08:28 - 29/04/2015

«Έξυπνη» σφαίρα βρίσκει μόνη της το στόχο -Βίντεο

Με επιτυχία δοκιμάστηκε από τον αμερικανικό στρατό μια πρωτοποριακή αυτοκαθοδηγούμενη σφαίρα, που βρίσκει μόνη της τον στόχο της

Κάποιοι θα χαρούν και κάποιοι θα τρομοκρατηθούν. Μια πρωτοποριακή αυτοκαθοδηγούμενη σφαίρα, που βρίσκει μόνη της τον στόχο της, επιτρέπει και στον πιο άσχετο σκοπευτή να γίνει ήρωας. Η «έξυπνη» σφαίρα, που δοκιμάσθηκε με επιτυχία από τον αμερικανικό στρατό, συνυπολογίζει σε πραγματικό χρόνο διάφορους παράγοντες κάθε στιγμή, όπως τον άνεμο, τον καιρό ή την κίνηση του στόχου, και ανάλογα προσαρμόζει την πορεία της.

Η σχετική ανακοίνωση για την πειραματική σφαίρα έγινε από την Υπηρεσία Προωθημένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων (DARPA) του αμερικανικού Πενταγώνου, αυτήν που έθεσε και τα θεμέλια του Ίντερνετ.

Η σφαίρα, που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος EXACTO (Extreme Accuracy Tasked Ordnance) της DARPA, το οποίο αποβλέπει στη βελτίωση των δυνατοτήτων των σκοπευτών, διεθέτει ένα εξελιγμένο σύστημα οπτικής καθοδήγησης, χάρη σε έναν ενσωματωμένο μικροσκοπικό υπολογιστή (η ακριβής τεχνολογία παραμένει απόρρητη).

Η επίδειξη έγινε με τη χρήση ενός τυπικού τυφεκίου του στρατού. Ακόμη κι ένας αρχάριος σκοπευτής, όπως αποδείχθηκε, μπόρεσε να πετύχει έναν μακρινό κινούμενο στόχο.

Για τους έμπειρους σκοπευτές, η νέα τεχνολογία σημαίνει πως θα γίνουν ακόμη πιο ακριβείς, αλλά και αδιάφοροι για τις δυσμενείς συνθήκες του περιβάλλοντος. Σήμερα οι ελεύθεροι σκοπευτές του αμερικανικού στρατού αναμένεται να πετυχαίνουν στόχο σε απόσταση 600 μέτρων με ακρίβεια της τάξης του 90%. Χάρη στη νέα σφαίρα, η ακτίνα δράσης τους θα διευρυνθεί έως τα 2.000 μέτρα και η ακρίβειά τους θα αγγίξει το 100%.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του προγράμματος της DARPA Τζερόμ Νταν, «το EXACTO πέτυχε αυτό που κάποτε θεωρείτο αδύνατο: τη συνεχή καθοδήγηση μιας σφαίρας μικρού διαμετρήματος προς τον στόχο της».

Η σφαίρα -που ακόμη βελτιώνεται- αναπτύσσεται από την καλιφορνέζικη εταιρεία Teledyne Scientific and Ιmaging, με χρηματοδότηση 25 εκατ. δολαρίων από τη DARPA. Μια ανταγωνιστική «έξυπνη» σφαίρα, που χρησιμοποιεί διαφορετική τεχνολογία (βρίσκει το στόχο με τη βοήθεια λέιζερ), αναπτύσσει και η Sandia National Laboratories, θυγατρική της Lockheed Martin.

news247.gr

Loading...

Σχόλια Αναγνωστών (3)

 1. 0
  0
  ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑΤΙ ΕΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΝ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΤΟΥΣ ΘΑ ΞΕΧΑΣΟΥΝ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΒΛΗΜΑ ,ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΥΠΝΕΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΒΟΛΗ ,ΑΣΕ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΜΠΑΜ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΡΙΚΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΦΕΡΕΙ !! ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ!!!
 2. 0
  0
  Tιs ελλατωματικεs τα αμερικανακια θα τιs βαφτιζουν μαλλον '' μαλακισμενεs ''……
 3. 0
  0
  χαχαχαχαχα… κανονισε αμερικη να γινει το μπαμ και να ερθετε με αυτα τα χαρχαλα να μας βρειτε στα βουνα…. ειναι που ειναι αχρηστα τα οπλα ετσι και αλλιως τωρα τα κανατε οτι πρεπει για τα ζομπι στρατιοτακια σας :)

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί