19:03 - 04/02/2015

Έρχονται ΡΑΓΔΑΙΕΣ εξελίξεις! Ο Πούτιν κάλεσε τον Πάνο Καμμένο στην Ρωσία

Σε μια νέα κίνηση – ματ που θα αλλάξει πολλά στις ελληνορωσικές σχέσεις αλλά και ταυτόχρονα θα σηματοδοτήσει εξελίξεις στον τομέα της γεωστρατηγικής πολιτικής, προχώρησε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μετά την πρόσκληση του Λαβρόφ προς τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά για διμερείς συνομιλίες, το Κρεμλίνο προχωράει ακόμη περισσότερο, απευθύνοντας επίσημη πρόσκληση στον Έλληνα υπουργό Άμυνας και εταίρο της νέας ελληνικής κυβέρνησης Πάνο Καμμένο, να επισκεφτεί την Μόσχα. Την πρόσκληση παρέδωσε στον ίδιο τον υπουργό Άμυνας κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, ο ρώσος πρέσβης στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοφ.

Πρόκειται αναμφίβολα για μια σημαντική εξέλιξη, σε μια δύσκολη συγκυρία για την ελληνική διπλωματία και όχι μόνο. Σε μια χρονική περίοδο που όλα τα μέτωπα είναι ανοιχτά για τη νέα ελληνική κυβέρνηση, τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πολιτική, η κίνηση αυτή του Κρεμλίνου σηματοδοτεί
μια νέα πορεία τουλάχιστον στις ελληνορωσικές σχέσεις, μετά από μια περίοδο «κατάψυξης» στην οποία είχαν περιέλθει, με υπαιτιότητα ως γνωστόν των προηγούμενων κυβερνήσεων της Ελλάδας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η επίσκεψη Καμμένου στην Μόσχα εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Μόσχας για περαιτέρω εμβάθυνση και σύσφιξη των ούτως ή άλλως παραδοσιακά φιλικών σχέσεων με την ομόδοξη Ρωσία.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στις συναντήσεις και επαφές του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας θα συζητηθεί η περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, όπως και η ανταλλαγή πληροφοριών σε ζητήματα που άπτονται και των τεχνικών διαδικασιών.

Παράλληλα, θα ανιχνευθούν και τρόποι περαιτέρω συνεργασίας και σε άλλους τομείς. Αυτό που έχει μείζον ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι στις επαφές Καμένου στην Μόσχα θα τεθεί και το ζήτημα του ελλιμενισμού ρωσικών πλοίων στους ελληνικούς λιμένες αλλά και η εν γένει συνεργασία στον τομέα της ναυσιπλοϊας, όπως η διέλευση στην Μαύρη θάλασσα και στο Αιγαίο.

Στη διάρκεια της συνάντησης Καμένου – Μάσλοφ στην Αθήνα, τέθηκε και το ζήτημα της συνεργασίας μεταξύ των δύο υπουργείων Άμυνας, Ρωσίας και Ελλάδας, με αφορμή τις εκδηλώσεις για το 2016, το οποίο έχει ορισθεί από την Μόσχα ως «έτος ελληνορωσικής φιλίας».

Θετικό κλίμα

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Μόσχα, στο Κρεμλίνο υπάρχει πολύ θερμό κλίμα για την πορεία των ελληνορωσικών σχέσεων. Υπό αυτή την έννοια δίνεται μεγάλη βαρύτητα στην εν λόγω συνάντηση, λόγω και του προσωπικού ενδιαφέροντος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος διατηρεί συνεχώς την πόρτα διαλόγου με την Ελλάδα ανοιχτή.

Οι συνομιλίες των υπουργών Άμυνας, Σοϊγκού – Καμμένου, Ρωσίας και Ελλάδας αντίστοιχα, θα σημάνει μια νέα εποχή για την ελληνική και ρωσική αμυντική συνεργασία. Θα τεθούν θέματα ανταλλαγής πληροφοριών, θα υπάρξει πρόσκληση παρατηρητών στις ασκήσεις, ενημέρωση για τον στρατιωτικό εξοπλισμό, επισκέψεις σε ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες αλλά συζήτηση για αγορά οπλικών συστημάτων.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη Καμμένου στην Μόσχα, ο πρώην επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Άμυνας, Αντιστράτηγος Yevgeny Buzhinskiy, υποστήριξε ότι οι συζητήσεις και διμερείς επαφές θα είναι παραγωγικές όσον αφορά στην στρατιωτική-τεχνική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

«Η Ρωσία και η Ελλάδα έχουν μια «αξιοπρεπή» ιστορία στον τομέα της στρατιωτικής συνεργασίας. Η Ελλάδα – η μόνη ευρωπαϊκή χώρα του ΝΑΤΟ που έχει αγοράσει ρωσικά συστήματα αεράμυνας» είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο Διευθυντής του Κέντρου για το στρατιωτικό Forecasting Ανατόλι Tσιγκανόκ, πιστεύει επίσης ότι η πλούσια ιστορία της στρατιωτικής-τεχνικής συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει το θεμέλιο για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων.

«Νομίζω ότι τώρα ανακάμπτει η στρατιωτική-τεχνική συνεργασία μεταξύ των χωρών, αν τότε παραδώσαμε στην Ελλάδα αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων S-300, μακροπρόθεσμα μπορεί να πάμε στο C-400», τόνισε ο Τσιγκάνοκ.

Γερμανικές αποζημιώσεις

Την ίδια στιγμή, μια εξέλιξη που αποτελεί θετικό προάγγελο για τις ελληνικές αξιώσεις, αποτελεί η είδηση από την Μόσχα ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να ζητήσει αποζημίωση από την Γερμανία για τις καταστροφές και τις θηριωδίες που υπέστη το 1941 από τους ναζί η τότε Σοβιετική Ένωση.

Η υπόθεση αυτή, τέθηκε προς συζήτηση στην Κρατική Δούμα και όπως ανέφερε το μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού κόμματος Μιχαήλ Ντεγκτουάρεφ στην εφημερίδα «Ιζβέστια» συγκροτήθηκε ειδική επιτροπή.

Η εν λόγω επιτροπή θα συνεργαστεί με αντίστοιχες ευρωπαϊκές, όπως η ελληνική επιτροπή διεκδίκησης γερμανικών αποζημιώσεων και όπως επισημαίνει ο ίδιος, η επιτροπή θα προβεί σε απολογισμό των ζημιών που προκλήθηκαν από την Γερμανία στην Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στη συνέχεια το ποσό που θα προκύψει αναμένεται να παρουσιαστεί στην Γερμανία ως υποχρεώσεις επανορθώσεων. Δηλαδή, να ζητηθούν αποζημιώσεις.

Kontranews.gr

Loading...

Σχόλια Αναγνωστών (14)

 1. 0
  0
  350px width?

  Κάντο 150 …και είσαι μέσα.
 2. 0
  0
  ΤΗ ΒΛΕΠΩ ΕΓΩ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΚΟΥΣΤΟΥΜΙ ΚΑΙ ΓΡΑΒΑΤΑ ΘΑ ΦΥΓΕΙ Ο ΠΑΝΟΣ ΓΙΑ ΜΟΣΧΑ… ΚΑΙ ΜΕ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ ΚΑΙ ΤΣΑΡΟΥΧΙΑ ΘΑ ΓΥΡΙΣΕΙ..ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ
 3. 0
  0
  mia zoh i germanoi mamane kai den plironoune
 4. 0
  0
  ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΡΚΤΟ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΤΟ ΠΟΘΟΥΜΕΝΟΝ
  ΕΜΠΑΙΝΕ ΒΛΑΝΤΟ

  ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΩΖΑΝΗ
 5. 0
  0
  Είσαι πλέον μια κονσέρβα ενημέρωσης. Είδες το κράξιμο που είχες για τον Συριζα_ανελ και το γύρισες καλαματιανό.
  Αυτά που βγάζεις τα έχουμε διαβάσει πριν ώρες. Σε έχει πιάσει πανικός και βγάζεις άρθρα για να βγάζεις.
  Περαστικά σου μεγάλε στοχαστή! Της δεκάρας βεβαίως βεβαίως.
  Κρίμα που σε είχα σε υπόληψη καμιά 2-3 χρόνια. Ντροπή σου. Αντε τράβα ψάξε ΟΥΦΟ. Σε αυτό είσαι εξπέρ μεγάλε γκουρού που τις κ@λοτούμπες τις έχεις για πλάκα.
  Και βασικά άσε ρε άσχετε την κυβέρνηση απο το στόμα σου. Διότι εαν σου τάξουν 100 ευρώ με κόκκινη σημαία θα βγείς στο σύνταγμα.

  Κάποιος πρώην αναγνώστης σου και ευτυχώς πρώην!
  • 0
   0
   Εχεις πολυ χολη ρε 10:25 !! Τι καλαματιανο και φουμαρα τσαμπουνας!!
   Τετοια αρθρα ειναι μονιμα εδω !!
   Το θεμα σου ομως απο οτι εγω καταλαβα ..,ειναι ΣΥΡΙΖΑικο ..,και οχι ΕΘΝΙΚΟ !!!!!
   ΣΤΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ..,ΟΤΙ ΟΙ ΤΥΠΟΙ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΤΩΡΑ ..ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ ΜΕΓΑΛΟ ;;; ΜΑΚΑΡΙ !!!!!!!!!!!
   Αν..,βεβαια αλλαξουν και τις προεκλογικες δηλωσεις τους…οπως π.χ. περι Σκοπιων..,τοτε ενταξει !!!!!
   ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ "ΚΟΝΕ" με την Ρωσια !!! Για να δουμε.. !!!!!!

   ΤΟ ΞΑΝΑΛΕΩ……ΜΑΚΑΡΙ !!!!!!!!! Και θα ειμαι και εγω..απο αυτους που θα βγουν με σημαια του ΣΥΡΙΖΑ..μαζι με τον strager..,για πανηγυρια και τσαμπα !!!!!
   Αλλα..μεταξυ μας..,κωλοτουμπες αρχισαν να κανουν οι λεβεντες που εξυμνεις!!!!! Βλεπε Παπανδρε'ικους του 1981 !!!!
   Μεχρι τοτε..,αν εχεις κανα 100ευρω..,ριχτο για κανα καρβελι ψωμι !!!!
 6. 0
  0
  ολοι εχουν συμφεροντα σε αυτον εδω τον τοπο με τους προιγουμενους δεν ειδαμε ασπρη μερα καλο θα ειναι να αλαξουμε σημαχους μπας και αλαξει κατι…………..
 7. 0
  0
  Όλα τα λεφτά είναι να κλείσει αμυντική συμφωνία παιδιά ,σαν προστασία δηλαδή και να πάρει 2-3 S400 και όλα καλά
 8. 0
  0
  αρχιζει η εποχη του απολυτου Χαους. η Γερμανια τραβαει το σχοινι μεχρι να σπασει.
 9. 0
  0
  Τον θελει ο Πουτιν γιατι του εφυγε το τραινακι απο τις ραγες.!
 10. 0
  0
  Πολυ βασικο πραγμα οι σωστες συμμαχιες αυτη την στιγμη που τα σκυλακια της γερμανιας ξεκινανε να μας συνθλιβουν στην μεγγενη τους.
 11. 0
  0
  Τι Λοζάνη τι Κοζάνη χιόνια η μιά και χιόνια η άλλη . Γιάννης Βέροια .
 12. 0
  0
  Δοσε λεμε δοσε,,,
 13. 0
  0
  βρε ξυπνηστε βγητε ολοι εξω και υπερασπιστητε την κυβερνιση αυτη θελεται μια ζωη να μας κανει κουμαντο μια πουτανα και να ειμασται ολοι σκημενοι στα τεσσερα δε παει να πνηγη και η μερκελ και το συναφητης μαζι

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί