμαθειας σου…..αφου δεν μπορεις να δεις την προσφορα της εκκλησιας στην κοινωνια τι θες να σου πω…..και τι φιλανθρωπικο τους εργο το κανει χαρη στις προσφορες του λαου γτ στο ξαναειπα αλλα παριστανεις τον χαζο οτι εκκλησια ειμαστε εμεις χωρις πιστους λειτουργια δεν μπορει να γινει ….τι δεν καταλαβαινεις….
   Τωρα οσο αφορα το τι διδαξαν και εγραψαν οι πατερες της εκκλησιας στο διαδυκτιο εισαι γραψε :φιλοκαλια…και βρες αυτα που θες…..τι αλλο να σου πω….
   Οσο αφορα το δογμα μαθε τι ειναι και μετα μιλα….ακομη και ποδοσφαιρο χωρις δογματικους κανονες δεν μπορεις να παιξεις….τι σου κανει τοσο εντυπωση λοιπον.
   Αν δεν καταλαβεις οτι τα λογια αν δεν γινουν πραξη δεν εχουν καμμια αξια τοτε τι να σου πω και παλι.
   Αντε μεινε στο φως εσυ και ασε εμας στην τυφλα μας….ετσι….να σου κανω την χαρη….φωτεινε νου εσυ που ευτυχως ελαμψες και φωτισες λιγο την ζωη μας.
   Αντε γεια και δεν το συνεχιζω γτ παριστανεις τον βλακα.
   Ενας αλλα Λεων…λεμε για να λεμε
 36. 0
  0
  "μαζι με αυτους εκατομυρια κοσμος πεθανε μαρτυρικα"
  ΝΑΙ , ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΕΘΑΝΑΝ ΜΑΡΤΥΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΟΥΛΙΚΑ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ
  1).εμεις μονο γι'αυτο τους πιστευουμε….εσυ πιστευε το αντιθετο
  2)μαλιστα…πιστευεεσυ αυτο αλλα δεν ειμαι υποχρεωμενος να το πιστευω και γω…
  3)και παλι στο ξαναλεω ετσι γουσταρουμε ετσι πιστευουμε….εσυ πιστευε οτι θες.
  4).αφου εγω τα εξισωσα αυτα τα τρια γυρω απο την αδιαφορια τους στα υλικα αγαθα κλπ και συ μου λες αλλα….ποιος λοιπον λεει αλλα αντι αλλων.
  5)στο ξαναγραφω και εδω…..η κακη εφαρμογη των λογων του Χριστου στο περασμα των αιωνων δεν βγαζει φταιχτη τον Χριστο…
  6).οταν στο γαμο λεει και οι δυο γινονται σαρκα μια αυτο εσυ πως το βλεπεις???οτι ειναι ανομοια???οτι δεν ειναι ισα μεταξυ τους??
  —————————————————————
  ΚΑΛΑ μλαμε οι απαντησεις σου ειναι ΦΟΒΕΡΕΣ
  ΕΤΣΙ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙΣ ΕΣΥ και καθαρισες !
  στο 4 μια αυθαιρετη δκια σου εξισωση νομιμοποιει τα παντα !!
  και στο 6 μονο ελεφρως επιχειρηματολογεις αλλα ΕΝΑ θα σου πω
  παντρεθομαι = ΥΠ -ΑΝΔΡΟΣ
  δλδ αν δεν καταλαβαινεις μπιανω ΚΑΤΩ απο τον αντρα
  και το η γυνη να φοβηται να μν αναφρω ξανα περι μιασματων κλπ
  —————————————-
  "Ρε φιλε παλι δεν διαβαζεις σωστα….15-20 δις ευρω ειναι υπολογιζουν το συνολο της εκκλησιαστικης περιουσιας οπου αυτη περιλαμβανει τα βοσκοτοπια ,δασικη εκταση,χωραφια,κτιρια,οικοπεδα,κειμηλια(ισως δεν ξερω),μετρητα(ισως δεν ξερω παντως τα εσοδα του 2009η2011 ηταν γυρω στα 12.000.000 ευρω)."
  ΑΥΤΑ τα στοιχεια ειναι απο τους αξιοπιστους δημσιογραφους ή απο τους αξιοποιστους μεγαλοπαπαδες ??????
  χαχαχαχαχαχαχαχαχαχα
  ΚΡΥΦΤΕΙΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟ
  ΘΑ ΦΑΝΕΙΤΕ ΟΣΟΝΟΥΠΩ !!
 37. 0
  0
  αφου τσαντιζεστε ορισμενοι οταν σας λενε αθεους για πειτε σε ποιο θεο πιστευετε?
 38. 0
  0
  17 Μαρτίου 2014 – 8:38 μ.μ.
  Καλα ρε παιδια γιατι πρεπει και καλα να πιστευεις σε καποιον θεο ????
  ΤΙ ΚΑΛΟ βγαινει απο αυτο ??
  Η πιστη ΔΕΝ ειναι καλο πραμμα !
  Παρα μονο ισως αν το δουμε σαν
  ΠΙΣΤΕΨΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ !

 39. 0
  0
  το η γυνη να φοβηται τον αντρα δεν εχει αυτη την εννοια που καταλαβες εσυ διαβασε κ λιγο να μαθαινεις.
 40. 0
  0
  "17 Μαρτίου 2014 – 9:54 μ.μ"
  Ή θα περνουμε τι λενε τα κειμενα ή θα κανουμε ερμηνειες !
  ΔΕΝ γινεται οπου σας βολευει να ειναι ακριβως-θεοπνευστα τα κειμενα και οπου σας βολευει να τα ερμηνευεται κατα πως σας αρεσει !!
  Να αρχισω να ερμηνευω κι εγω αμα ειναι !!
 41. 0
  0
  για τον 17 μαρτίου 12:29,για τον ''ενας αλλά λέων'' και ολους οσους σχολίασαν..

  προτείνω να μεταφέρθουμε με σχόλια στην ανάρτηση ''ο κώδικας ηθικής των ινδιάνων''

  εκεί μιλάει η ινδιάνικη φιλόσοφια…πόσο διάφερει απο αυτά που μας πέρασε ο χριστός ;;

  φίλε 12:29.συμφωνούμε κάπου τελικά !!! πολύ γουστάρω !!

  γιατί κοτσάρω τον χριστό είπες….αλλα απαντήσες κιόλας μόνος σου…
  αν υπήρξε ενας φωτισμένος ανθρωπος..

  ΑΥΤΟ ρε φίλε,αν υπήρξε ενας φωτισμένος που τον ελεγαν χριστο,αν υπηρξε ενας αλλος φωτισμένος ινδιάνος…αν υπηρξαν αυτοι οι φωτισμένοι και ολοι οι αλλοι μετα οι πριν απο αυτούς,αυτούς θέλουμε αυτές τις ιδέες αυτες τις αρετές…

  ΠΕΤΑΞΤΕ ΤΙΣ ΤΑΜΠΕΛΕΣ..ΚΑΙ ΦΤΟΥ ΞΕΛΕΥΘΕΡΙΑ…

  ''ΕΜΠΡΟΣ ΝΑ ΞΕΧΕΡΣΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΤΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑ''

  ΝΤΟΥ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ. ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΟΜΩΣ….  skata original
 42. 0
  0
  ""ΠΕΤΑΞΤΕ ΤΙΣ ΤΑΜΠΕΛΕΣ..ΚΑΙ ΦΤΟΥ ΞΕΛΕΥΘΕΡΙΑ..""

  εμα τι λεμε τοσο καιρο !!!!

  το ΔΟΓΜΑ ειναι το ΛΑΘΟΣ και η ΠΙΣΤΗ που το κανει ΜΑΝΤΡΙ !
  • 0
   0
   Αντι της λεξης δογμα εσυ ποια λεξη βαζεις σε καποιες αληθειες…..αντι της λεεως πιστη εσυ ποια βαζεις???
   Δλδ.εσυ ζεις χωρις κανονες και νομους στη ζωη σου???εισαι υπερ ανω ε???μπραβο ρε!!!!πες μας και μας το μυστικο…
   Και δεν εχεις πιστη ε???ουτε στην Ελλαδα…ουτε στους ανθρωπους της…ουτε εν τελει στον εαυτο σου….εισαι δλδ πανταλως απιστος…..ρε συ πως τα καταφερνεις να μας πεις και μας???που ειμαστε κλεισμενοι στο μαντρι και δεν το πηραμε χαμπαρι…..ελα και πες το μυστικο γτ πλητουμε εδω ρε και θελουμε να μας ελευθερωσεις απο την πλανη.
   Ωσανα εις τον ελευθερο…..το γραφει και η ταμπελα του.
   Ενας αλλα Λεων…..κλεισμενος στο μαντρι
 43. 0
  0
  Φιλαρακο μου!!!!!εχεις παντρευτει η εισε σε σχεση????το ταιρι σου ειναι ελευθερο να εχει και αλλλες παραληλες σχεσ;εις???θα το ηθελες??????
  Η πιστη του σε σενα!!!!!!!!!θα σου εδειχνε την αγαπη και την αφοσιωση του ???????και το ιδιο και συ προς το ταιρι σου!!!!!!αυτο ειναι κλουβι η μαντρι ??????εκτος αν αυτοικανοποιησε και υποφερεις παλι απο το το κλεισιμο στο μαντρι του ΕΑΥΤΟΥ σου!!!!!γιατι ευλευθερος σιγουρα δεν εισε απο τα παθη σου.η εν ΧΡΙΣΤΟ ζωη ειναι ευλευθερη ζωη για ολου εμας αυτο να το ξερεις και εσυ μεινε στον κοσμο σου και σε αυτα που πιστευεις!!!!!!!να ξερεις οτι κιαν κανεις χρειαζετε να πιστευεις γιανα τα καταφερεις.
 44. 0
  0
  Παντοτινη χαρα
  Ιερη αγαπη
  Σωτηρια ψυχης
  Τιμιο δωρο
  Ηρεμη ζωη

  Χαρα ζωης
  Ροδο αμαραντο
  Ιαση παθων
  Σταυρος σωτηριας
  Τιμης και δοξας
  Ιπομονης αξιας
  Αγαπης απειρης
  Ναος ορθοδοξιας
  Ολολαμπρος ηλιος
  Σωτηριας δυναμης

  Ολοφανερη
  Ροη
  Θεικης
  Οντοτητας
  Δοξολογια
  Ολων
  Ξεσηκωμος
  Ιερων
  Αξιων

  Γαληνη
 45. 0
  0
  18 Μαρτίου 2014 – 7:49 μ.μ.
  προφανως θες να ανοιξουμε και αλλο θεμα !
  Οπως ο γαμος που ορκιζεσαι για μια ζωη !
  Να μην πω την γνωμη μου καλυτερα !
  Τελος αλλο οι παραλληλες σχεσεις αλλο η πολυγαμια .
  • 0
   0
   Ποια η διαφορα για σενα?????με τα δικα σου προχωριμενα μυαλα???? Γιατι παρα-πλευρο και πολυ-γαμο!!!!!! Για μενα ειναι
   Απιστια ειτε μεσα ειτε εκτος ΟΡΚΟΥ ΠΟΥ ΛΕΣ .ολα τ αλλα ειναι μπουρδες εξυπνες σαν αυτο που τις λεει !!!!!!αλλα αν το παθει το φυσαει γιατι καιειιιιιιιιι!!!!!!!!!!!
 46. 0
  0
  18 Μαρτίου 2014 – 11:38 μ.μ.

  Μισαλοδοξια
  Περιοσρισμος
  Ολοκληρωτισμος
  Υπογειος
  Ραγιαδισμος
  Δουλικοτητα
  Εγωισμος
  Συστηματικος
 47. 0
  0
  19 Μαρτίου 2014 – 3:09 μ.μ.
  η διαφορα ειναι οτι το ομορφο φυλο , το αρσενικο ,ειναι πολυγαμικο συνηθως.
  • 0
   0
   Η διαφορα ειναι στη μαλακια που δερνει τον καθενα φιλε μου.
   Και τα δυο ειναι ομορφα φυλα!!!!!!! Η μαγκια να κουμανταρεις τον εαυτο σου ειναι η διαφορα εμας των ανθρωπων απο τα ζωα !!!!αλλιως ειμαστε ζωωωωωωαααααααα με ζωοδεις ορμες που καποτε τελειωνουν και τοτε σαπιζουν στη μοναξια τους απο την καταφρονια που εισπρατουν απο τους γυρω τους!!!!!
 48. 0
  0
  και θελουμε να μας ελευθερωσεις απο την πλανη.
  Ωσανα εις τον ελευθερο…..το γραφει και η ταμπελα του.
  Ενας αλλα Λεων…..κλεισμενος στο μαντρι
  19 Μαρτίου 2014 – 8:38 μ.μ.

  Προφανος ΔΕΝ θες να συζητησεις , ΔΕΝ εχεις τι να πεις και το γυρισες στην ειρωνεια ! συνηθες φαινομενο.

  ειμαστε ζωωωωωωαααααααα
  19 Μαρτίου 2014 – 10:31 μ.μ.

  καλως η κακως τα ζωα δεν δινουν ορκους που δεν μπορουν να κρατησουν
  • 0
   0
   Εσυ με οδηγεις εκει οταν λες οτι το δογμα ειναι το λαθος κα η πιστη που το κανει μαντρι.
   Δεν εχεις νομιζω καταλαβει οτι οταν εν ελευιερια αποφασιζεις κατι εκει εισαι και ελευθερος….οχι μονο νιωθεις…..αλλα εισαι ελευθερος….δε πα ναναι δογμα δε πα ναναι οτι θ
   ες λιγη σημασια εχει….και ετσι οταν ελευθερα πας καπου εισαι ελευθερος.
   Τα αναλογα ισχυουν και στην πιστη.
   Οσο αφορα το θεμα του γαμου ορκο δεν δινουν….οποτε δεν καταπατουν κανενα ορκο….αλλα και παλι και ορκο να δινανε εκεινη την ωρα το πιστευουν αυτο γιατι δεν ξερουν ακομη οτι για να κρατησει μια σχεση μεσα στο γαμο θελει αγωνα και ταπεινωση…….και θα σου πω τουτο και βαλτο καλα στο μυαλο σου…..
   Μια φορα ενας ρωτησε τον Γεροντα Παισιο ποιος απο τους δυο να κανει τις δουλειες του σπιτιου…..και του λεει ο Γεροντας οποιος προλαβαινει πρωτος…..καταλαβες φιλε μου…..πρεπει να τρεχουμε πριν την γυναικα μας αν θελουμε να την ευχαριστησουμε…και το ιδιο βεβαια ισχυει και για τις γυναικες…..ετσι με θυσιες και συνεχη αγωνα προχωρα ενας γαμος με αγαπη…..
   Αυτα φιλε μου…..και συγνωμη για την ειρωνια.
   Νασαι καλα.
   Ενας αλλα Λεων….η ενας απο τα ιδια…
 49. 0
  0
  ο γαμος δεν εχιε καμια σχεση με την αγαπη
  η αγαπη ειναι για ολο τον κοσμο
  ΚΑΛΗΜΕΡΑ
  ξεραδια ξερετε γενικα
  • 0
   0
   Μαλλον εισαι νεος και δικαιολογεισαι λογω απειριας……σαφως και η αγαπη ειναι για ολους….και ορισμενοι απο αγαπη πανε σε γαμο αλλα και καποιοι πανε απο συμφερον.κλπ.
   Οσο για το ξεραδια ξερουμε ελα να μας μορφωσεις εσυ ….γενικως…
   Αυτα φιλε….εχεις δρομο πολυ μπροστα σου αλλα με τετοιους αφορισμους θα χτυπησεις το κεφαλι σου καποτε…..εχε ανοιχτα ματια και αυτια για νασαι γατος οχι γατακι.
   Ενας αλλα Λεων…η ενας απ'τα ιδια
  • 0
   0
   Ετσι ειναι αλλα που να το καταλαβουν μερικοι??????
 50. 0
  0
  ΤΗΝ ΤΥΦΛΑ ΣΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ !!
  καθολου νεος δεν ειμαι και οπως βλεπεις ξερω καλυτερα απο εσενα τα ιερα σας κειμενα και οχι μονο.
  Και απο ερωτα πανε σε γαμο οχι απο αγαπη !
  Αλλα τι μιλαω αφου ειπαμε , μπαμπινιωτης .
  • 0
   0
   Τωρα η μ@λ@κ@ς εισαι η τον μ@λ@κ@ παριστανεις…….ναι βρε μπαμπινιωτη και απο ερωτα πανε και απο οπου θελεις πανε….αν εισαι δε μεγαλος τοτε ακομη χειροτερα…….αυτα μονο απο παιδια θα τα περιμενα…..πηγαινε λοιπον αγορασε την εσπρεσσο και γραψτους μια αναλυση περι ερωτος,αγαπης,συμφεροντος,δυναμης,γαμου κλπ.ενταξει Μπαμπινιωτη μου???
   Τα ιδια ενδιαφεροντα θα εχετε εκει μπορει και να σε θαυμασουν……μπορει να μπεις και στο λεξικο ποτε δεν ξερεις……
   Αληθεια γτ διαβαζεις τα ιερα κειμενα ρε Μπαμπινιωτη……εκει δεν διαβασες πουθενα οτι ο εξυψων εαυτον ταπεινωθεισεται??? Μπα μπινιωτη…..εισαι ωραιος ρε!!!!!ρεεεεεεε!!!!εισαι ωραιος ρεεεεε!!!!!
   Κυρια εγω ειπα καλυτερα το μαθημα απ'αυτον ξερω καλυτερα τα ιερα κειμενα ……χαχαχα!!!!ρε γελασα πρωι-πρωι…..νασαι καλα
   Ενας απ'τα ιδια…..που βαρεθηκε
 51. 0
  0
  Για μια ακομα φορα ΔΕΝ θα σου κανω την χαρη να σε χαρακτηρισω !
  Αυτοχαρακτηριζεσε μια χαρα !!
  Αλλα παραξενευομαι εσεις οι "πιστοι" δεν διαφημηζετε την αγαπη ??
  απο αγαπη λες γινεται ο γαμος !!!!
  αμα ειναι να γαμευτουμε ολοι με ολους !!!

  τι λες ειναι αρκετα του γουστου σου ?

  ΥΓ. ενα μιλουσες σοβαρα ουτε εσυ θα βαριοσουν ουτε εγω θα σκυλοβαριμουν να ρωτα και ποτε να μην απαντας παρα με μισολογα με τις ιδιες καραμελιτσες και τελος με ειρωνια και χαρακτηρισους


  • 0
   0
   Εγω σου μιλω σοβαρα αλλα παριστανεις τον βλακα……
   Σε γαμο πηγαινουν απο πολλες αιτιες ορμωμενοι δλδ τι αλλο να πουμε σε αυτο το θεμα….ο καθενας παει σε γαμο οπως νιωθει….τι με νοιαζει εμενα….εσυ πηγαινε σε ελευθερη συμβιωση….ποιος σου το απαγορευει….αλλα με ποιο δικαιωμα θα κανεις ελεγχο στον γαμο καποιου και θα αναζητησεις και τα αιτια…
   Δεν διαφημιζουμε εμεις την αγαπη….εμεις προσπαθουμε να την κανουμε πραξη…..τωρα αν το πετυχαινουμε ο καθενας το ξερει για τον εαυτο του.
   Τι περιμενεις δλδ να κανουμε αναλυση των σχεσεων εδω???
   Και δεν σου απαντω με μισολογα….εσυ τα εκλαμβανεις ετσι γιατι ετσι προφανως σε βολευει…
   Τι αλλο να πουμε….αλλου εσυ αλλου εγω…αλλα το καλο ειναι οτι το αντιμαχεσαι και οταν κανεις πολεμο με την αλλη πλευρα την ακους ταυτοχρονα και αν ερθει το πληρωμα του χρονου ισως δειςορισμενα πραγματα διαφορετικα…..εγω στο ευχομαι αυτο .
   Καλυτερα αντιμετωπος παρα αδιαφορος……καποια στιγμη μπορει να δουν τα ματια σου και αλλα πραγματα.
   Εκει που ησουν ημουνα….ευχομαι να μην μεινεις και πολυ εκει…..δεν ειναι ευκολο πραγμα να εισαι χριστιανος…..αυτο στο λεω εγγυημενα….μεγαλο αγωνα θελει…..γι αυτο και ειναι λιγοι αυτοι….και εννοειται οτι εγω δεν ειμαι αναμεσα τους…..
   Αντε καλο βραδυ.
   Ενας απ'τα ιδια
 52. 0
  0
  Αληθεια τι ειναι η εσπρεσο ???
  χριστιανικο φυλαδιο ??
 53. 0
  0
  εγω τα περνω αστεια ????
  μας δουλευεις ????
  δλδ οι δημοσιογραφοι που μας εχουν φλομωσει στο ψεμα λενε αληθεια οσων αφορα την εκκλησιαστικη περιουσια !!
  οκ
  θα αρχισω τα ανεκδοτα κι εγω !
  • 0
   0
   Πραγματικα δεν μπορω να σε καταλαβω……οι δημοσιογραφοι την δουλεια τους κανουν……αυτη ειναι…..να μας φλομωνουν στο ψεμμα να μας παραπλανουν να μας διχαζουν να στηριζουν τα αφεντικα τους να ειναι αλληλοεξαρτωμενοι και αλληλοεκβιαζομενοι με τους πολιτικους….τι θελεις να σου πω γι'αυτους…..χωριο που φαινεται κολαουζο δεν θελει.
   Με σενα απορω πως πιστευεις οτι η εκκλησιαστικη περιουσια ειναι 5τρις ευρω……ειμαστε σοβαροι τωρα???
   Εγω φταιω που λες τετοια πραγματα???
   Δλδ αν ηταν τοση δεν θα ορμαγε πανω της ολη η πολιτικη φαρα της Ελλαδας???
   Απο την ακρα δεξια ως την ακρα αριστερα θα πεφταν και δεν θα αφηναν τιποτα νασαι σιγουρος.
   Τελος παντων….πιστευε οτι θελεις τι αλλο να σου πω.
   Καλο βραδυ.
   Ενας απ'τα ιδια
 54. 0
  0
  ο γαμος γινεται μεσο της εκμεταλευσης του ερωτα ενω θα επρεπε να βασιζεται στη συντροφικοτητα μια τετοια μακροχρονια σχεση
  ΣΚΑΤΑ τα εχουν κανει και εκει οπως παντου !
  η αγαπη ειναι κατι φυσιολογικο , ολα τα αλλα ειναι τριχες φυτεμενες βασικα απο την εβραικη προπαγανδα !
  αλλα ΔΕΝ θελετε να σκφτειτε !
  ΠΟΙΟΣ εθεσε το συνηδειτο κακο σαν υπαρχων ??
  για πες ? ιστορικα
  • 0
   0
   Τι συζητηση να κανω….πηγαινε και στις πιο πρωτογονες φυλες…..μια τελετη γαμου κανουν ολες…..ειπαμε ….ελευθερος ανθρωπος εισαι προχωρα σε μια συντροφικη μακροχρονια σχεση….αλλωστε βολευει αυτο αν θελεις να την κανεις χωρις να φορτωνεσαι ευθυνες…..λιγοι εχουν αφησει γυναικες μονες να μεγαλωνουν τα παιδια του καθε εξυπνου μαλακα ευθυνοφοβου???
   Σπερνουν 2-3 παιδια και μην τους ειδατε…..αλλα τελος παντων εσυ να δεχτω οτι θα σταθεις αξιος στην συντροφο σου και θα τιμησεις τα πιστευω σου.
   Τωρα ποιος εθεσε το συνειδητο κακο ως υπαρχων ουτε ξερω ουτε με ενδιαφερει….δεν νομιζω να ειναι κατι που θα με βοηθησει στην πορεια μου….αν νομιζεις το αντιθετο ειμαι προθυμος να ακουσω.
   Καλο βραδυ.
   Ενας απ'τα ιδια
 55. 0
  0
  ""Δλδ αν ηταν τοση δεν θα ορμαγε πανω της ολη η πολιτικη φαρα της Ελλαδας???""
  DYSKOLA ορμαν τα δουλικα στα αφεντικα τους !
  ;-)
  ".μια τελετη"
  ε και ??
  τελετη ειναι και ο σαρκικος ερωτας
  ""ποιος εθεσε το συνειδητο κακο ως υπαρχων"
  τα φιλαρακια σου οι εβραιοι με τον γιαχβουλη τους
  ΟΛΕΣ οι παλαιοτερες θρησκειες ειχαν ΧΘΩΝΙΟΥΣ ΘΕΟΥΣ
  ;-)
  • 0
   0
   Ναι ρε φιλε δικιο εχεις…..αντε συνεχισε στην τυφλα σου…..ελπιζω ναρθει καιρος να ανοιξουν τα ματια σου απο τις τσιμπλες..
   Νασαι καλα…..
   Ενας απ'τα ιδια…
 56. 0
  0
  Ενας απ'τα ιδια…
  ————————–
  Για μια ακομα φορα φοβερα τα επιχειρηματα σου και η συνεισφορα σου στη συζητηση !!
  • 0
   0
   Το ενα σου ξυνιζει το αλλο σου βρωμαει……τι θες…..να συνεχισω να ασχολουμαι με αυτα που γραφεις???
   Εγω μεχρι εδω ημουν δεν εχω αλλη διαθεση να ασχοληθω…..τοσα χρονια βαρεθηκα τα ιδια και τα ιδια…….μεινε σε αυτα που πιστευεις και γω σε αυτα που πιστευω…..ευχομαι να σου πανε ολα καλα……οτι ειναι για το καλο σου να ερχεται.
   Καλο βραδυ.
   Ενας απ'τα ιδια
 57. 0
  0
  Καλα εισαι σοβαρος ανθρωπος εσυ τωρα ???
  ΟΥΤΕ ΕΝΑ επιχειρημα δεν εχεις πει !!
  αι στο καλο χριστιανε μ !
  • 0
   0
   Αρκει που εισαι συ σοβαρος και γεματος επιχειρηματα…
   Μας αναπληρωνεις ολους.
   Αντε στην ευχη του οποιου θες.
   Ενας απ'τα ιδια

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί